Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem. Myśle że gdyby uważali że wstęga akurat w tej konstrukcji wypadnie lepiej

to by jej użyli. Starali się zrobić to co najlepsze. A że ludzie lubią różne rzeczy to już inna

kwestia.

Tak do Utopii chyba ta berylowa jest dobrze dobrana. Ale mi chodzi o wstege jako jakosc sama w sobie bo wydaje mi sie ze dobra wstego daja wiecej powietrza anizeli jakakolwiek dynamiczna kopulka

Oczywiście ale pamiętaj ze na dole wstęgę (bardzo szybki głośnik) łączysz z "wolnym" klasykiem na basie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sądziłem że jesteś tubowy?

Wiesz Sylwek, zycie audiofila ma swoje okresy - ja zaczalem taki prawdziwy hifi w 96 roku wlasnie PS 5.1 , wzmak od Sudgena ( jego odmiana na holenderski rynek - Stemfoort) i playera Cairn Meije.

Zaczalem wiec tranzystorowo, potem mialem faze lampowa, potem znowu tranzystory -Accu E 450 z Electrami 1037 b. Obecnie przechodze przez drugi okres lmapowy , po raz pierwszy z tubami.

Mam tak od prawie 3 lat i zapewne w przyszlym roku bede chcial jakiejs odmiany . Ten zestw Jarka bardzo mnie zinspirowal, bo lampy w torze musza byc:)

Konto w trakcie usuwania

Ten zestw Jarka bardzo mnie zinspirowal, bo lampy w torze musza byc:)

Tez tak myslalem ze bez lamp sie nie da. A jednak sie da;) Lampa pomimo swoich zalet sonicznych ktore powoduja ze dzwiek jest ladny i mozna powiedziec taki jak w naturze maja ta wade soniczna ze jednak na najzwyzszym poziomie tranzystora okazuje sie ze lampa jednak oprocz swojego dopalenia barwami poszarza tez dzwiek. Przyklad plyt Chesky Rec te plytki od pewnego pulapu zaczynaja grac troche tez szarawo, czyz nie? ;)

Ten zestw Jarka bardzo mnie zinspirowal, bo lampy w torze musza byc:)

To prawda że każdy z nas ma swoje okresy i z czasem przychodzi chęć na zmiany.

Bywa że zmiany w stronę w którą wcześniej za skarby byśmy nie poszli.

Takie życie.Raz że ciągle się uczymy, dwa że też się i my zmieniamy i świat w około.

Jarek ma hybrydowe wzmacniacze więc tylko trochę lampowe.

A czy lampa musi być w torze? Myślę że wcale nie musi ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby

była jeśli ktoś lubi przy czym jak już to ja wolę te w DAC-ach albo w preampie.

Końcówki mocy wolę szybkie, moce, tranzystorowe.

Ale oczywiście ktoś inny będzie wolał jakieś lampy i OK.

To prawda że każdy z nas ma swoje okresy i z czasem przychodzi chęć na zmiany.

Bywa że zmiany w stronę w którą wcześniej za skarby byśmy nie poszli.

Takie życie.Raz że ciągle się uczymy, dwa że też się i my zmieniamy i świat w około.

Jarek ma hybrydowe wzmacniacze więc tylko trochę lampowe.

A czy lampa musi być w torze? Myślę że wcale nie musi ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby

była jeśli ktoś lubi przy czym jak już to ja wolę te w DAC-ach albo w preampie.

Końcówki mocy wolę szybkie, moce, tranzystorowe.

Ale oczywiście ktoś inny będzie wolał jakieś lampy i OK.

Jasne, strojenie systemu lampami mozna zrobic w roznych miejscach. Dzis byl u mnie stroiciel piana, ktory stroi regularnie na warsztatach jazzowych. Znal osobiscie Jimiego Marshalla, tego od wzmakow estradowych, glownie lampowych. No i powolujac sie na jego opinie mowil ze roznica miedzy lampa a tranem jest taka jak miedzy prawdziwym fortepianem a elektrycznym zabawkami typu Casio:)

Konto w trakcie usuwania

No i powolujac sie na jego opinie mowil ze roznica miedzy lampa a tranem jest taka jak miedzy prawdziwym fortepianem a elektrycznym zabawkami typu Casio:)

Ostatnie lata przynosza takie rewelacje ze tranzystory zaczynaja grac jak lampy w ich pozytywnych aspektach ale maja tez moc i mozliwosci kontroli glosnika na dole. To sie powoli zmienia

Oczywiście ale pamiętaj ze na dole wstęgę (bardzo szybki głośnik) łączysz z "wolnym" klasykiem na basie.

Moze masz i racje cenna uwaga. Ale ciekawie zrobil to gosc od Grajpudel uzupelnil wysokotonowy jeszcze wstega i wydaje mi sie ze dobrze pokombinowal w tym aspekcie. Nadal glosnikom ogormnych ilosci powietrza co robi wrazenie. Zreszta te Grajpudla moja cos w sobie...

Edytowane przez Stasiop

Ostatnie lata przynosza takie rewelacje ze tranzystory zaczynaja grac jak lampy w ich pozytywnych aspektach ale maja tez moc i mozliwosci kontroli glosnika na dole. To sie powoli zmienia

Tu sie zgodze, ale niestety dobry dzwiek z trana kosztuje co do zasady duzo wiecej niz z lampy. Kondo jeest wyjatkiem od reguly, ale z moich odsluchow wynika, ze jak chodzi bliskosc dzwiekowi live zestaw set/tuba jest najlepsza kosztowo opcja. Zeby w tranach bylo lepiej , trzeba wydac bardzo duzo wiecej. Uwaza tez tak Srajan Ebaen, choc ostatnio uzywa wzmakow SIT od Nelsona Passa, takiej " triody" na tranzystorach:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Moim zdaniem nie ma 100% pewności,że zawsze lampa zagra lepiej niż tranzystor i również odwrotnie.

Jednak dobra lampa w torze audio wiele daje a za jej pomocą można sobie znacznie poprawić/dopasować dżwięk.

Ponadto Focal to niezłe kolumny z najlepszym basem jaki kiedykolwiek słyszałem.

Również średnica jest b. naturalna bez nadania jakiegoś specyficznego dla konkretnego producenta charakteru.

Podzielam pogląd że dobre tranzystory są bardzo drogie i z lampy można taniej ale zważywszy na długi okres używania i w tym

czasie konieczność kilkukrotnej wymiany wszystkich lamp na dobre NOS to różnice w cenie zmniejszają się.

A ja bede sie upieral ze jednak lampy poszarzaja jak sie porowna z bardzo dobrym tranzystorem. Np ostatnie nagranie Cheskyego gdzie gra na fortepianie jest tego jaskrawym przykladem, ten fortepian nie ma blasku!!! To jest dziwny dzwiek. Zreszta wokale lampa tez przybrudza i dodaje te mile High-Endowe mlasniecia i syczenia. Moim zdaniem prawdziwa frajda jest jednak sluchac prawdziwe harmoniczne, lampa sie predzej czy pozniej nudzi.

Edytowane przez Stasiop
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A ja bede sie upieral ze jednak lampy poszarzaja jak sie porowna z bardzo dobrym tranzystorem. Np ostatnie nagranie Cheskyego gdzie gra na fortepianie jest tego jaskrawym przykladem, ten fortepian nie ma blasku!!!

Stasiu nie fantazjuj ;)

Może w secie były lampy ......naftowe;)

Moim zdaniem nie ma 100% pewności,że zawsze lampa zagra lepiej niż tranzystor i również odwrotnie.

Jednak dobra lampa w torze audio wiele daje a za jej pomocą można sobie znacznie poprawić/dopasować dżwięk.

Ponadto Focal to niezłe kolumny z najlepszym basem jaki kiedykolwiek słyszałem.

Również średnica jest b. naturalna bez nadania jakiegoś specyficznego dla konkretnego producenta charakteru.

I tu zgoda , jednak lampa ma w sobie cos fizjologicznego a tran nawet klasy dcs Vivaldi brzmi nieco bardziej technicznie , jak na moje ucho. Choc na AS zrobil na mnie ogromne wrazenie. Nie wiem jednak czy bylbym sklonny wydac na zrodlo taka kase. Dla mnie limit to cena La Source poki co.

Kasa tez sie liczy , w koncu mamy rozne alternatywy - drugie domy, auta , o malzonkach nie wspominajac:) A ja mam jeszcze wnuki, na razie dwoch , ale wkrotce bedzi "ich troje":). Wiecie , ile kosztuja wypasione rowerki dla dzieci, Lego i Ipady?:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

pewne aspekty dopalaja ale pewne poszarzaja, takie mam coraz silniejsze wrazenie

No to dawaj te aspekty... W całej zabawie audio i we wszystkich konfiguracjach sprzętowych pewne aspekty dopalają, a inne poszarzają. Nie ma wzorca dżwięku w audio!

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

pewne aspekty dopalaja ale pewne poszarzaja, takie mam coraz silniejsze wrazenie

Napisz jakie lampy w jakiej konfiguracji słuchałeś ?

Może po prostu błądzisz jak dziecko we mgle i jeszcze porządnej lampy nie słuchałeś? ;)

No to dawaj te aspekty... W całej zabawie audio i we wszystkich konfiguracjach sprzętowych pewne aspekty dopalają, a inne poszarzają. Nie ma wzorca dżwięku w audio!

Wzorzec to dzwiek na zywo :)

Dlatego hybryda nie daje do końca spodziewanych i dobrych efektów [ Martin Logan] i Magnepan pełnowstęgowy serii 3 lub 20 albo czysty elektrostat Quad 2805 i 2905 to są dżwiękowo naturalne perły wsród sztucznie wyhodowanych pereł które żółkną po krótkim czasie.

- drugie domy, auta , o malzonkach nie wspominajac:

Jeśli masz więcej niż jedną małżonkę to faktycznie...tylko lampka....nocna!

Napisz jakie lampy w jakiej konfiguracji słuchałeś ?

Może po prostu błądzisz jak dziecko we mgle i jeszcze porządnej lampy nie słuchałeś? ;)

Te obserwacje dotycza tego co slysze od okolo 2 miesiecy i slucham nagran lampowych tylko stad te obserwacje. A lampy rozne sluchalem doceniam ich dzwiek nie mysl ze nie. Ale na najzwyzszym poziomie tranzystor idzie jeszcze krok dalej - to moja osobista opinia. Moge sie mylic, z tym ze mam coraz wiecej na to dowodow, w posatci roznych nowych nagran na lampach i nowoczesnych tranzystorach

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Te obserwacje dotycza tego co slysze od okolo 2 miesiecy i slucham nagran lampowych tylko stad te obserwacje. A lampy rozne sluchalem doceniam ich dzwiek nie mysl ze nie. Ale na najzwyzszym poziomie tranzystor idzie jeszcze krok dalej - to moja osobista opinia. Moge sie mylic, z tym ze mam coraz wiecej na to dowodow, w posatci roznych nowych nagran na lampach i nowoczesnych tranzystorach

Ty chyba masz ciągle na myśli lampy mocy?

Ale to nie są jedyne lampy w audio.

Wzorzec to dzwiek na zywo :)

ABSOLUTNIE TAK i MarkN miłośnik koncertów , gigów i bywalec jazzowych klubów w Chicago powinien TO WIEDZIEĆ.

• Pokaż nowe odpowiedzi