Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Są różne kategorie wagowe ale naprawdę duże pieniądze, oglądalność i emocje dostarcza tylko najcięższa waga. Oczywiście w niższych wagach też toczy się zacięte boje i bywają wielkie walki, ale jak poczytasz, popytasz to wszyscy pamiętają Tysona, Hollyfielda, Alego i całą plejadę gwiazd. Tyle, że wszyscy oni chodzili w najcięższej wadze.

W tym też się mylisz :

cytat :

"....Grupa inwestycyjna ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich złożyła Floydowi Mayweatherowi Jr (47-0, 26 KO) i jego firmie promotorskiej Mayweather Promotions rekordową, opiewającą na 110 milionów dolarów, ofertę finansową za walkę z Mannym Pacquiao (57-5-2, 38 KO)..."

http://eurosport.onet.pl/boks/200-milionow-dolarow-dla-floyda-mayweathera-jr-i-manny-ego-pacquiao-za-walke/lwrl3

cytat :

"....„Największa walka od czasów Alego i Fraziera”....

http://eurosport.onet.pl/boks/najwieksza-walka-od-czasow-alego-i-fraziera/t1typ

Ale może Ty wcale nie oglądasz boksu więc rozumie wpadkę.

Edytowane przez Firewall 1
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pozniej sluchajac plikow doszedl do wniosku , ze stanowia one przelom jakosciowy , co wcale nie znaczy , ze CD8 przestal dobrze grac.

Po prostu sa nowe , lepsze formaty jak hires pcm , jest dsd 64-256fs, ktory potrafi brzmiec zadziwiajaco dobrze z urzadzen, ktore kosztuja 20 % tego co ARc ref 8.

Ty piszesz , ze nie rozrozniasz pcm i dsd , wpisujac sie w linie Jarka , co mnie mocno dziwi. Otwartosc na nowe doswiadczenia jest warunkiem postepu . Mozna uznac, ze nagrania o gestosci wyzszej od 16/44,1 nie istnieja, ze dsd to skrot z jakiejs obcej dziedziny.

Jednak chelpic sie tym audifilowi o Twojej kulturze i wyksztalceniu moim zdaniem po prostu nie wypada, dla mnie to obciach, sorry.

Tekst Marka Lackiego jest wspierany przez Sony ztcp , co autor uczciwie zaznaczyl.

To nie znaczy, ze wnioski mozna z tego powodu potepiac w czambul.

Dlaczego zwolennicy cd na naszym forum maja sie za kogos lepszego i traktuja z pogarda zwolennikow plikow pozostanie dla mnie tajemnica. Mnostwo firm pracuje obecnie nad dakami dsd, A Ty nie masz nawet ochoty sprobowac ?

Testujesz wplyw roznych kabelkow a format, ktory zasadniczo zmienia jakosc ( do oceny czy sie to komus podoba) muzyki plynacej z glosnikow Cie nie interesuje i szydzisz z ludzi, ktorzy uzywaja komputera jako transportu ?

Bardzo jestem rozczarowany, zaczynam sie bac pisania na forum , bo jak tylko dam glos, ze granie z plikow mi pasuje, zaczyna sie zmasowany atak ze strony zwolennikow cd, przestaje mnie to bawic.

Mariusz, wybacz ale to jest odwracanie kota ogonem... Z nikogo nie szydzę ani ja ani Jarek, po prostu opisujemy obiektywnie to co widzimy oraz swoje prywatne doświadczenia odsłuchowe. Ja wierzę, że udało Ci się skonstruować system oparty o odtwarzanie strumieniowe, który gra w sposób godny reszty Twojego systemu. Ale jak zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę należysz do tej zdecydowanej mniejszości. Nikt nie kwestionuje Twojego słuchu, jeśli ten dźwięk Ci odpowiada to jest super. Natomiast nasze doświadczenia są diametralnie inne i piszemy o tym w otwarty sposób. Nikt nie twierdzi, że płyta CD jest ideałem, wszyscy znamy jej techniczne ograniczenia. Rozumiemy też, że pliki wyższej rozdzielczości są lepsze niż te niższej. Natomiast wyrażamy otwarty sprzeciw przeciwko traktowaniu nas jak debili jak to uczynił; nie pierwszy zresztą raz; w swoim artykule red. Lacki...

Bardzo jestem rozczarowany, zaczynam sie bac pisania na forum , bo jak tylko dam glos, ze granie z plikow mi pasuje, zaczyna sie zmasowany atak ze strony zwolennikow cd, przestaje mnie to bawic.

Mariusz, jeszcze raz podkreślam to jest demagogia... Ciebie nikt nie atakuje, no chyba że utożsamiasz się wprost z linią dezinformacyjną kolegi Lackiego. W powyższym wątku pojawiło się sporo trafnych i rozsądnych komentarzy wskazujących na to, że oczywiście pliki są lepsze niż płyta CD, zwłaszcza te w wysokiej rozdzielczości, tym niemniej niedopracowanie technologii serwerów, przesyłu itp powoduje że finalnie dźwięk jest dla większości audiofilów niestrawny. Skoro mamy wolność słowa, to chyba możemy z Jarkiem napisać otwartym tekstem co nam się w tym dźwięku nie podoba?

Dodam od siebie ostatnie zdanie, z utęsknieniem czekam aż ktoś wymyśli serwer który zagra na poziomie zbliżonym do mojego obecnego źródła CD. Wtedy będę pierwszą osobą, która o tym publicznie zamelduje. Jak na razie nic takiego się nie wydarzyło...

A odnośnie PCM i DSD to był celowy żarcik;-)

Edytowane przez tomkly

Zobaczyl bys opymalna glosnosc u SA ,to szok jak potrafia glosno i zarazem czysto grac,musisz to uslyszec.

to Stary ma nowe paczki? - Alteca A2 wstawił czy coś innego? ;-)

Uważam że Twoje opisy lamp też są bezcelowe

nie gadam z klonami

a tym bardziej z klonami ktorych wiedza opiera sie na tym co wyczytali w necie

Są różne kategorie wagowe ale naprawdę duże pieniądze, oglądalność i emocje dostarcza tylko najcięższa waga.

z lampami juz tak nie jest

koneserzy nie bez przyczyny stwierdzaja ze im mnie watow tym lepiej. oczywiscie sprzet do normalnego sluchania nie da rady zagrac z 2A3 bo co zagra z 4W? stwarza to olbrzymie problemy w doborze kolumn itd. stad te wszytskie tuby i inne wynalazki.

nikt nie ujmuje widowiskowosci wagi ciezkiej. 833 na bank w niej chodzi.

Z nikogo nie szydzę ani ja ani Jarek, po prostu opisujemy obiektywnie to co widzimy oraz swoje prywatne doświadczenia odsłuchowe.

To zdanie jest prawdziwe pod warunkiem ,ze slowo "obiektywnie" zostanie zastapione przez " subiektywnie ".

Jest wiele osob, ktore uwazaja , ze muza grana z plikow jest lepsza, niz z napedow cd, pierwszym ktory to propagowal w polskiej prasie jest wlasnie Filip Kulpa. Wsrod adudiofili, ktorzy pisza na miedzynarodowych forach takich osob jest wiele, na naszym forum sa w mniejszosci . Zwolennicy cd uzurpuja sobie prawo do obiektywizmu, moim zdaniem nieslusznie.

które potrafią zagrać CD na poziomie , którego nigdy nie słyszałeś.

Wow, teraz lekcja ze strony mlodszych kolegow, trzeba z pokora przyjac i to.

Jednak po takich argumentach pole do dyskusji jest mniejsze od znaczka pocztowego.

oglądalność i emocje dostarcza tylko najcięższa waga.

Ray Sugar .

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jest wiele osob, ktore uwazaja , ze muza grana z plikow jest lepsza, niz z napedow cd,

Jak powszechnie wiadomo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Moim zdaniem cały ten medialny szum z DSD jest spowodowany niczym innym tylko tym ,że branża audio (hiend) już od wielu lat jest w stagnacji a ludzie , którzy interesują się muzyką dawno już sobie sprzęt do jej odtwarzania kupili.

Podnoszenie samych cen w urządzeniach audio jest dobre ale tylko na krótką metę więc co można by tu jeszcze zrobić żeby rozkręcić nową spiralą zbrojeń i oskubać z kasy wielu naiwnych ludzi ?

Trzeba ludziom wmówić ,że nastała nowa era , era DSD , plików , samplingu itd. itp.

To jest wg. mnie prosty jak budowa cepa zabieg marketingowy tak jak to miało miejsce z płytami SACD w przeszłości ( jak się skończyło wszyscy wiemy ).

Niektórzy na to się złapią i będą z wypiekami na twarzy wsłuchiwać się i wyłapywać te niby lepsze dźwięki i grać postępowo a w ich mniemaniu również na najwyższym oferowanym poziomie.

Tyle tylko ,że wielu ludzi gra z winyla i już tak ułomna technologia wystarcza do dźwięku na najwyższym poziomie, o CD nawet nie wspominając.

Jak ktoś chce płynąć z obowiązującym trendem jego wolna wola ale nie oznacza to automatycznie ,że tak właśnie powinni robić wszyscy inni a ci co upierają się ,że jest inaczej to stado przygłuchych baranów.

Analogiczne zabiegi marketingowe i PR. mamy w wielu innych branżach np. w motoryzacji z samochodami zasilanymi prądem.

Warto może czasami przystanąć przez chwilę zamiast ciągle biec na oślep i może po prostu posłuchać .... własnego rozumu ? ;)

pozdr.

Edytowane przez jarek&ania

Podajecie wyjątki walk w niższych kategoriach. I pisałem, że były takie walki. Ale to minimalna ilość w porównaniu do walk w wadze ciężkiej. Czy dziś mówi się o jakichś historycznych walkach? Owszem, ale tylko o tych w wadze ciężkiej, jak Alego z Foremanem, Kliczko z Lennoxem Louisem, o walkach Tysona, Alego z Fresierem itd.

Gość

(Konto usunięte)

tym niemniej niedopracowanie technologii serwerów, przesyłu itp powoduje że finalnie dźwięk jest dla większości audiofilów niestrawny.

A co jest z takim dźwiękiem nie tak? Chyba czegoś tu nie rozumiem?

Uprasza się o powrót do tematu wątku :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Trzeba ludziom wmówić ,że nastała nowa era , era DSD , plików , samplingu itd. itp.

To jest wg. mnie prosty jak budowa cepa zabieg marketingowy tak jak to miało miejsce z płytami SACD w przeszłości ( jak się skończyło wszyscy wiemy ).

I vice versa. To samo i na o wiele większa skalę było przez kilkanaście lat z CD.

Upsampling do DSD w przypadku DACa Fikusa ma tę zaletę, że pozwala dokonać konwersji bez użycia układu przetwornika cyfrowo-analogowego.

Korzyści płyną więc nie z samego faktu upsamplingu, tylko konwersji cyfrowo-analogowej dokonywanej w prostym filtrze dolnoprzepustowym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja nie przecze ze Ty Mariusz zle slyszysz ...

Hmmm, a to ciekawe ... :)

Hi-resy to nabijanie ludzi w butelke, tutaj TYLKo chodzi o podniesienie czestotliwosci samplingu probki,

wiec wystarczy tylko taka maszynke komputerowa ktora ma Elb ( podnoszaca czestotliwosci probkowania

duzo wyzej n.p do 256 fs aby uzyskac TO SAMO

Niestety, po raz kolejny wykazałeś się ignorancją. Nie rozróżniasz rejestracji od up-samplingu ?

Zgranie materiału materiału w domenie DSD128 to nie to samo co up-samplowany materiał PCM

do 128 krotności taktu ! To, że w obu przypadkach przewija się 5.6 Mhz, to jednak to są inne bajki.

A to, że podniesienie samplowania PCM pozwala wyeliminować z toru zbędne kości, jest wartością

dodaną też nie zauważasz ?

Aby było także coś na temat, to dodam, że nie jest potrzebna żadna wyszukana maszyna, up-sampling

zrobi każdy komp z odpowiednim programem, choćby darmowy Foobar. Plik wynikowy będzie ogromny,

ale jeśli w tym sposobie ma się ukrywać przyrost jakości, to czemu by nie. Do pracy on-line w 5.6 Mhz

potrzebna już jest MOC i prędkość - przecież jakoś to jeszcze trzeba splątać w protokół DoP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX
Gość jt211

(Konto usunięte)

Ale nie wspominasz o tym co kluczowe - o układzie końcowym wzmacniacza lampowego czyli 2A3 , b300 ....to tam rodzi się owa magia tak kochana za brzmienie i nienawidzona ze względu na trudy w doborze kolumn .

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile tracisz z owej finezji mając w stopniu wyjściowym tranzystor zamiast 2A3 lub b300.

Uważam że Twoje opisy lamp też są bezcelowe bo mało możesz powiedzieć o charakterystykach barwowych testowanych lamp.

Przy tak mocnym uproszczeniu tego aspektu przez Twój stopień prądowy możesz wskazywać na zmiany dynamiczne,energetyczne lub przestrzenne ale różnorodności w barwie pozostaną Ci obce. IMHO.

Mam nadzieję że wiesz z jakiego powodu się kupuje lampę.

I czym brzmieniowo przewyższa krzem.

Panie klonie klonowy a co za lampa b300 jakaś nowość ???

Upsampling (PCM) do DSD w przypadku DACa Fikusa ma tę zaletę, że pozwala dokonać konwersji

bez użycia układu przetwornika cyfrowo-analogowego. Korzyści płyną więc nie z samego faktu upsamplingu,

tylko konwersji cyfrowo-analogowej dokonywanej w prostym filtrze dolnoprzepustowym.

O to, to ... nikt chyba nie chce tego zauważyć, a to jest przecież istota sprawy.

Edytowane przez BoDeX

Uprasza się o powrót do tematu wątku :)

To musisz wrzucić jakieś najnowsze fotki systemu i pokoju.

Bo już zapomniano jaki jest temat wątku :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

O to, to ... nikt chyba nie chce tego zauważyć, a to jest przecież istota sprawy.

Tu tkwi sukces tych rozwiązań. To powinno być napisane dużymi literami.

Doskonale to rozumiem , konwersja do gestych dsd bedzie u Elba w serwerze CAPS4 z oddzielnym zasilaczem , dac dostanie juz gotowy plik dsd 256 i zajmie sie tym co powinien, czyli zamiana na sygnal analogowy.

Pytanie tylko, czy wybitne hires pcm np RR nie zabrzmia gorzej po takiej konwersji?

Oczywiscie to jest pytanie do gospodarza watku , w tym sensie jak najbardziej na temat.

Konto w trakcie usuwania

Są na świecie eksperci, którzy uważają, że plik powinien być odtwarzany natywnie. Jeśli jest 16/44 to ma być jak najlepsze odtworzenie ale nadal 16/44, jeśli hires PCM to PCM, a jeśli jest natywne DSD to ok, niech będzie DSD. Czym więcej programów komputerowych i komputerowej ingerencji tym gorzej.

Jestem poki co tego samego zdania, ale nie moge sprawdzic jak brzmialyby pcm konwertowane zewnetrznie do dsd i potem grane na lampim.

Sprawdzalem to ostatnio na daku, ktory sam robil taka konwersje, ale wole pcm z AudioAero i natywne dsd 64 z lampiego , niz wszystko skonwertowane do128 fs.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Sprawdzalem to ostatnio na daku, ktory sam robil taka konwersje

Mariusz co to za Dac był ?

Edytowane przez Marcin-utopia

Musiałbyś przećwiczyć to na swoim torze - nie ma pewności co i jak robi taki player, czy też DAC.

Potrzebujesz tylko:

- wybrać dobrze znany, wymagający utwór PCM

- dokonać jego konwersji jakimś małym programem do maks fs. DSD jaki obsługuje Twoja wersja Lampiego.

- plik wynikowy załadować do Aurendera i ... grać ! :)

Podejrzewam, że mogą Cię czekać dwie zmiany :

- Upgrade Lampiego do najbardzie wypasionej wersji DSD

- Wymiana dysku w Aurenderze na taki 8TB, co by miejsce było. :)

Ukryta Zawartość

PS. Zapomniałem o jednym - musiałbyś mieć pewność, czy Aurender obsłuży tak duży

dysk, czy aby jego możliwości nie kończą się na 4TB, bo taki to szybko możesz zapchać. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

Nie moge na razie powiedziec, sorry.

Musiałbyś przećwiczyć to na swoim torze - nie ma pewności co i jak robi taki player, czy też DAC.

Potrzebujesz tylko:

- wybrać dobrze znany, wymagający utwór PCM

- dokonać jego konwersji jakimś małym programem do maks fs. DSD jaki obsługuje Twoja wersja Lampiego.

- plik wynikowy załadować do Aurendera i ... grać ! :)

Podejrzewam, że mogą Cię czekać dwie zmiany :

- Upgrade Lampiego do najbardzie wypasionej wersji DSD

- Wymiana dysku w Aurenderze na taki 8TB, co by miejsce było. :)

Ukryta Zawartość

PS. Zapomniałem o jednym - musiałbyś mieć pewność, czy Aurender obsłuży tak duży

dysk, czy aby jego możliwości nie kończą się na 4TB, bo taki to szybko możesz zapchać. :)

Moj ma 6 TB, ale mozna rozszerzyc chyba do 12. Jednak jak na razie nie slysze powodow, aby to zrobic.

Troche w tym dsd jest tez mody, rock i pop brzmia wyraznie lepiej na pcm jak dla mnie.

Moze golden gate zmieni moje sady.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Niedługo coś takiego będzie oferował Roland w autorskiej technologii S1LKi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pracuje nad rozwiązaniem pcm => dsd a dalej do upnp.

Było by oddzielne urządzenie z dyskami które robi z pcm dsd i dalej do upnp

nie moge sprawdzic jak brzmialyby pcm konwertowane zewnetrznie do dsd i potem grane na lampim.

JRiver Media Center - konwersja PCM do DSD .

Wybierz wypasiony, testowy plik PCM

Kliknij prawym przyciskiem myszy> Narzędzia Biblioteka> Konwersja Format

Wybierz "DSD" jako koder

Kliknij przycisk "...", aby ustawić 1x lub 2x DSD

Kliknij przycisk "Convert" :)

I już możesz go ładować do Aurendera i porównywać do woli. :)

pracuje nad rozwiązaniem pcm => dsd a dalej do upnp.

Byłoby to oddzielne urządzenie z dyskami, które robi z pcm dsd i dalej do upnp

Jeśli to ma być komercyjny produkt, to ... sorry - chyba nie będzie na niego rynku.

Programy robią to w locie, a jeśli ktoś nie gra z "komputera", to może sobie wykonać

taką konwersję na stałe choćby darmowym AUDIOGATE - dysk 8TB to wydatek 260$.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są różne kategorie wagowe ale naprawdę duże pieniądze, oglądalność i emocje dostarcza tylko najcięższa waga

Zazwyczaj, ale nie zawsze. Patrz nadchodząca 2-go maja walka Mayweather vs Pacquiao. Pod względem pieniędzy pobite wszelkie rekordy w historii boksu. A jeszcze kilku bokserów by się znalazło, co zarabiali i przynosili krocie, a nie walczyli w królewskiej kategorii....

A przepraszam, nie zauważyłem, że Firewall mnie ubiegł.... Wtrąciłem swoje trzy grosze, bo boksem się trochę interesuję..

I masz rację, że u osób interesujących się boksem sporadycznie wymienia się głównie bokserów i walki w kategori ciężkiej... Ale takich średnich wyjątków jest więcej. Jake LaMota, Sugar Ray Robinson,Oscar De La Hoya, Sugar Ray Leonard... Czasami te walki są na prawdę dużo ciekawsze od walk w ciężkiej.

Za mojego krótkiego życia, najlepsze ciężkie czasy, do była druga połowa lat 90-tych i początek XXI wieku.

Walki Kliczków są nudne, ale nie mam im tego za złe, bo wybierają optymalną taktykę na swoich pzreciwników. Jeżeli nie dał rady David Hay (moim zdaniem najlepszy technicznie ciężki ostatnich czasów), to mała jest szansa, że ktoś da im radę...

System gra dobrze, albo nie....

A jeszcze prościej można porównać formaty ( o ile ufasz, że nic przy tym nie grzebali ) na tej FREE stronie - wszędzie źródłem był PCM (DXD)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JRiver Media Center - konwersja PCM do DSD .

Wybierz wypasiony, testowy plik PCM

Kliknij prawym przyciskiem myszy> Narzędzia Biblioteka> Konwersja Format

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz. Nie interesowałem się nigdy jak jest przy konwersji PCM-DSD, ale jeżeli chodzi o upsampling/downsampling/resampling PCM-PCM, to algorytmy w różnych programach, jak i aplikacjach sprzętowych potrafią bardzo się różnić, dając całkiem inne efekty. I nie są to subtelne różnice, przynajmniej pomiarowo. Wszystko zależy od jakości filtra cyfrowego jak i od precyzji liczb na których operuje algorytm.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi