Skocz do zawartości
IGNORED

które kolumny do 25m2

kolarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie potrzebuje kolumny do ~25 m2. Kolumny nie musza być nowe, zastanawiam sie czy monitorki dadza rade w takim pokoju. Pokój to mieszkalne poddasze a więc skosy z obu stron pokoju. Mój sprzęt to wzmacniacz Cambridge Audio A500 i dvd Panasonica s-45, połączone kablami diy.

Budrzet na kolumny to niewiecej jak 1300 na nowe. Zastanawiam sie na GALAMI 3020s ,3030,3040, cos z JBL-a, elaki, tanoy. Jeszcze zadnych nie słuchałem. Czego oczekuje od kolumn, dymaniki , stonowanej góry, dół niezbyd dudniacy. Oglądam tesz filmy a więc kolumny będa słurzyły jako przody. Muzyka jaką słucham to techo,dane,pop,rap,muzyka klubowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/33212-kt%C3%B3re-kolumny-do-25m2/

Oczywiście - Infinity Kappa (6,2i ; 7,2 i) !

Pozdrawiam !

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Na takim metrażu monitor również bez problemu moga sobie dać radę. To zależy po prostu, jaki dźwięk preferujesz. Duże monitory QBA czy Ushera bez problemu nagłośnią taki metraż (wiem, bo u mnie graja na 25 metrach) Obawiam się natomiast, że w kwocie przez Ciebie podanej możesz nie zmieścić się z dużymi monitorami (chyba że poszkasz kolumn DIY) . W Allegro jest cioekawy zestaw na głośnikach ushera (podogówki). Może to zabrzmieć ciekawie, ale odsłuch byłby konieczny.

Do tego zestawu kup kolumny ktore dobrze wyglądają.Oczekiwania co do dżwięku kreują także wzmacniacz i w twoim przypadku cd.Cudów nie uzyskasz a i twoja percepcja sluchu też nie ucierpi - tannoy M2 powinny dać radę.No ,ale zaczynasz przygodę ,która zwie się audiofilizm- to wybujała ścieżka

ja jednak radzę, żebyś nie dał się wkopać w żadne monitory do 25m2 bo skończy się to jedną wielką frustracją. Chcesz mieć pełną skalę dźwięku to zapomnij o nieskutecznych monitorach i kupuj podłogówki. Jak wysupłasz jeszcze 200 będziesz miał fajne tannoye f4 - miły dźwięk i kolumny łatwe dla wzmacniacza. Jeżeli doliczysz standy do monitorów to wcale nie wyjdzie taniej

Sorry geertgen, też miałem monitory w dużym pokoju. cudów nie ma. nawet jeśli to usher.

Jarku masz zupełną rację...

Mam w tyle super "znikanie" i "czarowanie" dźwiękiem monitorów... jeśli nie słychać tych kilkunastu więcej herców na dole !

Słuchałem kilku (bardzo) drogich monitorowych i podłogowych konstrukcji z niedużymi głośnikami niskotonowymi.

Jakoś nie mogę...

Pozdrawiam.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nawet jeśli to jest SF Extrema !

Ja nauczony doświadczeniem bym teraz wybierał tylko monitory do takich pomieszczeń (jeśli chodzi o głośniki dynamiczne) ale to zależy co preferujesz w muzyce , patrząc na rodzaj słuchanej muzyki wydaje mi się że od wrażeń typu przestrzeń efekty stereo wolisz łupnięcie basu ,zresztą niewydaje mi się by był sens w poszukiwaniu jakichś ciekawych efektów w muzyce dance lub rapie . Więc spokojnie możesz szukać podłogówek w tej cenie polecałbym jakieś DYI lub drugą ręke. Z drugiej strony mając fajne monitorki może byś zaczął odkrywać jakieś inne ciekawe rodzaje muzyki.

Paradigm Studio 20 v4 -znakomity monitorek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zapomnij o monitorach, jesli szukasz kolumn o dobrej rownowadze tonalnej, twardym dynamicznym basie to zastanow sie nad JBL E80, przed kupnem słuchałem ich na wzmacniaczu Twojej firmy i grały wyśmienicie, po za tym sa solidnie wykonane i maja dobre przetworniki, system oczywiscie 3-drożny, potem jak zdecydujesz sie na rozbudowe kina domowego to bedziesz mial mozliwosc dokupienia całego kompletu z tej serii głośnikow, jesli chcesz poczytac test tego modelu i innych z Audio-Video 10/2005 to podaj mi namiary to wyśle Ci na maila

testy testami ale lepiej samemu posłuchac :)

trzeci punkt (niedudniacy bas) nie jest spełniony w żadnym wypadku bo te JBL mają paskudnie podbite, buczące i dudniące średnie i wyższe partie basu (niskiego dla odmiany całkowity brak) przez co na pierwszy rzut oka moga wydac się efektowne ale na dłuższą metę nie da się tego słuchać

grają fajnie.... do momentu aż posłuchasz innych kolumn

arcusy raz tylko mnie zawiodły, był to model TM 66, miały zbyt dużo góry- ale te mogą być zupełnie inaczej zrównoważone tonalnie. Na pewno jest to dynamit, kolumna b.wysokiej klasy. Ale trzeba upewnić się jak grają powyżej 2Khz. TM 66 powodowały krwawienie uszu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powtórzę - do takiego rodzaju muzyki, jakiej słuchasz - kup kilkunastoletnie Infinity, które brzmią o klasę lepiej (co najmniej) od proponowanych JBL-i.

Z tym, że bas mają miękki, ale za to jaki !

....TM 98 z aukcji to twardy kafar;

Ciężki młot pneumatyczny na wybitnych, sprawdzonych w wielu konstrukcjach przetwornikach Vifa.

Będziesz miał kłopoty z sąsiadami, to raczej pewne, do słuchania sugerowany dom wolnostojący.

Swoją drogą ciekawe czy zainteresowany w ogóle czyta nasze posty i co myśli o propozycjach bardziej doświadczonych kolegów.

Czuję że pójdzie do supermarketu i stanie się ofiarą sprzedawcy który ma tam gdzie słońce nie dochodzi co sprzedaje.

ap

artPaw, 4 Maj 2007, 09:55

>....TM 98 z aukcji to twardy kafar;

>Ciężki młot pneumatyczny na wybitnych, sprawdzonych w wielu konstrukcjach przetwornikach Vifa.

>Będziesz miał kłopoty z sąsiadami, to raczej pewne, do słuchania sugerowany dom wolnostojący.

Sorry, ale nie mogę, kiedy czytam coś takiego. Jakie wybitne przetworniki? Tweeter Vifa D27 jest wybitny? A może woofer M21WO? Sprawdzone, to i owszem. Solidne, średniobudżetowe, przyzwoite głośniki, ale gdzie im tam do wybitności? Nie przesadzajmy.

A tych kolumn nie znam, nie wiem więc jak grają. Potencjalnie jednak można się spodziewać całkiem niezłego dźwięku. Moja wypowiedź dotyczyła wyłącznie nadmiernej egzaltacji i zachwytu nad popularnymi, choć markowymi głośnikami.

Jest w nich 25cm woofer, a nie 21cm. Przepraszam wrażliwego McGyvera za słowo wybitne, wymknęło mi się . Dobry dzwięk z TM98 kolarz usłyszy na pewno, chociaż wydaje mi się że cena ich jest za wysoka jak na nasz rynek wtórny. 800 warto za nie zapłacić, powyżej 1000 szukać można lepszego dzwięku.

Mam prośbę do kolegów, czy moglibyście nie proponować Tannoy M2 i paradigm 20 w tej konkretnej sytuacji, jeszcze kolega uwierzy i kupi.

Pompować powietrze musi duży głośnik basowy. Nawet moje Virgo mające pushpull 2x18cm / basreflex są pod tym względem poniżej oczekiwań.

Producent w ich opisie powinien zaznaczyć:

Bas -brak.

Czasem trafia się SABA professional 1400 podobne do tych tutaj:

Ukryta Zawartość

Dzwięk z nich jest naprawdę wystarczający pod każdym względem.

Ukryta Zawartość

jarekeraj, 4 Maj 2007, 14:14

>foxbat,

>

>juz do końca życia będziesz tak dosrywał?

>

>J

Alez wodzu, co wodz?!?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>ArtPaw

Nie chodzi bynajmniej o moją domniemaną wrażliwość. Chodzi przede wszystkim o to, że ludzie czytają to forum, czytają je również początkujący. Nie róbmy im mętliku w głowach, nie kreujmy highendu tam gdzie go nie ma bo być nie może. Nie twierdzę że głosniki w tych Arcusach są złe, bo złe nie są. Nie zasługują jednakże na miano rewelacyjnych. Tym bardziej że woofer to Vifa M25WO a nie M21WO jak początkowo przypuszczałem. Bardzo duża, cienka i mało sztywna membrana tego głośnika jest napędzana niezbyt imponującym jak na rozmiary tego głośnika magnesem (tej samej wielkości magnesy bywają stosowane do napędzania membran głośników o średnicy 18cm, a nawet 13-15cm). Zatem technologicznie nie jest to głośnik szczególnie zaawansowany, natomiast jest stosunkowo nietrudny do napędzenia, co w systemach budżetowych może być poczytane za istotną zaletę.

No hard feelings

Mac

witam . Dzieki za odpowiedz, własnie też się zastanawiałem na JBL-em ale chciałbym opini na temat kolum gale 3040 czy warto sie nad nimi zastanawiac czy odpuścić sobie. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.