Skocz do zawartości
IGNORED

jak zrobić interkonekt?

Frank

Rekomendowane odpowiedzi

jeteś potwornie logiczny,nie pomyślałem o tym! chodzi mi o to gdzie i jaki kabelek nabyć aby to grało bez obciachu, i nie kosztowało miesięcznej wypłaty.juz jeden sobie taki zrobiłem na bazie starej supry, w tym kabelku były cztery żyły w osobnych ekranach a tylko jedna z nich połączona! zlutowałem jak sie należy i dołożyłem rownolegle kabel z metra za 15 zl metr i zagrało ze prawie spadłem z krzesła.a supra kosztowała ze 200zł.

nie wiem czy supra w każdym wyższym modelu po prostu dodaje jedną żyłę [kabelek jest konfekcjonowany] i ni kuta nie można sprawdzić co jest w środku.a na szczęscie sie uwalił i go rozebrałem

Kable Cordiala 'Top performance' + wtyki Neutrik lub WBT + lut Cynel Sn96Ag4.

Kabel mikrofonowy lub gitarowy. Oba 7 zł/m. Zrób próby i sprawdź, który Ci lepiej brzmi. Od strony odbiornika sygnału, w jednym z kabli (lewy kub prawy, obojętnie) nie lutuj ekranu i/lub żyły masy do obudowy wtyku. Uwaga! Kabel będzie kierunkowy!! Zaznacz więc na nim jakoś właściwy kierunek przed zmontowaniem obudów wtyków. Jeśli użyjesz kabla mikrofonowego (2 żyły), to od strony żródła ekran i żyła masy są podłączone do obudowy wtyku, a od strony odbiornika ekran ZAWSZE wisi w powietrzu, w obu kablach. Zaizoluj lub obetnij, żeby się z czymś nie zwarło.

Na wierzch kabla możesz naciągnąć rękaw z plecionki nylonowej (są czarne i szare). Będzie bardziej szpanersko.

Używam takich i efekty są zadawalające.

Pozdrawiam

Tak, kable Cordiala są w-porzo. Będzie tanio i być może na zawsze – sam przechodziłem drogę kupowanie coraz lepszych drutów wraz z nowymi klockami czego bardzo żałuję (duża strata przy odsprzedaży) bo efekty które uzyskiwałem były czasami znaczne ale w porównaniu z dźwiękiem kabli za kilkanaście zł okazały się mizerne.

serdeczne dzięki za informacje o to mi chodziło! napewno tak zrobie! po tym co słyszę teraz zwątpiłem w sens wydawania ciężko zarobionych pieniędzy.ten kabel gra fajniej od vdh!

Wiesz co daj mi swój adres na priva to za friko Ci wysle dwa metry takiego Fioletowego szkopskiego kabla skretka w ekranie dokupisz sobie cztery wtyki polutujesz a potem tu napiszesz relacje co i jak i jak to widzisz..

W normallnych warunkach metr tego kabla kosztuje z 14zł...zostało mi akurat dwa metry wolne...nam to z kolega jurkiem zagrało bardzo fajnie...moze warto w ten kabel zainwestować moj priv [email protected]

>Romciu Helukabel bardzo niepoważna firma dla detalisty!Chciałem u nich bezposrednio kupić(teoretycznie) 2 m kabla za 10 PLN a cięcie tegoż wyszło chyba 40 PLN(jeśli mnie pamięć nie myli).A ten wąż ochronny to jest w Niemczech i najmniejszy odcinek to 100 m.I szukam dalej ;o) Moje kontakty z Lapp Kabel Polska byly bardziej miłe,że tak powiem ;o) Pozdrawiam

Józwa czuję że mieli jakis w tym cel.....tylko jaki? zmiana jest OGROMNA na lepsze pod każdym względem. z przyjemnością słucham płyt które mnie drażniły-myślałem że kiepsko zrealizowane.....no niewiem co o tym myśleć po prostu kawałek drucika.....ale masz rację chyba jeszcze pokombinuję

Witam...

Chcialem sie dowiedziec gdzie mozna kupic interkonekty ze

szpuli AUDIOQUSET??(G-String,Sidewinder,Copperhead,Diamondback,Coral)

Jakies adresy sklepow, www, itp...

Dzienki za kazde info

Pozdr.

Virus

• 5 lat później...

witam

odswieze kotleta:)

mam pytanko o IC monster cable - kabelek jest kierunkowy ?(ma tez strzaleczki na samym kablu) mozej pytanko jak ma byc prawidlowo podlaczony?? zrodlo CD --> kierunek do wzmacniacza tak??

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

:)) HYBRYD-> w której Castoramie?

Drut czy kabel jest kierunkowy :)) To gówno zlatujące z kibla ma kierunek. Ekran podłutowujesz z jednej strony nie (przeważnie od strony żródła) i to spośób konfekcji nadaje kierunkowosć. Strzałki na koszulce są ułatwieniem do rozpoznania i nie nadają kierunkowości drutowi. Wyciągając druciki i robiąc z nich kabel nie ma pewności czy ich ułożenie zgledem kierunku wyciągania zostało wykonane tak samo. Wątpię:)

Witam

Sam konfekcjonuje kable z bardzo dobrym efektem trzeba pamietac o dobrych izolatorach koszulkach silikonowych teflonowych , ekranowanie moim zdaniem musi byc wykonane bardzo dokladnie

polutowany kabel to nie wszystko

marox, 6 Mar 2009, 22:42

>Dlaczego istnieje rozbieżność odnośnie podłączenia ekranu wśród renomowanych firm?

A czy mógłbyś przybliżyć jakie to rozbieżnosci masz na myśli to może bedę w stanie wyjaśnić?

Darek Ocias, 7 Mar 2009, 12:20

>A czy mógłbyś przybliżyć jakie to rozbieżnosci masz na myśli to może bedę w stanie wyjaśnić?

chodzi o tzw. IC kierunkowy ... czyli nie lutowanie z jednej strony ekranu

... jak robiłem swoje IC to lutowałem normalnie czyli nie kierunkowo

audiokarma.org

Waluch, 7 Mar 2009, 12:51

>chodzi o tzw. IC kierunkowy ... czyli nie lutowanie z jednej strony ekranu

>... jak robiłem swoje IC to lutowałem normalnie czyli nie kierunkowo

Lutowałeś normalnie, czyli z obu stron podczas gdy ekran powinien być lutowany tylko z jednej strony.

Zadaniem ekranu jest odprowadzanie ewentualnych zakłóceń do uziemienia/masy systemu. Generalnie stosuje sie zasadę, aby zakłócenia odprowadzać w kierunku do źródła ponieważ nie dostają się wtedy na wyjście. Ekran lutowany jest przy odtwarzaczu.

Zasada ta pracuje bardzo dobrze w przypadku systemów nie uziemionych/zerowanych oraz w systemach gdzie uziemione/zerowane sa źródła sygnałów.

Z uwagi jednak na to, że uziemienia/zerowania wymagają z reguły końcówki nocy (większe prądy) podłączenie ekranu od strony źródła wydłuża drogę odprowadzenia zakłóceń i wtedy lepiej jest ekran łączyć od strony uziemionego/zerowanego wzmacniacza.

Łącz ekran zawsze z jednej strony i przełóż wtyczki jak będziesz słyszał interferencje.

Przeczytaj też o zakłóceniach w FAQ to ci powinno trochę rozjaśnić zagadnienie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.