Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory 800-1000 zl co wybrac??

Pablo-rock

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,

skaldam pierwszy zestaw stero i prosze was o pomoc

posiadam cd pioneera pd-s701 i wzmak hk pm645

taraz rozgladam sie za monitorakami do tego w przedziale cenowym 800-1000zl

slucham rocka,hevy,lubie gitarowe granie Vai,Satriani

zadnych imprez napedzac niechce,maja to byc monitorki do sluchania

mam maly pokoj 3m na 4m

kazda informacjia bedzie dlamnie cenna

dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/32542-monitory-800-1000-zl-co-wybrac/

Polecam:

-Acoustic Energy Evo One - muzykalne, dynamiczne, bardzo ladnie znikaja z pokoju, przy moim wzmaku nic nie kluje w uszy

-USHER S-520 - troche mniejsze od AE, maja bass refleks z przodu wiec latwiej je ustwic, tez muzykalne

Na allegro albo w komisach nie powinienes miec problemu zeby dostac je za kwote ktora podales.

Spróbuj może klony Totem Mite.

Pojawiają się czasem w ogłoszeniach z drugiej ręki w takich cenach ,że jeszce na podstawki zostanie.Ewentualnie forumowicz "pkrecz" za 950pln oferuje nowe.Z tym ,że bass-reflex jest z tyłu i będziesz musiał wygospodarowac na nie trochę miejsca.

A w rocku sprawdzają się bardzo dobrze.

Za 1000zł jak tylko uda ci je zdobyć to polecam Tannoy PBM 8 II

Nieco tańsze ale tez trudno dostępne są JMlab Chorus 707S

Tannoye to piekielnie mocne i skuteczne monitory o przepotęznym brzmieniu i niesamowitej precyzji przekazu - typowo studyjne odsłuchy.

JMlaby to jasny przekaz z duza ilościa szczegółów i szybkim ale nieco chudym uderzenim.

Jedne mam z drugie miałem...przed nimi były dziesiatki innych zestawów...w cenie ok 1000zł sa faworytami.

Do takiej muzyki i takiego pokoju polecam Paradigm Mini Monitor v4 (jak jeszcze je gdzieś trafisz), cena ok 1 tys. pln

co prawda mają tylny bas reflex ale to nie przeszkadza zbytnio (wystarczy im spokojnie ok pół metra wolnego miejsca z tyłu)

>taraz rozgladam sie za monitorakami do tego w przedziale cenowym 800-1000zl

polecam posłuchać Monitor Audio Bronze B1 lub B2

szukałem kiedyś monitorków przy podobnych założeniach cenowych i lokalowych, miły właściciel salonu namówił mnie na na odsłuch i nie miałem żadnych wątpliwości, ... a ilość i jakość basu była kompletnym zaskoczeniem :)

pozdrawiam

Jurek

Polecam posłuchać Koda K-5000 z i bez modyfikacji NEEL ,albo KODA K-5200.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zwłaszcza te drugie warte posłuchania ,moim zdaniem jedne z najlepszych konstrukcji na rynku . Ciekawe ile będzie kosztowała modyfikacja u NEEL'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używane AVANCE DANA 506 lub USHER S 520

Usher s 520

Ukryta Zawartość

post-12718-100005161 1175358996_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Tannoy Reveal pasywne.Studyjna jazda.Z drugiej ręki można poniżej 1000pln.Ja mam nowe za 600pln.Jeśli dobrze dobierze się resztę, to słuchasz profesjonalnie a nie audiofilsko.

do Kody niemam przekonania,jeszcze ta wymiana okablowania za 250 zl to szok ,mozna to zrobic samemu za niewielkie pieniadze

Avance Dana 506 fajnie wygladaja,fstegowe glosniki wysokotonowe,osobiscie nigdy nie slyszalem jak graja takie?

szczrze mowiac to milo zaskoczony jestem USHERAMI S520 ,wygladaj solidnie i waza odpowiednio,nigdy onich nie slyszalem,maja bardzo dobre recenzjie,znalazlem nowki na allegro za 1100 i narazie,najprawdopodobniej je kupie :-)

Ukryta Zawartość

dzieki panowie za pomoc

Ukryta Zawartość

jeszcze raz pds na temat Usher s520

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koda:

- niska skuteczność 87dB czyli trudne do wysterowania

- niska impedancja czyli latwo przesterowują wzmacniacz

- 70Hz nie przedstawi ci dobrego basu

+ ładny wyglad

Ja ich nie polecam.

Za to nad Tannoy'ami sie zastanow bo one graja mocno i poteznie co przy muzyce rockowej to chyba porzadany rodzaj przekazu.

Pozdrawiam.

Jak pisałem słucham podobnej muzyki jak Ty. Wybrałem do niej wymienione wyzej Missiony, które maja bas od 65Hz przy -3 dB jeśli już mowa o parametrach. Co prawda pokój w którym stoją jest minimalnie mniejszy od Twojego, ale na brak basu nie narzekam. Co prawda dla jednego ta ilość basu może być juz zbyt wielka, a dla kogoś innego może to być basu mniej niż nic. Jednakowoż polecam posluchać tych kolumn. Szczególnie że w mojej opini są dość uniewrsalne i SBB czy Garbarka tez mi sie na nich słucha dobrze. A co do metalu-wcale nie chodzi w tej muzie o to który sprzęt narobi więcej łomotu. Teraz po obniżce cen są moim zdaniem jeszcze ciekawszą propozycja. Większy model niznacznie przewyższa Twój założony budżet-moiwę tuy o oficjalnych cenach. Może da się je kupic poniżej tysiąca. Zresztą na upust rzeu poaru procent zawsze można liczyć.

Aha. Przed zakupem porównywałem z JBL E20 i E 30, Wharfedale Diamond 9.1 i Usher s520. Do dziś sądze, że w tym budżecie za nowy sprzęt nie ma lepszego wyboru. Choć paru rzeczy nie sluchałem :D

Noru, 1 Kwi 2007, 18:34

>Koda:

>- niska skuteczność 87dB

Akurat 87dB to jest bardzo przyzwoita skuteczność dla dwudrożnego monitora. Większość prostych dwudrożnych kolumn nie ma więcej.

>czyli trudne do wysterowania

Nawet jeżeli zgodzilibyśmy się ze stwierdzeniem że 87dB to jest niska skutecznośc, to jeszcze z tego nie wynika automatycznie że są trudne do wysterowania. Trudność wysterowania wynika zwykle z czego innego.

>- niska impedancja czyli latwo przesterowują wzmacniacz

To nie kolumny przesterowują wzmacniacz. Wzmacniacz można przesterować wyłącznie podając na jego wejście zbyt duży sygnał. Czyli żeby przesterować wzmacniacz trzeba za daleko przekręcić w prawo pokrętło głośności. Niska impedancja kolumn nie ma nic wspólnego z przesterowaniem. Wręcz przeciwnie, kolumny o impedancji 4 ohm zwykle dla uzyskania podobnej głośności dźwięku wymagają mniejszego przekręcenia pokrętła głośności niż kolumny 8 ohm, czyli nasz hipotetyczny wzmacniacz współpracując z kolumnami o "niskiej" impedancji będzie dalszy od przesterowania niż gdyby pracował z kolumnami o wysokiej impedancji.

>- 70Hz nie przedstawi ci dobrego basu

Co najwyżej nie przedstawi niskiego basu. Niewykluczone jednak, że średni bas będzie bardzo dobrej jakości.

bonaventura, 31 Mar 2007, 23:47

>Witam.Tannoy Reveal pasywne.

Popieram. Reveal 6. Czystość barwowa, precyzja, miodzio. Poprzednia generacja Reveal podobno muliła, ale te są jak zyleta. Tyle, że nie do każdego wystroju pasują kolorem i brakiem maskownicy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

barzo fajne te Reveal 6 ale cena jaka znalazlem najtansza to 1450 a mam do wydania gora 1000

wiec niestety chyba jednak Uscher s520,

ponowie jszecze pytanie o Heco,woem ze to niemiecka firma

interesuja mnie Metasy 300 ,cenowo przystepnie

ktos wie jak graja,slyszalem ze sa dostepne w Media Markt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.