Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Krzysiek Gda napisał:

Co to za model TFK?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

06f8b83d477cac0471a8e42888ae

zaraz wyskoczy ampman i powie ze to fejki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Krzysiek Gda said:

Co to za model TFK?

Ukryta Zawartość

06f8b83d477cac0471a8e42888ae

z kodów wynika że Berlin 63r. i 68r. Gdy się ma pytania to warto robić dobre zdjęcia a nie jak w piwnicy po północy, nie widać czy to żebrowane czy gładkie blachy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat nie fejki andrzejku, jak tak bardzo się "lubimy". Prawdziwe TFK, tylko jak pisze poprzednik, zdjęcia ciemne jak robione w piwnicy i nie można rozpoznać wersji.

Januszu, zamówiłeś "10 sztuk do testów GE JAN-5751". Ciekaw jestem ile dałeś, bo na pewno nie 10zł sztuka:) Z drugiej mańki, czyżbyś był tak rozrzutny (bogaty)? A może to bajeczka dla forumowiczów, kto ty nie jesteś, by cię traktowali poważnie a nie jak Flip i Flap.

Edytowane przez ampman

37 zł sztuka + Vat przesyłka będzie łączona zamówiłem jeszcze pare rzeczy.

Cytat

Z drugiej mańki, czyżbyś był tak rozrzutny (bogaty)? A może to bajeczka dla forumowiczów, kto ty nie jesteś, by cię traktowali poważnie a nie jak Flip i Flap.

Staram się nie być rozrzutny, czy bogaty nie wiem, nie mi to oceniać, powiedzmy ze pare osób na mnie pracuje 🙂 to tylko forum nie powinieneś mieszać życia realnego z wirtualnym postowaniem, to bez sensu.

w profilu  masz Branża ale po tym co piszesz chodzi mi o ceny jakie podajesz, brzmi to, trochę, jak by dla żaru administrator ci to ustawił, nie chcę cię obrazić tym stwierdzeniem. z mojej perspektywy takie są fakty.

Edytowane przez januszowe

W końcu przemówiłeś "ludzkim głosem". To co piszesz w internecie, to nie koniecznie musi być życie wirtualne lepiej by były to fakty chyba, że celowo bajdurzysz by zyskać poklask.

Branżę dodali mi bez mojej wiedzy i zgody, bo "zobaczyli", że buduję wzmacniacze lampowe. Jednak, to nie jest jakaś masowa produkcja a pojedyncze sztuki lub kilkanaście na jakiś czas w ramach hobby. I tak zostało, nie będę się kopał z koniem.

PS. 37zł sztuka +vat, to były ceny z 10 lat temu. Wiem, bo sam kupowałem. Ciekawe, pewnie szare anody, bo najtańsze. Mimo to, cena niespotykana w dzisiejszych czasach, wręcz niemożliwa chyba, że kupiłeś "hurtem" z innymi tanimi lampami, wtedy wychodzi taniej. Sam tak kiedyś robiłem. Zakup pojedynczych lamp lub par, to dziś horrendalne ceny.

Edytowane przez ampman

paczka przyjdzie - pochwale sie co kupiłem, ja nie mam zamiaru sprzedawać kupiłem dla siebie, dużo bo były tanie, w porównaniu np. do współczesnych.

Jeśli to prawda, to tym bardziej gratuluję, bo sprzedający chyba nie widział co sprzedaje lub był "przyciśnięty" do ściany.

Edytowane przez ampman
13 godzin temu, ampman napisał:

Akurat nie fejki andrzejku, jak tak bardzo się "lubimy". Prawdziwe TFK, tylko jak pisze poprzednik, zdjęcia ciemne jak robione w piwnicy i nie można rozpoznać wersji.

Takie dostałem na razie dostałem od gościa, który chce sprzedać (znajomy znajomego; ma przysłać więcej fotek). Ile są warte, tak realnie rynkowo, jeżeli pomiary są rzeczywiście takie jak na fiszkach? 

przed zakupem, pomierz je na mierniku cyfrowym bo te pomiary podejrzanie wyglądają, bez pomiarów nie warto kupować, nie masz podstawowej wiedzy o parametrach nie kupuj, możesz byś potencjalnym jeleniem 🙂

Deficyt lamp 12AX7 jest wysoki, polecam alternatywę w postaci 12AY7, spadnie tylko czułość wzmacniacza - 

Ukryta Zawartość

PS. Lampy też nie takie sobie, bo trudne do zdobycia ze starej produkcji w realnych cenach.
Co to znaczy spadnie czułość?
Jak mam to rozumieć?
Help.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Ktoś umie to roszyfrować bo ludzie podają pomiary lamp a ile ma być to mało kto wie..1efc520bef0a7dde058c7c82dbdc6dca.jpg

Wysłane z mojego SM-T875 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przyszły

10 tych czerwonych to 2 przejściówki 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe

Pierwsze dziesięciolecie XX wieku zostaje założona firma znana jako Tung-Sol. Mieści się w Newark w stanie New Jersey. Na przestrzeni lat firma wyprodukowała wiele produktów elektrycznych, w tym szeroką gamę lamp i lamp próżniowych w produkcji których byli specjalistami.

Ich wczesne produkty były przeznaczone głównie na rynek motoryzacyjny i obejmowały reflektory, lampki kontrolne i żarówki do latarek. Opracowali pierwszy udany elektryczny reflektor do samochodów. Ich produkcja żarówek do reflektorów samochodowych stanowiła zamienniki systemów oświetlenia olejowego i gazowego w ówczesnych pojazdach. W 1913 r. opracowali dwuwłóknowy reflektor świateł drogowych i mijania w jednej żarówce. Opracowali także migający kierunkowskaz i stworzyli tę małą rzecz, która klika, klika, klika pod deską rozdzielczą w prawie każdym amerykańskim samochodzie aż do lat 70. XX wieku. W latach dwudziestych weszli na rynek elektroniki i zastosowali podstawową politykę firmy: „rób wszystko, co najlepsze”. Tung-Sol Lamp Works otrzymała licencję na produkcję lamp z żarnikiem wolframowym od General Electric. Byli liderami wraz z R.C.A. w rozwoju wyrafinowanych, statystycznych systemów kontroli jakości, a jedną z największych zalet rur Tung-Sol do dziś jest konsystencja. Największym wkładem firmy Tung-Sol w świat audio był model lampy 6550, zaprojektowany i opracowany dla Hi-Fi i wprowadzony na rynek w 1955 roku. Lampa ta nadal zasila wiele najlepszych systemów dźwiękowych na świecie, 70 lat później! Tung-Sol była firmą prywatną, prowadzoną jak laboratorium, co zapewniło rurom TS jedne z najlepszych rozwiązań metalurgicznych i chemicznych, jakie kiedykolwiek zastosowano w rzeczywistej produkcji.

Pomagały internety.

Poniżej, jak to było do przewidzenia, coś z rodziny małych tub 5751.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

22 godziny temu, januszowe napisał:

Dzisiaj przyszły

10 tych czerwonych to 2 przejściówki 🙂

Ukryta Zawartość

Lampy 5751 zmiksowane z 5755 (wymagają przejściówki). Wynik 25:22 jak dobrze policzyłem. Pewnie "trochę" kosztowały? Takie okazje są już rzadkością. Ja też lubię hurtowe zakupy, bo wtedy się opłaca. Pojedyncze lampy lub pary są dla żółtodziobów lub audiofili, których na to stać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman

25+25 wziąłem, kupiłem tez inne lampy ale na zdjęciu nie ma, przyszło bez dodatkowych kosztów 🙂 przejściówki musiałem trochę porozginać blaszki, włożyłem testowa popsutą lampę, nie mogłem wyciągnąć, pare ich miałem i złe doświadczenia, jak nie  rozlutuje się po czasie, to trzyma i może uszkodzić lampę, rozbieram poprawiam luty testuję (chwalą się ze Cyna bezołowiowa5755 to raczej jako taką ciekawostkę kupiłem.

Fakt, 5755 jeszcze u nas nie jest "rozłapywana" jak na zachodzie. Mam ich trochę do upłynnienia i idzie słabo... 80zł za parę, to jak za darmo.

Edytowane przez ampman

A czego jeśli chodzi o brzmienie można się spodziewać  po 5751 i 5755.

Jakie są ich plusy ?

Żebym chciał je kupić .

A i nie bardzo wiem o co chodzi z przejściówką 🤷🏿‍♂️

Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, dedal75 napisał:

Jakie są ich plusy ?

Żebym chciał je kupić .

A i nie bardzo wiem o co chodzi z przejściówką 🤷🏿‍♂️

Pzdr

Również nie mam pojęcia jak te lampy grają, dlatego wolę sam je usłyszeć i wyrobić sobie zdanie.

Przejściówka potrzebna jest do 5755 bo inny rozkład pinów.

No ale nic nie koliduje by wpiąć je w z takimi przejściówkami we wzmacniacz na ecc83? Tak ? 

Jeśli tak , to i ja może się skuszę nawet na 2 rodzaje czyli 5751 i 5755 

Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 godzin temu, ampman napisał:

Fakt, 5755 jeszcze u nas nie jest "rozłapywana" jak na zachodzie. Mam ich trochę do upłynnienia i idzie słabo... 80zł za parę, to jak za darmo.

„Rozłapywane” jak na zachodzie?

Hehe

5755 to lampy zupełnie inne i dla tego są nie “rozłapywane”. 

Ponownie wprowadzasz innych świadomie w błąd.

Cytat

Audiophile

It's not a sub at all. Characteristics of the 5755 are very different from a 12AX7. Not only a different pinout, the 5755 is essentially a zero-bias triode. These adapters are all over eBay as well, it's one of the more recent scams. The real shame is that a lot of these tubes will be sold and used up by people who realize too late that it's a bad idea. Those of us who want to use the 5755 for new designs will then have to pay a premium.

Nie ma za co.

Podziękujecie mi później.

🙂

Pozdrawiam.

Edytowane przez qqrydza

Post z 2006 roku:) Dziś nikt już tak nie twierdzi, bo nie ma nowych lamp 12AX7 a jak są, to ludzie krzyczą sobie kosmiczne ceny. Dlatego lampa ta dziś stała się audio a jej odmiany od Western Electric potrafią kosztować krocie - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman
13 godzin temu, dedal75 napisał:

Doskonałe pytanie?

😄

Prosimy kolegów @ampman i @januszowe o opis brzmienia 5755 vs 5751. 

🙂

Pytanie czysto retoryczne... Ty jesteś bardzo dobry w bajkopisaniu. Brzmienie nie zależy tylko od lampy i nie wciągniesz mnie w te banialuki.

Ach, czy sprawują się tak samo dobrze? Scena i barwa są takie same czy może nawet lepsze? Czy z dźwiękiem się nic nie dzieje?

Choć takie proste porównanie.

dziękuję.

14 minut temu, ampman napisał:

Pytanie czysto retoryczne...

Ponownie nie rozumiesz znaczenia słów, których używasz.

15 minut temu, ampman napisał:

Ty jesteś bardzo dobry w bajkopisaniu.

Tak I zawsze informuje, że to bajkopisanie „i pewnego rodzaju entertainment. Mam wrażenie że większość właśnie w ten sposób to odbiera.

🙂

Edytowane przez qqrydza
  • Pokaż nowe odpowiedzi