Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam nie lubię jak otwór BR idzie na ścianę z tyłu, lepiej oszpecić trochę z przodu to oprócz wyglądu ma jeszcze grać :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ten z filmiku gramofon gra pierwsza klasa!

U kolegi Forumowicza słuchałem takiego z drugą od góry wkładką Dynavectora na Orfeuszu HE90/HEV90 kabelki Fadela. Po prostu marzenie! Topowy dzielony Accuphase wymiękł po prostu! Bajka!

Elberoth może byś sobie naśladując Wilsona też takiego sprawił ;)

Sorry za offtopic, ale chyba w tym watku najszybciej znajdzie się posiadacz MBL 1531, któremu znudziło się to źródło :) Jakby coś proszę o kontakt na priv-a.

>rafaell

Tylko, że u Wiktora Accu nie stoi optymalnie. Nie dość, że transport na dac-u to jeszcze bez żadnych zabezpieczeń antywibracyjnych. CD wymaga w ustawieniu takiej samej staranności jak gramofon.

A przy komputerach, jeżeli się nie mylę, to na tym filmiku wszyscy mają stare dobre głośniczki firmy Cambridge Soundworks ;-). Miałem kiedyś taki zestaw 4 + sub (kupiony 10 lat temu), teraz są w pudle w szafie, ale większość obecnych komputerowych zestawików wciągają nosem.

System gra dobrze, albo nie....

A przy komputerach, jeżeli się nie mylę, to na tym filmiku wszyscy mają stare dobre głośniczki firmy Cambridge Soundworks ;-). Miałem kiedyś taki zestaw 4 + sub (kupiony 10 lat temu), teraz są w pudle w szafie, ale większość obecnych komputerowych zestawików wciągają nosem.

System gra dobrze, albo nie....

arek67, 30 Maj 2010, 19:00

To chory pomysł przy dźwięku płynącym tylko przez słuchawki dawać dodatkowe zabezpieczenia antywibracyjne. Istotny Dźwięk z płyty CD zaburzający pracę napędu nie pojawia się w pomieszczeniu -może sobie zobacz ile ten DAC dociskajacy napęd Accu waży oraz ile waży sam napęd.

stabilna podstawa wolnością dla dźwięku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

coś jest w tych podstawach, postawiłem kompakt na macie korkowej i koszmar.. przymuliło, zgasło... postawiłem na granicie.. ostro, krzykliwie.. natomiast na zwykłej desce MDF... jako tako ;)

areczek, 29 Maj 2010, 22:52

>Tyle''barw'',tyle pięknej mowy,mnóstwo podkreśleń,jednak nadal płaska stereofonia.

Rozumiem, że kolega już słuchał skoro doszedł do takich wniosków ? W sumie dość dziwne, bo z tego co wiem, kolumna w sprzedaży pojawi się dopiero w lipcu :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A to przepraszam :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth,kiedy jakieś wnioski,porównanie,Sophia2 a Sasha?Chyba,że coś przeoczyłem ;).I czy nie korci Cię przejście jednak z Sashy na Sophie 3?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Dopiero niedawno miałem trochę czasu, aby ich dokładnie posłuchać i musze powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z upgradu.

W porównaniu do W/P Sasha, Sophia 2 miała wyraźnie mniej wyrafinowany tweeter, na przełomie środka i góry była pewna ziarnistość/ostrość, która w pewnych zestawieniach mogła dawać o sobie znać (dlatego z setupem Sophii trzeba było się trochę nachodzić). Dla odmiany Sasha jest gładka jak pupa niemowlaka, wysokie tony są super gładkie i rozdzielcze, wszystko idealnie zintegrowane ze środkiem.

Średnica ma więcej masy niż Sophia, więc wszystko brzmi bardziej naturalnie, mniej papierowo. Przy tym ma świetną rozdzielczość i jest bardzo 'żywa'. To chyba zasługa wysokiej efektywności - z moim dotychczasowych doświadczeń wynika, że kolumny o wysokiej efektywności brzmią zawsze subiektywnie 'szybciej' i 'żywiej'. Efektywność Sashy wynosi 91dB i jest to efektywność ZMIERZONA (patrz pomiary z testu wyżej), nie tylko optymistycznie deklarowana przez producenta. To już jest terytorium różnych WLMów - tam producent podaje 95-96dB, ale w pomiarach wychodzi właśnie ok 90-91dB - i gdyby nie ta impedancja to można by to pędzić każdym SETem.

Sporo lepsze jest także oddanie głębi sceny.

Przed kupnem obawiałem się trochę podbicia na basie - ten problem był we wszystkich poprzednich generacjach W/P - ale na szczęście tu tego nie ma, charakterystyka jest bardzo wyrównana. A przy tym dostępna skala dynamiczna jest po prostu ogromna.

Ogólnie dźwięk jest przynajmniej o dwie klasy lepszy - to jest jeden z tych upgradów przy których nie musisz się zastanawiać czy dobrze zrobiłeś pozbywając się starego klocka. Downgrade do najnowszej Sophii 3 miałby tylko sens pod kątem używania kolumn ze wzmacniaczem SET. Nie wykluczam takiego rozwiązania w przyszłości, ale musiałbym najpierw Sophii 3 dokładnie posłuchać - a te będą dostępne dopiero w lipcu.

Znaczy w połowie lipca. Czy w drugiej połowie lipca właściwie. Dokładnie 17-go lipca ;-)

Nie banuję za poglądy, tylko za ewidentne chamstwo. A że watek ciągnie się już wiele lat, to się trochę tego nazbierało.

Elberoth, 3 Cze 2010, 21:58

>Przed kupnem obawiałem się trochę podbicia na basie - ten problem był we wszystkich poprzednich generacjach W/P - ale na szczęście tu tego nie ma, charakterystyka jest bardzo wyrównana.

Podejrzewam że w tym przypadku Elberoth powinieneś sobie sam podziękować to raczej zasługa dobrze adaptowanego pomieszczenia, to podbicie pewnie wcześniej w Sashy słyszałeś w źle zaadaptowanych przypadkowych pokojach wystawowych.

[email protected], 4 Cze 2010, 10:32

>podbicie pewnie wcześniej w Sashy słyszałeś w źle zaadaptowanych

>przypadkowych pokojach wystawowych.

Podbicie o którym pisze występowało w poprzednich generacjach głośników W/P - w różnym stopniu w seriach W/P 3.2, 5 & 5.1, 6, 7 i 8 - i było niezależne od pomieszczenia w którym stały kolumny (było to widać na charakterystyce kolumn). W Sashy tego po prostu nie ma.

=>Elberoth, 4 Cze 2010, 20:24

Myślałem że ufasz swojemu słuchowi a tu widzę podparcie zdjętymi charakterystykami kolumn ;)

A czy faktycznie ufasz tej odchyłce w całym pasmie +/- 3 dB 20 Hz - 22 kHz ? bo moim zdaniem między 40Hz a 20Hz to przy tej wielkości głośnika (8")efektywność leci sobie na pysk w dół, dokładnie tam.

=>mamel, 8 Cze 2010, 23:58

Nie zrozumiesz nie usłyszysz; ja słucham na 36m2 z dużych 15" w tylko 70 litrach i mimo że już całkiem nieźle jest jak na skromny budżet to jednak jest tam ten nieszczęsny spadek. Te najniższe tony z dużej lekkiej wysoko efektywnej membrany są po prostu piękne! Nie to co przeciętnie uważa się za niski masujący wątrobę bas (w postaci uderzeniem młotka) czyli 60-100Hz.

>>Podbicie o którym pisze występowało w poprzednich generacjach głośników W/P - w różnym stopniu w seriach W/P 3.2, 5 & 5.1, 6, 7 i 8 - i było niezależne od pomieszczenia w którym stały kolumny (było to widać na charakterystyce kolumn). W Sashy tego po prostu nie ma.

Elb, czyli jest to błąd konstrukcyjny? Dobrze rozumiem? Mocne jest to podbicie?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>Elb, czyli jest to błąd konstrukcyjny? Dobrze rozumiem? Mocne jest to podbicie?

Nie, jest to zamysł marketingowy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Nie mam pojęcia. O to dlaczego starsze wersje W/P miały małą górkę na basie pytać należy Davida Wilsona. Dla mnie ważne jet tylko to, że w W/P Sasha już tego nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi