Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to ma być komercyjny produkt, to ... sorry - chyba nie będzie na niego rynku.

Programy robią to w locie, a jeśli ktoś nie gra z "komputera", to może sobie wykonać

taką konwersję na stałe choćby darmowym AUDIOGATE - dysk 8TB to wydatek 260$.

2tb pcm tym chcesz zrobić do dsd ?

życia nie wystarczy :)

Dowolne DSD (64, 128, 256, 512) i jego takt, jest ściśle powiązany z krotnością fs. 44.1 kHz - oversampling

w takim przypadku jest prostą operacją mnożenia, np 64 x 44.1 = 2.8224 MHz , to tak w wielkim skrócie. :)

Operacja nie ma prawa wyrwać się spod kontroli algorytmu i przy odrobinie cierpliwości można ją liczyć nawet

liczydłem :) Inną sprawą jest "jakość" napisanego algorytmu - tutaj może być wolna amerykanka ... :)

Inną sprawą jest "jakość" napisanego algorytmu

O to mi chodziło, bo przepis na upsampling, zakładając krotność f w PCM, też jest zawsze taki sam (wstawienie zer + filtracja), zresztą gdy nie ma wielokrotności, też można robić podobnie (ASRC). Natomiast implementacja filtru daje różne efekty....

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

2tb pcm tym chcesz zrobić do dsd ? życia nie wystarczy :)

Bez przesady :) Ustawiasz "na noc" seryjną konwersję zawartości i przy szybkim, wielordzeniowym procku

takie 2TB PCM-a masz przekonwertowane do DSD. :) To nie są rendery UHD 4K liczone miesiącami ! :)

Nie zagłębiałem się w szczegóły programów i podejrzewam, że kłopot może być w tym "seryjnym", aby robił

wszystko z automatu w całym zbiorze, ale to można ogarnąć jakimś skryptem, aby nie robić wszystkiego z ręki. :)

W skrócie ? Dekodowanie DSD (im wyższy zegar, tym lepiej) pozwala na zastosowanie nowatorskiej metody,

która eliminuje z toru klasyczne bloki DAC - nie jest używana żadna "główna kość" przetwornika. Układ

staje się prostszy, a poprawa właściwości sonicznych jest namacalna. Ot takie czary - mary ! :)

Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby to, aby korzystać z materiału natywnie

zarejestrowanego w domenie DSD, ale jak gminna wieść niesie, to i taka konwersja

PCM - DSD potrafi wnieść dużą poprawę ( przy założeniu, że korzystamy z DAC-a

pracującego w takiej konstrukcji ) To ważne, bo na rynku są playery, które niby także

potrafią transformować i upsamplować, ale ich budowa dowodzi, że na końcu zawsze

stoi tam jedno lub wielobitowa kość DAC, co jest dowodem na to, że zabawy na sygnale

są tylko procesem pośrednim, a finał zawsze jest taki sam - to tak w wielkim skrócie. :)

Edytowane przez BoDeX

wpisujesz jakieś treść z netu ,gdzie kupie takie dyski za 260 $

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

Ale po co to robić...czy jakość dźwięku bedzie lepsza od pierwowzoru?

Jakość dźwięku to jakość materiału źródłowego czyli tu pliku plus jakość elektroniki na której jest odtwarzany. Jeżeli DSD DAC z analogowa filtracją jest bezkonkurencyjny do DACów PCM i najmniej degraduje dźwięk to korzyści są ewidentne.

Na CA uwazaja, ze konwersja pcm do dsd za pomoca jriver to nie jest najlepszy sposob.

Podobno duzo lepszy jest HQPlayer.

Ja poki co zostane przy natywnych plikach, nie jestem przekonany , ze konwersja wszystkiego do dsd to dobry pomysl.

Konto w trakcie usuwania

260 plus wysyłka z zagranicy cło etc

wiedz robi sie 350$

Ukryta Zawartość

245,75 Euro +22Euro przesylka wychodzi ok 300 baksow w przeliczeniu.

Podejrzewam, ze zamawiajac na niemieckim amazonie nie wyjdzie wiecej jak 270 Euro z przesylka.

Sprawdzilem Lieferung 1 von 1Versand von Amazon EU S.a.r.L (Erfahren Sie mehr)

Verschicken an: rrrr, rr, Malbork, 82-200 Polen

Seagate ST8000AS0002 interne Festplatte 8000GB (8,9 cm (3,5 Zoll), 5900rpm, 128MB Cache, SATA lll)

EUR 271,73 - Stückzahl: 1

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ponieważ kilka osób prosiło mnie na PW, poniżej podaję pełną specyfikację mojego nowego komputera:

Płyta główna: Supermicro X10SLH-F (1000zł)

Obudowa: Streacom FC10 + Streacom ST-HT4 CPU Cooler Riser + Streacom ST-LH4 Heat Pipes (1600zł)

CPU: Intel Xeon E3-1240L v3 (1200zł)

RAM: Crucial (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM ECC Unbuffered DDR3 1600 (PC3 12800) Server Memory (CT2KIT102472BD160B) (800zł)

SSD: Samsung 850 Pro 128GB 2.5-Inch SATA III Internal SSD (MZ-7KE128BW) (300zł)

Karta USB: Jcat USB (1500zł)

Kabel SATA: Jcat SATA (1500zł)

PSU do SSD: Jcat battery PSU (1500zł)

PSU: Teradak ATX (2300zł)

Razem OK 10.700zł bez oprogramowania i bez kosztów NASa.

Wszystkie ceny mocno orientacyjne, bo za część rzeczy płaciłem w USD, część w GBP, a pozostałe podaję z głowy.

Oprogramowanie to Winows Server 2012, do tego skrypt optymalizacyjny Audiophile Optimizer oraz do odtwarzania muzyki ciągle jeszcze Jriver (ale już niedługo HQ Player).

Ukryta Zawartość

post-579-0-07081800-1424631714_thumb.jpg

post-579-0-84094100-1424631719_thumb.jpg

post-579-0-74099500-1424631748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PS. Ta dziura z tyłu to miejsce gdzie normalnie siedzi karta Jcat. Zapomniałem dodać, że karty Jcat mam jeszcze zasilacz Teddy Pardo 5V/2A (1400zł).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chciałbym myśleć, że tak :) Ale prawda jest taka, że nie robiłem takich porównań.

W tym momencie to i tak nie mają większego sensu, ponieważ Aurender nie ma opcji upsamplingu.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to komputer nie jest pełnym serwerem? Nie ma dysków HDD? Pliki ciągnie z NAS-a? Czyli komputer jest w zasadzie czystym transportem? Kto w Polsce dobrze składa takie sprzęty? Kto jest w tym dobry? Wiem, że Marcin GPS ale on jest zajęty, nie ma czasu itd, czyli odpada. Ktoś inny?

Ale co masz na myśli? Transport plików Brystona? To jest znacznie słabsze niż mój Linn w roli transportu. Jak już to sprzęt musiałby być wyraźnie lepszy niż to co mam teraz.

Edytowane przez sly30

połowa audiofilskich streamerów to przepakowane J.Feng.

z 1000usd robi się nagle 5-6tys euro.

to absolutna nowość,a w zasadzie zapowiedż.

obecnie w Chinach są święta i dopiero z początkiem marca będą informacje.

wybrane modele są u polskiego dystrybutora Cayin.

ja mam czysty transport a zarazem model na którym firma wypłynęła J.Feng hdm01d.

dla kogoś kto nie chce komputera to wymarzona rzecz-pilot,i grać.

modele z linii UDS to już inne pieniądze i inna jakość.

Ale też to całe serwery z dyskami jak rozumiem, a ja jak już to reflektowałbym na sam transport, który będzie ciągnął pliki z NAS-ów.

to są streamery z modułową budową-możesz mieć transport,transport+dac lub transport,dac,analog pre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że droga którą idzie Elb tzn Max wydajne komponenty i dobre, zew.zasilanie liniowe to może być najlepsza opcja. Ale fajna o udowa też jest ważna, a ta JFeng robi dobre wrażenie.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi