Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że droga którą idzie Elb tzn Max wydajne komponenty i dobre, zew.zasilanie liniowe to może być najlepsza opcja.

Też tak myślę ;-)

Choć do Daphile, które polecam nie trzeba wypasionego procesora.

Ale faktycznie jak ktoś chce używać Windows Serwer to te i5 się przyda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11639-0-92038800-1424642395_thumb.jpg

post-11639-0-36793400-1424642398_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

czy ktoś w Polsce zna się na tym dobrze, raczej bardzo dobrze.

Jak interesuje Ciebie granie z plików to mogę Tobie dać namiary na magika (podobno jakiś super fachowiec z autorskimi rozwiązaniami) .

To jest jakiś inżynier z pochodzenia chyba z Litwy a mieszka na stałe w Niemczech.

Tylko nie wiem czy gada po angielsku.

Mam znajomego , który ma jego sprzęt i jest zachwycony.

Ten człowiek jak chcesz przyjedzie do Ciebie i zostawi demo sprzęt.

Wykonuje rzeczy tylko "custom order" i ma dobrą opinię.

Ale sprzęt jest pokaźnych rozmiarów i nie wiem czy zmieścisz na półce :)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jak interesuje Ciebie granie z plików to mogę Tobie dać namiary na magika (podobno jakiś super fachowiec z autorskimi rozwiązaniami) .

To jest jakiś inżynier z pochodzenia chyba z Litwy a mieszka na stałe w Niemczech.

To chyba może być ten który z moim znajomym z Kowna kombinuje wspólnie DIY a'la Trinty / alogarytm Wadii DSP na kościach PCM63.Aż zapytam dla pewności.

Edytowane przez jt211

sly

a może Paul Pang z Taiwanu?

robi gotowce na swoich, uznanych elementach tylko bez oprogramowania

Ukryta Zawartość

do tego liniowego zasilacza może jeszcze ten jego nowy bateryjny do dysków

podaje też obniżoną cenę do spraw celnych i vatu

Ukryta Zawartość

Kto wie. Na razie tak z ciekawości pytam jakie są możliwości. Każdy z was coś tam wie, coś widział, słyszał, co kilka głów to nie jedna. Pzdr.S.

Yogi skończyłeś już swój PC ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Elberoth, koniecznie spróbuj adnaco ! to działa

Cieszę się, że u ciebie się sprawdziło. Sam miałem takie plany, ale po tym jak przeczytałem kilka opinii ludzi u których Adnco nie wniosło spodziewanej poprawy, postanowiłem przystopować. Drogie to cholerstwo, a odsprzedawalność pewnie problematyczna.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb z technicznego punktu widzenia właśnie adanco jest optymalne. sam mam zamiar uderzyc w tym kierunku. druga obudowa z drugim zasilaczem i adanco z karta usb w srodku (oczywiscie zasilone liniowo)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Bardzo jestem ciekaw porównania tego zasilacza liniowego do DOBREGO zasilacza impulsowego, np. Seasonica 460FL, który daje zasilanie o małych fluktuacjach.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Miałem kiedyś Seasonica, bodajże model X460 (fanless), też świetnie oceniany na Johny Guru i podobnych stronach, i ilość śmieci które wrzucał do sieci, była ogromna.

Wystarczyło podłączyć komputer do tych samych gniazdek co resztę urządzeń, i od razu cały system zaczynał gorzej grać. Nawet nie trzeba było słuchać nic z komputera !

Tak więc eliminacja zasilacza impulsowego to nie tylko lepsza jakość prądu podawana na płytę główną, ale też mniejsza ilość śmieci które idą do sieci elektrycznej.

Elb z technicznego punktu widzenia właśnie adanco jest optymalne. sam mam zamiar uderzyc w tym kierunku. druga obudowa z drugim zasilaczem i adanco z karta usb w srodku (oczywiscie zasilone liniowo)

Poniżej ciekawy wpis Johna Swensona, który dowodzi, że izolacja galwaniczna wcale nie jest panaceum na całe zło, a jej znaczenie - przeceniane.

Due to the large number of questions I'm not going to quote each one here, I hope I cover them all.

The isolation between computer and DAC was not a primary focus of what I am talking about now. Test I did seem to show this is not as big an issue as many previously supposed.

This post is primarily about the impact of the PDN on the generation of PS noise at sensitive chips in a DAC (main oscillator, DAC chip). In particular how a packetized data delivery (USB, Ethernet) significantly exacerbates this. Primarily because the packetized system produces current through the PDN with a much greater bandwidth than non-packetized systems (say I2S). Producing PDN to work well over this wide bandwidth is MUCH harder than for a non-packetized system.

On the question of WiFi: it is also a packetized system, and because of all the processing going on in WiFi, probably much worse than straight wired Ethernet.

On isolation, I have been including full isolation between digital sections and mixed signal sections for many many years. I do not use optical isolators, I do not like them at all, I prefer the GMR (Giant Magneto Resistive) isolators made by NVE. I think they work way better than opto isolators.

The important question here is how come an isolator doesn't completely fix things, it seems at first glance that having completely isolated power networks for the digital side and the mixed signal side (I'm calling it mixed signal because there are digital signals (I2S data, clocks) AND analog signals (output from the DAC chips) in the same power domain) should prevent PS noise from going between them. If the power domains were truly isolated they would, BUT the domains are NOT completely isolated, the data is going between them! This is the part that is usually forgotten in these types of discussions.

I hope I can convey what is happening here, let's follow a pulse through an isolator between domains and see what happens. Let's assume a real "dirty" digital side, a lot of ground plane noise and power supply noise, and noise riding on top of the digital signal. Lets look at the isolator, it has power and ground connections on the "dirty" side that run the driver that produces the whatever crosses the "barrier" (light, magnetic field, radio waves, whatever). The noise also modulates the "threshold" looking at the input signal. These and the noise and jitter in the signal all add up to a pretty large amount of variation in the field crossing the barrier.

On the other side of the barrier you have a much cleaner supply driving the receiver circuit, but the noisy field is going to cause a current in the receiver. Thus noise on the dirty side is going to cause current noise on the clean side as well. The isolator designers try and make them so the physical properties of the receivers have some form of thresholding so this transmitted noise is decreased, but a fair amount still gets through, and it is greater at the low frequency side. But that is not all, the data, the signal you WANT to cross the barrier, also causes current to flow through the PS pins of the clean side of the isolator, and that signal has a lot of jitter on it by now.

When the packet noise on the dirty side of the barrier is low, the current noise of the isolator will be lower, when the packet noise is high, the current noise of the isolator will be high. So even though the power supplies are completely separate, packet noise on the dirty side can still make it through an isolator and show up as current noise on the "clean side". If the PDN is very low impedance over a very wide bandwidth this current noise will produce very little voltage noise. If the PDN is not so great, there will be some significant voltage noise. It usually will be reduced from what it was on the dirty side, but still definitely there.

Yes putting a whole tracks worth of data in ram, shutting down the packet interface, and grabbing the data out of ram at the audio sample rate should help this, but this is frequently done by a processor and it's memory, that processor is usually producing it's own set of current noise which can cross the barrier. To be really effective it would take a system where the source (whatever it is) fills up the buffer then completely shuts down, nothing drawing power AT ALL from then on, the only thing drawing power is the counter walking through the ram and the ram itself. You definitely would want a simple ram structure, not something like a DDR3 DIMM which has all kinds of stuff going on all the time. The data from the RAM goes over the isolator and on to the DAC chip. This would probably be a very effective isolation scheme, but I don't think anybody has actually ever implemented this.

I have been doing some more experiments on this in the last week and have some results to share. I was working with the USB regen Alex mentioned, with the first version I was able to clearly see the packet noise on a scope. I made a new version with an improved PDN, this seemed to work, I could not see any packet noise any more, noise was still there but I could not discern any modulation due to the packet frequency. It sounded significantly better. Later I did some crude PDN analysis and discovered there was a raising in the impedance over a certain frequency range. I figured out I could fix this by adding a single capacitor in the right place. I soldered in that cap and started listening and was startled in the magnitude of the improvement in SQ. The noise looked identical with and without the capacitor, the sound significantly improved.

So I think I am on the right track, but it looks like I have already gone beyond what the simple measurements I was doing could detect. Next is to do these tests with the spectrum analyzer, it will probably be able to detect the packet noise buried in the over all noise floor.

I hope that answers some of the questions.

John S.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja tam słyszę pozytywny wpływ izolacji galwanicznej opartej na ADUM4160. Ma swoje ograniczenia (24/96) ale działa. Dokładnie taki sam efekt daje karta PPA USB V2 zasilana liniowo. Nie da się rozróżnić czy DAC jest podłączony do konwertera z izolacją czy do karty USB. Bez obydwu wynalazków dźwięk po USB jest znacząco gorszy.

Elb, ale w tym co piszesz chodzi o izolacje galwaniczna po usb. w moim rozwiązaniu chodzi o izolacje na poziomie magistrali pci express tak by szumy z plyty nie przedostawały sie do karty usb. w ten sposob eliminujemy problemy z szumiacymi dyskami ssd itp. To moim zdaniem calkiem inna sprawa niz omawiana w w/w artykule.

Edytowane przez xsnailx

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Tak więc eliminacja zasilacza impulsowego to nie tylko lepsza jakość prądu podawana na płytę główną, ale też mniejsza ilość śmieci które idą do sieci elektrycznej.

Na pewno, ale dla mnie jest oczywiste, że jak mamy w systemie komputer, to musimy podzieliś sobie system na strefę "brudną" i "czystą". Czysta jest podpięta do odzielnej linii/listwy filtrującej itd. Komputer, zasilacz karty USB, ewentualnie jakieś komponenty Video są w tej strefie "brudnej". U mnie w "czystej" strefie jest tylko DAC i końcówka mocy.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Na pewno, ale dla mnie jest oczywiste, że jak mamy w systemie komputer, to musimy podzieliś sobie system na strefę "brudną" i "czystą". Czysta jest podpięta do odzielnej linii/listwy filtrującej itd. Komputer, zasilacz karty USB, ewentualnie jakieś komponenty Video są w tej strefie "brudnej". U mnie w "czystej" strefie jest tylko DAC i końcówka mocy.

Zgadzam się w 100%. U mnie wszystkie cyfrowe wynalazki lecą przez listwę Fadela. Co ciekawe transport a jest nim komputer jest bardzo czuły na zasilanie. Najlepiej gra na trzecim gniazdku z najmniejszą filtracją na zasilaniu kabel Taralabs. Reszta na oddzielnej linii zasilającej tj. a PRE bezpośrednio do gniazdka, monobloki przez DC Blocker do gniazdka. Spróbuję czy DAC bezpośrednio do gniazdka zagra lepiej ale on jest też chyba nisko prądowy i dlatego powinien być na listwie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

U mnie wszystkie 'syfiące' urządzenia podpięte mam do archaicznego Power Wedge'a.

Ze względu na zastosowaną dość brutalną filtrację Power Wedge (klasyczny american muscle, z cała jego finezją, a w zasadzie jej brakiem) jest w stanie zmulić każde podłączone urządzenie (wzmacniacz lub DAC), ale do kompa i podobnych śmieciarzy nadaje się idealnie.

Ja wszystko w czystej strefie mam z zasilaniem liniowym. łącznie z switchem sieci lan. do tego dodatkowo podłączony jest on do reszty sieci domowej światłowodem.

(oczywiscie czysta strefa na osobnej fazie)

Poniewaz jestem na koncu lini zasilania mysle nad jakims regeneratorem pradu (np. powerinspired ... mam go gdzie umiescic poza salonem)

Gdybym teraz budowal dom to wszystkie kable byly by w miedzianych rurkach... niestety wtedy nie pomyslalem.

A skąd by je miał wziąć? ... :-) Te co miałem u siebie to źli ludzie ukradli i nie ma. A kolejne to będą pewnie na święta... :-)

A skąd by je miał wziąć? ... :-) Te co miałem u siebie to źli ludzie ukradli i nie ma. A kolejne to będą pewnie na święta... :-)

Ja nic o tym nie wiem :) Po prostu dawno nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak te lampeczki. Sterujace Telefunkeny EC806S już na nie czekają.

Po ich odsłuchu ciężko powrócić do innego sprzętu. Ostatnio kazałem sobie wystrugać olbrzymi fraktal 2,5m x 2,5m, który długo projektowałem i dobierałem rodzaj drewna żeby brzmiał gładko ale nie tracił szczegółów. Nieskromnie napiszę, że się udało. Jednak skala zmian jaką wnoszą 833 jest niesamowita, u mnie dają dokładnie to czego szukałem. Już się nie mogę doczekać swojej parki :)

Edytowane przez Szymon1

Po prostu dawno nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak te lampeczki. Sterujace Telefunkeny EC806S już na nie czekają

Od trzech miesięcy grałem na E88C Mullard w zamian za podstawową sterującą, którą daje Andrzej w SET42. I to była zmiana, która pokazała nowy standard grania z GMki Amplifona, ale dzisiaj wstawiłem do mojej GMki Telefunkena EC86 (thx Grzesiek) ... w stosunku do podstawowej i tego Mullarada, to bajka. Jeszcze większe "hektary" przestrzeni, bardziej sprężysty bas, większa paleta wybrzmień instrumentów ... aż się boję co taka 806S uczyni. Szymon po ile te lampki kupiłeś (masz jakiegoś sprawdzonego "dilera")? Edytowane przez artuku

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość cybant

(Konto usunięte)

Od trzech miesięcy grałem na E88C Mullard w zamian za podstawową sterującą, którą daje Andrzej w SET42. I to była zmiana, która pokazała nowy standard grania z GMki Amplifona, ale dzisiaj wstawiłem do mojej GMki Telefunkena EC86 (thx Grzesiek) ... w stosunku do podstawowej i tego Mullarada, to bajka. Jeszcze większe "hektary" przestrzeni, bardziej sprężysty bas, większa paleta wybrzmień instrumentów ... aż się boję co taka 806S uczyni. Szymon po ile te lampki kupiłeś (masz jakiegoś sprawdzonego "dilera")?

Telefunken 806s kosztuje 150-170 dolarów za parę.

Do kupienia bez problemu.

No to na tle takich Telefunken EC 803s to bardzo "koszerna" cena. Lampa do sprawdzenia.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Zaroiło mi się od zasilaczy wokół mojego nowego serwera :)

Zasilacz bateryjny Jcat do dysku SSD

Zasilacz liniowy ATX Teradax do płyty głownej

Zasilacz liniowy Teddy Pardo do karty Jcat (z Lampizatorem zbędny - Lampi nie korzysta z zasilania 5V na szynie USB)

MybNXq.jpg

Jak teraz sobie jeszcze pomyślę, że miałbym kupić extender optyczny Adnaco, a więc dodać jeszcze jedną obudowę i jeszcze jeden zasilacz Teddy Pardo 3.3V - to aż się wzdrygam na samą myśl :)

Chwilowo więc chyba zostawię tak jak jest.

Zasilacz liniowy Teddy Pardo do karty Jcat (z Lampizatorem zbędny - Lampi nie korzysta z zasilania 5V na szynie USB)

Czy aby na 100% jesteś pewien, że nie wspomaga on pracy Jcat , oprócz podania zasilania na szynę USB odbiornika?

• Pokaż nowe odpowiedzi