Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to pisałeś o 805? Music Angel nie jest na 805 tylko na 845. To są różne lampy.

Ciekawy jestem czy koleś który rozpowszechnia te pogłoski o wadliwości traf Music Angela mierzył moc wyjściową, a jeżeli tak, to czym mierzył?

Traf w Music Angel XD-SE845 nie wymieniałem na inne, z tej prostej przyczyny że nie posiadam takiego wzmacniacza. Owszem, miałem go w tuningu, ale nie był mój. Właściciel tego wzmacniacza napędza nim teraz ciężkie do uciągnięcia kolumny na papierowym Scan-Speaku takim jak w ProAcach Studio 100, i nie narzeka na niedostatek mocy pomimo efektywności na poziomie 86-87dB.

Music Angel uważam za świetny zakup w swojej cenie, ale jego przebudowa polegająca na wymianie prawie wszystkiego poza obudową jest bez sensu. Nie widzę sensu wymiany traf w Music Angel skoro spisują się na tyle dobrze. Koszt lepszych traf (co najmniej Ogonowski) jest znaczący, i uważam że za cenę Music Angel powiększoną o trafa i koszt koniecznej przebudowy związanej z ich wymianą lepiej poszukać innego lampiaka z drugiej ręki. Bądź też w ogóle zbudować wzmacniacz full DIY, np. klon Audio Note Ankoru lub wzmacniacz na GM70 opisany na stronie Macieja Parvi.

lancaster, 8 Lis 2007, 08:21

>...tak apropos amplifikacji itp....dwa dni temu byłem u znajomego posłuchac jego odgród, triody PP

>i gramofonu Thorensa...dźwięk na niektórych płytach słuchacza pożera :)

Co to był za wzmak?

U mnie niedługo będzie podobny system:)

HA ja i Artpaw mamy 845 i z całą pewnością ich wydajność prądowa jest zadziwiająca. Sam mam kolumny, które mają 86 dB efektywności i MA nie ma z nimi najmniejszego problemu (pomiata jak chce). Pewnie trafa p. Ogonowskiego są lepsze, ale te w 845 są na tyle wystarczające, że póki co nie myślę płacić 1000 pln ja jego produkty.

To tak, co by sprostować opinię o zasłyszanych i nie sprawdzonych historiach.

Słucham tylko muzyki.

MGyver, Ty to jesteś męczydupa. Słuchałem ostatnio Wavac na 805 i gośc mówił ze to mocniejsza wesja 845...stąd mi sie pozajacowało. Nie jestem zainteresowany tymi lampami wogóle, bo jak dla mnie 300B, lub 2A3 brzmi lepiej.

Facet który robił te przeróbki w swoim MA i oceniał trafa zna się na elektronice zapewne lepiej od nas dwóch razem wziętych i jeszcze kilku takich na dokładkę, wiec myślę można mu zaufać w ciemno....i nie żadne tam "rozpowszechnia pogloski o wadliwości", tylko dokonał ich oceny i pomierzył moc wyjściową wzmacniacza nie mam pojęcia czym....mogę zapytać.

To nie jest zły piec a w kontekscie ceny to najmniejszych uwag, ale doskonały nie jest i w opinii człowieka który na ukladach elektronicznych zna sie dobrze trafa są jakie są. Ważne ze grają :)

Skoro się upierasz ze jest inaczej to napisz czym Ty mierzyłeś skoro nie porównywałeś z innymi ?

a_men, wzmak był jakis PP na triodach...teraz Ci nie powiem symboli, wiem ze te lampy były pakowane nawet do słuchawkowców....takie żarówy :)

Gra zajebiście. Lisa Gerrard...znajoma stwierdziła, ze brzmi jakbyśmy własnie jechali już "windą do góry" :)

Jak dla mnie świetny sposób na obcowanie z muzyka...konczą sie dyskusje o kablach itp :)

...słychac oczywiście różnice miedzy nimi...ale jak jest muzyka to najwyżej jest inaczej a nie lepiej...nawet senicz mi dziś na PW napisał, ze słuchał odgród Lyndorfa....jak już napisał coś takiego sam z siebie to sam rozumiesz, ze nie przypadkiem ;)

Pozdrawiam

koobal, nie mówie ze słyszalem ze trafa w MA to jakaś padaka, tylko ze nie jest to żaden rarytas. Są wystarczająco dobre i gra muzyka...o tym tez już pisałem...po prostu na forum było sporo opinii ze wiele Chińskich wzmaków ma świetne trafa wyjsciowe....zalezy z czym porównać jak zauważyłeś...nie wiem czy akurat trafa od p.Ogonowskiego są lepsze bo nie porówywalem....choć opinie ludzi z branży o Ogonowskim akurat są świetne.

....dlaczego jak tylko sie napisze coś prawie oczywistego(to bylby fenomen gdyby np. trafa z MA okazały się lepsze od np. tango...na bank nie są:))...a zaraz sie ludzie burzą. Zdaje sobie sprawę z tego, ze nie cena robi dxwięk, ale jak już chcecie pogadac jakos z sensem to napiszcie ze porównywaliscie coś z czyms lub wrzućcie wyniki pomiarów to sie przynajmniej coś mądrego z tego urodzi.

Bez złych intencji to piszę.

Pozdrawiam

................................................... Chłopaki

Dzięki za odzew odnośnie mojej konstrukcji OB

Zasilanie planuję rozwiązać jako bi-amping ---> planuję i stosuję na razie prowizoryczne rozwiązanie tego typu.

Alphardy są zasilane Conradem KD-261, a cała sekcja średnio-wysokotonowa (na razie) z pięknej wieży Philipsa widocznej na fotce :)

Jak się dorobię - i wyrobię sobie jakieś zdanie na temat lamp - to prawdopodobnie do zasilania Isophonów kupię lampkę...

Co do wielkości mojej odgrody ... hmmm - kilka osób zasugerowało, że są za małe jak na taką ilość i wielkość głośników .... Wiem super byłoby - rozdzielić te dwie sekcje i basy dać do osobnej odgrody --> tylko tak trzeźwo patrząc - jak mam to zrobić ? :) Chyba, że zamiast meblościanki - zrobię sobie jedną wielką odgrodę na basy :))) to by dopiero było ....

Ale nie mówię nie -- projekt jest rozwojowy i może kiedyś znowu coś zbroję .....

Dźwięk z tych odgród można określić jednym słowem --- RELAXUJĄCY.

W porównaniu do Cabasse Molene - jest spokojny, pulsujący - taki co to można słuchać godzinami i nie będzie drażnił uszu. Cudownie słucha się na tym gitary akustycznej, fenomenalnie wybrzmiewa każde pociągnięcie struny. Rewelacją jest też odsłuch instrumentów dętych - trąbek, puzona i innych.

Jedyne zastrzeżenie mam do głośnika wysokotonowego - tak na moje (koślawe) ucho to brakuje mu trochę do końca skali, czyli do tych umownych 20kHz --- Cabasse ciągną wyżej - przez co wydają się bardziej drapieżne i szczegółowe.

ale bardziej mi chodziło o to że MA na 845 mimo swoich 20 W (w przybliżeniu) radzi sobie z prądożerczymi kolumnami bez problemu.

Nie miałem na celu toczyć wojen nie to :) było moim celem.

Słucham tylko muzyki.

koobal, tu nie chodzi o jakieś udowanianie sobie "racji", bo kto ma racje stawia flache i kolacje :), tylko o to zeby sie czegoś dowiedzieć, albo wziąć pod uwagę.

to ze z SS8542 MA dobrze sie zgrywa to sie ciesze....nie jest też problemem, ze MA ma ponoć te swoje 12W...nawet niechby miłał 8 to nie kłopot, bo zaręczam Ci ze 8-9W Wavac na 300B też by dobrze wysterował Twoje paczki...moc wzmaka to mit...no moze w dużych pomieszczeniach jest to kłopot....japończycy słuchają "firmowo" np. 3,5W SunAudio z B&W1NT...tam też pewnie 88dB....dobre 3,5W prowadzi niektóre kolumny(wcale nie wysokoefektywne...np. ponoć "cieżkie " klony ProAc 2.5) lepiej niż 50W gainclone...a ten z kolei jezeli jest dobrze wykonany bez kłopotu napędza nawet 21cm SS....a czym sie jakiś czas temu z niemałym zdziwieniem przekonałem...co nie znaczy że 2A3 równie dobrze sobie z 21cm SS poradzi...i bądx tu madry :)

...zapodałem tylko info o tym, z trafa w chińskich wzmakach nie są jakies specjalnie topowe....no i nie muszą, ważne za jest przyjemnosć ze słuchania muzy....a różnica cen między najtanszym Wavac, a MA(ok 8x) tez conieo mówi i pewne sprawy bez kłopotu usprawiedliwia.

....i tak pzed kazdym zakupem wypada posłuchac u siebie i porównać z konkurencją bezpośrednio.

Pozdrawiam

Oki teraz ja wkleję cosik. Moje OB na Greenconach i 12" Audax. 4uf na tweeterze i cewka na średnicy.

Woofer narazie nie jest niczym cięty i to wydaje się trochę śmieszne ale jakoś nie czuję specjalnie potrzeby jego kastracji na średnicy : )

Jak siobe tak na zmianę słucham OB i Grado RS2, to właściwie nie słyszę różnicy : )

jeżeli za jakieśparę miesięcy pójdę dalej to chcę zrobić zwrotnicę aktywną i 3-amping na Tripath'ach

Oto zdjęcia

Pozdrawiam DIY-owców. W DIY widzę przyszłość tego skomercjalizowanego oszukańczego świata audio : )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8966-100000317 1194547266_thumb.jpg

post-8966-100000318 1194547266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Cervantes

Ładne deseczki, zgrabnie wyglądają. Napisz o brzmieniu bez kondensatorów na średnicy, może ja też wyrzucę i postawię na pełny minimalizm.

Ludzie, wczoraj słuchałem tego ! Rewelacja !

Nowa, zmieniona całkiem wersja. Zwrotnica zaprojektowana przez misiomora.

Misiomor - dobra robota ! Te kolumny grają ! :-)

Więcej na temat:

Ukryta Zawartość

post-644-100000225 1194632620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem monitorów opartych SS9700 i SS8542. Dzięki pomocy McGyver udało się złożyć fajną zwrotkę do takiego zestawu i jestem z nich bardzo zadowolony. Jednak czym dłużej słucham tym bardziej brakuje mi otwartości dźwięku oraz podstawy basowej. Przeglądając stronę Łukasza Fikusa znalazłem projekt 11. Oparty o te głośniki plus duże ilości SS8554. Ponieważ głośnik jest drogi i chyba już niedostępny podpytałem Łukasza co by proponował w zamian. Otrzymałem odpowiedz, że albo Altec Lansing 15" z magnesem Alnico np 416B albo Alphierda ;-) 15 ". Wynika z tego że był by to projekt skrzyżowania Endorphine z Projektem 11 ..;-).

I tu prośba do Was czy byli byście w stanie pomóc zmodyfikować zwrotkę pod taki projekt ??

Zwrotka według Łukasz do wszystkich dużych basowców wygląda jak na załączonym obrazku. Obok zwrotnica z projektu 11 dla SS9700 i SS8542. Mam blade pojęcie o zwrotnicach i kombinując samemu pewnie bym trafił kula w płot.. A być może przez przypadek zestawienie zwrotnicy dla SS9700 oraz SS8542 z zwrotnicą basową będzie poprawne..

Czekam na wszystkie uwag i propozycje..

Dziękuję..

Artur

Ukryta Zawartość

post-14895-100009820 1194986934_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć.

Moje eksperymenty z OB zaowocowały czymś, czego nigdy bym się nie spodziewał. Widoczne na fotkach moje ukochane Virgo porównywałem z dechami przez miesiąc. Jednoznacznie zostały przeze mnie / i nie tylko / zdyskwalifikowane pod każdym względem. Szczególnie jakość 15" basu z odgród jest dla nich niedostępna. Stereofonia typu"stadion", lokalizacja zródeł dzwięku, oraz ten magiczny, holograficzny dzwięk, typowy dla AudioPhysic, to wszystko osiągnąłem po kilku dniach prób z kątami skręcenia dech. Efekt jest taki że Virgo znalazły nowego właściciela w Radomiu. Słuchałem ich 8 lat i czas ten uważam za bezpowrotnie zmarnowany.

pzdr Artur.

Ukryta Zawartość

post-9803-100009695 1195065487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artur wreszcie dałeś fotki!! Efekt wizualny SUPER!!! Fajne masz pomieszczenie odsłuchowe. A mógłbyś zapodać większe drogie zdjęcie? REWELKA. Gratulacje.

Pozdrawiam

Skosy odgród basowych są dobrane "na słuch" tak aby znikły podbarwienia /dudnienie/ Udało się. Podłoga drży, lecz bas jest szybki, punktowy i czysty Struna czytekna tam gdzie zwykle basreflex gubi się i rozmydla.

Tesle mają cz.r. 24 Hz. W pokoju 24m.kw nie można tego usłyszeć, ale tak czy siak jest to mocny wykop. Miło i nienatarczywie masują brzuch.

Potwierdzam wszystko to co napisał Artur .

Byłem, widziałem, słuchałem :).

Gra to bardzo dobrze, bas jest rewelacyjny. Można słuchac godzinami i to bardzo głośno.....

Artur, jak po zmianach trafa na basie?

Dzięki za zaproszenie i odsłuchy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi