Skocz do zawartości
IGNORED

Ostatnio obejrzane.

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

@soundintruder

Tak jest. 

Kiedyś oglądałem z uśmiechem na twarzy. Miałem wtedy 17-18 lat. Być może czułem się lepszy, nie przegrany, bo oni byli przegrani. Znałem zresztą osobiście środowiska PGRowskie i ludzi, którzy nie umieli się podpisać. Wtedy ten film mnie bawił.

Obejrzałem ten film dzisiaj. Po latach. Dzisiaj czuję smutek. Smutek z powodu upływu czasu i zmian. Ludzie bardzo się zmienili. Pozamykani w swoim wirtualnym świecie. Świat się zmienił. Czyżby na pewno na lepsze? A tamci ludzie z filmu "Arizona" - biedni, nieszczęśliwi, nie dali rady podążyć za zmianą, zostawieni sami sobie. Szczerzy. Tak jakby nie było kamer.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Trochę racji masz, ale nie wiem do końca czy biedni, nieszczęśliwi (w ich - bohaterów mniemaniu), może właśnie wręcz przeciwnie, mieli swoją "małą ojczyznę", w której się urodzili, wychowali, pracowali, byli w strefie komfortu.

Być może nie opuszczali tego miejsca przez lata, nie widzieli, że można inaczej żyć i stąd wychodzili, że nie jest źle. Nie wiem czy tak rzeczywiście było, nie pamiętam teraz tego dokumentu, jedynie gdybam. 

A, że system o nich zapomniał, myślę że tak niestety dzieje się w przypadku wielu transformacji, żal że dotknęło to naszych rodaków...

Szczególnie jest mi szkoda takiej starszej kobiety, która wspominała, że całe życie przy dojeniu krów spędziła, aż palce jej powykręcało (teraz pojedyncze klatki przypominają mi się z tego dokumentu).

Też pamiętam, że w tamtych czasach wywarł na mnie duże wrażenie, ale jest jeszcze jeden dokument, który w mojej ocenie jest mocniejszy - na mnie wywarł piorunujące niemal wrażenie, w szczególności jak zobaczyłem, że w takich warunkach osoby zakładają rodziny, powołują do życia nowe życie...

Dokument nagrywany na przestrzeni 14 lat...

Warto, ale ciężki... Rzecz się dzieje u naszych wschodnich sąsiadów...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 2.04.2023 o 08:27, iro III napisał:

"W rytmie wolności" (C+)

Polska produkcja dokumentalna o wybranych, kultowych już koncertach, światowych Mega gwiazd w czasach PRL.

Osiem ok. 45 minutowych odcinków,

jak osiem doskonale opowiedzianych, lekcji historii.

Wlaśnie - opowiedzianych.

Cała sprawa bowiem nie polega na pokazaniu fragmentów archiwalnych fragmentów z samych koncertów.

Nie na tego wcale, nic.

Nie o to tu chodzi, chodzi o pokazanie z pomocą archiwalnych zdjęć i wspomnień organizatórów, fanów, dziennikarzy muzycznych - calej otoczki tych wydarzeń, wszystkiego co było, co musiało się odbyć wokół.

Otoczka społeczno- pilityczna tamtych czasów, pokazanie tego jak wielkimi wyzwaniami techniczno-logistycznymi były wtedy te koncerty.

Jak Gwiadzy z Zachodu, będące pierwszy w Polsce, czasem wogóle pierwszy raz na Wschodzie Europy widziały to ze swojej strony - miejsca, swoich fanów...

Ciekawa lekcja historii dla młodszych, dużo wspomnień i odświeżonych emocji dla tych co wtedy świadomie to przeżywali.

Od roku 1967 do 27 maja 1989, na tydzień przed 4 czerwca 1989...

1 Rolling Stones

2 Abba

3 Eric Clapton

4 Kraftwerk

5 Depeche Mode

6 Miles Davis

7 Metallica

7 Stevie Wonder

Do obejrzenia koniecznie!

Widziałem kiedyś dokument w podobnym stylu o Irlandii: U2, Sinéad O’Connor... IRA... wierzyć się nie chce, że raptem 30lat temu tak głęboko tkwili w średniowieczu. Tytułu niestety pamiętam... 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 2.04.2023 o 19:16, kangie napisał:

A co, myślałeś, że to C++ /język programowania/? 😉

Wzbogacona witamina C. 😉

W dniu 3.04.2023 o 08:00, soundintruder napisał:
W dniu 3.04.2023 o 07:49, frank1 napisał:

To jest jeden z najbardziej popularnych filmów naszej kinematografii 

Skąd takie stwierdzenie?

Bardziej skłaniałbym się ku twierdzeniom ARYMAN, tym bardziej patrząc na ilość wyświetleń film na platformie YT - 227tys w 4 lata - wynik nie powala... A szkoda.

"Przepraszam czy tu biją" - oczywiście, że to jeden z kultowych polskich filmów.
Bez dwóch zdań.

"Chuppa" (Netflix) -polecam!  Fajny film do obejrzenia z dzieciakami. My z każdą scena co raz większą mamy pewność co się stanie j jaj skonczy- nie mylimy się, ale dzieciakom się podoba.

Film wolny od LGBT, chamstwa i wszelakiego modnego dziś upadku obyczajowego. Zasadniczo do niczego się nie czepiam, ale że widziałem lepsze to 4,5/5 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

„Ojciec” na Netflixie. Polecam. W zasadzie poza tym, że Hopkins jak zwykle doskonały, nie bardzo jest co więcej pisać bo film jest po prostu świetny ale bardzo przygnębiający. 

Edytowane przez audiofan01
  • Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Droga do Rzymu (Prime)

Ukryta Zawartość

Czeski film. Cierpiąc męki dotrwałem do połowy. Ponieważ nie lubię Czechów, ich języka, zwyczajów i ich filmów, nie mogę wykluczyć, że jest to arcydzieło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok
  • Redaktorzy
21 godzin temu, Mrok napisał:

Czeski film. Cierpiąc męki dotrwałem do połowy. Ponieważ nie lubię Czechów, ich języka, zwyczajów i ich filmów, nie mogę wykluczyć, że jest to arcydzieło.

Film z 1997 r. "Guzikowcy". Mniaam... 😉

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230412-170523~2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden Czech mi kiedyś opowiadał, że u nich odpowiednikiem "czeskiego filmu" jest "hiszpańska wioska". A podobno w Hiszpanii mówią na to "portugalska wioska", ale to już nie jest potwierdzone 😁

,,Mistrz" na netflix. Świetne kino wojenne. Obóz koncentracyjny Auswitz i losy byłego mistrza bokserskiego ( w tej roli niezawodny jak zawsze Piotr Głowacki).

Bardzo dobre kino gatunkowe. Świetne,  autentyczne postaci. Tematyka sprawia, że przez 90 minut jest wiele, wiele silnych emocji.

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.04.2023 o 23:50, audiofan01 napisał:

„Ojciec” na Netflixie. Polecam. W zasadzie poza tym, że Hopkins jak zwykle doskonały, nie bardzo jest co więcej pisać bo film jest po prostu świetny ale bardzo przygnębiający. 

Film jest niesamowicie zrealizowany, a warto obejrzeć, bo niejednego z nas to może spotkać i jest to przerażające. 

Hopkins jak zwykle niezastąpiony. 

Czy wiecie, że jest schizofrenikiem? 

W dniu 11.04.2023 o 14:34, kangie napisał:

Ukryta Zawartość

Pamiętam. Ciekawy dokument o wczasach w wagonach kolejowych w czasach PRL-u.

Oglądaliście ostatnie dwa filmy Vegi?
Jeden to Small World, a drugi to historia jego życia - Niewidzialna Wojna.
Ciekaw jestem co o nich sądzicie.

Ukryta Zawartość

Outfit

Ukryta Zawartość

Nikt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 godzin temu, soundchaser napisał:

Pamiętam. Ciekawy dokument o wczasach w wagonach kolejowych w czasach PRL-u.

Oglądaliście ostatnie dwa filmy Vegi?
Jeden to Small World, a drugi to historia jego życia - Niewidzialna Wojna.
Ciekaw jestem co o nich sądzicie.

Pan Patryk dotknął dna,ale chodzą słuchy, że będzie chciał zejść niżej.

41 minut temu, soundchaser napisał:

A ja uważam, że to genialny reżyser i scenarzysta.

Genialny reżyser i scenarzysta powinien robić genialne filmy więc podaj przykład takiego autorstwa Vegi.

37 minut temu, audiofan01 napisał:

Genialny reżyser i scenarzysta powinien robić genialne filmy więc podaj przykład takiego autorstwa Vegi.

Wszystkie są na swój sposób genialne jeśli chodzi o zarabianie na nich kasy. Obejrzyj sobie jego ostatni, który jest jego biografią, a postać Vegi gra Rafał Zawierucha. Film został zjechany totalnie, ale chodziło w nim o pokazanie w jaki sposób Vega osiągnął taki sukces komercyjny, na który pracował długo, próbując po drodze różnych innych sposobów na dorobienie się.

10 minut temu, soundchaser napisał:

genialne jeśli chodzi o zarabianie na nich kasy

No tak, zapomniałem🤦‍♂️, że przecież Ty tylko o kasie.

7 minut temu, soundchaser napisał:

Tak. Podziwiam go za to. 😉

Masz prawo ale w tym wątku pisze się o filmach które warto obejrzeć (lub ostrzega przed gniotami) ze względu na ich wartość artystyczną, a nie o tych, na których taki „tfurca” jak Vega sporo zarobił. 

Zdarzają się oczywiście genialne filmy, które także są kasowe ale to nie ten przypadek, bo wg Twoich kryteriów (kasa) za chwilę docenisz także „365 dni”

Moim zdaniem Small World jest filmem wartościowym, a np. seria PitBull to taka sama klasyka jak Psy Pasikowskiego.

Edytowane przez soundchaser
5 godzin temu, audiofan01 napisał:

Genialny reżyser i scenarzysta

Nie chcę polemizować z Twoimi odczuciami w zakresie osoby, o której piszesz, ale odnoszę wrażeni, iż serial Pitbull i Prawdziwe Psy w czasach kiedy zostały pokazane można było uznać za przełomowe.

Śmiem twierdzić nawet, że całokształtem bronią się do dziś.

12 minut temu, soundintruder napisał:

Nie chcę polemizować z Twoimi odczuciami w zakresie osoby, o której piszesz, ale odnoszę wrażeni, iż serial Pitbull i Prawdziwe Psy w czasach kiedy zostały pokazane można było uznać za przełomowe.

Śmiem twierdzić nawet, że całokształtem bronią się do dziś.

Ten cytat, który przywołałeś jest owszem mój ale wyrwany z kontekstu, a całość świadczy, że o Vedze mam  zupełnie inne zdanie choć akurat w stosunku do tytułów, które przywołałeś na pewno nie tak krytyczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi