Skocz do zawartości
IGNORED

Legenda Yamaha NS1000 Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad 30 lat mają jakby nie było.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 2 tygodnie później...

Coś chyba źle szukam, jakie są wymiary Yamahy NS1000M ??

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w specyfikacji masz tam podane, Mki sa mniejsze/lzejsze 37,5 x 67,5 x 32,6cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 11 miesięcy później...

To nie moja opinia ale swoje NS1000M sprzedałem bez żalu i zamieniłem na Tannoy Arden. Ns1000 to straszne (przepraszam za wyrażenie) sku*****e kolumny: suche, wredne i dokładne do bólu. Jako monitor bliskiego/średniego pola nadają się idealnie ale do słuchania muzyki cieżko. Stereofonia i bas faktycznie są takie sobie, nie chcą zbytnio znikać w pomieszczeniu.

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Niby moga, ale maja swoj wlasny charakter i szkoda go zmieniac, ciekawe jak graja ns1000 po kuracji u Troelsa.

Żeby nie było gołosłownie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Yamahy NS-1000 brzmią najlepiej z elektroniką do niej dedykowaną. Końcówka mocy Yamaha B-1, B-2. Przedwzmacniacz musi być po prostu dobry. Można próbować z niektórymi lampowcami. Nawet SE. Bardzo dobrze współpracują np. Sun Audio 300B. Lampy Sophia.

Nieźle jest też ze wzmacniaczem Unison Research S6. Warto też zrobić próbę z Sugdenem A21a czy niszowym Onixem. Jest naprawdę nieźle ze studyjną końcówką mocy Beard Audio P 70, lepiej niż z VTL ST-150. Tak czy inaczej, najlepiej brzmi z B-2 lub B-1 na V-Fetach. Nawet z bardzo drogimi wzmacniaczami tak nie zabrzmią. To jest komplet i w takiej konfiguracji zostały stworzone. Ktoś wiedział co robi.

Wszelkie próby mogą zakończyć się katastrofą dla uszu, podobnie jak ze słynnymi Alteckami 604. W nieodpowiedniej konfiguracji temat tabu, legenda i kult obracają się w nicość.

• 2 miesiące później...

Ostatnio kilka par tych kultowych monitorów NS1000 się wysypało na ebayu, jakoś osobliwie w Niemczech, niestety najczęściej z opcją "odbiór osobisty" poniekąd zrozumiałą ze względu na wagę kolumn (30+kg jedna sztuka, rozmiar też w sumie niemały, opakować ciężko bo karton trza solidny a do tego jak to potem słać kurierem - dwie paczki po 35-40kg...). No ale pytanie raczej czy kultowość uzasadniona wciąż i czy w ogóle warto zawracać sobie głowę.....

NS1000 to bardzo specyficzne kolumny. Średnio nadają się do słuchania muzyki ... ;-) Idealnie je scharakteryzował człołgista778. Być może, wg sugestii mckiljan, z dedykowanym wzmacniaczem będzie lepiej ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

a z ciepłą lampą i źródłem analogowym nie będzie z nimi OK? czy też raczej należy zakładać, że trzeba MOCY żeby napędzić w nich bas?

Nie trzeba mocy, taka ich specyfika że z zamkniętej obudowy i 12 calowego woofera w małej skrzynce zejścia i wysokiego SPL po prostu nie będzie. 40-50Hz i koniec.

Fajny efekt na yamaszkach dają kable MITa, szczególnie wyższe serie jak Shotgun, Magnum czy starszy Terminator 750.

Czy z ciepła lampą będzie ok ? Najlepiej myślę spróbować takiej konfiguracji, a nie tylko rozważać.

Aby je wysterować wystarczy kilku watowy dobrej klasy wzmacniacz, ale żeby je dobrze napędzić trzeba mocniejszego piecyka, może być np. Krell KSA-50, lub bardzo muzykalny wzmacniacz mocy Forte Audio MODEL 3.

Zakładając, że postawimy NS-1000 przy przykładowo Spendorach SP 2/3, mają dużo basu. Nie jest to niski pomruk, ale fajny punch.

Jeżeli kolumny mają "mało basu", to warto sprawdzić czy cewka głośnika niskotonowego nie była przewijana.

Kultowość myślę jest uzasadniona, ale czy zawracać sobie nimi głowę ?!

A czy zawracać sobie głowę klasycznym samochodem ? Albo starymi JBLami ? Proponuję włączyć samodzielność podejmowania decyzji :)

A z kablami MITa warto próbować, szczególnie tymi starszymi.

Mam stare JBLe 4343 i mam te Yamahy - moim zdaniem to jedne z najlepszych kolumn na świecie, a słyszałem już wiele nowych i dużo droższych konstrukcji.

W tym samym katalogu co tysiączki znajdowały się również nieduże kolumny wizualnie podobne do wspomnianych, były to NS-30X. Z racji tego, że mam możliwość je kupić, ciekaw jestem czy poza podobieństwem wizualnym posiadają jakieś podobieństwo soniczne do NS-1000M. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.

Ale żeś teraz zasadził chłopie :)

Jedne i drugie oprócz napisu na froncie nie mają ze sobą nic wspólnego.

Ponad dziesięciokrotna różnica w cenie też chyba mówi sama za siebie ;)

NS-30X można dzisiaj dostać za ok. 300zł i nikt się o nie raczej nie bije,

a wystaw NS-1000 za 3.500zł to może z godzinę postoją, a może i nie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

eee tam - obserwowałem osttanio z zaciekawieniem dwie aukcje w Niemczech - albo same NS1000 albo wręcz ze spejalnymi standami (korygującymi układ membran względem siebie) i granitowymi blokami.... i oba zestawy wystawione za ok 3,5K PLN... i sie nie sprzedały w ogóle.... rozważałem bardzo mocno zakup ale odbiór/dostawa takich kolumn z Niemiec to trochę zachodu....

Jakich na przykład?

Nautilusy 801/802, Avantagrde, Ayon i kilka roznych konstrukcji na Accutonach, byly tez duze Infinity IRS, Magnepany itd.

Na średnicy tylko Accuton i B&W mogą jako tako powalczyć bo zabawki na ScanSpeakach itp. to nie to.

Nie twierdze ze NS1000 to najlepsze kolumny ale sa w czolowce.

Wszystkie mniejsze modele Yamahy to nie to samo granie, tylko NS590/690 są jako tako ze względu na berylowy tweeter ale za to zwrotka jest już kompletnie inne.

Edytowane przez Marek.S

oba zestawy wystawione za ok 3,5K PLN... i sie nie sprzedały w ogóle....

Być może moda już na nie minęła.

Ja swoje NS-1000 (bez M) kupiłem w PL za równe 4.000zł i za równe 4.000zł sprzedałem.

Facet z Warszawy do mnie po nie jechał (jakieś 1.000 kilometrów w dwie strony) i jemu się opłacało,

tylko że to było ponad rok temu jak jeszcze był na nie szał. Szał minął, to i może ceny spadły.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wszystkie mniejsze modele Yamahy to nie to samo granie, tylko NS590/690 są jako tako ze względu na berylowy tweeter ale za to zwrotka jest już kompletnie inne.

Jeżeli ktoś jest fanem tych Yamah (NS1000/NS1000M) a ma możliwość kupna NS690 w dobrym stanie to polecam. W latach 80-90 na zachodzie Europy krążyła opinia, że są lepsze od NS1000. Ja oczywiście nie mogę potwierdzić tego z doświadczenia ale pomiary testowe "Hi Fi Choice" wykazały w tamtym czasie znacznie bardziej liniowy przebieg charakterystyki i nieco mniejsze zniekształcenia dla NS690. NS590 jest nieznacznie gorsza od NS1000M. Uczestniczyłem w porównaniu bezpośrednim (niestety dawno temu).

Pozdrawiam fanów firmy Yamaha i innych też :-).

P.S. NS1000 i NS1000M to bardzo dobre głośniki używane w wielu studiach Europy (szczególnie w Skandynawii). Uważać należy tylko ze względów wiekowych na resory górne głośników (szczególnie niskotonowych).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jakos szczerze watpie zeby NS690 byly lepsze od 1000, plastikowy sredniotnowiec przeciwko berylowi ;-)

NS1000 brakuje jednej waznej rzeczy z 690 - mozliwosci nawet tri-ampingu.

Ns1000 ma tekstylne zawieszenia wooferow, sredniotonowiec i tweeter rowniez, tylko te pokryte jakas gumowata substancja.

Czego absolutnie nie wolno robic z NS1000M to transportowac je na boku, istnieje b. duza szansa ze obsunie sie magnes w wooferach i zablokuje cewke a w najgorszym wypadku moze sie oderwac i zgniesc cewke.

Z przesunietym magnesem nie beda charczec czy znieksztalcac, straca tylko duza czesc basu - stad tez czasami opinie o braku basu w tych kolumnach.

Edytowane przez Marek.S

NS1000 brakuje jednej waznej rzeczy z 690 - mozliwosci nawet tri-ampingu.

O ile wiem to chyba 690 też nie miała takiej możliwości, ale co za problem to dorobić we własnym zakresie. Są to już bardzo stare głośniki i tuning nie jest jakimś wielkim grzechem.

Jakos szczerze watpie zeby NS690 byly lepsze od 1000, plastikowy sredniotnowiec przeciwko berylowi ;-)

Zacytowałem tylko opinie krążące wówczas wśród fanów (ja ich - 690 - nie miałem). Pomiary (test) z "Hi Fi Choice" chyba jeszcze gdzieś mam, ale mogą być trudne do odnalezienia (dwie przeprowadzki).

Czego absolutnie nie wolno robic z NS1000M to transportowac je na boku, istnieje b. duza szansa ze obsunie sie magnes w wooferach i zablokuje cewke a w najgorszym wypadku moze sie oderwac i zgniesc cewke.

Magnes jest okrągły i nie sądzę żeby miało znaczenie w jakiej pozycji jest transportowany. Nie słyszałem jeszcze o takim zjawisku "obsunięcia się". Oderwane (oczywiście nie w Yamahach) widziałem ale obsuniętych nie. Ocieranie cewki jest albo efektem niestarannego montażu w fabryce (brak dokładnego centrowania) albo deformacją karkasu na skutek przegrzania cewki. Może wystąpić też zsunięcie części zwojów lub całej cewki. oczywiście przyczyną jest zawsze temperatura (efekt długotrwałego głośnego grania, albo np. awaria wzmacniacza).

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Magnes przesuwa sie po koszu poniewaz stary klej juz sie utlenil.

Sądzę, że łączenie pomiędzy magnesem a koszem głośnika wykonuje się klejami epoksydowymi (żywice) a te raczej się nie utleniają. Oczywiście nie wiem jak robiła to firma Yamaha w tamtym czasie (rodzaj kleju), ale sądzę że tak jak napisałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi