Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ten pierwszy filmik z Tannoyami fajny.Ale drugi to porażka na maxa.

Nie dość że totalne zero adaptacji akustyki to jeszcze gołe ściany i kolumna wciśnięta

w narożnik praktycznie przy bocznej ścianie.Dramat. Widać że gość nie ma pojęcia o temacie.

Mirek kupuje oczami może to mu się spodoba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mirek kupuje oczami może to mu się spodoba

Ukryta Zawartość

Cary 300B jest nie do pobicia!!!!

Ukryta Zawartość

Mirek nic nie kupuje.Mirek lubi myśleć że nadejdzie ten dzień...kiedyś.....

a na razie to kolumny ma....w planach... :-)

Nie chciałem tobie tego pisać żeby nie psuć radochy bo i po co.

Ale skoro jesteś tak pewny i wiesz lepiej to powiem tobie że mój

znajomy, bardzo wytrawny audiofil i co ciekawe wielbiciel lamp wziął

ostatnio taką integrę na testy do siebie i mówił że....taki średniak.

Nie jest zły, fajna średnica ale kiepski bas, słaba góra, generalnie w swojej

cenie od biedy może być ale żadna rewelacja.

Mówił że jest wiele lampowych wzmacniaczy które biją tego Cary na łeb

np CAT, Atmasphere, Jadis i jeszcze jakieś, już nie pamiętam.

Mirek nie czarujmy się kupiłeś, nie chcesz sprzedać ze stratą i teraz nie chcesz się przeprosić z GM70 :)

Mirek nic nie kupuje.Mirek lubi myśleć że nadejdzie ten dzień...kiedyś.....

a na razie to kolumny ma....w planach... :-)

Nie chciałem tobie tego pisać żeby nie psuć radochy bo i po co.

Ale skoro jesteś tak pewny i wiesz lepiej to powiem tobie że mój

znajomy, bardzo wytrawny audiofil i co ciekawe wielbiciel lamp wziął

ostatnio taką integrę na testy do siebie i mówił że....taki średniak.

Nie jest zły, fajna średnica ale kiepski bas, słaba góra, generalnie w swojej

cenie od biedy może być ale żadna rewelacja.

Mówił że jest wiele lampowych wzmacniaczy które biją tego Cary na łeb

np CAT, Atmasphere, Jadis i jeszcze jakieś, już nie pamiętam.

Niech teraz te lepsze? zagraja tez swietnie ze sluchawkami,mowimy o integrze najlepszej do sluchawek i kolumn!!!bas akurat jest swietny i gora te w tym wzm , tylko z odpowiednimi kolumnami musi grac!!! dlatego szukam najlepszych.Mysle ze do lampy w wzm SET na 300B nie potrzeba kolumn znanych i drogich,tylko odpowiednich,szukac tylko i testowa pozostalo mi..

Być może. Ten mój znajomy nie testował tego na słuchawkach, tylko na kolumnach ale kilku różnych.

Stwierdzenie że potrzeba kolumn odpowiednich jest fajne, tylko które to są te najlepsze, odpowiednie?

I jak je kupić za pół ceny używane ale prawie nowe i jeszcze w ulubionym kolorze?

Mirek10 ale te K1000 wyglądem w ogóle nie pasują do Carry, jak Ty cierpisz kolego.

Do tych słuchawek designersko to tylko Solution, spytaj Johnego ;)

Lampiak nie ma szans mimo pewnych innych zalet.

Sylwek,

Mysle ze stawiasz sprawe zbyt kategorycznie. Teoretyczne opinie znajomych nie zastapia praktycznych decyzji wlascicieli Avantgardow, ktorzy glosuja swoimi portfelami , co jest dla nich lepsze.

Wystarczy spojrzec na ksiege gosci ze strony Avantgarda, nie liczylem procentowo, ale mam takie wraznie ,ze jest pol na pol tranow i lamp.

Ukryta Zawartość

Lampiaki nie sa slabowite, zapewanim Cie, takie 30 W ze Set to przynajmniej 300 W z trana.

Kierujac sie takimi opiniami jak Twoja wzialem sobie na odsluchy ASR Emitter II i tranzystorowy zestaw pre/ koncowka od Avantgarde Acoustic dedykowane do ich tub.

I co ? I kupilem sobie Crossa III .

Pisalem o moich doswiadczeniach we watku " Najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic" , chetnych tam odsylam.

Prosze nie wydawaj takich kategorycznych sadow , bo to miesza w glowach ewentualnym nabywcom zestawu set/tuba, a nie wiedza co traca. A niewatpliwie jestes dla wielu autorytetem na tym forum.

Daj im szanse , Sly:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Widze do avantgarde polecany

Ukryta Zawartość

Wizualna klasa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ nikomu nie odbieram szans.Niech każdy słucha na tym na czym lubi.

Fakt jest taki że firma Avangarde Acoustic uważa że do ich kolumn powinno się używać mocnych

tranzystorów a nie lamp. To że klienci używają różnych sprzętów to inna sprawa.

Podobnie uważa jeden mój znajomy...producent sprzętów lampowych oraz jeszcze inni wytrawni

audiofile. Mam też wśród znajomych zatwardziałych fanatyków lamp choć ostatnio zaczynają przebąkiwać

że może jednak by woleli Jeffa Rowlanda albo Momentum, tylko ceny są za wysokie.

Ależ nikomu nie odbieram szans.Niech każdy słucha na tym na czym lubi.

Fakt jest taki że firma Avangarde Acoustic uważa że do ich kolumn powinno się używać mocnych

tranzystorów a nie lamp. To że klienci używają różnych sprzętów to inna sprawa.

Podobnie uważa jeden mój znajomy...producent sprzętów lampowych oraz jeszcze inni wytrawni

audiofile. Mam też wśród znajomych zatwardziałych fanatyków lamp choć ostatnio zaczynają przebąkiwać

że może jednak by woleli Jeffa Rowlanda albo Momentum, tylko ceny są za wysokie.

No wlasnie , szczegolnie w Wielkopolsce zasadne jest pytanie czy Momentum jest warte swojej ceny ? Ja mam ochote sprobowac Momentum stereo z moimi Omegami, jak sie nadarzy okazja poprosze o odsluch w domu Jarka Orszanskiego. Arc ref 150 u mnie polegl z Ayonem Cross II , ale to tez lampa.

A wiesz kto to taki Szkot?

To Poznaniak wygnany z Pyrlandii za rozrzutnosc:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

A co do tub to kiedyś uznałem że to nie dla mnie i temat odpuściłem po kilku odsłuchach ale teraz podejdę to tematu

raz jeszcze. Podoba mi się(wizualnie) Trio ale to wielkie smoki. Fajne są też Duo-Primo bo duże, poważne kolumny ale jednocześnie

zwarte i o wielkości akceptowalnej w większości pomieszczeń. Nie trzeba dodatkowego miejsca na basshorny bo wszystko jest jakby

zwarte w jednej obudowie.

Co myślisz marslo o Duo Primo? Czy on grają inaczej niż Trio czy inne, niższe modele?

Ukryta Zawartość

duzo jest tych kolumn podlaczanych do lampy,oczywiscie w wzm na 300B lampe tez duzo jest!

jednak bede musial sprawdzic,jest tez z moim Carym 300SLI(300B)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co do tub to kiedyś uznałem że to nie dla mnie i temat odpuściłem po kilku odsłuchach ale teraz podejdę to tematu

raz jeszcze. Podoba mi się(wizualnie) Trio ale to wielkie smoki. Fajne są też Duo-Primo bo duże, poważne kolumny ale jednocześnie

zwarte i o wielkości akceptowalnej w większości pomieszczeń. Nie trzeba dodatkowego miejsca na basshorny bo wszystko jest jakby

zwarte w jednej obudowie.

Co myślisz marslo o Duo Primo? Czy on grają inaczej niż Trio czy inne, niższe modele?

Wiesz ja tez bym postawil na Trio, to taki koniec drogi w tubach , ale mi sie te basshorny nijak nie mieszcza. Musialbym dac sprzet gdzis z boku i ciagnac metry kabli , odpada.

Duo Primo moga byc swietnym rozwiazaniem , ale ja jeszcze nie wsluchiwalem sie w bas z tub, moje Omegi sa w koncu hybrydowe, bas jest z trana. Tylko Primo mi sie za bardzo nie podobaja:(

W moim pokoju najlepsze sie wydaja Duo Grosso i to pewno najlatwiejszy upgrade.

Jak bys mial gdzies Trio do odsluchu to daj znac, chetnie skorzystam bo wizualnie to jest moj top .

Konto w trakcie usuwania

jednak bede musial sprawdzic,jest tez z moim Carym 300SLI(300B)

Ukryta Zawartość

Widzisz Mirek , nigdy nie jest za pozno na nauke:)

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Wiesz ja tez bym postawil na Trio, to taki koniec drogi w tubach , ale mi sie te basshorny nijak nie mieszcza. Musialbym dac sprzet gdzis z boku i ciagnac metry kabli , odpada.

Duo Primo moga byc swietnym rozwiazaniem , ale ja jeszcze nie wsluchiwalem sie w bas z tub, moje Omegi sa w koncu hybrydowe, bas jest z trana. Tylko Primo mi sie za bardzo nie podobaja:(

W moim pokoju najlepsze sie wydaja Duo Grosso i to pewno najlatwiejszy upgrade.

Jak bys mial gdzies Trio do odsluchu to daj znac, chetnie skorzystam bo wizualnie to jest moj top .

Ale marslo, ja mam takie wrażenie że wcale nie potrzeba by tych basshorn.

Ja też nie mam na nie miejsca a patrząc co tam jest to tam żadnych rewelacji nie ma.

Zwykłe 12 calowe, papierowe przetworniki.

Są na rynku dużo lepsze opcje w kwestii subbasów i do pasma 16-100hz można by użyć innych

subwooferów, mniejszych, ładniejszych i bardziej zaawansowanych technologicznie.

Nie wiesz czy w Berlinie jest jakiś salon gdzie można posłuchać Avantgardów?

Ale marslo, ja mam takie wrażenie że wcale nie potrzeba by tych basshorn.

Ja też nie mam na nie miejsca a patrząc co tam jest to tam żadnych rewelacji nie ma.

Zwykłe 12 calowe, papierowe przetworniki.

Są na rynku dużo lepsze opcje w kwestii subbasów i do pasma 16-100hz można by użyć innych

subwooferów, mniejszych, ładniejszych i bardziej zaawansowanych technologicznie.

Nie wiesz czy w Berlinie jest jakiś salon gdzie można posłuchać Avantgardów?

Masz racje, widzialem gosci na stronie AA, ktorzy do Trio daja moduly basowe od Duo Grosso i nawet o tym myslalem, ale jeszcze nie na teraz.

Nie bylem nigdy w Berllinie w sprawach audio, ale na pewno jest dealer Avantgarda , mozna sprawdzic na ich stronie. Jakbys sie wybieral na odsluch Trio chetnie sie przylacze.

Ale harcujecie pod nieobecosc gospodarza.

Jak Elb obejrzy te Sony 4k i wroci to nas wytnie, ale poki co hulaj dusza, piekla nie ma:)

Konto w trakcie usuwania

No wlasnie , szczegolnie w Wielkopolsce zasadne jest pytanie czy Momentum jest warte swojej ceny ? Ja mam ochote sprobowac Momentum stereo z moimi Omegami, jak sie nadarzy okazja poprosze o odsluch w domu Jarka Orszanskiego. Arc ref 150 u mnie polegl z Ayonem Cross II , ale to tez lampa.

A wiesz kto to taki Szkot?

To Poznaniak wygnany z Pyrlandii za rozrzutnosc:)

Marslo , zaskoczyłeś mnie wpisem o porażce ARC Ref.150 z Ayonem Cross II jestem w szoku i trochę zdruzgotany tym faktem,

ale prawdopodobnie Ayon Cross II pomimo mniejszej mocy od Ref.150 ma prawdopodobnie tzw.' większy moment obrotowy '.

Z kolei Ref.150 jest na KT 120 więc tam powinno kipieć od mocy i pary. Czy porażka zaszła tylko w tych aspektach ukrytej mocy

czy chodziło bardziej o muzykalność , barwę i ton ?

A propos dowcipu o Szkotach to słyszałem taki: Że' Holendrzy to Szkoci wyrzuceni przez Szkotów za skąpstwo '

Ale harcujecie pod nieobecosc gospodarza.

Mamy na to pozwolenie

Magnepan,

Glownie chodzilo wypelnienia i czar Set'a , ktorego mojej zonie bardzo braklo przy ARC ref 150, podobnie jak mnie. Dzwiek czysty i mocny , ale bez tej emocjonalnej pelni Crossa.

Po drugie gralem wtedy z La Fontaine, ktory ma wbudowane pre , no bo w koncu ARC Ref 150 to tylko koncowka. No i ten pre w Crossie jest moim zdaniem lepszy, tyle:)

Ale na stronie Avangarde nie widzę listy dealerów.Może źle patrze...

Faktycznie, kiedys byli , teraz chyba trzeba skorzystac na stronie www.avantgarde-acoustic.de z formularza kontaktu, moze odpowiedza czy mozna posluchac w Berlinie.

Konto w trakcie usuwania

MARSLO-JAK MOZESZ TO PRZEJDZMY NA MOJA STRONE(Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B) ,MAM TAM PARE PYTAN!nie bedziemy zasmiecac tego watku.

Magnepan,

Glownie chodzilo wypelnienia i czar Set'a , ktorego mojej zonie bardzo braklo przy ARC ref 150, podobnie jak mnie. Dzwiek czysty i mocny , ale bez tej emocjonalnej pelni Crossa.

Po drugie gralem wtedy z La Fontaine, ktory ma wbudowane pre , no bo w koncu ARC Ref 150 to tylko koncowka. No i ten pre w Crossie jest moim zdaniem lepszy, tyle:)

Faktycznie, kiedys byli , teraz chyba trzeba skorzystac na stronie www.avantgarde-acoustic.de z formularza kontaktu, moze odpowiedza czy mozna posluchac w Berlinie.

I tu był własnie szkopuł .Przedwzmacniacz to 60 - 75 % dobrej gry wzmacniacza albo i więcej.

Gdyby podpięty był Ref.3 lub Ref.5 sytuacja wyglądałaby prawdopodobnie diametralnie inaczej.Ale zaoszczędziłeś z drugiej strony

trochę zl na inne potrzeby.

I tu był własnie szkopuł .Przedwzmacniacz to 60 - 75 % dobrej gry wzmacniacza albo i więcej.

Gdyby podpięty był Ref.3 lub Ref.5 sytuacja wyglądałaby prawdopodobnie diametralnie inaczej.Ale zaoszczędziłeś z drugiej strony

trochę zl na inne potrzeby.

Masz racje, ale poki mam gramiaka nie mam miejsca na pre, wiec preferuje integry albo taka koncowke, ktora z La Fontaine pobije Crossa , teraz juz III, ktory jest wyraznie lepszy, niz II, wiec poprzeczka jest wysoko. Moze Kondo Overture dalby rade? A moze Momentum Stereo?

Konto w trakcie usuwania

Marslo - Overture nawet nie jest sprowadzane do Polski bo, cytuję: "kto by to kupił?" . Jak już Kondo to z wyższej półki niestety - mówiłem, Souga!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi