Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchałem tego przetwornika BADA i ... jestem w kropce. Już miałem wypisywać czek na MSB, a tu Alpha DAC dał mi do myślenia :) Pod niektórymi względami - nic lepszego w życiu nie słyszałem (wliczając w to zestaw Scarlattiego).

Od góry:

Konwerter USB / SPDIF Berkeley Alpha USB

DAC Konwerter Alpha 2

MSB Analog DAC

Accuphase DC-801

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Łagodność z przeźroczystościa wody czyżby to to co ożywiło sasze :)

jakie kable?

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

nic lepszego w życiu nie słyszałem (wliczając w to zestaw Scarlattiego).

A miales czas sluchac w niedziele zestawu Vivaldi/Agostino/Sasha na AS 2012?

Pisze o niedzili, bo podobno w sobote nie wszystko bylo zestawione jak trzeba.

Jesli slyszales, to jaka jest relacja dzwieku z tego BADA do "wzorca"?

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Posłuchałem tego przetwornika BADA i ... jestem w kropce. Już miałem wypisywać czek na MSB, a tu Alpha DAC dał mi do myślenia :) Pod niektórymi względami - nic lepszego w życiu nie słyszałem (wliczając w to zestaw Scarlattiego).

Od góry:

Konwerter USB / SPDIF Berkeley Alpha USB

DAC Konwerter Alpha 2

MSB Analog DAC

Accuphase DC-801

.

Czy możesz powiedzieć jak prezentuje się Vivaldi vs. Scarlatti?

Jestem umówiony na odsłuch Vivaldiego do Łodzi i nie wiem czy jechać ?

Jest taka różnica jak "zachwala" sprzedawca? ;)

Elberoth

:-)

Bada ma minusy jak wszystko na tej planecie... Taki elgar + z zewn zegarem w 80% zabija BADA, ale nie zawsze chodzi o podawanie muzyki rozdrobnionej na mikrony...

Czy możesz powiedzieć jak prezentuje się Vivaldi vs. Scarlatti?

Jestem umówiony na odsłuch Vivaldiego do Łodzi i nie wiem czy jechać ?

Jest taka różnica jak "zachwala" sprzedawca? ;)

Jedz Jarek, jedz, naprawde warto:)

Konto w trakcie usuwania

Na AS tego zestawu z Vivaldim słuchałem słuchałem, ale może z 15s. Ja tam naprawdę jestem osobą, która słucha najmniej. No może panią z szatni. Trawestując słowa poety - ktoś musi czuwać, aby słuchać mógł ktoś :)

Mam znajomego który go kupił w ciemno (zapłacił cała kasę z góry) ale czeka na czarny. Poprzednio miał set Scarlattiego. Zobaczymy jak to u niego zagra, w razie czego mogę zawsze pożyczyć.

Johny - ty masz BADA series 1 czy 2 ?

Jak dobrze poszukam to gdzieś Elgara w domu znajdę. Może po świętach go podłączę. Dawno nie słuchałem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

SŁuchałeś? I jakie wrażenia?

Jarek,

Ja sluchalem prawie pol godziny na AS w niedziele. J. Orszanski puszczal Brittena na sacd z Reference Recordings. Jesli pojedziesz, popros niech Ci to pusci. To bylo polaczenie czystosci, precyzji i sceny jak boisko z muzykalnoscia. Zrobilo na mnie wielkie wrazenie.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

A ja tobie powiem inaczej.

Nie oceniaj po nagraniach Reference Recording.

One są wybitne w rozdzielczości 24/176 i na każdym

DAC-u, nawet budżetowym jest opad szczeny.

Ale tych nagrań istnieje chyba ok 30 i finał.

Oceniaj słuchając normalnego materiału muzycznego

w zwykłej rozdzielczości 16/44 bo takiego jest 90%

zasobów muzycznych.

Najlepiej weź swoje, dobrze ci znane płyty CD.

Oceniaj słuchając normalnego materiału muzycznego

w zwykłej rozdzielczości 16/44 bo takiego jest 90%

zasobów muzycznych.

Najlepiej weź swoje, dobrze ci znane płyty CD.

+

0

Sly, tak rzeczywiście należy robić/grać przy ocenie nowego sprzętu.Tylko normalne płyty które są w stanie pokazać możliwości

systemu lub testowanego urządzenia. Ja dodatkowo odtwarzam krytycznie [żle ] nagraną płytę która od razu pokazuje słabe

strony . Płyty audiofilskie raczej są do delektowania się dżwiękiem w zaciszu domowym.

Edytowane przez Magnepan

A ja się zupełnie nie zgadzam. Te płyty (HRx) są świetne do pokazywania możliwości sprzętu. Tylko musisz je puszczać na wszystkim co testujesz. No i oczywiście je dobrze znać.

A ja się zupełnie nie zgadzam. Te płyty (HRx) są świetne do pokazywania możliwości sprzętu. Tylko musisz je puszczać na wszystkim co testujesz. No i oczywiście je dobrze znać.

Ja tez wole uslyszec co ma system najlepszego, tym bardziej ze ten wskazany Britten to juz duza orkiestra symfoniczna, na moje ucho minimum 70 luda i zeby to pokazac tak jak Vivaldi i s-ka, potrzebne jest male mistrzostwo swiata.

Ale przyjmuje takie krytyczne podejscie jak Sly'a zeby sprawdzic, czy gorzej nagrane plyty beda do wyrzucenia, czy tez od czasu do czasu bedzie je mozna puscic:) To pokazuje co sprzet robi ze slabymi nagraniami, dla mnie mniej wazne, ale tez warto wziac pod uwage przy zakupie za pare setek:)

Konto w trakcie usuwania

To mamy odmienne zdanie.

Pomijam fakt że nagrania RR są w plikach a Jarek woli CD,SACD i nie zna tych plików ale

oczywiście fajnie na dobrym sprzęcie posłuchać super nagrań tyle że tych jest ułamek zasobów

muzycznych a poza tym one zawsze i na wszystkim świetnie grają.

Nie daje to realnej, użytkowej oceny systemu na którym 90% granej muzyki bedzie

w zwykłej jakości.

Może być tak że dany sprzet pięknie zagra plik hires co jest żadną sztuką a fatalnie będzie grał

normalną muzykę. I wtedy jest kicha!

Rada żeby sprzet oceniać na najlepszych nagraniach to taka sama rada jak ta żeby poszczególne

kraje oceniać po ich najlepszych hotelach nie wychodząc do miasta!

5-cio gwiazdkowe hotele w każdym kraju są podobne i wypasione, w Rumuni, Polsce, USA czy Indiach.

Tak samo jak super nagrania wszędzie dobrze grają.

Ale gdy wyjdziemy do miasta, pogadamy z ludźmi, odwiedzimy różne dzielnice to nagle wyraźnie widać

różnice miedzy Warszawą a Hong Kongiem, Bombajem a Tokyo czy Dubajem a Donieckiem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To mamy odmienne zdanie.

Pomijam fakt że nagrania RR są w plikach a Jarek woli CD,SACD i nie zna tych plików ale

oczywiście fajnie na dobrym sprzęcie posłuchać super nagrań tyle że tych jest ułamek zasobów

muzycznych a poza tym one zawsze i na wszystkim świetnie grają.

Nie daje to realnej, użytkowej oceny systemu na którym 90% granej muzyki bedzie

w zwykłej jakości.

Może być tak że dany sprzet pięknie zagra plik hires co jest żadną sztuką a fatalnie będzie grał

normalną muzykę. I wtedy jest kicha!

Rada żeby sprzet oceniać na najlepszych nagraniach to taka sama rada jak ta żeby poszczególne

kraje oceniać po ich najlepszych hotelach nie wychodząc do miasta!

5-cio gwiazdkowe hotele w każdym kraju są podobne i wypasione, w Rumuni, Polsce, USA czy Indiach.

Tak samo jak super nagrania wszędzie dobrze grają.

Ale gdy wyjdziemy do miasta, pogadamy z ludźmi, odwiedzimy różne dzielnice to nagle wyraźnie widać

różnice miedzy Warszawą a Hong Kongiem, Bombajem a Tokyo czy Dubajem a Donieckiem.

No no fajnie napisane;)

Coś w tym jest.

Masz za to kolejkę;)

Pomijam fakt że nagrania RR są w plikach a Jarek woli CD,SACD i nie zna tych plików

Pisalem ,ze puszczal z sacd a nie z plikow, spojrz wyzej, moze nie zauwazyles.

Konto w trakcie usuwania

Pliki Reference Recordings są 24/176 i nie widzałem ich na SACD, ale może się mylę.

Ukryta Zawartość

Mylic sie jest rzecza ludzka:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

"Posłuchałem tego przetwornika BADA i ... jestem w kropce. Już miałem wypisywać czek na MSB, a tu Alpha DAC dał mi do myślenia :) Pod niektórymi względami - nic lepszego w życiu nie słyszałem (wliczając w to zestaw Scarlattiego)."

i to się nadaje do prasy!!!

Johny - ty masz BADA series 1 czy 2 ?

Seria 2. Bez konwentera USB. W zasadzie już nie mam. Poszedł do ludzi. Czekam teraz na Meitnera Ma1. Pobawię się z usb :-)

A skoro Elgar był twoim zdaniem lepszy, to czemu sprzedałeś dCSa i kupiłeś BADA ?

Sly - ja ci odpowiem inaczej. Gdyby pójść dalej twoim tokiem rozumowania, to TopGear niepotrzebnie testuje auta na torze, bo potem 99% ludzi i tak jeździ nimi spokojnie po ulicy. Na tej zasadzie, można by także zaprzestać pomiarów przyspieszenia 0-100km/h dla aut z silnikami o mocy powiedzmy 300+, i zamiast wyniku wpisywać w odpowiednie pole słowo 'szybkie' - bo przecież i tak mało kto i mało kiedy robi sprinty z gazem w podłodze.

Na słabym sprzęcie, nagrania RR pokazują jego ograniczenia jeszcze szybciej niż inne. tylko oczywiście trzeba wiedzieć, jak te nagrania grają na dobrym sprzęcie. A wtedy takie zamiast wrażenia jest śmiech.

Edytowane przez Elberoth

Elb, podobają mi się Twoje porównania do motoryzacji spotykane co jakiś czas :) Czyżby drugie hobby poza audio? Dobrze i zdrowo! Też mam małego świra na tym punkcie.

Elbowi czasem au...dio myli się z au...to ale oba hobby są fajne.

A co do sposobu odsłuchów to przecież nigdzie nie napisałem żeby absolutnie nie włączać dobrych nagrań!

Włączać i słuchać ale do finalnej oceny skupić się na normalnych nagraniach.

A co do samochodów testowanych w Top Gear to wbrew temu co sądzisz potwierdzają one moją tezę.

Wiele fajnych sportowych samochodów tam testowanych nie nadaje się do codziennego użytku.

Ja już miałem różne szybkie, sztywne rakiety i dziś już bym nie chciał.

Nie ukrywam, że motoryzacja to moje drugie hobby. Co pewien czas powoduje to pewne tarcia budżetowe :)

Dobrze pamiętam, że miałeś/masz S5?

Rakiety są fajne jako drugi samochód, pośmigać w weekend, wieczorami, pojechać po kobietę (oczywiście jeśli jest się kawalerem! :) ). Do pracy na co dzień wygodna limuzyna albo suv. Chyba że połączymy przyjemne z pożytecznym, np. G63 AMG :)

Elbowi czasem au...dio myli się z au...to ale oba hobby są fajne.

A co do sposobu odsłuchów to przecież nigdzie nie napisałem żeby absolutnie nie włączać dobrych nagrań!

Włączać i słuchać ale do finalnej oceny skupić się na normalnych nagraniach.

A co do samochodów testowanych w Top Gear to wbrew temu co sądzisz potwierdzają one moją tezę.

Wiele fajnych sportowych samochodów tam testowanych nie nadaje się do codziennego użytku.

Ja już miałem różne szybkie, sztywne rakiety i dziś już bym nie chciał.

Sly polecam Tobie Caterhama Superlight R500. Tylko obawiam się, że z zapowiadanego przyspieszenia przy Twojej masie nici :) ale z 5 sekund może wykręcisz...

Taczki to są dobre dla dzieciaków. Jak się miało wiele ciekawych autek to się jeździ LS600h i jest spokój.

Tak się nakręciliście że napiszę Wam nowy Vivaldi Dac to mniejsza różnica niż z elgara do scarlattiego. Sprzedaż siadła to wprowadzili odgrzewanego kotleta. Jak wyjdzie nowa generacja to może coś rzeczywiście ulepszą.

A skoro Elgar był twoim zdaniem lepszy, to czemu sprzedałeś dCSa i kupiłeś BADA ?

Nie napisałem, że całościowo lepszy. Jedna rzecz mnie w nim nie przekonuje - brak pierwiastka muzykalności.

Lubię zmiany i jak trafia się coś w dobrej cenie to warto się tym zainteresować. I aby krytycznie ocenić urządzenie warto z nim pobyć dłużej jak tydzień bądź dwa.

Ukryta Zawartość

Testował ktoś ten ,,zasilacz,, do usb?

Ukryta Zawartość

Szymon - gdzie słuchałeś vivaldiego ?

Johny - pytałem się w moje audio, ale niestety tego nie sprowadzają. Aż mnie kości aby to kupić w ciemno i wypróbować (taki nałóg :)

• Pokaż nowe odpowiedzi