Skocz do zawartości
IGNORED

sybilanty i syczenie - przykłady na CD

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzucając wątek z inengo temapu dotyczącego preampa i końcówki mocy oraz samej integry proszę o podanie przykładów nagrań (tylko płyty CD), w których wg Was występują sybilanty i syczenia, które drażnią lub na które wyraźnie zwracacie uwagę.

Z góry dziękuje za przykłady.

Cocteau Twins "Treasure", "The Pink Opaque", "Tiny Dynamine", "Echoes In A Shallow Bay"

Sting "...All This Time"

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zaskoczony jestem przykładem Cocetau Twins. Jakoś nigdy nie miałem wrażenia, że Elizabeth Fraizer sepleni lub ostro śpiewa.

Może jakiś konkretny szczegół z płyty Treasure?

Jeszcze kilka miesięcy temu wypisałbym całą listę......

Ale po przesłuchaniach kolumn Focal Electra 1070Be i B&W 803D okazuje się , że to co do tej pory wydawało się być szeleszczeniem zapisanym na płytach często okazuje się być w rzeczywistości szeleszczeniem spowodowanym przez niedoskonałe kolumny. 1070Be i 803D zapewniają zupełnie nową jakość reprodukcji w zakresie tonów wysokich co owocuje m.in. zmniejszeniem szeleszczenia. Niestety większość opinii o szeleszczeniu jest pisanych na podstawie odsłuchów na tanim sprzęcie i dlatego takie opinie można sobie wsadzić w buty :-)

pozdr.

TUX

Jesus & Mary Chain "Psychocandy"

My Blood Valentine "Loveless"

Dwie piękne płyty, w zasadzie całe wypełnione gitarowym szumem i syczeniem.Tyle ,że nie męczącym.Raczej wciągającym...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13172-100007602 1172256190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj nawalczyl ja sie z tymy sssybilantamy,na slabych glosnikach bez zachwiania rownowagi tonalnej sie nieda a na dobrych i owszem.Niestety niektore nagrania tez szeleszcza,wiekszosc jednak jest nagrana w miare poprawnie czyli jak szelesci 95% przypadkow to wina kolumn i reszty

pzdr

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Nowa plyta Cassandry Wilson :Thunderbird... paskudnie brzmiace sybilanty, szeleszcza i odstaja od pozostalej dosc lagodnej barwy dzwieku. Moze to wina syfiastego systemu copyright control, ktorym jakis pajac uszczesliwil to wydawnictwo...

pzdr

The Unforgettable Fire - U2, pierwsze wydanie na CD - tragedia tragedii tragedią pogania (dżwięk), sybilanty "wzorcowe" bodaj w przedostatnim kawałku. Nawet nie wiem czy jest wznowienie (remaster).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jak już enam wspomniał : George Michael, nie wiem o co chodzi z tymi płytami bo na dobrym sprzęcie słuchać jest ciężko, a muzycznie bardzo mi odpowiadają. Z kolei odtwarzane na taniej wieży SONY brzmią całkiem dobrze (pod kątem sybilantów a nie ogólnym).

Na sybilanty i syczenie jak napisal w innym watku arek67 jest metoda, trzeba uwiezyc w tego typu polepszacze jak sieciowki, stoliki i inne gumowo kolcowe podkladeczki... Oczywiscie system musi byc najpierw zrownowazony przy uzyciu odpowiedniego okablowania podstawowego, zycze udanej walki s sssssysysyleszczeniem i wykonczeniem dzwieku ;-))

slvn, 23 Lut 2007, 14:44

>Nowa plyta Cassandry Wilson :Thunderbird... paskudnie brzmiace sybilanty, szeleszcza i odstaja od

>pozostalej dosc lagodnej barwy dzwieku.

Chyba każda Cassandra z remasterów Winter und Winter ! No i oczywiście Mariah Carey,ale ona rzeczywiście ssssepleni :-)

>Na sybilanty i syczenie jak napisal w innym watku arek67 jest metoda, trzeba uwiezyc w tego typu

>polepszacze jak sieciowki, stoliki i inne gumowo kolcowe podkladeczki...

Są osoby szczególnie podatne na sugestię i takie osoby to co sobie wmówią to usłyszą ...... podkładki, kabelki, siecówki, stoliczki ..... jak taki człowiek sobie wmówi to usłyszy wszystko. Mnie jednak interesują opinie osób które sprzęt oceniają na słuch a nie na wiarę.

TUX

Wiekszosc plytek Patricii Barber - odnosze sie do wersji standardowych a nie SACD bo takowych nie posiadam i nie moge odsluchac. Sybilanty sa niezaleznie od ceny sprzetu odsluchowego, chociaz muzycznie plytki calkiem fajnie nagrane.

"Mnie jednak interesują opinie osób które sprzęt oceniają na słuch a nie na wiarę."

To zapytaj sie swojego wojka albo kolegi, on tobie powie bez zadnych nalecialosci co slyszy...

Jeśli można to mały off-topic ale o sybilantach.

Czy wam też syczy "Trójka" (PR program III), gł. na mikrofonach?

Jakie kondensatorty do tunera które nie wyciągają sybilantów polecacie w tor sygnałowy i zasilanie?

U mnie też P. Barberówna przebija wszystkich! Oj daje po uszach !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wszystkie płyty Archive za wyjątkiem "Londinium", oni fajnie grają ale te realizacje... Niby taki mają klimat, szorstki i trzeszczący, sybilanty nas ładują w... uszy aż krew człowieka zalewa :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dream Theater - Awake, na dzień dobry w pierwszym kawałku - słowa "Six o'clock" - moim zdaniem sybilant nie do wyeliminowania - słyszałem go na ultraciepłym zestawie MF CD 3.5, Jolka 502B, Proac 100. Primus "Frizzle Fry" - generalnie osto nagrana góra.

Meloman - w innym wątku napisałeś że na swoim Arcamie nie słyszałeś sybilantów, chcesz to sprawdzić? :)

The odd get even.

"The Unforgettable Fire - U2" płyta nagrana normalnie,nie rewelacja,ale da sie słuchac,syczy ale bez przesady.Potwierdza sie jednak ze Siltech+Zollery+ Denon to raczej chłodne połączenie ;-).Nie wiem co by było jak bym u Ciebie posłuchał np Primusa-antipop badz System Of A Down-Mezmerize.Pewnie bym uszy zbierał po podłodze;-)

Primus - bardzo dobrze chodzi sto razy lepiej niz ten U2, może mam jakieś trefne wydanie.

Dodam jeszcze, że U2 jest nagrany dwa razy ciszej niż ten Primus. Po wpisie Elfana dochodze do wniosku, że w MM bywaja chamskie piraty.

>>theli28

Tak - chciałbym sprawdzić sybilanty, po szczerze muszę przyznać, że ten element nigdy nie zwracał mojej uwagi.

Arcam lubi wokale. AE-1 są wybitne pod względem neutralności. Okablowanie Cardasa do jasnych nie należy.

Więc na pewno mojego systemu nie nazwałbym jasnym... raczej klarownym, przejrzystym.

• 1 miesiąc później...

>Molibden,

W zasilanie - jezeli chodzi o kondy w normalnych cenach - polecam Nichicon Muse KZ, a w tor sygnalowy... tu wybor jest szerszy - mozna sprobowac Elna Silmic (2) lub Panasonic FC (lagodne i miekkie kondki, z ciekawa barwa, na pewno bez ostrej gory).

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.