Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ale faktycznie, mam takie wrażenie że Elgar + BADA usb może być lepszy niż BADA 2 dac + BADA usb. Byłby to zupełnie nieoczekiwany wynik.

Większość obecnych przetworników mimo przypisywanego im postępu technologicznego i tak może takiemu dziadkowi dcs-owi elgarowi buty lizać.

Takie są moje odczucia. Dziś mamy potężny dmuchany balon wśród super hiper nowoczesnych dacków , a te które faktycznie brzmią lepiej do poprzedników to tylko na kieszeń szejków..

:-)

Elberoth,

a czy mógłbyś zrobić eksperyment i podłączyć BADA Alpha Dac do:

1. laptopa zasilanego bateryjnie i z zasilaczem (dla porównania)

2. dowolnego nettopa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli robiłes tego typu zamiany to jakie są efekty?

oczywiście chodzi tutaj o konwerter BADA USB

Ukryta Zawartość

Mogos - opinia na którą się powołujesz jest bardzo stara, bo napisał ją jakiś użytkownik na Audiogonie 12-lat temu. Firmy w niej wspominane - Altis Audio, EAD, nie istnieją już od 15 lat, a i Ed Meitner od tego czasu zrezygnował już z optycznego połączenia ST w swoich produktach na rzecz połączenia elektrycznego SPDIF.

Dla odmiany, opinia którą ja zacytowałem, pochodzi od człowieka który zaprojektował RingDACa w dCSie. Zakładam zatem że wie co mówi ;) I nie napisał mi tego 12 lat temu, tylko kilka miesięcy temu.

Oto jak brzmiała w oryginale:

(...)

The Elgar and Elgar Plus DACs both featured this interface because many dCS customers were using a Wadia Transport – there was no other reason. Note that Elgar production started 5 years before the first dCS Transport.

As a gauge of how popular this is, we offered an ST input option for the Delius DAC and Purcell Upsampler. As I recall, there were less than 20 of these 2 models ordered with this option or even added later.

(...)

A larger problem with optical interfaces is that you do not know what the light intensity in the fibre will be, so the receiver needs an AGC system (Automatic Gain Control). Such systems tend to be quite jittery due to the AGC circuit continually hunting for the best threshold setting.

In listening tests, the wired AES and SPDIF interfaces sounded better than either Toslink or ST for this reason. Both of these interfaces are transformer coupled (another way to galvanically isolate), although the SPDIF standard spoils this by requiring a chassis connection at both ends.

a czy mógłbyś zrobić eksperyment i podłączyć BADA Alpha Dac do:

1. laptopa zasilanego bateryjnie i z zasilaczem (dla porównania)

2. dowolnego nettopa

Ukryta Zawartość

Nie mam ani jednego, ani drugiego. Tzn. laptopa mam, ale padła w nim bateria i działa tylko z zasilacza.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Jak widać każdy ze sposobów przesyłu sygnału cyfrowego ma swoje ułomności i daleki jestem od stwierdzenia, że ST is the best. W przypadku przesyłu "po drucie" też masz po drodze dwa gniazda i sam przewód jako źródło zakłóceń.

Ja zostałem przy ST bo uzyskuje na nim jakość dźwięku właściwą dla już bardzo drogich interkonektów elektrycznych. Sprawdziłem to na słuch i tu nie koniecznie wynik testu można uważać za zupełnie obiektywny:) Fakt, że za każdym razem po złączu BNC było słabiej niż po ST. Przy najbliższej okazji postaram się wykonać testy na innym osobniku z gatunku Homo audiofilius :). Mogę nie mieć już jednak dostępu do tak wyrafinowanego interkonektu cyfrowego.

Wydaje mi się, że dużo będzie zależało od implementacji poszczególnych rodzajów wyjść cyfrowych w konkretnym transporcie. Widocznie może się zdarzyć i tak jak u Ciebie, że wyjście ST zagra mimo wszystko lepiej niż BNC.

Na pewno dużym bonusem jest tu fakt, że kabel ST można kupić za 100zł, a ceny 'audiofilskich' kabli cyfrowych mogą przekroczyć nawet 10.000zł ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gdybym miał salon 60 metrów to bym kupił te ESY...stosunek wagi do ceny super atrakcyjny.

Tak się składa, że znam głośniki ESA Profi bardzo dobrze. Mój serdeczny kolega ma je w swoim systemie i miałem okazję bardzo często ich słuchać. Głośniki grają w pełnym setupie Jadisa, w bardzo małym pomieszczeniu jak na gabaryty kolumn, bo około 20 metrów kwadratowych.

Kilka uwag. Po pierwsze głośnik ten daje radę w tak małym pomieszczeniu. 30-to centymetrowy basowiec zachowuje się na tyle kulturalnie, że bas nie dominuje przekazu. Cały dolny zakres jest nadspodziewanie dobrze kontrolowany. Bas jest dobrze zróżnicowany, ma odpowiednie swoje odcienie. Charakter basu określiłbym jako studyjny. Mam na myśli takie bardzo, bardzo rzetelne granie. Głośnik ładnie prowadzi rytm i daje wrażenie dobrej energetyczności brzmienia. Czuć perkusję "na klacie".

Jeżeli chodzi o średnicę i wysokie tony to tu jest równie dobrze. Skrzynki kolumn nie są najwęższe, ale scena buduje się bardzo ładnie i daleko poza linią głośników. Ogólie całe kolumny dają bardzo neutralny i zrónoważony przekaz. To jest dźwięk bez fajerwerków, to raczej głośnik na lata do rozkoszowania się muzyką. Szczególnie fajnie słucha się na tym klasyki rocka z lat 70-tych. Żadne gęstsze granie temu głośnikowi nie straszne.

Ja mogę ten głośnik bardzo polecieć. To jedna z najlepszych konstrukcji ESY.

Ostatecznie konstruktor - pan Andrzej Zawada, to człowiek po pierwsze osłuchany, po drugie jeden z najbardziej płodnych konstruktorów kolumn, a więc ma doświadczenie, a po trzecie w tym projekcie sięgnął po rozwiązania bezkompromisowe, zarówno jeżeli chodzi o solidność skrzynki, jak i dobór głośników i elementów zwrotnicy. W tej cenie - super sprawa!

Edytowane przez Milimetr

Żadne gęstsze granie temu głośnikowi nie straszne.

Ja mogę ten głośnik bardzo polecieć. To jedna z najlepszych konstrukcji ESY.

Witam.

Czuję się wywołany do odpowiedzi przez "Milimetra". Posiadam kolumny "ESA Profi 01", odkupione od kolegi.

Grają u mnie od lata roku 2009. Pokój o którym napisał Milimetr ma 15m kw., i kolumny ustawiłem blisko ścian bocznych.

Co ważne adaptacja akustyczna wykonana do znacznie mniejszych kolumn od razu nie wymagała zmian.

Wnioskuję z własnego doświadczenia, że aplikacja tych głośników w normalnym pomieszczeniu mieszkalnym nie nastręcza trudności.

Duża efektywność zadeklarowana w specyfikacji, jest realnie osiągana w systemie.

Moje lampowe monobloki JA80, mocy 60 wat dają z ESą przekaz bezpośredni, nasycony w całym spektrum i zachowują tą charakterystyczną dla wzmacniaczy Jadis muzykalność. Kolumny pozwalają na słuchanie każdego gatunku muzyki: klasyki, rocka, blues, jazzu.

Bezpośredni przekaz, zawdzięczają "Profi 01" klasycznej konstrukcji, gdzie wszystkie drivery są umieszczone na ścianie przedniej.

Szczególną radość sprawia odsłuch z płyt analogowych, i wszelkich nagrań wykonanych na żywo.

Świetnie odtwarzane są ścieżki filmowe i koncerty na płytach BD i DVD.

Kilka miesięcy temu wykonałem próbę współpracy "Profi 01" z jubileuszowym systemem "Musical Fidelity A1".

Efektywna ESA pozwoliła usłyszeć, jak niezwykle rzetelną w swojej klasie konstrukcja jest 38 watowy wzmacniacz konstrukcji pana Michaelson'a.

Radość posiadania takiej kolumny nie opuszcza mnie od pierwszego dnia.

Pozdrawiam, AHo0

Swego czasu ESY profi posiadał także Grobel Audio, i wszystkie prezentacje Jadisa robił na nich i na Guarnieri. O czasu gdy ma w dystrybucji kolumny Serblina, używa chyba głównie Ktemy i Accordo.

Większość obecnych przetworników mimo przypisywanego im postępu technologicznego i tak może takiemu dziadkowi dcs-owi elgarowi buty lizać.

Pytanie z jakiego przedziału cenowego. W poniedziałek pożyczyłem najwyższy model MSB - Diamond DAC IV z Femto Clock. Gram po USB, i niestety z dwóch w/w przetworników nie ma co zbierać.

Trochę się tym podłamałem szczerze mówiąc, bo wiadomo - jak raz usłyszysz coś lepszego to od razu chciałbyś zatrzymać - ale cena działa jak zimny prysznic.

Ciekawy jestem jak ten MSB wypadłby w porównaniu do Vivaldiego. Od Scarlattiego jest lepszy.

Dostałem właśnie info że do Audio Forte przyszły najnowsze przetworniki HEX Metrum - drożsi bracia opisywanego Octave. Muszę tylko jakiś pre skołować (chyba że wykorzystam cyfrową regulację w Audiophilleo AP1) i będę pożyczał :)

Dostałem właśnie info że do Audio Forte przyszły najnowsze przetworniki HEX Metrum - drożsi bracia opisywanego Octave. Muszę tylko jakiś pre skołować (chyba że wykorzystam cyfrową regulację w Audiophilleo AP1) i będę pożyczał :)

Ciekawe jak HEX sprawdzi się z Berkley Alpha, to może być ciekawe połączenie. Czy Octave dobrze grał z tym konwerterem?

Witam,

elberoth czy próbowałeś podłączyć jakis konwerter do aurendera ?

Bo jakos od Koreańczyków nie mogę sie doprosić listy z czym gra aurender .

Sam próbowałem ze stello i gra bardzo fajnie

Pozdrawiam Marcin

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

Dostałem właśnie info że do Audio Forte przyszły najnowsze przetworniki HEX Metrum - drożsi bracia opisywanego Octave.

HEX Ci sie pewnie spodoba, gra bowiem ciekawiej od Octave i w zblizonej klasie do April Eximusa. Najwazniejsze, ze nie kosztuje jeszcze majatku a gra naprawde przyzwoicie. Chetnie posluchalbym go raz jeszcze i nieco dluzej.

Powinien, bo kosztuje 3x więcej !

elberoth czy próbowałeś podłączyć jakis konwerter do aurendera ?

Nie, ale nasz forumowy kolega używa Aurendera z Audiophilleo 1 i jest tak podobno dużo lepiej niż USB-USB lub SPDIF-SPDIF.

Ciekawe jak HEX sprawdzi się z Berkley Alpha, to może być ciekawe połączenie. Czy Octave dobrze grał z tym konwerterem?

Jeszcze nie maiłem okazji sprawdzić tej kombinacji (BADA + Metrum). Mam tyle sprzętu w domu, że ilość możliwych kombinacji mnie przytłacza.

Nie, ale nasz forumowy kolega używa Aurendera z Audiophilleo 1 i jest tak podobno dużo lepiej niż USB-USB lub SPDIF-SPDIF.

Tak wiem pisałem z nim tzn on mnie przekonał do zakupu aurendera :)

Tylko chciałem spróbować z innymi konwerterami bo z stello grało bardzo fajnie

Ale technicznie aurender nie wszystkie widzi tzn nie ma chyba sterownikow .

Elb, co to jest ten nowy Aurender S20 pokazany na CES?

Co ciekawe nagrody zebrał nie Aurender a Chord.

Chord dostał nagrodę, ale od What HiFi ? Wiadomo że swój swojego chwali ;)

Dla odmiany Aurender dostał nagrodę 2012 SoundStage! Network Product of the Year Award.

PS. Nowy Aurender to W20, a nie S20. Cena jednak z kosmosu - $15.000.

Tylko chciałem spróbować z innymi konwerterami bo z stello grało bardzo fajnie

Mogę ci pożyczyć AP1 + PP - czyli identyczny zestaw jakiego z Aurenderem używa Marslo.

Chord dostał nagrodę, ale od What HiFi ? Wiadomo że swój swojego chwali ;)

Dla odmiany Aurender dostał nagrodę 2012 SoundStage! Network Product of the Year Award.

PS. Nowy Aurender to W20, a nie S20. Cena jednak z kosmosu - $15.000.

Mogę ci pożyczyć AP1 + PP - czyli identyczny zestaw jakiego z Aurenderem używa Marslo.

Rozbudowany sekcje cyfrowa ,zamknęli dysk w obudowie aluminiowej .

Zreszta sam tak zrobiłem bo mi hałasował dysk kupiłem tak obudowe jak radiator :)

be7avary.jpg

yhymuqed.jpg

Moim zdaniem usprawnienia nie mają uzasadnienia w 2x wzroście ceny. To jest produkt zaprojektowany pod specyficzną klientelę - nabywców Vivaldiego i Scarlattiego, dla których wyłożenie $100k nie było problemem - dlatego tez nie będzie problemem dla nich wydanie kolejnych $15k. To w sumie dla nich drobne.

Napiszcie kto słuchał passa X600 bo kusi mnie do drugiego systemu ale nie wiem czy się nada. Potrzebna jest dobra barwa i wykop.

Ty i tranzystor? Taka zdrada lampy?

Jak ma być barwa i wykop to spróbuj Momentum D'Agostino.

Masz przecież w swojej Łodzi dystrybutora.

Ale zapomniałem że jesteś pokłócny z dystrybutorami i pewnie ci nie zrobią

prezentacji.

Zresztą pewnie i tak byś nie kupił a na Allegro tego nie znajdziesz.

Moim zdaniem usprawnienia nie mają uzasadnienia w 2x wzroście ceny. To jest produkt zaprojektowany pod specyficzną klientelę - nabywców Vivaldiego i Scarlattiego, dla których wyłożenie $100k nie było problemem - dlatego tez nie będzie problemem dla nich wydanie kolejnych $15k. To w sumie dla nich drobne.

Przepis na aurender 20w

Zgrać system na 128gb ssd i dac inny konwerter usb spdif :)

x600 to juz starocie

Dobry klocek, ale bardziej mi sie podobał x 1000 mono . Słuchałem u M.P. :-)

Mógłbym z takim graniem zostać.

Elberoth dcs elgar jest z 1997r i kosztował około 50kzł. Minęło 15 lat i ówczesne dacki z przedziału 10-20kzł pownny byc lepsze (postęp techn) lecz prawda jest okrutna.

Elberoth dcs elgar jest z 1997r i kosztował około 50kzł. Minęło 15 lat i ówczesne dacki z przedziału 10-20kzł pownny byc lepsze (postęp techn) lecz prawda jest okrutna.

BADA Alpha DAC jest pod niektórymi względami lepsza od Elgara. Pod niektórymi gorsza. Szczerze mówiąc, to trudno mi się zdecydować co bardziej mi się podoba. BADA kosztuje $5000 w US, czyli 1/3 tego co Elgar pod koniec produkcji (2005). Więc jednak jakiś postęp jest. Choć na pewno można znaleźć DACa kosztującego obecnie $15k, który od Elgara będzie gorszy.

mi BADA podoba się bardziej niż dcs,

a Elgar 15 lat temu już miał pogromce nazywał się db technologies da924 obecnie Lavry gold 924 lub 2002 odpowiedzi są na forach profesjonalistów od masteringu

Napiszcie kto słuchał passa X600 bo kusi mnie do drugiego systemu ale nie wiem czy się nada. Potrzebna jest dobra barwa i wykop.

A nie ma możliwości odsłuchu? W końcu to trochę grosza jest.

A nie ma możliwości odsłuchu? W końcu to trochę grosza jest.

Pewnie jest możliwość ale co innego u kogoś a co innego w swoim systemie.

Szymon nie kupuje nic jak nie posłucha u siebie.Jest w tym sporo racji patrząc z jego perspektywy.

A jak to wygląda z perspektywy sprzedającego?

Już widzę jak właściciel Pass-ów organizuje akcje przewożenia z innego miasta końcówek mocy po 75kg każda

gdzie to trzeba dobrze zapakować, znieść do samochodu, dowieźć do Łodzi, wnieść do chaty

Szymona, rozpakować, potem musi to postać bo z mrozu, pogrzać się itd czyli realny odsłuch następne 2 dni

a więc właściciel musi wracać do siebie. Dwa dni później usłyszy w słuchawce telefonu że fajne ale Szymon może

je kupić za połowę ceny którą właściciel chciał dostać a jak nie to niech sobie zabiera!

Wtedy wiadomo, właściciel znów musi jechać do innego miasta, pakować wszystko, zawieźć do siebie, wnieść i rozpakować!!

Całą akcja zajmie mu w sumie pełne 2 dni, dużo noszenia, sam nie wniesie końcówki która w skrzyni waży ok 100kg więc dojdą

koszty transportu, kogoś do pomocy, cała akcja powiedzmy 2000zł w łeb(paliwo w 2 strony x 2 dni, człowiek do pomocy, stracony czas).

Już widzę jak się pali do takiej akcji!!

A słuchanie u kogoś w systemie daje jedynie pogląd czy sprzęt nie jest uszkodzony, czy gra, czy nie słychać niepokojących zjawisk.

Ale nie nam taki odsłuch nie powie o tym jakie dane wzmacniacze zagrają z naszymi kolumnami w naszym pokoju.

Nie jest to wszystko takie proste.

mi BADA podoba się bardziej niż dcs,

a Elgar 15 lat temu już miał pogromce nazywał się db technologies da924 obecnie Lavry gold 924 lub 2002 odpowiedzi są na forach profesjonalistów od masteringu

Proste, lepszy ten z którego więcej słychać w całym paśmie. DCS Elgar pewnie za dużo maskuje i przegra z nowszym BADA Alpha DAC.

Nie wątpię, iż kultowe przetworniki DB Technologies DA924 / Lavry Gold DA924 / Lavry Gold DA2002 są lepsze od Elgar'a.

A czy przypadkiem Forssell Technologies MADA-2 nie jest jeszcze lepszy :)

Ukryta Zawartość

post-28079-0-67796500-1358069885_thumb.jpg

post-28079-0-67796500-1358069885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi