Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

"To czym miałem się okazję pobawić, to regulowane wyjście w jakie wyposażony jest Puccini. Porównywałem do mojego Ref 3, zarówno na Ref 110 jak i na Darcie, i preferuję ... Pucciniego podłączonego bezpośrednio bez preampu ! Jest to pierwszy CD z którym miałem styczność, który gra lepiej z wyjścia regulowanego. Na początku jeszcze się przez chwilę zastanawiałem, dźwięk z Ref 3 był jakby bardziej 3D, ale po dłuższym słuchaniu doszedłem do wniosku że to tylko taka przyjemna koloracja, takie sztuczne "podpompowanie" dźwięku, bo jednocześnie ze zwiększeniem objętości dźwięk był mniej precyzyjny i bardziej rozmyty. Szczególnie dobrze było to słychać na dole skali fortepianu - na Ref 3 dźwięki się trochę rozjeżdżały, nie było już tak przejrzyście i krystalicznie czysto jak bezpośrednio. Ewidentnie na włączeniu dodatkowego elementu toru cierpiała artykulacja."

A to ważna informacja - jest to w takim razie kolejny (z bardzo niewielu) CD-playerów oferujących wysokiej klasy wyjście regulowane z poziomem ponad 5V. Jeżeli nawet Ref 3 nie dał rady .... to

trzeba będzie kiedyś wypróbować to dzieło.

Dodam jeszcze, że poziom wyjścia w Puccinim jest regulowany z menu - można wybrać 2V output lub 6V output. Przy podłaczeniu bezpośrednim, ze wszystkimi końcówkami używałem 2V - przy takim ustawieniu poziom głośności wahał się pomiedzy -15dB a -5dB.

Odtwarzacz ma też jeden mankament - żeby nie powiedzieć idiotyzm - wyjścia lewe i prawe są zamienione miejscami (i tak też są opisane na obudowie). Jak podłaczamy dwa monobloki, to kable sygnałowe muszą sie z tyłu krzyżować (!). Durny ten anglik co to zaprojektował że hej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb - wystarczy samo "anglik" i wszystko jasne :)...

poza tym wiesz ... zawsze możesz podłaczyć bez przyżowania, i usiąść plecami do sprzętu, z założenia będzie dobrze :)

Elb - wystarczy samo "anglik" i wszystko jasne :)...

poza tym wiesz ... zawsze możesz podłaczyć bez krzyżowania, i usiąść plecami do sprzętu, z założenia będzie dobrze :)

A menu wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-579-100005618 1221219730_thumb.jpg

post-579-100005619 1221219730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-->Elberoth

2V to jest standard i trochę mało, żeby uznać to za pełnoprawny preamp, ale te 6V to już łakomy kąsek.

Byłbym Ci wdzięczny za krótki test, czy po przełączeniu na 6V nie ma strat (a może zysków) na brzmieniu.

Swoją drogą - ciekawy jestem jak to jest rozwiązane - 6V "zbijane" do 2V, czy 2V "podciagane" do 6V, jeżeli to drugie to na czym.

O rany jakie to menu infamtylne. Obrzydlistwo pierwsza klasa

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

O 16:30 się sam wyłącza ;-)

Elberoth

O, przekonałeś się do DCsa :)

Dla mnie to klasa sama w sobie i konkurencji brak.

Kiedyś napisałeś parę przykrych słów o poprzedniku /młodszym bracie/ Pucciniego co przyjąłem ze zdziwieniem.

Napisz na jakich ustawieniach gra najlepiej.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Doskonale,że jest taki wątek.Pozwala zobaczyć wiele urządzeń i poczytać interesujące opinie o nich."Zazdroszczę" bo fajnie jest mieć możliwość obcowania z wieloma często niedostępnymi klockami.Swoją drogą nowy DCS wygląda jak dzieło sztuki,prostota doskonale zaprojektowana zawsze się obroni.

Pozdrawiam

Paweł

marek -> przekonałem, bo wreszcie jest do czego. Poprzedni model 8Pi był moim zdaniem nieudany. Co innego "dorosły" dCS - Elgar Plus, Verdi LaScala/Encore i Verona - ta kombinacja zawsze mi się podobała.

P8i miał miał coś nie tak z wyjsciem sygnałowym. Na pełnym wysterowaniu grał OK. Im większe tłumienie

tym dzwięk się pogarszał.

Ta fabryczka to "Factory settings" - powrót do ustawień fabrycznych :-)

---> Elberoth,

jeżeli grzebiesz już przy odtwarzaczach CD i zastanawiasz się nad podonieniem ARC CD7, to zakręć się wokół pożyczenia najnowszego Jadis Orphee.

Bardzo ciekawe byłoby porównanie z DCSem i ARC CD7.

Teraz dla odmiany może o DarTZeelu. Wzmacniacz pojawił się na moim radarze ok 3 lat temu po wstępnej fali ochów i achów jaka przetoczyła się przez internet, jednak sposób w jaki został on wypromowany, przez tzw. "grupę" Jonathana Tinna (sprzedaje on sprzęt po preferencyjnych cenach grupie znajomych, którzy następnie "biją pianę" na forach internetowych; charakterystyczne jest to, że aktualnie najlepsze jest to co akurat JTinn sprzedaje - począwszy od kabli (Jena Labs, EA), kolumn (Kharma, von Schweikert obecnie Evolution Acoustics), przez wzmacniacze (Tenor Audio, obecnie DarTZeel), a na źródłach kończąc (EMM Labs obecnie Playback Design). Przeciętny członek "grupy" ma więc obecnie system składający się z kolumn EA, kabli EA, DarTZella i odtwarzacza PD) kazał zachować wzmożoną czujność.

Kilkakrotnie miałem okazję wymienić opinie na jego temat z kilkoma właścicielami i dealerami, którzy wypowiadali się o nim mniej lub bardziej pozytywnie [do tej pory pamiętam określenie DarTa jakie ukuł Lacrimosa - "shitbox form Switzerland" :-p]. Sam miałem go okazję posłuchać podczas CES 2006 w Las Vegas (z zestawem typowym dla "grupy" - czyli w tamtym okresie kolumny vSR, Dart i EMM Labs) i pół roku później na wystawie w Londynie z kolumnami WEGG Stellar i odtwarzaczem Mimetism. O ile to pierwsze demo nie wywarło na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia, o tyle demo z półaktywnymi kolumnami Wegga (nowy produkt założyciela Eggleston Works) było naprawdę smakowite.

Nawet w pewnym momencie sam zastanawiałem się nad kupnem Darta bezpośrednio od producenta (dystrybutor w Polsce jest dopiero od 2 miesięcy), ale stwierdziłem, że ryzyko wtopy jest zbyt duże i odpuściłem.

Teraz wzmacniacz "przyszedł do mnie sam". Znajomy - właściciel Darta i wspomnianego dCSa - chciał posłuchać jak z jego dartem zagrają moje Sophie - sam jest bowiem zainteresowany WA System 8. A że sam wzmacniacz łatwiej jest przewieźć niż 100kg kolumny - przyjechał do mnie z całym swoim majdanem i odsłuchach zostawił do dalszej ewaluacji na kilka dni.

Dart to wzmacniacz o dość niecodziennej konstrukcji. W dużym skrócie można powiedzieć, że jest to prosty układ wzmacniający zaprojektowany w oparciu o pojedyncza parę tranzystorów wyjściowych, podłączony do niezwykle rozbudowanego zasilacza. Wzmacniacz się prawie wcale nie grzeje, co sugeruje prace w głębokiej klasie AB i do tego jest niezwykle ciężki, jak na swoje niewielkie wymiary – waży ponad 30kg. Smaczku całej historii dodaje fakt, że jego konstruktor używa kolumn Rehdeko ...

Czytając o Darcie w necie, często spotykałem opinie, że wzmacniacz gra lampowo. Cóż, mogę się z tym zgodzić, ale pod jednym warunkiem – że za wzór lampowego brzmienia uznamy Ancient Audio Grand Silver Mono na 300B, a nie Ancient Audio Single Six. Nie jest to więc brzmienie ocieplone – zarówno Single Six jak i Cary grają od Darta wyraźnie cieplej – jest brzmienie niezwykle gładkie, detaliczne i niezwykle (mikro) dynamiczne. Jest to brzmienie które można nazwać niezwykle wyrafinowanym, eterycznym. Pod względem barwy, głębi, mikrodynamiki, precyzji, rozdzielczości jest to najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem, poza Ancient Audio Grand Silver Mono. Nawet mój ARC Ref 110 musiał uznać wyższość Darta – ten ostatni był bardziej gładki, precyzyjny i bardziej szczegółowy, z dłuższymi i bardziej bogatymi wybrzmieniami – choć skłamałbym gdybym napisał, że różnica była jak dzień i noc.

Jest to więc również automatycznie najlepszy tranzystor jaki słyszałem w ogóle, przynajmniej we wszystkich wspomnianych kategoriach. Jedyne pole, gdzie Dart ustępuje Passowi X-350 i Monoblokom Cary’ego – to dynamika, kontrola basu i potęga brzmienia. Choćbyśmy nie wiem jak go zaklinali, wzmacniacz ten nie będzie w stanie wytworzyć skali i swobody dźwięku wspomnianej tranzystorowej konkurencji. Tu pojedyncza para tranzystorów na wyjściu po prostu nie wystarcza.

Ogólnie ciekawa propozycja dla osób mających raczej łatwe do napędzenia kolumny o wyższej niż średnia efektywności, pod warunkiem oczywiście, że są w stanie wydać na końcówkę 70k zł (a z dedykowanym pre aż 150k zł) ...

Mnie nie stać, zatem muszę się zadowolić second-best jakim jest dla mnie ARC Ref 110, który choć trochę słabszy, jest również dwa aż razy tańszy. Tak przynajmniej to sobie tłumaczę, bo przecież żyć jakoś trzeba :-)

Ukryta Zawartość

post-579-100005505 1221416540_thumb.jpg

post-579-100005506 1221416540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rowniez sporo czytalem opinni w necie o Dartzeelu, patrzac na jego budowe mysle, ze facet wsadzil w jego konstrukcje sporo wiedzy, pomysl i czucie, to moze byc odczuwalne, piekna robota, to niestety musi kosztowac.

nie blaszki tylko płaskowniki - mają grubość łba śruby! Łączą ze sobą kondensatory w większą pojemność zastępczą niż pojedyńczy (aż zabrzmiało naukowo!)

Po raz n-ty.... dobry wzmacniacz to dobry zasilacz, bo żadnych kosmicznych elementów nie widać :)

Prostoda, dobry zasilacz, dobra aplikacja bez fajerwerków i gra - cudów nie ma :) Piękny :)

• 2 tygodnie później...

ABs - bardzo chętnie, jak tylko znajdziesz kogoś kto mi pożyczy :-)

Tymczasem pożyczyłem coś takiego: Siltech Princess 1,5m XLR, w najnowszej technologii G7. Czwarty model od góry w ofercie, MRSP 3350 EUR + VAT (najdroższy z IC jest Siltech Empress Crown @ 13.999 EUR + VAT, a najdroższy Siltech w ogóle to głosnikowy Emperor Crown za 26.500 EUR + VAT).

Pierwsze wrażenia całkiem całkiem. Kabel jest fabrycznie nowy, więc musi sie jeszcze trochę pogrzać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi