Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ty jak GoldenEagle założę się, że nie słyszałeś wersji wielokanałowej ani razu. Czyli mamy dwóch co się wypowiadają na temat czegoś czego nie słyszeli.

Kto następny?

Nie zakładaj że ktoś czegoś nie słyszał tylko dlatego że ma inne zdanie od Ciebie.

Chłopie, chcesz brutalnej prawdy to proszę bardzo. Miejsce w muzeum to jest na twój sprzęt. Nie dość, że budżetowy, to tu jest zakładka high end i powinieneś to już dawno zrozumieć, że zaśmiecasz tą zakładkę. Każdy ma sprzęt jaki ma, ale od tego jest podział na zakładki, żeby nie było zaśmiecania. A po drugie twój sprzęt jest niestety kiepski i nie potrafi dobrze odtwarzać CD. Jeśli nie chcesz wydawać więcej na sprzęt to wymień chociaż źródło na porządnej klasy. Zamiast tracić kasę na kolejne starocie w kolejnych wydaniach na SACD to odkładaj kasę na porządne źródło. Wtedy pogadamy bo teraz to nie ma o czym. I po raz kolejny przypominam, że to nie jest twoja zakładka.

Czasem ktoś chce się zwyczajnie dowartościować wchodząc do wybranej zakładki i nie ma co mu tego zabraniać. Jednak obnoszenie się ze stanem posiadania to już ładne nie jest. Obojętne budżetowy czy nie.

Ja etap słuchania CD 44,1/16bit Zakończyłem jakieś 10 lat temu. Miejsce tak starej technologii jest w muzeum.

Abbey Road do dziś używają do rejestracji magnetofonów szpulowych. Ta technologia ma grubo ponad 50 lat. Twój ulubiony Schiller w XXI wieku wciąż wydaje winyle - ta tchnologia jest jeszcze starsza. Rzecz nie w wieku ale w jakości. SACD ma więcej wad niż zalet a dodatkowo ilość tytułów można policzyć na palcach jednej ręki. Jak ktoś jest koneserem muzyki to o wiele za mało.

Edytowane przez GoldenEagle

Nie, do Was wszystkich. Przeczytaj na spokojnie to co napisałes.

Drugi SA z Ciebie wychodzi: mojsza referencja jest najlepsza a Twojsza jest budgetowa i gra do doopy.

Gratuluję.

Pozdro

Ale takie są fakty. Jego źródło jest kiepskie i gra słabo. Żadne zaklinanie rzeczywistości ani dobre chęci tego nie zmienią.

Posłuchaj więcej różnych źródeł to będziesz wiedział o czym piszę. I nie chodzi o moje czy nie moje. Jarek ma tak samo i wie co gra a co nie.

To nie chodzi o to czy kiepskie czy nie. Można mieć w domu bardzo kiepskie źródło ale warto zdać sobie sprawę z własnego miejsca w szeregu. Ważne żeby być otwartym. Bo prawda jest taka że zawsze można lepiej.

Moze nawet lepiej bedzie, jak przejdziesz sie po salonach sprzetow audio i posluchasz dobrego 16/44.1 to powinno zmienic Twoje stanowisko.

Dawno to zrobiłem. Potwierdziło się, że DSD jest tak dobry, ze zasługuje na miano formatu do archiwizacji.

Nie zakładaj że ktoś czegoś nie słyszał tylko dlatego że ma inne zdanie od Ciebie.

Nie zakładam ja to wiem. Bo wiem, kto był u mnie i słyszał. Ci o byli i słyszeli nie potwierdzają tego co mówisz. Jeden po odsłuchu u mnie pozbył się Accuphase E 307 oraz DP 500 i do dziś nie może znaleźć nic lepszego.

Abbey Road do dziś używają do rejestracji magnetofonów szpulowych. Ta technologia ma grubo ponad 50 lat. Twój ulubiony Schiller w XXI wieku wciąż wydaje winyle - ta tchnologia jest jeszcze starsza. Rzecz nie w wieku ale w jakości. SACD ma więcej wad niż zalet a dodatkowo ilość tytułów można policzyć na palcach jednej ręki. Jak ktoś jest koneserem muzyki to o wiele za mało.

Najwyższą jakość uzyskuje się na najwyższej jakości sprzęcie. Studery szpulowe są do dziś używane jako stara dobra technologia ale do najnowszej im daleko. To słychać. Taki Telarc czy 2L nie używa szpulowców. One nie spełniają współczesnych norm Co do winyli to każdy znawca wie, że robi je się na starych rozpadających się maszynach a ich jakość z tą dawną nie wiele ma wspólnego. Są nawet wątki na ten temat.

Edytowane przez ARTON55

Ale takie są fakty. Jego źródło jest kiepskie i gra słabo. Żadne zaklinanie rzeczywistości ani dobre chęci tego nie zmienią.

Posłuchaj więcej różnych źródeł to będziesz wiedział o czym piszę. I nie chodzi o moje czy nie moje. Jarek ma tak samo i wie co gra a co nie.

Być może.

Fakty sa takie, że nie słuchałeś jego źródła w jego konfiguracji w jego pomieszczeniu więc Twoje stwierdzenie jest wielkim naduzyciem.

Słuchałem niejednego systemu za pierdyliony złotych z super metkami, niby super dobrane i dopieszczone klocki i podstawowy zestaw Audio Note miniabyra, po modach, rozwalał te cuda w mak.

Dlatego jestem bardzo ostrożny w formułowaniu opinii, że coś ma prawo grać a coś nie ma prawa.

Wydaje mi się, że czasem pieniądze i tzw. osłuchanie zakładają nam klapki na oczy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

ARTON55 gratuluję Ci że jesteś znawcą. Szkoda tylko że to znawstwo nie przekłada się na wybory jakich dokonujesz w audio.

_________

Edit moderator

Starczy tego dobrego. Obserwowaliśmy przez kilkanaście postów, aby zobaczyć jak się rozwinie nowa sklonowana "tożsamość" użytkownika Bald. A rozwija się w stronę prowokacji do personalnych kłótni. Więc już nie mamy wątpliwości do do dalszych działań.

Przechodzimy więc do kwestii formalnych.

Ostrzeżenie, za Multikonto (Netykieta pkt. 17)

Do administracji idzie wniosek o formalną blokadę konta.

Edytowane przez SlawekR

Być może.

Fakty sa takie, że nie słuchałeś jego źródła w jego konfiguracji w jego pomieszczeniu więc Twoje stwierdzenie jest wielkim naduzyciem.

Słuchałem niejednego systemu za pierdyliony złotych z super metkami, niby super dobrane i dopieszczone klocki i podstawowy zestaw Audio Note miniabyra, po modach, rozwalał te cuda w mak.

Dlatego jestem bardzo ostrożny w formułowaniu opinii, że coś ma prawo grać a coś nie ma prawa.

Wydaje mi się, że czasem pieniądze i tzw. osłuchanie zakładają nam klapki na oczy.

Pozdro

Podajesz przykład Audio Note czyli bardzo drogiego sprzętu, a my mówimy o budżetówce. Miałem wiele sprzętów z tej klasy i wiem jak grały CD czy SACD. Nie muszę zaraz 2 dni jeździć VW Polo, nawet po tuningu by wiedzieć, że nie jest sprzęt klasy Porsche czy DTM.

Kluczowe znaczenie przy urządzeniach wyższej klasy (a więc i droższych) ma konfiguracja. Wiele błędów popełniają nie tylko zwykli użytkownicy ale także dystrybutorzy (u nas niestety dystrybucja bardzo często jest powiązana ze sprzedażą - wbrew założeniom). Dlatego łatwo o drogi, źle skonfigurowany sprzęt. W przypadku urządzeń klasy budżetowej można co najwyżej osiągnąć przyzwoity budżetowy dźwięk który do poziomu najlepszych nie będzie w stanie się zbliżyć. Z odtwarzacza multiformatowego, taniego amplitunera cyfrowego i budżetowych kolumn - wszystko od wielkiego masowego producenta nie da się złożyć konfiguracji która będzie wzorcowa. Da się co najwyżej zmniejszyć niektóre uciążliwe mankamenty. Stawianie takiej konfiguracji za wzorzec i wmawianie komuś że zbliża się ona do najlepszych świadczy o braku realnej orientacji w temacie. Przekonywanie na siłę czy argumenty ad personam niczego tutaj nie zmienią. Nie pomoże też posługiwanie się bełkotem marketingowym typu S-Master Pro czy "dedykowane do SACD".

ARTON55 gratuluję Ci że jesteś znawcą. Szkoda tylko że to znawstwo nie przekłada się na wybory jakich dokonujesz w audio.

Niby dla czego mam dokonywac wyborów jakie uważasz za słuszne? Ty to nie ja.

Kluczowe znaczenie przy urządzeniach wyższej klasy (a więc i droższych) ma konfiguracja.

Błędem jest łączenie Accuphase E307 z DP500?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

podstawowy zestaw Audio Note miniabyra, po modach, rozwalał te cuda w mak.

Czy rozwalał przez walcowanie czy może przez rozgniatanie?

Czy ten mak nadaje się na upieczenie makowca?

Proponuję aby kolega dodał w swojej wypowiedzi : "tak mi się wydaje" lub "w/g mojej subiektywnej opinii" .

Sam zwracasz uwagę wszystkim dookoła jak należy pisać a potem taki kwiatek ....

Oj nie ładnie , nie ładnie ... emocje kolegę poniosły ;)

Edytowane przez jarek&ania

Poniosły,poniosły i jeszcze do tego brak zrozumienia wpisów.

Kluczowe znaczenie przy urządzeniach wyższej klasy (a więc i droższych) ma konfiguracja. Wiele błędów popełniają nie tylko zwykli użytkownicy ale także dystrybutorzy (u nas niestety dystrybucja bardzo często jest powiązana ze sprzedażą - wbrew założeniom). Dlatego łatwo o drogi, źle skonfigurowany sprzęt. W przypadku urządzeń klasy budżetowej można co najwyżej osiągnąć przyzwoity budżetowy dźwięk który do poziomu najlepszych nie będzie w stanie się zbliżyć. Z odtwarzacza multiformatowego, taniego amplitunera cyfrowego i budżetowych kolumn - wszystko od wielkiego masowego producenta nie da się złożyć konfiguracji która będzie wzorcowa. Da się co najwyżej zmniejszyć niektóre uciążliwe mankamenty. Stawianie takiej konfiguracji za wzorzec i wmawianie komuś że zbliża się ona do najlepszych świadczy o braku realnej orientacji w temacie. Przekonywanie na siłę czy argumenty ad personam niczego tutaj nie zmienią. Nie pomoże też posługiwanie się bełkotem marketingowym typu S-Master Pro czy "dedykowane do SACD".

I to jest prawdziwe podsumowanie wpisów Artona. Myślę dokładnie tak samo.

Błędem jest łączenie Accuphase E307 z DP500?

Niekoniecznie ale łączenie Accuphase z Kefem już tak. Przykłady można mnożyć. Niby sprzedawcom powinno zależeć na uzyskaniu jak najlepszego dźwięku ale z reguły biorą to co akurat mają na stanie.

Połączone było z Sonus Faberem. . GE daj sobie spokój bo się razem ze sly kompromitujesz.

Mam takie samo prawo do wypowiedzi jak Ty. I nie sądzę abym się w czymkolwiek skompromitował. Nie zamierzam odbijać piłeczki.

_________

Edit moderator

Ostrzeżenie, za Multikonto (Netykieta pkt. 17)

Do administracji idzie wniosek o formalną blokadę konta.

Pozostałych użytkowników forum uprasza się do nie podejmowania polemiki z postami z konta GoldenEagle, gdyż nie będzie ono aktywne.

Edytowane przez SlawekR

Połączone było z Sonus Faberem. . GE daj sobie spokój bo się razem ze sly kompromitujesz.

łączysz Accu z SF i piszesz komuś, że się kompromituje ??

----------------------------------------------------

Zaczynał od Triangli. W tej chwili ma Dynaudio.

Te ostatnie to Special 25. smiley-cool.gif

Zabawne ile pieniędzy stracił na wymianach sprzętu. Na słowo Sony ogarniał go śmiech dziś to raczej ja powinienem się śmiać.

Dawno to zrobiłem. Potwierdziło się, że DSD jest tak dobry, ze zasługuje na miano formatu do archiwizacji.

No do archiwizacji DSD to sie wlasnie malo nadaje, z uwagi na duza ilosc danych...

Uwazam ze patrzysz na DSD malo krytycznym okiem nie znajac dobrego PCM, jestem tego pewny ze gdybys posluchal Metronome ktore ma Sly czy tez Jarek po kilku sekundach zmienilbyc zdanie.

Jakiej muzyki sluchasz?

No do archiwizacji DSD to sie wlasnie malo nadaje, z uwagi na duza ilosc danych...

Uwazam ze patrzysz na DSD malo krytycznym okiem nie znajac dobrego PCM, jestem tego pewny ze gdybys posluchal

Bruce Brown z Puget Sound Studios napisał jakis czas temu na whatsthebestforum, że 99 na 100 jego klientów wybiera DSD a nie PCM kiedy daje im możliwość przeprowadzenia odsłuchu ich zarchiwizowanych taśm w formacie DSD i PCM.

Bruce Brown z Puget Sound Studios napisał jakis czas temu na whatsthebestforum, że 99 na 100 jego klientów wybiera DSD a nie PCM kiedy daje im możliwość przeprowadzenia odsłuchu ich zarchiwizowanych taśm w formacie DSD i PCM.

Nie przecze. ;) Ale to nie wynika z wyzszosci formatu tylko z tego ze ten format lepiej wspolpracuje z obecnym poziomem wspolczesnych DAC-ow

Nie przecze. ;) Ale to nie wynika z wyzszosci formatu tylko z tego ze ten format lepiej wspolpracuje z obecnym poziomem wspolczesnych DAC-ow

Lampizator nie wykorzystuje żadnego ze "współczesnych DACów" w swoim DSD konwerterze, a i tak wszyscy którzy go słyszeli twierdzą, że brzmi na DSD lepiej niż PCM.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Lampizator nie wykorzystuje żadnego ze "współczesnych DACów" w swoim DSD konwerterze, a i tak wszyscy którzy go słyszeli twierdzą, że brzmi na DSD lepiej niż PCM.

Pytanie co ci "wszyscy" jeszcze słuchali?

Punkt widzenia zależy jak wiadomo od punktu siedzenia ;)

a i tak wszyscy którzy go słyszeli twierdzą, że brzmi na DSD lepiej niż PCM.

Wszyscy to znaczy ktorzy? Bo z tego co mi wiadomo ten DAC odtwarza TYLKO format DSD, wiec ciekawe jacy to wszyscy? ;)

Pytanie co ci "wszyscy" jeszcze słuchali?

Punkt widzenia zależy jak wiadomo od punktu siedzenia ;)

Ano trochę słyszeli. Recenzje Positive Feedback napisał z tego co się orientuje założyciel whatsthebestforum. Recenzję stereomojo inżynier ze studia Puget Sounds który słyszał i testował praktycznie wszystko co jest do przetestowania w swoim studio.

Wszyscy to znaczy ktorzy? Bo z tego co mi wiadomo ten DAC odtwarza TYLKO format DSD, wiec ciekawe jacy to wszyscy? ;)

Lampi DAC Level 4 odtwarza też PCM, ale PCM wymięka w porówaniu z DSD w opinii wszystkich którzy słuchali DACa Lampizatora. Technologii nie oszukasz, DSD to analog. PCM to decymacja cyfrowa i filtry rekonstrukcyjne.

Edytowane przez audioholik

Nie wiem jak gra Lampi DSD ale wiem jak grał Lampi 4 i to był bardzo niski poziom. Accustic Arts grał o 2 klasy lepiej, Metronome C-8 o 3 klasy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ano trochę słyszeli. Recenzje Positive Feedback napisał z tego co się orientuje założyciel whatsthebestforum. Recenzję stereomojo inżynier ze studia Puget Sounds który słyszał i testował praktycznie wszystko co jest do przetestowania w swoim studio.

Jak wiadomo recenzje to podstawa ;)

Ostatnio w jakiejś recenzji jakiegoś wielkiego recenzenta wyczytałem ,że D'Agostino gra jak wzmacniacz lampowy.

Nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać. Ludzie czytają takie wypociny i są zdolni w nie uwierzyć.

Bardzo mi przykro ale ja w recenzje , prognozy giełdowe i zapowiedzi pogody nie wierzę.

Eeeee tam , co tam jakieś wieloletnie tradycje w budowie urządzeń i zaplecze technologiczne (np. w DCS-ie) wystarczy , młotek, przecinak, lutownica i kawałek parkietu i chopsala DCS-a mozna zagonić do budy ;)

Uwielbiam takie bezkrytyczne podejście do tematu ;)

Lampi DAC Level 4 odtwarza też PCM, ale PCM wymięka w porówaniu z DSD w opinii wszystkich którzy słuchali DACa Lampizatora.

I to jest clou tej całej dyskusji.

Lampizator z odtwarzaniem PCM na przyzwoitym poziomie nie ma absolutnie nic wspólnego.

Więc co tu się dziwić ,że DSD wypada na nim lepiej?

Eeeee tam , co tam jakieś wieloletnie tradycje w budowie urządzeń i zaplecze technologiczne (np. w DCS-ie) wystarczy , młotek, przecinak, lutownica i kawałek parkietu i chopsala DCS-a mozna zagonić do budy ;)

Uwielbiam takie bezkrytyczne podejście do tematu ;)

Tak kazdy przecietny zjadacz chleba z maslem jesli ma troszeczke oleju w glowie moze wykorzystywac technologie takie jak w DCS Vivaldim...teraz wszystko sprowadza sie do pracy w odpowiednich programach...reszte juz robia maszyny. Co innego eksperymenty prace badawcze itp...to wymaga ciezkich lat pracy i wielu nakladow finansowych. Ale jest to obecnie wykonalne nawet w zabitej dechami Koziej Wolce :D Kompuetry zrewolucjonizowaly technologie, stala sie dostepna dla kazdego.

• Pokaż nowe odpowiedzi