Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe 7-9 tys

ygrek

Rekomendowane odpowiedzi

> zdezintegrowany_3PO, 1 Sty 2007, 14:37

> coś ze

>starszych JMLab ... może w tej cenie trafią się już Micro Utopie :)

Micro Utopia Be, jest od pewnego czasu na thr oferta, cena 2000 eur razem ze standami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomny ostatnich doświadczeń sprawdziłbym najpierw jakie kolumny pociągnie posiadana amplifikacja i z jakim piecem kolumny będą się lubić. W ten sposób można wyeliminować niejednego kandydata,nawet przed odsłuchem. Z naszych pisemek pisze o tym regularnie przy testach właściwie tylko Audio (najwyższa nota !!!).

Bawiąc się w to empirycznie i śledząc literaturę stwierdzam ciekawe acz wqrw zjawisko - coraz więcej na rynku kolumn zdecydowanie 4 omowych a coraz więcej pieców ,które nie lubią tego,ale za to mają dużo watów na papierze :-))

Co z tego ,że takie np Focale są efektywne ? Ano że będzie głośno.Ale przebieg impedancji niejednemu piecowi pokaże tyłek a słuchaczowi nie pokaże możliwości reprodukcji zwł. basu. A jak jeszcze wejdzie nagle porządna stopa lub forte zespołu - czar pryska i potrafi zaboleć po kieszeni.

Takiego np Krella 400 odradzają do łaczenia z niskoomowymi kolumnami !!! (za MHF)

Gustaw, 2 Sty 2007, 16:06

>Uuuuu.... No nieźle. Te 805 są chyba bez konkurencji. Jedynie słuszna kolumna ;-) Chętnie kiedyś

>posłucham, bo jakoś do tej pory, B&W nigdy mi "nie podeszły".

Techniczny,bezduszny przekaz

zildjian, 2 Sty 2007, 16:10

>Gustaw, 2 Sty 2007, 16:06

>

>>Uuuuu.... No nieźle. Te 805 są chyba bez konkurencji. Jedynie słuszna kolumna ;-) Chętnie kiedyś

>>posłucham, bo jakoś do tej pory, B&W nigdy mi "nie podeszły".

>

>Techniczny,bezduszny przekaz

Widzisz zildjian , "audiofilizm" może zmierzać w dwóch kierunkach:

- prawidłowym - neutralny system przekazujący to co podaje źródło

- bez sensownym - takim jaki obrałeś - nie neutralny, "kłamany", barwiący system wprowadzający wiele od siebie maskujący nie tylko negatywne wpadki materiału źródłowego ale również te poszukiwane detale

:]

zildjian, 2 Sty 2007, 16:10

>Techniczny,bezduszny przekaz

Coś w tym stylu :-) Słuchałem kilkunastu różnych modeli B&W, od najtańszych do ślimaka, i nigdy (może przypadkowo) nie była to moja szkoła dźwięku.

... bo ja oczekuję znależć w muzyce jej emocjonalną istotę a nie długość paznokci skrzypaczki z centrum 2giego rzędu czy jak to piszą nasze pismaki "zamierzenia realizatorów i aurę właściwą studio". A skąd oni k**wa wiedzą jakie to były zamierzenia ? A byli w każdym ze studiów np na Florydzie?

Jestem dość blisko ludzi od realizacji dzwięku i zapewniam,że niejednemu z Was opadłaby szczena słysząc co nieco o kuchni.

Zildijan spostrzezenie absolutnie trafne, wzmak i prad...

W HFM czesto nie podawali (nie wiem jak jest teraz) nawet konfiguracji, w jakich dane elementy byly testowane co traca amatorszczyzna.

Czuję potrzebę zaprotestować;)

CM1 Bowersa są kolumienkami, które jeden ze sprzedawcow określił mianem "błedu przy pracy" B&W.

W kazdym razie nie maja one nic wspólnego ze stereotypowo rozumianym "firmowym brzmieniem" tej firmy.

Moze nie uwierzycie na słowo, ale one są brzmieniowo - plastyczne :)

Uważam, ze do 13m2 są bardzo mocną propozycją.

I może nie trzeba będzie wydawac 7-9Kzł, bo kolumienki za 3 okażą sie po prostu lepsze.

Nie zdziwię się.

Pozdrawiam

A ja proponuje Paradigm Signature S2-które stoją w firmir Emar w Bydgoszcy maja je podobno w zaje- fajnej cenie ))))

Normalna cena zalecana to 8888 zibla .Aja słyszałem cos o 6666 ???

Faktycznie B&W 805 moga byc zbyt obfite do twojego pomieszczenia, ale sprobuj Triangle Comette Anniversaire za okolo 499 euro za sztuke. Nie slyszalem, wiec moge tylko polecic na podstawie b. dobrych recenzji z prasy. Nie wiem jak jest z dostepem do produktow tej firmy w Polsce, w LA nie moge zidentyfikowac zrodla..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardopond - mysle ze Krell ma duzo do powiedzenia w basie i chyba lepiej juz wtedy posuchac np. 804 - co oczywiscie nie znaczy z 805 to zle kolumny. Mialem okazje posluchac 400 z VA Bethoven i 704 - jak na moje preferencje przekazu muzyki gralo ,,mniodzio z boczkiem''.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

>>kaszanka7

Dzięki za info.

>> ygrek

Przepraszam że tak Ci się wciąłem w wątek ale też szukam monitorów o takim brzmieniu a wymienione tu 805'ki są na pierwszym miejscu do odsłuchu.

pozdrawiam

Propozycji pojawiło się już sporo, więc można planować pierwsze odsłuchy.

Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, aby dalej wymieniać ciekawe konstrukcje w tym przedziale cenowym, bo jeśli nie przyda się mi, to może komuś innemu.

=>bardopond

nie mam nic przeciwko abyś podłączył się do tematu, tym bardziej że szukamy podobnego brzmienia

=>jazz :-)

nie wiem jak te Triangle grają, ale stylistyka jest kapitalna, wykończenia w egzotycznych fornirach są moją słabością ( zresztą pewnie nie tylko moją :))

ygreg, w ostatnim wydaniu Stereophile jest krotka recenzja. Jezeli lubisz ladne forniry i spodobaja ci sie 805, coprawda juz niedostepne, ale moze znajdziesz wersje Signature, szczegolnie imponujaca wizualnie wersja jest fornir tzw "tygrysie oko"...jezeli nie przekrecilem nazwy..

=>Jazz :-)

to fakt sygnaturki ze starszej 805-ki były także przepiękne. Jak by nie było, wygląd to też ważna sprawa, a jeżeli jeszcze gra tak dobrze jak wygląda to szczęście jest podwójne.

Hmm... a może:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Z cala pewnoscia posluchaj Heil A.M.T. ,,Aulos,, sa tak brzydkie ze az ladne a poza tym poza omawiana tu konkurencja sprawdz to nic nie kosztuje a mozesz stac sie wlascicielem czegos naprawde wyjatkowego.

Do nabycia w RCM ie kwota okolo 8 klz.

Wymagaja starannego dobrania reszty toru ale Ty skladasz wszystko od nowa wiec zaden problem odrobina checi i zaangazowania i dzwiek topowy murowany.

ATC SCM-12

Rewelacyjna średnica, świetny bas, zdziebełko wycofane wysokie. Bardzo (!!) muzykalne. Konstrukcja zamknięta. Łatwe do ustawienia, szeroka strefa poprawnego odsłuchu stereo. Konserwatywny design, bardzo solidne wykonanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.