Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Dziki Frantz. Tam gdzie masz Bitdepth 16-bit (albo mozesz też mieć wybrane original bit-depth), ustaw 24-bit.

Wówczas zawsze gdy regulacja głośności będzie uruchomiona (czyli nie będzie wskazywała 100), na wyjściu pojawi się sygnał 24-bit. Przy ustawieniu głośności na 100 lub wybraniu w opcja Volume Disabled, na wyjściu będzie na powrót 16-bit.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie, ponieważ jakiś czas temu nabyłem MSB DAC IV Signature z wejściem USB, moja półroczna BADA USB będzie na sprzedaż.

Edytowane przez palton
Pkt 13 netykiety audiostereo

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Muszę przyznać, że zawsze z dystansem podchodziłem do konwerterów, bo to takie wciaganie portek przez głowę: asynchroniczna transmisja, a potem powrót do znanego ze swoich wad spdif.

Oczywiście problem separacji śmieci z kompa nie jest błachy i tu pojawia się kolejne zdziwienie: MSB vs BADA. Dysproporcje w rozmiarze BADA i modułu USB w MSB są nieco szokujące. Jeśli przyjąć, że MSB równie dobrze filtruje śmieci, to od razu nasuwa się pytanie, czemu BADA nie jest rozmiaru paczki papierosów. Jasne, wiem że BADA ma jeszcze zasilacz i zegar, ale... MSB nie ma plastykowej płytki na około gniazda USB...

Taka to uroda high-endu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Twoje porównanie do paczki papierosów nie jest poprawne, bowiem rzeczona płytka jest tylko niewielkim elementem większej układanki. Na pokładzie DACa znajduje się już ultra stabilny zegar (o szumie fazowym jeszcze o 6dB niższym niż te super precyzyjne zegary Crysteka które są m.in. w BADA), wydzielona sekcja zasilania tegoż zegara (z oddzielnym transformatorem, znajdującym się w zewnętrznym zasilaczu - w sumie tych transformatorów ten DAC ma 7) itd. W tej sytuacji sama płytka USB może być bardzo prosta.

Ja bynajmniej nie krytykuję żadnego z tych rozwiązań. Chodzi mi o co innego: o dystans do całej sprawy.

Bo z tego co pamiętam, to z jednej strony mamy Bada, którego konstruktor zawsze twierdził, że nie da się sensownie pogodzić wejścia USB i DAC'a w jednej obudowie, a z drugiej strony mamy MSB, gdzie to wejście nie tylko jest, ale też układ, który je realizuje ma zasadniczo mikroskopijne rozmiary. Nawet nie o rozmiar mi chodzi tylko o związaną z tym nieuchronną bliskość zakłóceń. No i MSB jakoś obywa się bez sławnego plastykowego panelu dla USB.

To taka trochę dziwaczna sytuacja: najpierw ktoś utwierdza nas w przeświadczeniu, że bez wielkiej armaty się nie obejdzie, a chwilę później okazuje się, że wystarczy taka maleńka płytka: zachęcam do obejrzenia zdjęć na stronie MSB.

Zasadniczo to wszystko podkreśla tylko jak ważny jest osobisty odsłuch i że peany producentów w temacie technicznej wyższości ich rozwiązań są beż żadnego znaczenia.

Zasadniczo to wszystko podkreśla tylko jak ważny jest osobisty odsłuch i że peany producentów w temacie technicznej wyższości ich rozwiązań są beż żadnego znaczenia.

Widzisz chwaliłem Grace Design m903 masz go, używasz i czy pisałem nieprawdę?

O innych sprzętach audio też pisałem, czy informacja była nierzetelna? Jak myślisz dla czego kasują wpisy takich jak ja a innych zostawiają? Nie musisz wybierać mnie ale wybierz sobie jakiegoś sensownego guru i nie koniecznie tu czy nawet na tym forum i obserwuj kiedy zepsuje go świat, to tylko kwestia czasu lub użytej monety.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Widzisz chwaliłem Grace Design m903 masz go, używasz i czy pisałem nieprawdę?

Grace jest świetny. Za rekomendację bardzo dziękuje, także Sly30.

Ogólnie jednak nie zajmuję się tropieniem spisków na forum. Nie zauważyłem też we wpisach Elba żadnej kryptoreklamy. To jego wątek, ma prawo zmieniać zdanie, kombinowac ze sprzętem, kupować go i sprzedawać. A jakby tak napisał, że Grace jest do bani, to co, miałbym się obrazić? W ogóle jak chodzi o własny sprzęt to można przeżywać dość gwałtowne zmiany poglądów. To nie wersal, żeby w każdym zdaniu musiało być "moim skromnym zdaniem" i "przepraszam urażonych".

Ogólnie jednak nie zajmuję się tropieniem spisków na forum.

Masz na PM

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To taka trochę dziwaczna sytuacja: najpierw ktoś utwierdza nas w przeświadczeniu, że bez wielkiej armaty się nie obejdzie, a chwilę później okazuje się, że wystarczy taka maleńka płytka: zachęcam do obejrzenia zdjęć na stronie MSB.

Napiszę jeszcze raz to co już napisałem, bo widocznie nie wyraziłem się dostatecznie jasno: płytka USB może być w MSB malutka, bo w samym DACu są już zainstalowane ultra precyzyjny zegar (prawdopodobnie aktualnie najbardziej zaawansowany w branży) i zasilanie. Jedyne co trzeba tam zmieścić, to odbiornik USB.

Oczywiście możliwe, że rozwiązania związane z izolacją od zakłóceń z komputera są w BADA jeszcze bardziej zaawansowane niż w MSB, ale tego niestety nie będziemy w stanie sprawdzić. Możemy tylko gdybać. Rozwiązanie stosowane przez MSB pozbawione jest grzechu pierworodnego BADA, jakim jest transmisja SPDIF, i zapewne z tego powodu, nawet jeżeli rzeczona izolacja nie jest aż tak zaawansowana, gra lepiej.

DAC MSB jest pierwszym DACiem jaki gościł u mnie, który gra lepiej z wejścia USB, niż przez BADA.

<br /><br />DAC MSB jest pierwszym DACiem jaki gościł u mnie, który gra lepiej z wejścia USB, niż przez BADA. <br />

U mnie zarówno Vivaldi, jak i La Fontaine zagraly lepiej z usb niż przez Bada , ale tylko wtedy, gdy zrodlem był Aurender W20 z jego dedykowanym wyjsciem audio usb. Z Aurendera S10 gra lepiej, kiedy z usb wyjdzie się do Bada i dalej BNC do La Fontaine.

Konto w trakcie usuwania

DAC MSB jest pierwszym DACiem jaki gościł u mnie, który gra lepiej z wejścia USB, niż przez BADA.

Jak byś opisał rożnice?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Na pokładzie DACa znajduje się już ultra stabilny zegar (o szumie fazowym jeszcze o 6dB niższym niż te super precyzyjne zegary Crysteka które są m.in. w BADA)

Konkrety poprosze do pomiarow skad wiadomo ze MSB uzywa zegarow 0 6dB lepszych szumowo?

Jak byś opisał rożnice?

Dźwięk był bardziej nasycony i dynamiczny, a przy tym miał jeszcze delikatniejszą górę.

Przypadek Marslo pokazuje, że na pewnym poziomie BADA staje się zbędna (przez swój grzech pierworodny, jakim jest konieczność korzystania z interface SPDIF), ale mówimy tu o klockach z okolic 100tys złotych.

bo w samym DACu są już zainstalowane ultra precyzyjny zegar (prawdopodobnie aktualnie najbardziej zaawansowany w branży)

Z tego co mi wiadomo MSB uzywa dosc przecietnego zegara ( tylko jego mijajaca sie z prawda polityka marketingowa wciska serwuje potencjalnym uzytkownikom takie zaklamane fakty)

A jesli chodzi o lepsze zegary to z duza doza prawdopodobienstwa jest lepszy juz sam zegar Crystka a juz z pewnoscia 100% duzo lepszy jest ten zegar - 5 femto sekund RMS!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przyszlosc jest po stronie DAC najlepiej grajacych po USB,ktora firma najlepiej sobie poradzi w tym temacie to wygra na rynku,takie jest moje zdanie.

Koniec Nirvany? Elbertoh,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cały system?

Ukryta Zawartość

Koniec Nirvany? Elbertoh,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cały system?

Jeden z moich znajomych sprzedaje cały system, w tym rzeczoną MUSĘ.

Ukryta Zawartość

Kto raz posłucha W20 na porządnie, niestety jest narażony na spory wydatek:)

Mowie to z autopsji:)

Dlatego odmówiłem, gdy dystrybutor chciał mi go pożyczyć do testu :)

Dlatego odmówiłem, gdy dystrybutor chciał mi go pożyczyć do testu :)

Cos mi mowi, ze odsapniesz nieco po S5 i MSB i nie wytrzymasz za dlugo w tej abstynencji:)

Konto w trakcie usuwania

Odsapka będzie chyba dłuższa, bo kupiłem też monobloki MSB :)

PS. To drugi raz w historii, kiedy mam system jednej firmy. Poprzednio miałem cały system ARC - CD-7/Ref-3/Ref-110.

Odsapka będzie chyba dłuższa, bo kupiłem też monobloki MSB :)

PS. To drugi raz w historii, kiedy mam system jednej firmy. Poprzednio miałem cały system ARC - CD-7/Ref-3/Ref-110.

Na szczęście na niezbyt długo.

Na szczęście na niezbyt długo.

jello w jakim kontekście tak myślisz? uważasz ze cały komplet ARC to nie najlepsze połączenie czy tez po prostu było nudno jak Elb nic nie zmieniał przez chwilę?

dCS właśnie wypuścił nowe aktualizacje do Scarlattiego (DACa i transportu).

Pierwszą jest możliwość odtwarzania plików DSD na wszystkich wejściach (BNC, RCA i AES) w formacie DoP (czyli DSD po SPDIF).

Drugą jest możliwość odtwarzania na Dual AES plików PCM 352.8 & 384kHz, DSD w DoP, a także zakodowanego sygnału DSD z transportu Vivaldiego.

Update do transportu pozwala natomiast na przesyłanie zakodowanego DSD po Dual AES (a nie jak było do tej pory - tylko po Firewire) - czyli analogicznie jak w najnowszym Vivaldim.

Praktyczne implikacje tego update'u są takie, że właściciel zestawu Scarlattiego, nie będzie musiał przy upgrade do DACa Vivaldiego od razu automatycznie wymieniać transportu - teraz wszystkie komponenty można mieszać miedzy sobą.

Problem powstał po tym, jak w najnowszych klockach Vivaldi, dCS porzucił stosowane od 10 lat złącze Firewire, na rzecz interface'u Dual AES.

• Pokaż nowe odpowiedzi