Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski dzwonek do telefonu - jak?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym sobie wgrać jako dzwonek do telefonu mój ulubiony kawałek hard rockowy. Ino w technice 'komórkowej' jestem zdziebko nie na bieżąco - więcej, zbytnio nie chce mi się rozpoczynać studiów w tym kierunku... Stąd prośba do lepiej 'obcykanych' - jak tego dokonać?

Uprzedzam, że na programowanie w sybianie się nie piszę. ;-)

Konkretnie, jak dysponując standardowym oprogramowamnim z XP, softem dołączonym do komórki oraz jakimś innym, darmowym, tego dokonać. Chcę zgrać kawałek utworu z płyty i taki kawałek zastosować jako dzwonek.

Niestety, teraz w googlach tyle śmiecia (sama komercha), że trudno jest się dobrze wstrzelić...

https://www.audiostereo.pl/topic/31898-audiofilski-dzwonek-do-telefonu-jak/

Re: jar1, 28 Lut 2007, 09:50

>Witam,

>Chciałbym sobie wgrać jako dzwonek do telefonu mój ulubiony kawałek hard rockowy. Ino w technice

>'komórkowej' jestem zdziebko nie na bieżąco - więcej, zbytnio nie chce mi się rozpoczynać studiów w

>tym kierunku... Stąd prośba do lepiej 'obcykanych' - jak tego dokonać?

>Uprzedzam, że na programowanie w sybianie się nie piszę. ;-)

>Konkretnie, jak dysponując standardowym oprogramowamnim z XP, softem dołączonym do komórki oraz

>jakimś innym, darmowym, tego dokonać. Chcę zgrać kawałek utworu z płyty i taki kawałek zastosować

>jako dzwonek.

>Niestety, teraz w googlach tyle śmiecia (sama komercha), że trudno jest się dobrze wstrzelić...

to chyba powinno być na bocznicy?

Lukar jest taki rygorystyczny w kwestii wyboru właściwej zakładki, żebyś się nie naraził Jar-eczku

chyba że dzwonek będzie w stereo ;-))

płyta CD>np. audiocatalyst>MP3(mono)>łącze komputera z tel>komórka>ustaw jako "dzwonek"

Pod warunkiem ze tel obsługuje mp3 a raczej dzisiaj prawie kazdy to robi.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 28 Lut 2007, 10:17

audiocatalyst, a to skąd?

PS. graaf, nie bądź menda. I tak słuchanie mp3 jest bardziej audiofilskie niż odwracanie kolumn dupą do siebie.

graafie, nie czepiej sie. Telefon ma zasilanie audiofilskie(bateryjne) i do tego tak lubiany przez Ciebie maly głośnik (w ukladzie mono co prawda - chyba ? Może jar ma stereo, nie znam się na telefonach kom.) - zawsze można to podciągnąc jako stereolith !

Pamietam jak kiedys ktoś napisał o pewnych zestwach, ze grały tak dokladnie jak słuchawki, no to biorę słuchawki, kładę na biurko...słucham...rzeczywiście gra tak samo jak tamte zestawy :)))

jar, to chyba nie miał być audiofilski, tylko z ulubioną muzą ten dzwonek ;)

Pozdrawiam

Re: jar1, 28 Lut 2007, 10:25

>I tak słuchanie mp3 jest bardziej audiofilskie niż odwracanie kolumn dupą

>do siebie.

a w tym to pełna zgoda! :-)

o ile jednocześnie uznamy, że personifikujesz sobą samym w swojej osobie Jar-eczku audiofilię jako taką, tak samo jak personifikujesz "to co najlepsze" w tym "środowiskowym" forum ;->

Re: lancaster, 28 Lut 2007, 10:28

>zawsze można to podciągnąc jako stereolith !

no właśnie Jar-eczek podciągnął a nawet stwierdził, że to "odwracanie kolumn dupami" jest nieaudiofilskie w porównaniu do słuchania mp3 z komórki

z czym nie sposób się nie zgodzić jeśli tylko uznać, że >>audiofil = "specyficzny" konsument branży RTV

Nokia E50. W zestawie powinien być kabelek USB. Najpierw instalujesz telefon w systemie Windows. Włóż płytkę dostarczoną wraz z telefonem i zainstaluj aplikację Nokia PC Suite. Natępnie zrestartuj kompa i wepnij telefon poprzez USB, jeżeli winXP wywali Ci kreator dodawania nowego sprzętu, włóż jeszcze raz płytę cd z Nokii i wciskaj tylko dalej lub/i OK.

Następnie wejdź do folderu dźwięki (folder w systemie plików telefonu) w programie Nokia PC Suite i przciągnij tam myszką plik mp3, który chcesz wgrać do telefonu. Potem ustaw go jako dzwonek z poziomu menu aparatu. Pliki z cd możesz skompresować do mp3 za pomocą WMP (najpierw należy zmienić domyślne ustawienie z kompresji do wma na mp3) lub np. CDex`a (do ściągnięcia z sieci).Gotowe!

Rolandsinger, 28 Lut 2007, 10:42

Pierwszą część mam przerobioną.

Teraz chodzi mi o:

1. Zrobienie nagrania tylko z kawałkiem utworu

2. Przerobienie go na mp3

PS. A co to jest WMP? Windows Media Player?

Kawałek utworu? To będzie mały kłopot, bo do tego potrzeba nieco zaawanych aplikacji do edycji dźwięku (jak dla laików zaawansowanych). Wybierz sobie jakiś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast nie rozumiem, dlaczego chcesz tylko kawałek utworu, przecież Twój tel ma 70 MB pamięci wew.,a jak masz kartę microSD, to znacznie więcej. O wiele praktyczniej jest wykorzystać funkcję normalizacji głośności (powoduje to spłaszczenie dynamiki pliku mp3, tak jak w reklamach radiowych) w programie CDex (options>settings>Generic> i zaznaczamy opcję "normalize"), by dzwonek brzmiał jak dzwonek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oprócz zgrania danego utworu do mp3 dobrze by było go przyciąć. Pamiętać należy że max długość dzwonienia to ok 30 sekund, więc nie ma sensu pakować do telefonu całego utworu który i tak nie ma szansy być odtworzony. Dlatego wybierz stosowny fragment utworu a reszte wywal. Do edycji mp3 jest dość dużo softu, można to zrobić chyba EACem jak i Nero jak ktoś ma zainstalowany cały pakiet.

Mnie się nie chciało ciąć, więc mam w telefonie (przy okazji równierz E50) całe mp3 i gra mi tylko przygrywkę :-)

>Natomiast nie rozumiem, dlaczego chcesz tylko kawałek utworu, przecież Twój tel ma 70 MB pamięci

>wew.,a jak masz kartę microSD, to znacznie więcej.

Nie chcę całej pamięci poświecić na dzwonki ;-) Potrzebna mi do innych celów.

Zresztą po co mi dzwonek z dziesięciominutowym utworem.

A w windzie nie ma rejestratora dźwięku? Nie da sie nagrać kawałka odtwarzając utwór z CD? Potem to przerobić na mp3?

Jar1 w audiocatalyst dokładnie sobie możesz wybrać kawałek (z utworu) który chcesz zripować, potem ewentualnie można już skompresowane mp3 powoli wyciszyć na końcu, przyciąć zakres hz aby mało zajmował i jakoś miało ręce i nogi. Ściągnij byle demo albo prześlij mi na meila to ładnie Ci go obrobię i odeślę...

pzdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zainstaluj sobie Audacity (freeware), zaznacz interesujący Cię kawałek utworu, wyeksportuj zaznaczenie jako mp3 do określonego folderu, wcześniej zmieniając w ustawieniach parametry kodera na widziane przez Twój telefon i po bólu!

Jest jeszcze opcja najprostsza. Nagraj wybrany fragment za pomocą funkcji dyktafon telefonu i ustaw go jako dzwonek. Ja mam tak zrobione intro Smoke on teh Water - po kilku próbach odległości od kolumn i głośności nagranie wyszło smakowicie. Jakość całkiem audiofilska ;-), masz wersję master z jednorazową tylko kompresją i oddaną akustyką twojego pomieszczenia odsłuchowego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.