Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Zdziwiłbyś się jaka jest różnica :) Chcesz sprawdzić u siebie?

Po co ? wystarcz położyć cokolwiek...KoRnik robił test tego badziewia w 2008r. na łamach HFM, wynik negatywny, aczkoliwek ciekawy wizualnie :-)

Zdziwiłbyś się jaka jest różnica :) Chcesz sprawdzić u siebie?

Panie nie ośmieszaj się z tym "produktem". Usuń wszelkie ślady po nim tak samo jak po kondycjonerze masy i udamy, że tematu nie było. Jak będziesz drążył temat to wylądujesz w jednym gronie ze słynnym sprzedawcą lamp Florkiem, Bazodrutem i innymi cudakami forum.

Zrozum, sprzedaż czegoś takiego to istna kpina i ośmieszenie idei audio. Zastosuj kamień z ogródka lub worek z piaskiem i będziesz miał lepsze cuda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myszki mam obecnie w domu . Wygląda to całkiem fajnie, ale co do zmian w brzmieniu to wstrzymam się z opisem. Niech każdy zainteresowany sprawdzi sam.

Ukryta Zawartość

Nie wiem co wspólnego ma ten wpis z tematem wątku. Ale pomogę, bo dostrzegłem, że nirwana może zostać przerwana z powodu przewrócenia się lewej kolumny - nierówność z powodu dywanu.

Pełna profeska, żeby "myszą" wpływać na drgania tak stabilnie osadzonej kolumny :-)

Edytowane przez Wuelem

W przeciwieństwie do Wojtka, nie odniosłem wrażenia aby basu było zbyt dużo – wręcz przeciwnie, tranzystorowe końcówki, które mam w domu mają szybszy, bardziej precyzyjny i bardziej obecny bas. Możliwe jednak że dała tu o sobie niezbyt przyjazna impedancja Wilsonów – 1.8 Ohma przy 90Hz wciąga prąd jak woźny ćwiartkę. Pod tym względem piece ARC mają na pewno przewagę – mimo że lampowe, ich bas w połączeniu z Sashą jest dużo lepszy – szybszy, bardziej dynamiczny i potężny.

czytając test na 6moons jest podpowiedź odnośnie basu, że można zamówić wersję z podbiciem 2 dB przy 100 Hz, a może nawet poprosić o taki przełącznik na wzmacniaczu przy zamówieniu u Pana Hyodo

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

https://plus.google.com/photos/105085473481492595610/albums/5819927107711888465

Myszki mam obecnie w domu . Wygląda to całkiem fajnie, ale co do zmian w brzmieniu to wstrzymam się z opisem. Niech każdy zainteresowany sprawdzi sam.

Jeżeli podany link jest do zdjęć kolegi pomieszczenia to gratuluję swoistego poczucia humoru.

Natomiast kondolencje dla żony.

Mam jeszcze do kolekcji wersję świąteczną.

Na wigilię będzie idealnie pasować do "audiofilskiej choinki".

Jest to wersja "Harry Potter" więc pewnie dżwięk stanie się bardziej czarujący ;)

post-33970-0-99983900-1355071453_thumb.jpg

Nie ma żony a nawet jakby była to jej zdanie nie miałoby absolutnie żadnego znaczenia dla mnie. Nie należę do tych, którzy kupują kolumny pod kolor firanek i o wszystko muszą pytać. No ale co zrobić takie czasy, prawdziwych mężczyzn już prawie nie ma :-)

Kolumny jak i cała reszta jest ciągle przepinana przestawiana więc o porządku w kablach niestety nie ma mowy bo ciągle w domu mam jakieś nowe klocki, kable.

Na święta postaram się to poustawiać, ale pewnie dłużej jak 2 tygodnie układ nie przetrwa.

Myszki mam co nie znaczy, że je kupiłem tylko ciągle testuje sobie w domu najróżniejsze akcesoria w sumie to Entreq-a mam już całego prawie przećwiczonego. Część rzeczy kupiłem, część nie. Myszek nie kupię bo większe zmiany dało mi coś innego choć muszę napisać, że jakiś wpływ na brzmienie był. Co do stabilności kolumn to mają one 70kg/szt a na tym dywanie jest podparta tylko 1 z nóżek Superspikes i próbując poruszyć kolumnę stoi ona tak samo stabilnie jak ta druga czyli nawet nie drgnie. Dywan jest cienki i twardy jak gęsta wykładzina a kolumny są idealnie wypoziomowane więc nie widzę problemu. Wuelem lepiej odpowiedz w klubie Calyx co to za wzmacniacz który jest wyraźnie tańszy niż 10kzł a gra lepiej z trudnymi do wysterowania kolumnami niż CTI ?

Wydaje mi się że nikt tu nie kwestionuje wpływu tych 'myszek' na brzmienie (jaki on by nie był), tylko sam pomysł w zestawieniu z ceną.

Ja bym u siebie na kolumnach nie postawił ze względów estetycznych, nawet gdyby mi dopłacali. Można to tez postawić na pozostałych klockach - odtwarzaczy, wzmacniaczu - i efekt tez pewnie jakiś będzie, aczkolwiek ja gdybym potrzebował elementu dociążającego, to chyba zdecydowałbym się na bardziej estetyczną 'cegłę' Shakti.

shaktionspeaker.jpg

stoneonline-new.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Albo co takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

USB/SPDIF converters Round 2:

Audiophilleo AP1 + PurePower PSU vs Soulution 590 vs M2Tech full stcak vs BADA Alpha USB

badasoulutionaccu.jpg

A jak już mi się znudzi, będzie kolejny test:

BADA Alpha DAC vs PS Audio Perfect Wave DAC II vs MSB AnalogDAC

:)

BADA Alpha USB. Na początek trochę golizny.

Konwerter jest podzielony (wzdłuż czerwonej linii) na dwie części - 'brudną', znajdującą się po prawej stronie, zasilaną z USB i zawierającą odbiornik USB, oraz 'czystą', znajdującą się po lewej stronie, zasilaną z wbudowanego liniowego zasilacza, zawierającą zegary i nadajnik SPDIF:

alphausb1.jpg

Alpha USB bazuje na odbiorniku XMOS. Mały zegar 24M powyżej (X101) obsługuje USB:

alphausb2.jpg

'Brudna' i 'czysta' strona są izolowane przy pomocy jakiegoś układu scalonego - prawdopodobnie siedzącego na szynie I2S. Niestety oznaczenia zostały starte.

alphausb3.jpg

Chip jest ekranowany przy pomocy niecodziennej ferrytowej 'bramki', która przechodzi przez PCB i tworzy swojego rodzaju pierścień 360'. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam w urządzeniu audio:

alphausb4.jpg

Wzdłuż linii podziału biegną dwa metalowe ekrany, które dzielę objętość urządzenia na dwie części:

alphausb6.jpg

Zegary pochodzą od Crysteka i jest to absolutny oscylatorowy top. Z wyglądu wyglądają jak model CCHD-957 (także zastosowany w Off Ramp Turbo 5), ale napisy na obudowie mówią co innego. Możliwe że oscylatory te to jakieś customy robione dla BADA. BADA podobno brała udział w projektowaniu tych zegarów. CCHD-957 to model cechujący się rekordowo niskim szumem fazowym.

alphausb7.jpg

Na wyjściu SPDIF znajdują się wysokiej jakości transformatory cyfrowe:

alphausb8.jpg

Nawet gniazdo BNC nie jest pierwsze z brzegu - to wysokiej jakości część firmy Bonar, o precyzyjnej impedancji 75 Ohm (łatwo poznać po białym kołnierzu wokół centralnego pinu):

alphausb5.jpg

'Czysta' strona zasilana jest z pojedynczego zasilacza 9VDC. Można pomyśleć o zasileniu poprzez superregulator lub z zasilacza bateryjnego ...

alphausb9.jpg

Widać, że to urządzenie zrobili ludzie, którzy znają się na rzeczy. Hi-endowa waga ciężka. Ciekawe jak sprawdzi się w konfrontacji z AP1 i M2Tech evo.

Edytowane przez Elberoth

Słuchałem BADA przez pół roku. Fajny rozdzielczy. lekko ocieplony z dobrą kontrolą całego pasma. Braki lekkie w stereofonii.

Podłączony miałem po aes bez usb do serwera. Najlepszy, najbardziej naturalny filtr 1.16 na 16?44.1

Ogólnie dobrze go będę wspominał.

Teraz czas na Meitnera :-)

M2techEvo nie ma szans :-)

Masz wersję I czy II?

Edytowane przez johny

Jeżeli pytasz o DACa, to wersja mk II.

Podlaczylem. WOW. Nie wiem czy znacie to uczucie, gdy włączacie zajezdzoną płytę testowa, z zamiarem posłuchania po 30s z każdego utworu, a kończycie słuchając całej płyty. To jest właśnie ta chwila.

Chip jest ekranowany przy pomocy niecodziennej ferrytowej 'bramki', która przechodzi przez PCB i tworzy swojego rodzaju pierścień 360'. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam w urządzeniu audio:

Pewnie to separator galwaniczny oparty na indukcyjności /malutkie trafa/ np. ADUM. Takie separatory dość mocno sieją z wiadomych względów, dlatego też układ zamknięto odpowiednim pierścieniem ferrytowym.

Może być, bo sami piszą ze nie jest to optoizolator. Nawet na pierwszy rzut oka wielkosc i ilość nóżek by sie zgadzała.

Też miałem okazje obadać u siebie Alpha DAC2, super przetwornik, bardzo funkcjonalny! - regulacja poziomu na wyjściu, przełączalne filtry (można sobie dopasować wg upodobań i wpasować do konkretnego typu muzyki, chociaż tutaj może występować tzw. męka audiofila:-)), przełącznik fazy - brzmieniowo WYBITNY.

DACa jeszcze nie słuchałem. Na razie podłączyłem tylko konwerter Alpha USB. DAC był dopiero grany godzinę, może dwie. Właściciel kupił (zapewne pod wrażeniem zalewu entuzjastycznych recenzji i nagród jakie dostał ten DAC), podłączył do swojego systemu, stwierdził że jego Metronome C8 gra jednak lepiej, i po godzinie wypiął :) W sumie to nie dziwne, Metronome kosztuje 80tyszł, a BADA Alpha ok 20tys zł. Ten DAC jest dobry (wiele osób mówi że lepszy niż dCS Debussy za 38kzł) ale widać nie aż tak dobry, aby pozamiatać wszystko co jest na rynku, niezależnie od ceny. Inaczej wszyscy inni musieliby się zacząć pakować, bo ten DAC ma naprawdę sporo do zaoferowania, także pod względem funkcji.

Podoba mi się w nim to, że ma regulację głośności. Redaktor naczelny The Absolute Sounds - Robert Harley - ma Alpha DAC w swoim systemie podłączonego bezpośrednio do monobloków Spectrala. Kiedyś nawet z nim mailowałem w tej sprawie, i napisał mi, że jego zdaniem Alpha DAC gra lepiej podłączony bezpośrednio niż z dedykowanym pre Spectrala (DMC-30SS mk II). No cóż - zobaczymy.

Na razie DACa podłączyłem optykiem do tunera TV. Za tydzień zobaczę co u niego słychać :)

Trochę Elb przesadziłeś z tą różnica ceny miedzy C8 a BADA. Nie jest to 4x a dokładnie 3x co nie zmienia faktu iż w całości tematu

masz rację.

Metronome C-8 ma detal 16800€ czyli 70 tys a Alpha 5500€ czyli 23 tys.

Co do Bada to od 2 osób które go miały mam taką informację, że świetny ale do ciemnego systemu,

bo jest bardzo szczegółowy, szybki, ale za "jasny" i za "chudy".

Ponoć w tej samej cenie co BADA lepszy jest Bricasti M1-Dual Mono DAC w najnowszej wersji z USB i nowymi filtrami. Niestety dostępny jest tylko kolor czarny.

Dystrybucję ma Musictoolz z W-wy a BADA w ogóle nie ma dystrybucji w Polsce.

Edytowane przez sly30

Podoba mi się w nim to, że ma regulację głośności. Redaktor naczelny The Absolute Sounds - Robert Harley - ma Alpha DAC w swoim systemie podłączonego bezpośrednio do monobloków Spectrala. Kiedyś nawet z nim mailowałem w tej sprawie, i napisał mi, że jego zdaniem Alpha DAC gra lepiej podłączony bezpośrednio niż z dedykowanym pre Spectrala (DMC-30SS mk II). No cóż - zobaczymy.

Na razie DACa podłączyłem optykiem do tunera TV. Za tydzień zobaczę co u niego słychać :)

Regulację ma dość fajną. Podłączanie bezpośrednio do monobloków może mieć sens, gdy system ( końcówka, kolumny) nie są za neutralne bo może się okazać że dźwięk traci trochę na masie i przekaz jest przez to za ,,szczupły,, Z moją końcówką DMA 150 mkII BADA jednak grał lepiej z preampem lampowym. Może dlatego, że Accutony są zbyt na zero jeżeli chodzi o barwę. Z drugiej strony podłączyłem spectrala bezpośrednio z bada i LRT+ Stax009 i tu wolałem tą opcję bez preampu. Dociążenie dźwięku było optymalne i przekaz niezwykle wciągajacy i jednocześnie neutralny. Więc wszystko zależy od całości podłączanych komponentów aby uzyskać dla swojego ucha optimum.

Bada potrzebuje 150-200h. Nowego raczej bym nie oceniał, bo nie gra.

Elb, czekam na test PS Audio dac II z regulowaną głośnością.Ciekawe jak ten 'cudak' pokaże się na tle zacnej konkurencji.

Elb, czekam na test PS Audio dac II z regulowaną głośnością.Ciekawe jak ten 'cudak' pokaże się na tle zacnej konkurencji.

Sprostowanie, oczywiście chodzi o PS Audio Perfect Dac + Bridge /streamer/

Jednak dobrze napisałem w pierwszej części postu:

PS Audio Dac II z regulowaną głośnością = PS Audio Perfect Dac + Bridge.

Czasami pamięć nas zawodzi a z ELb musi być wszystko dokładnie napisane do przecinka i kropki.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ dystrybutor PS Audio wypożyczył komuś Perfect Wave DAC II, przytargałem do domu w zastępstwie AnalogDACa. W czasie jak Alpha DAC będzie się wygrzewał przy telewizorze, zobaczę ile jest warty najnowszy dac MSB.

Wersja którą zamówił dystrybutor wyposażona jest z standardowy zasilacz (za dopłatą dostępny jest zasilacz Power Base). Balem się że standardowy oznacza jakąś impulsową cegłę, podobną do tych jakie znamy z laptopów, tymczasem ten standardowy zasilacz okazał się być całkiem solidny, i co najważniejsze - liniowy.

Obudowa jest generyczna - identycznych używa w swoich konstrukcjach m.in. Teddy Pardo. W środku siedzą dwa całkiem spore toroidy - zapewne jeden do cyfrówki a drugi do analogu. Z każdego trafa wychodzą po dwa odczepy, razem mamy 4 stabilizowane napięcia (4 regulatory napięcia przykręcone są do spodniej części obudowy).

analogdacpsu2.jpg

Myślę zatem, że spokojnie można rozważać zakup bez opcjonalnego Power Base'a - impuloowa cegła to było by dla mnie no go.

Szkoda, że na stronie MBS nie ma jeszcze zdjęć porównawczych zasilaczy, podobnych do tych jakie są w dostępne w przypadku droższych modeli:

Dac4DiamPowerBaseRv2_Top.jpg

Patrząc jednak na na ten fragment zdjęcia dostępny na stronie MSB:

AnalogPowerBaseInside.jpg

można domniemywać, że w opcjonalnym Power Base'ie znajdziemy nie dwa, a już 5 oddzielnych toroidów, elegancko zagłębionych w indywidualnych podfrezowaniach. Wieczorem włączę aby przez noc się pogrzał, i jutro zacznę słuchać. Trafiła do mnie wersja z wejściem USB i MSB Network (do firmowego transportu). Brak wejść AES czy SPDIF (w MSB wszystko jest za dopłatą ... tak jak składanie tylnej kanapy w Mercedesie klasy E).

Dzisiaj chodząc po audiofilskich stronach, jakąś drogą okrężną przez koniec świata, dotarłem na stronę jednego z dystrybutorów Metrum, a tam fajne podsumowanie z recenzji Metrum, której nie znałem:

metrum_ocatve_HFC_testb.jpg

Metrum Octave został nazwany '8 cudem świata', a recenzent zapewnia, że wbrew pozorom gdy to pisze nie jest na środkach poprawiających humor, lecz myśli zupełnie jasno i trzeźwo :)

Dziś wymieniłem się także mailami z człowiekiem z HK, który ma Hexa (a ma BARDZO dobry system - Magico Q7 itd) i podobno jest dobrze ... Teraz czekam tylko aż polski dystrybutor sprowadzi jedną sztukę do posłuchania.

msbanalogdacs.jpg

Pierwsze wrażenie - szybki, bardzo transparentny dźwięk, ze świetną stereofonią i rozdzielczością. Na pewno nie jest jasny czy ostry - to jeden z tych nowoczesnych DACów, w których dzięki zastosowaniu zaawansowanych filtrów cyfrowych i redukcji jittera, przejrzystość połączono z gładkością brzmienia. Bezdyskusyjnie jest to hi-end pełną gębą. Trochę przypomina mi Scarlattiego - ale bez dCSa pod ręką do porównania, ciężko stwierdzić, który jest faktycznie lepszy.

Stanowiący punkt odniesienia DP-800 (widoczny na dole) jest z pewnością cieplejszy, z delikatnie złagodzonym atakiem i zaokrąglonymi krawędziami - czyli dokładnie taki, jaki powinien być klasyczny Accuphase.

Na razie dam mu się pogrzać przez kilka dni, a potem przyniosę z salonu do porównania BADA Alpha DAC.

PS. Jak widać wyświetlacz nie jest do końca stracony, mimo że jest skierowany prosto w sufit. U mnie siedząc ok 3m od urządzenia, mimo dość ostrego kata patrzenia, jestem w stanie odczytać poziom głośności.

• Pokaż nowe odpowiedzi