Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Arczi --->

Piszesz coś, że akustyk źle dobrał ustroje i jako argument przywołujesz wykresy nie tego co trzeba. Rezonator E3090 ma największe pochłanianie przy 80-90Hz, a więc jest dobrany w punkt. Cały twój pierwotny zarzut jest bez sensu. Po prostu się kompromitujesz.

Edytowane przez Milimetr

hmm teraz patrzę na stronę vicoustica i nawet jeszcze zmniejszyli zalecaną powierzchnię/kubaturę

Advised Units per Room Area:

7 to 11 m2 - 4 Units (2 Box)

11 to 16 m2 - 6 Units (3 Box)

16 to 22 m2 - 8 Units (4 Box)

No to jest niestety problem. Aby były skuteczne, trzeba ich nastawiać od groma. U mnie w 24m2 trzeba by wstawić 8szt, czyli po jednej takim 'piętrowym' zestawie w każdym rogu pokoju. To już chyba wolę postawić dwie duże pułapki SMT w jednym rogu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

<br />No to jest niestety problem. Aby były skuteczne, trzeba ich nastawiać od groma.<br />

Przynajmniej uczciwie podchodzą do akustyki w której cudów nie zrobimy np. małymi pastylkami pewnej firmy.

A teraz Elberoth powiedz mi po co Ci te pułapki, 9 lat nic nie zauważałes a tu nagle problem?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Adam wstawił bardzo neutralne kolumny, które na basie nie mają praktycznie żadnych podbarwień z obudowy, to zaczynają przeszkadzać niedoskonałości pomieszczenia.

Ja się nie dziwię, że po 9 latach coś się zmienia.

Ja miałem akustykę strojoną pod monitory, po przejściu na wolnostojące potrzebna była korekta.

W tej chwili chętnie zainstalowałbym "coś" na suficie, byle było skuteczne i w miarę estetyczne.

Edytowane przez Milimetr

Znałem charakterystykę od samego początku (nawet ją tu wklejałem), tyle że nie miałem pomysłu co z tym zrobić. Nie mogę powiedzieć że jest źle - podejrzewam, że mam u siebie lepszy bas niż większość osób. Ale wiesz jak to jest - człowiek chce zawsze lepiej :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Adam wstawił bardzo neutralne kolumny, które na basie nie mają praktycznie żadnych podbarwień z obudowy, to zaczynają przeszkadzać niedoskonałości pomieszczenia.

Czy ja wiem? może akurat jest odwrotnie i kolumny mają jednak górkę na basie i w 20m2 zaczyna być kłopot ale np. na 40m2 odczuwamy niedosyt basu a na 80m2 jest ok?

No to jest niestety problem. Aby były skuteczne, trzeba ich nastawiać od groma. U mnie w 24m2 trzeba by wstawić 8szt, czyli po jednej takim 'piętrowym' zestawie w każdym rogu pokoju. To już chyba wolę postawić dwie duże pułapki SMT w jednym rogu.

fizyki nie oszukasz taka czy inna pułapka zasada działania taka sama, poniżej pewnego stosunku objętości pułapki do objętości pokoju nic z tego nie będzie, jak objętość tamtych jest znacząco mniejsza niż 8 Varibasów to przetestuj to bo moim zdaniem będzie lipa, 24m2 x z 2.4m wysokości kumpel tak ma 6 Varibasów daje radę testowaliśmy 8 to taka wisienka na torcie 4 praktycznie nic nie dają

Znałem charakterystykę od samego początku (nawet ją tu wklejałem), tyle że nie miałem pomysłu co z tym zrobić. Nie mogę powiedzieć że jest źle - podejrzewam, że mam u siebie lepszy bas niż większość osób. Ale wiesz jak to jest - człowiek chce zawsze lepiej :)

Artykulację basu całkiem możliwe ze masz lepszą ale wielkość pomieszczenia i długość fali po prostu to jak kopanie się z koniem akustyki nie przeskoczysz :)

Słuchałeś tych kolumn?

Ja tak, w pokoju, o którym mowa.

A jeździłeś po pomieszczeniu mocno! fotelem tył przód?

Kolumnom mogą pomóc lub przeszkodzić zastane warunki akustyczne. To że przy pomiarze w komorze bezechowej mikrofonem z 1m kolumna ma charakterystykę płaską jak stół jak za pewne wiesz o niczym nie świadczy.

W tej chwili chętnie zainstalowałbym "coś" na suficie, byle było skuteczne i w miarę estetyczne.

pierwsze odbicie :) po basie największy problem - ja mam to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jeździłeś po pomieszczeniu mocno! fotelem tył przód?

Tak! Oczywiście! Oj, mocno jeździliśmy fotelem przód tył.

Nawet przez chwilę miałem Elberotha na kolanach - co dwie pary uszu to nie jedna, ale potem zorientowaliśmy się, że to zakrawa na nieprzyzwoitość.

pierwsze odbicie :) po basie największy problem - ja mam to

Ukryta Zawartość

Ciekawy dyfuzor.

Na ubiegłorocznym Audio Show, razem z firmą ESA, wystawiał się rodzimy producent dyfuzorów - nazwy niestety nie pamiętam. Nawet skrupulatnie zanotował mojego mejla, celem przesłania materiałów. Niestety, wciąż nie dotarły.

Co do dyfuzora, który podesłałeś, miałem kiedyś pomysł na instalację Skylinów RPG. Ale to dyfuzor 3D, świetny do kina domowego, do stereo ponoć nie do końca.

Przedstawiciel wspomnianej powyżej firmy do stereo polecał dyfuzory 1D.

Edit:

Polska firma nazywała się Nyquista.

Polecany model SeaWave.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milimetr

U mnie niestety dodanie dodatkowych dyfuzorów na suficie słabo by wyglądało. U znajomego zamierzamy jednak zamontować 8szt (dwa klastry po 4szt) dyfuzorów SMT, w miejscach pierwszych odbić. Do tego Wingi po bokach i za kanapą.

Przy okazji pomiarów u niego Matts pokazał nam ciekawe rozwiązanie na wykonanie pułapki DIY, której koszt wynosi dokładnie 0 PLN. Jedyne co potrzeba to drzwi do pomieszczenia. Otóż za pułapkę basową służy pomieszczenie przyległe do naszego pokoju, a drzwi robią za element regulujący częstotliwość - przy różnych katach otwarcia drzwi, uzyskujemy pułapkę basową dostrojoną do częstotliwości. W ten sposób, u znajomego obniżyliśmy peak przy 30Hz o 6dB ! Matts mówił że niektórzy jego klienci zaznaczają sobie pożądany kąt otwarcia drzwi taśmą na podłodze.

Oczywiście nie każdy może sobie pozwolić, aby słuchać przy uchylonych drzwiach ...

A jak juz wstawicie te wszystkie ustroje, to mozecie sluchac z otwartymi oczami ?

Czy dodaja do nich opaske na oczy gratis ?:)

Konto w trakcie usuwania

Tak! Oczywiście! Oj, mocno jeździliśmy fotelem przód tył.

Nawet przez chwilę miałem Elberotha na kolanach - co dwie pary uszu to nie jedna, ale potem zorientowaliśmy się, że to zakrawa na nieprzyzwoitość.

No to ładnie się działo ;)

A jak juz wstawicie te wszystkie ustroje, to mozecie sluchac z otwartymi oczami ?

Czy dodaja do nich opaske na oczy gratis ?:)

Można pójść w dobrym kierunku bez takich ekstremalnych doznań dając np. na sufit:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell,s,

Z deszczu pod strzechę?:)

Osobiście, na sufit wolałbym dać tkaninę dźwiękoprzepuszczalną rozpiętą na suficie na listwie TNT. Np. po długości i bez dzielenia na "kwadraty".

Uzyskujesz "gładki sufit" nie rujnując portfela.

Piękne wnętrze! Ma potencjał.

Czy to Twoja adaptacja?

Wspaniale w takiej stylistyce prezentowałyby się pierwsze Guarneri Homage Serblina.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milimetr

Rafaell,s,

Z deszczu pod strzechę?:)

Osobiście, na sufit wolałbym dać tkaninę dźwiękoprzepuszczalną rozpiętą na suficie na listwie TNT. Np. po długości i bez dzielenia na "kwadraty".

Uzyskujesz "gładki sufit" nie rujnując portfela.

Strzecha służy do rozpraszania i można ją malować na dowolny kolor.

Można jeszcze inaczej, np. zostać przy paskudnych dyfuzorach ale poniżej rozpiąć maskującą przepuszczającą dźwiek błonę z barisolu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zostać przy paskudnych dyfuzorach

Jak widać różne są gusty. Mnie na przykład podoba się struktura, jaką tworzą na suficie dyfuzory typu Skyline. Nie zamieniłbym jej na matę słomianą. Słoma na sufit - tak, ale tylko w stodole.

Edytowane przez Milimetr

Czy to Twoja adaptacja?

Wspaniale w takiej stylistyce prezentowałyby się pierwsze Guarneri Homage Serblina.

Co tam Guarneri Homage, to w gablotach jest grzechu warte :)

Jak widać różne są gusty. Mnie na przykład podoba się struktura, jaką tworzą na suficie dyfuzory typu Skyline. Nie zamieniłbym jej na matę słomianą. Słoma na sufit - tak, ale tylko w stodole.

Ależ może być wiklina ratafia,etc.

Swoją drogą, może ktoś pamięta - pierwsze Audio Show z 1997 roku.

HiFi Sound Studio z Nieporętu wystawia zjawiskowe Guarneri Homage.

Pamiętam taką scenkę rodzajową - w malutkiej salce hotelu Sobieski stłoczona jak sardynki publiczność z zapartym tchem i w absolutnym milczeniu z nabożeństwem wsłuchuje się w pitolenie na skrzypeczkach dobywające się z kolumn Serblina. Najmniejszy szept karany był karcącym spojrzeniem.

Czy ktoś pamięta co tam jeszcze wtedy grało? Wadia? Jak amplifikacja, kable? Adam?

Tu mała wzmianka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do dyfuzora, który podesłałeś, miałem kiedyś pomysł na instalację Skylinów RPG. Ale to dyfuzor 3D, świetny do kina domowego, do stereo ponoć nie do końca.

Przedstawiciel wspomnianej powyżej firmy do stereo polecał dyfuzory 1D.

unikał bym jakichkolwiek radykalnych stwierdzeń w tej materii, ja u siebie przećwiczyłem sporo różnych ustrojów 1D o różnych parametrach (DIY w sieci jest pełno programików do liczenia dyfuzorów, kupujesz (albo robisz) przecinarkę termiczną i płytę EPS + jeden weekend i masz całą górę dyfuzorów) i w większości aplikacji mam właśnie dyfuzory w stylu "Manhattan" czyli dyfuzory Schroedera 2D które działają skutecznie w szerokim paśmie częstotliwości i mają lepsze charakterystyki kierunkowe (w sensie ich działanie jest dobre dla szerokiego zakresu kątów padania dźwięku) duże znaczenie ma również minimalna odległość od dyfuzora przy której zaczyna on działać

unikał bym jakichkolwiek radykalnych stwierdzeń w tej materii, ja u siebie przećwiczyłem sporo różnych ustrojów 1D o różnych parametrach (DIY w sieci jest pełno programików do liczenia dyfuzorów, kupujesz (albo robisz) przecinarkę termiczną i płytę EPS + jeden weekend i masz całą górę dyfuzorów) i w większości aplikacji mam właśnie dyfuzory w stylu "Manhattan" czyli dyfuzory Schroedera 2D które działają skutecznie w szerokim paśmie częstotliwości i mają lepsze charakterystyki kierunkowe (w sensie ich działanie jest dobre dla szerokiego zakresu kątów padania dźwięku) duże znaczenie ma również minimalna odległość od dyfuzora przy której zaczyna on działać

Płyta EPS ma słaby współczynnik odbicia dla tego to tak nie działa do końca a np. z taką drewnianą krawędziówką to trzeba się trochę narobić no i zaczyna ważyć!

Milimetr ja nie powiedziałem że źle tylko dziwnie. Daleki jestem od wyrokowania... Uważam tylko że rezonatory się stroi pod konkretne pomieszczenia.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Milimetr ja nie powiedziałem że źle tylko dziwnie. Daleki jestem od wyrokowania... Uważam tylko że rezonatory się stroi pod konkretne pomieszczenia.

To byłoby podejście optymalne. Wszystko jet jednak kompromisem jakościowo-kosztowym. Część firm robi ustroje dedykowane, inne dobierają z katalogu gotowych rozwiązań. U mnie szliśmy tą drugą drogą. U Adama jest mix obu podejść z przewagą rozwiązań dedykowanych.

Czy to Twoja adaptacja?

Dziękuję,:)

Tak, moja.

Adaptacja popełniona wespół z Mirkiem(Acoustic Lab) Obliczenia/ustroje - Mirek, a pomysł, aranżacja i wykonanie - moje.

(więcej jest w wątku" historia pewnego kompromisu")

Mam w planach "poprawki" tj. max. wyrównanie pasma, aby zminimalizować - "kompromis":)

Chciałem oszukać akustykę, ale nie da rady(!) Zatem muszę poprawić to i owo.

Elb, czy inni, którzy mają pokój tylko pod audio mogą sobie pozwolić na "prawdziwą" adaptację(bez kompromisów) ja niewielki kompromis będę musiał zachować, bo to salon - jedyny w domu.

Na pierwszym masz fragment z binarkami.(jeszcze przed założeniem tkaniny)

Na drugim, widok "za kolumnami"

Na trzecim, w zbliżeniu (za kolumnami)

Pokój Piano jest najlepszym przykładem na to, że można zrobić adaptację która jest całkowicie niewidoczna. WAF = max.

Szkoda że tak mało osób sie na to decyduje, zamiast brnąć w coraz to nowe podkładki, podkładeczki, kable sieciowe i inne akcesoria, których wpływ przy akustyce pokoju jest znikomy.

Mnie sie tez podoba, ale jak budowaliśmy dom , to w ogóle o adaptacji akustycznej nie myślałem. U Piano poza pomysłem widać jakość wykonania, brawo.

Mnie zostają podkładki i kable:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Płyta EPS ma słaby współczynnik odbicia dla tego to tak nie działa do końca a np. z taką drewnianą krawędziówką to trzeba się trochę narobić no i zaczyna ważyć!

pewnie tak aczkolwiek pomimo że żadnego z wyprodukowanych wtedy dyfuzorów finalnie nie użyłem było to bardzo pouczające doświadczenie za bardzo niewielkie pieniądze (kupiliśmy płytę która kosztowała ze 300PLN i sami zrobiliśmy przecinarkę termiczną za może 10PLN a dyfuzorów mieliśmy że ho ho), te dyfuzory vicoustic które kupiłem koniec końców wydają się być wykonane z podobnego materiału, są również ich wersje drewniane ale dużo droższe/cięższe więc nie brałem ich pod uwagę ani nie testowałem - przy moich początkowych założeniach (tymczasowość/w miarę niska cena/samodzielne wykonanie - amatorka) efekty przeszły moje oczekiwania i pomimo że mój pokój jest do d... słucha się teraz super w porównaniu z tym co było

• Pokaż nowe odpowiedzi