Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie jest możliwość ale co innego u kogoś a co innego w swoim systemie.

Szymon nie kupuje nic jak nie posłucha u siebie.Jest w tym sporo racji patrząc z jego perspektywy.

A jak to wygląda z perspektywy sprzedającego?

Już widzę jak właściciel Pass-ów organizuje akcje przewożenia z innego miasta końcówek mocy po 75kg każda

gdzie to trzeba dobrze zapakować, znieść do samochodu, dowieźć do Łodzi, wnieść do chaty

Szymona, rozpakować, potem musi to postać bo z mrozu, pogrzać się itd czyli realny odsłuch następne 2 dni

a więc właściciel musi wracać do siebie. Dwa dni później usłyszy w słuchawce telefonu że fajne ale Szymon może

je kupić za połowę ceny którą właściciel chciał dostać a jak nie to niech sobie zabiera!

Wtedy wiadomo, właściciel znów musi jechać do innego miasta, pakować wszystko, zawieźć do siebie, wnieść i rozpakować!!

Całą akcja zajmie mu w sumie pełne 2 dni, dużo noszenia, sam nie wniesie końcówki która w skrzyni waży ok 100kg więc dojdą

koszty transportu, kogoś do pomocy, cała akcja powiedzmy 2000zł w łeb(paliwo w 2 strony x 2 dni, człowiek do pomocy, stracony czas).

Już widzę jak się pali do takiej akcji!!

A słuchanie u kogoś w systemie daje jedynie pogląd czy sprzęt nie jest uszkodzony, czy gra, czy nie słychać niepokojących zjawisk.

Ale nie nam taki odsłuch nie powie o tym jakie dane wzmacniacze zagrają z naszymi kolumnami w naszym pokoju.

Nie jest to wszystko takie proste.

Właśnie odsłuch w swoim systemie myślałem. Nie wyobrażam sobie wydać 30 kzł na wzmacniacz nie podłaczając go do swoich głośników. To wszystko da się zorganizować. To także kwestia wzajemnych ustaleń miedzy kupującym i sprzedającym. No ,nie róbmy z tego wyprawę na biegun :) Chociaż teraz zima.

Pewnie że można zorganizować.Sprzedający musi dostać na konto 2000zł na zorganizowanie akcji i kasa ta już nie wraca do kupującego.

Jeśli kupujący zdecyduje się na zakup wzmacniaczy to można mu oddać jakąś część taj kasy w zamian za to że nie trzeba organizować akcji powrotu wzmacniaczy do właściciela.

Czyli potencjalny kupujący wpłaca 2000zł z czego 1000zł do niego wróci jeśli sprzęt kupi a jak nie kupi to 2000zł przepada bo to są realne koszty akcji w 2 strony( w sumie 2 dni).

Tylko już widzę jak wielbiciele allegro i Big Deal za 1/4 ceny pogodzą się ze stratą 2000zł.... :-)

Mogę ci pożyczyć AP1 + PP - czyli identyczny zestaw jakiego z Aurenderem używa Marslo.

Marcin , dobrze Ci radze - skorzystaj, sadze , ze juz nie oddasz tego zestawu z powrotem:)

Konto w trakcie usuwania

Pewnie że można zorganizować.Sprzedający musi dostać na konto 2000zł na zorganizowanie akcji i kasa ta już nie wraca do kupującego.

Jeśli kupujący zdecyduje się na zakup wzmacniaczy to można mu oddać jakąś część taj kasy w zamian za to że nie trzeba organizować akcji powrotu wzmacniaczy do właściciela.

Czyli potencjalny kupujący wpłaca 2000zł z czego 1000zł do niego wróci jeśli sprzęt kupi a jak nie kupi to 2000zł przepada bo to są realne koszty akcji w 2 strony( w sumie 2 dni).

Tylko już widzę jak wielbiciele allegro i Big Deal za 1/4 ceny pogodzą się ze stratą 2000zł.... :-)

Kawę za te 2000zł u klienta dobrą zrobią czy trzeba coś dopłacać ekstra?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bez przesady. X600 ważą tyle co jeden X350, którego miałem, czyli jakieś 50-60kg. Od biedy da się to nawet samemu nosić, pod warunkiem jednak, że tylko z wózka i na wózek :)

mi BADA podoba się bardziej niż dcs,

a Elgar 15 lat temu już miał pogromce nazywał się db technologies da924 obecnie Lavry gold 924 lub 2002 odpowiedzi są na forach profesjonalistów od masteringu

Do opinii zamieszczanych na forach masteringowych podchodziłbym z dużą ostrożnością. Już nie raz się przekonałem, że sprzęt który jest przydatny w masteringu (czytaj. oferujący maksymalny wgląd w nagranie) nie zawsze sprawdza się w warunkach domowych. Wiele z wychwalanych tam urządzeń brzmi bardzo szczupło, technicznie i całkowicie niemuzykalnie.

Inna sprawa że nikt z nich nie słuchał Elgara z BADA Alpha USB, a musisz mi wierzyć na słowo, że przetwornik przenosi Elgara na zupełnie inny poziom.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sly wiem, ze dla Ciebie to jest problem nawet wypiąć kabel. Trzeba ruszyć tyłek z kanapy i już płaczesz. Osobiście nie straszne mi ani 75kg do wnoszenia ani zapłata za wypożyczenie. Nie płacz, tylko jesli słuchałeś w/w urządzeń to pisz czy warto je brać do KD czy lepeiej Maca 501. O lampy się nie bój, mój główny system zawsze pozostanie lampowy. Sprzedałem swoją końcówke Krella i szukam czegoś z lepszą barwą. Cudów oczywiście nie oczekuję. Jak macie jakieś propozycję w podobnych kwotach to proszę o wskazówkę. Myślę, że na forum są fani tranzystorów i coś ciekawego doradzą. Za pitolenie o problemach dziękuję.

Szymon zainteresuj się też Spectral dma 260 koncówka lub dma 360 mono. Wierność, transparencja i gładkość w najlepszym wydaniu.

Za kaucją odsłuch jak najbardziej możliwy.

Dzięki johny, spróbuję posłuchać. Dodam tylko, że poszukiwana końcowka/monobloki posłużą góra 1-1,5 roku dlatego musi to być coś dobrze odsprzedawalnego. W planach mam już bardzo wypasioną lampę :)

Vitus SS-101 jako integra lub końcówka mocy wydaje się znakomicie spełniać twoje wymagania.

Edytowane przez sonusfaber@

Miałem u siebie Vitusy i SS-101 i SM-101 wtedy z preampem.

Bardzo dobre granie. Wyśmienite.

Mogłoby się Szymonowi spodobać.

Końcówka stereo SS-101 to niby 2x50W w klasie A ale ma moc na pokój 100m2.

Pass-y też słuchałem choć nie mam pewności czy dokładnie ten model.

Też bardzo dobre granie.

Ale z tych dwóch to wolałbym Vitusa.....tylko 85kg goły a w skrzyni...120kg!!

Pewnie najszybciej odsprzedadzą się końcówki McIntosha i Accuphase.

Szymon, a jaka lampa może być lepsza od twoich Amplifonów?

To może być zaskakujące ale u mnie ta integra S~S-101 zagrała lepiej niż cały set preamp SL-102 + 2x SM-101.

Integra miała jakby większą przestrzeń, dźwięk był bardziej klarowny, rozdzielczy i bardziej szczegółowy.

Set z monoblokami był gładszy, mniej wyrazisty, przekaz był spokojniejszy ale jakby rozmyty, za delikatną mgiełką.

Takie miałem odczucia.

Fajny zestaw do muzyki klasycznej i jazzu bo bas był stonowany i mniej konturowy.

Na pewno to wybitne sprzęty choć dzielony Spectral też grał świetnie ale i tak Burmester zmiótł wszystko.

Zdeklasował wszystkie inne piece co zaskoczyło nas wszystkich a kilku nas było przy tych odsłuchach porównawczych.

Niemniej jednak Vitus to górna półka i ma grono wielbicieli.Mnie generalnie też się podobał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tym studio mają najlepszy sprzęt A/D D/A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym studio mają najlepszy sprzęt A/D D/A

DOBRE!!! :D

Ukryta Zawartość

Metrum HEX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ciekawa opinia nt. WA Maxx napisana po ostatnim CES przez Jonathana Valin'a z TAS:

"Lamm showed its ultra-pricey ML3 monoblock with a Wilson MAXX loudspeaker and, frankly, I think the speakers let these marvelous amplifiers down a bit. To my ear the MAXXes just don’t have any low bass (and not much top treble, either). Oh, they’re swell in the upper bass (where Fender guitars mostly play), but they just seem to cut off below about 60-80Hz, making for a old-fashioned, one-note-bass kind of sound. (I’ve heard these Lamm amps sound fabulous on other occasions, so I’m not pointing a finger in their direction.)"

Metrum HEX

Ładna ta platforma Franca,kupiłeś czy wypożyczyłeś,jakieś porównania robiłeś?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Na razie tylko pożyczyłem. Dopiero co przytargałem, jeszcze nawet pod sprzęt nie wstawiłem.

Lamm showed its ultra-pricey ML3 monoblock with a Wilson MAXX loudspeaker and, frankly, I think the speakers let these marvelous amplifiers down a bit. To my ear the MAXXes just don’t have any low bass (and not much top treble, either).

Zdarzają się takie opinie o Wilsonach na forach, aczkolwiek z tego co zauważyłem, są to opinie użytkowników Magico :) A amerykańscy audiofile, dla których cena nie gra roli należą do dwóch obozów: Wilson albo Magico właśnie :)

Sam miałem Wilsony przez 2 lata :) A i słuchałem ostatnio topowych XLF, niczego takiego nie zauważyłem. Dla mnie to najlepszy dźwięk jaki kiedykolwiek słyszałem. Z Maxxami jednak nie miałem do czynienia na tyle, aby wydawać opinie. Aczkolwiek to bez sensu. Może i w/w Pan redaktor i słuchał Maxxów z Lamm'em, ale na braki basu równie dobrze może mieć wpływ reszta toru: źródło, kable... a może nawet i kijowa realizacja materiału muzycznego. Ocenianie kolumn na podstawie jednego systemu, z którym grały, trochę mija się z celem.

Edytowane przez LUKASIQ

Szkoda nawet czasu na dyskusję na ten temat.

Napisał to człowiek, który na łamach "opiniotwórczego?", "fachowego?", no na pewno branżowego magazynu płodzi co jakiś czas recenzję, jak WP na swoim portalu.

BTW

Może to warunki wystawowe Wilsonom nie służą, wg mnie wszystkie WA na ostatnim AS grały one-note-bass (przynajmniej w sobotę).

WA + Vivaldi na ostatnim AS to dla mnie osobiście wielka wtopa... na koniec płyty wstałem z zamiarem klaskania na bis.

Dopiero wtedy doszło do mnie, że to AS.

Następnym razem będę czujny:)

Wyciąganie JAKICHKOLWIEK opinii na podstawie dźwięku z wystawy jest co najmniej pochopne. Nieznane pomieszczenie, nieznana konfiguracja sprzętu ... czasami nawet jedno nagranie potrafi sprawdzić, że odniesiemy takie a nie inne wrażenie. Jak zagra dobrze - super, jak zagra słabo lub tak sobie - absolutnie nie powinien to być powód do wyciągania przedwczesnych wniosków.

Nie słuchałem WA na ostatnim AS (raz że i tak nie miałem czasu, a dwa że ma w domu), ale nawet na tym forum ludzie pisali (i to nie pierwsi lepsi, ale użytkownicy z długim stażem i bardzo zaawansowanymi systemami w domu), że to był dla nich dźwięk wystawy.

Maxxów słuchałem wielokrotnie, 3 moich znajomych ma takie kolumny, i są to kolumny znakomite. Sam bym chętnie kupił, gdybym miał większy pokój (i kasę do spalenia).

Już o tym szczerze mówiąc od pewnego czasu intensywnie myślę. Jeżeli ktoś szuka Sashy w kolorze Desert Silver, w stanie absolutnie idealnym, to proszę PW ;)

Gość

(Konto usunięte)

Wyciąganie JAKICHKOLWIEK opinii na podstawie dźwięku z wystawy jest co najmniej pochopne.

Elb ma oczywiście rację. Od siebie dodam, że największe rozczarowanie mogą przynieść systemy najdroższe. W pewnym sensie jest to zrozumiałe, bo wzrost jakości dźwięku jaki oferują nigdy nie jest wprost proporcjonalny do wzrostu ceny. Dlatego namawiałbym do dużego dystansu przy słuchaniu i wstrzemięźliwości przy ocenach.

A recenzenci prasy amerykańskiej, np. Jonathan Valin, to też ludzie. Jak Wojciech Pacuła...

• Pokaż nowe odpowiedzi