Skocz do zawartości
IGNORED

Wolfson WM8740 DAC, gdzie kupić

awi

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

mam prośbę serdeczną: czy znacie jakieś źródło gdzie można nabyć w/w kostki?

Potrzebuję cztery sztuki. Niby można je zamówić u producenta, ale koszty wysyłki _grubo_ przekraczają koszt elementów...

Ktoś już pytał o tą kostkę w wątku "Różne kostki do wzięcia" lub "Poszukuję" ale bez odzewu...

https://www.audiostereo.pl/topic/33887-wolfson-wm8740-dac-gdzie-kupi%C4%87/

>awi, 31 Maj 2007, 23:58

>Ktoś już pytał o tą kostkę w wątku "Różne kostki do wzięcia" lub "Poszukuję" ale bez odzewu...

Jest w niej coś godnego uwagi?

Jestem Europejczykiem.

aro_747, 1 Cze 2007, 01:10

>>awi, 31 Maj 2007, 23:58

>

>>Ktoś już pytał o tą kostkę w wątku "Różne kostki do wzięcia" lub "Poszukuję" ale bez odzewu...

>

>Jest w niej coś godnego uwagi?

SNR 120dB @monaural fs48kHz, 117dB @stereo 48kHz, THD 104dB

Troszke gorzej niż np PCM1796, ale sa tacy co sądzą ze gra całkiem dobrze

do kupienia wysyłkowo w profusion PLC :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest drogi, ale cena wysyłki do Kaczolandii zabija ekonomicznie ten pomysł :-( . Może jakis znajomy pracujący w UK?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>> Nie jest drogi, ale cena wysyłki do Kaczolandii zabija ekonomicznie ten pomysł :-(

Właśnie o to chodzi. Sam chip jest tani jak barszcz. Problem w tym, że nie potrafię doszukać się źródła które by mniej zdzierało za wysyłkę...

Widziałem ciekawe porównanie z innymi współczesnymi DAC'ami (nie TDA1541 :). Jak znajdę link w domciu to podrzucę.

Obiecany link:

Ukryta Zawartość

Myślę że warto spojrzeć.

Ukryta Zawartość

awi, 1 Cze 2007, 17:52

>Obiecany link:

Ukryta Zawartość

>Myślę że warto spojrzeć.

moze warto, ale z pewnymi (duzymi)zatrzezeniami.

1.Nie bardzo mozna porownywac rozne scalaki z tymi SAMYMI konwerterami I/U. Dla kazdego z nich producent zaleca optymalną topologię, którą mozna modyfikować lub nie. "Przypinanie" tego samego konwertera do roznych przetwornikow moze spowodowac ze w jednym przypadku się trafi bardziej niz w innym. Np Burr Brown zaleca dla PCM1798 NE5534 i zupełnie inny konwerter I/U

Duzym nieporozumieniem jest stosowanie konwersji na rezystorze - na szczescie autor sie wycofal z tego pomyslu.

2. stosowanie dla przetworników o tak wyrafinowanych parametrach plytek uniwesalnych z dopinanymi modulami tez jest nie bardzo dobrym rozwiazaniem. Jezeli poptrzymy na parametry samego przetwornika, to musi być zachowany reżim prowadzenia mas, zasilań itp - inacze moze wystapić spora degradacja parametrów.

Dla mnie jest to niezbyt wiarygodny test - co nie znaczy ze przetworniki Wolfsona nie są dobre.

Ukryta Zawartość

>tomek_j

>Duzym nieporozumieniem jest stosowanie konwersji na rezystorze

Piszesz bzdury, a nieznający tematu też czytają forum i mogą zasugerować się takim wpisem. Daruj to sobie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek:

">Piszesz bzdury, a nieznający tematu też czytają forum i mogą zasugerować się takim wpisem. Daruj to sobie."

Oto przykład. Nota katalogowa do AD1955, str. 13 wspomina:

"Active I/V converters should be used, which will hold the DAC outputs at a constant voltage level. Passive I/V conversion should not be used, since the DAC performance will be seriously degraded."

To co pisał tomek_j, to nie są bzdury.

gagacek, 4 Cze 2007, 10:35

>>tomek_j

>>Duzym nieporozumieniem jest stosowanie konwersji na rezystorze

>Piszesz bzdury, a nieznający tematu też czytają forum i mogą zasugerować się takim wpisem. Daruj to

>sobie.

no cóż.... kazdy się mozę pomylić. Jezeli ja pisze bzdury, to może Ty mi powiesz dlaczego? Samo stwierdzenie to za mało. Podejrzewam, że Twoja alergiczna wypowiedź wynika z szeroko propagowanyego twierdzenia ,ze nalepsza "sonicznie" jest konwersja I/U na rezystorze. Ja sie z tym twierdzeniem nie zgadzam w przypadku nowoczesnych przetworników z symetrycznym wyjściem prądowym - a takie w przypadku tego testu były opisywane. Nie zgadzam sie bo jak zanaczył Edward producenci nie polecaja takiego rozwiaznia, a wybacz jakoś bardziej im ufam niz tym którzy proponuja konwersje na rezystorze jako jedynie słuszna, bo ktos tam tak sobie wymyslił i juz.

Przedstaw logiczne argumenty zeby stosowac konwersję na rezystorze w przypadku PCM1798 lub AD1955, pokaz pomiary, że parametry sie nie degradują itp.

Pzdr

T.

Panowie, proszę: Najpierw trochę praktyki, czytanie niektórych wypowiedzi (także i na tym forum było sporo dyskusji na ten temat, część wypowiedzi całkiem sensowna) też nie zaszkodzi, nie wyrywać tekstów z not katalogowych z kontekstu... I bedzie OK. Jeśli macie inne zdanie - no cóż, każdy ma prawo do swojego zdania. Mnie tylko nie przypadła do gustu "jednoznaczna" wypowiedź poprzedzającego.

ps. Nawet przestudiowanie zastosowanych w praktyce aplikacji D/A wielu CD z najwyższej półki wystarczyłoby za odpowiedź, temat jest bardzo szeroki i nie tak jednoznaczny jak wynika z odpowiedzi powyżej, ale to zupełnie inny temat.

Nie zamierzam/nie mam ochoty na bicie piany, przepraszam, więc dalej głosu w dyskusji zabierał nie bedę.

Trochę sensu poproszę.

>>>gagacek

Akurat w przypadku omawianego rodzaju przetworników Sigma- Delta z wyjściem prądowym, to to trudno się nie zgodzić że konwersja U/I aktywna ( niekoniecznie na opampie) jest najrozsądniejszym rozwiązaniem, i nie ma DACa komercyjnego z zastosowaniem takich chipów z konwersja pasywną.

Tia... PCM1798 delta-sigma. Ciekawe, ciekawe...

A w ogóle tematem jest:

*** Wolfson WM8740 DAC, gdzie kupić. ***

Z mojej strony pas, to nie ma sensu.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 4 Cze 2007, 13:22

>Mnie tylko nie przypadła do gustu "jednoznaczna" wypowiedź poprzedzającego.

Nie mniej jednoznaczna niz Twoja :-))

>Tia... PCM1798 delta-sigma. Ciekawe, ciekawe...

pewnie ze nie delta sigma tylko sigma delta. Tak powaznie jak nie sigam delta to jaka? - pytam poważnie bo moze wiesz co BB wymyslił za konwersje w swoich DAC audio? Ja osobiście obstawiam wielopoziomowy modulator sigam delta z "ichnim" modułem prądowym - ale zawsze to bedzie sigma delta z oversamplingiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.