Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie po 4 godzinach testowania w towarzystwie szwagra zdecydowanie Meridian:

Bas szybszy potężniejszy i bardziej kontrolowany,średnica to normalnie Miodzio wszystko się odtworzyło i uwypukliło,scena sprawia wrażenie większej ,ale separacja instrumentów to prawdziwa klasa wszędzie więcej powietrza wszystko słyszalne wyraźniej,górne pasmo soczyste, ale ocieplone i nie męczy jak Krell

Ogólnie Krell to też bardzo dobry CD ale Meridian dostaje ode mnie Celujący no i ten stan (Jak sklepowy):))))

Zamówiłem na Allegro podstawki antywibracyjne z kulkami 3 szt,słyszałem od znajomego że efekt bardzo mile mnie zaskoczy,czekam paczkę ma być w środę

Jedną podstawia się pod napęd,drugą pod wyjście sieciowe,a trzecią pod analogowe opiszę czy gra warta świeczki.

Tak więc zagoszczę panowie u was na dłużej,bo to drugi mój tak dobry zakup po Infinity które posiadam

Pozdrawiam

Mirek

.

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Witam

No Kulki dają dość sporo,większa swoboda,scena ,rozdzielczość ogólnie przyjemniej się słucha Polecam link

http://allegro.pl/show_item.php?item=2966784283 Facet robi naprawdę dobrą robotę i nie drogo.Praktycznie takie same okrzyczane jako nowość w jednym z Trójmiejskich sklepów to wydatek 1000 pln a markowe jakiejś tam firmy(nie pamiętam) to 2000 pln

Ja kupiłem z dodatkowymi kulkami z azotku krzemu i zapłaciłem 199 pln:) te odpowiadają mi lepiej

Fajna zabawa ,na pewno zagra inaczej....

Pozdro

A są jakieś inne wzmacniacze w audio oprócz prądowych?

Oprocz wzmacniaczy pradowych sa jeszcze napieciowe i to one stanowia 90pare procet rynku.Pradowe to egzotyka,charakteryzuja sie wysoka impedancja wyjsciowa-napieciowe na odwrot

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Witam

Czy ktoś z kolegów wie jaki laser posiada Meridian 508.20 bo tak na zapas bym kupił .

Chodzi mi o symbol

I jaka cena za nowy z napędem z drugiej ręki bo mam możliwość kupna

Cześć Mirunias38.

Lasera jako takiego nikt nie wymienia,a raczej cały napęd z laserem symbol CDM 12.4/05.

http://www.ebay.com/itm/Original-Philips-CDM-12-4-CDM12-4CD-VAM1204-Laser-Lens-/180644439142?pt=US_CD_Players_Recorders&hash=item2a0f3f6466

Tak wygląda kompletny mechanizm.Ktoś jednak sygnalizował,że nie wszystkie 12.4 działają w meridianach.Najlepiej jak się montuje laser,ma się pewność,że chodzi.Zapasy robili posiadacze 508.24 ,bo tam siedzi niedostępny CDM 12.5.

Szukał bym ofert sprzedaży napędu 12.4 ,gdzie sprzedawca podaje ,że pasuje on do konkretnego modelu odtwarzacza.Najpewniej w UK.

Nie przejmuj się tym laserem :) Pytałeś poprzedniego właściciela,czy wymieniał już laser ? Ja mam już wymieniany.jakieś 4 lata temu ,śmiga bez zająknięcia.

Dzięki kolego baltfan widzę że sporo tego w sprzedaży .

Popytam poprzedniego właściciela

Pozdrawiam

Czesc mirunias38, z tego co opisałeś wcześniej, to na bank mój Meridian 508.20, pozdrów go ode mnie:), to najlepsze cd jakie kiedykolwiek posiadałem.

Witam wiec z moimi D600-tkami. Czekaja jeszcze na 7-pinowe wtyczki do zrobienia tego laczacego je kabla i wtedy bedzie mozna zrobic ich oficjalna premiere z podaniem sygnalu na dac-i ktore drzemia wewnatrz :)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Czesc mirunias38, z tego co opisałeś wcześniej, to na bank mój Meridian 508.20, pozdrów go ode mnie:), to najlepsze cd jakie kiedykolwiek posiadałem.

Pozdrowiłem :)

Tak jak piszesz ,najlepszy CD to dobre określenie kto nie był u mnie na odsłuchach , twierdził tak samo(bardzo mnie to cieszy).........:)

W bezpośrednim starciu pokonał Krell kav 300cd i to pod każdym względem.

Wygląda nie pozornie ,a gra jak mistrzostwo świata:) i o to w tu chodzi...............NO

NO

Edytowane przez mirunias38

Pozdrowiłem :)

Tak jak piszesz ,najlepszy CD to dobre określenie kto nie był u mnie na odsłuchach , twierdził tak samo(bardzo mnie to cieszy).........:)

W bezpośrednim starciu pokonał Krell kav 300cd i to pod każdym względem.

Wygląda nie pozornie ,a gra jak mistrzostwo świata:) i o to w tu chodzi...............NO

NO

Nie będę wchodził w szczegóły, ale on był tak zadbany i tak mało grał(tylko i wyłącznie oryginalne płyty), że o laserze czy tez mechanizmie nie musisz myśleć, on pogra jeszcze wiele wiosenek na tym co ma, a zapewniam Cię, że nigdy nie był rozkręcany, w zasadzie to jest prawie nówka sztuka. Pół roku szukałem 508 w takim stanie, można było taniej, ale zawsze coś było nie tak, ja dałem czwórę(kupiłem od pierwszego właściciela - maniaka pedanterii:))

Pozdrawiam serdecznie Ciebie.... no i moją byłą......508 :)

Gdybyś potrzebował dobry IC do 508, to wal na PW lub tel(o mnie).

Witam

Przymierzam się do cd 506. Jest oferta 506 ale na płycie czołowej nie ma wpisane ile bit. Wynikałoby, że to 16 bit ale laser ma prosty CDM 12.4 a nie po zagiętym torze. Z tego co wiem po zagiętym torze miały tylko 506.16. Właściciel też nie wie ile ma bit. Poza tym jakie najlepsze brzmienie miały 506.16, 506.18 czy 506.20, 506.24? Które z nich miały najlepszy wokal?

Witam

Przymierzam się do cd 506. Jest oferta 506 ale na płycie czołowej nie ma wpisane ile bit. Wynikałoby, że to 16 bit ale laser ma prosty CDM 12.4 a nie po zagiętym torze. Z tego co wiem po zagiętym torze miały tylko 506.16. Właściciel też nie wie ile ma bit. Poza tym jakie najlepsze brzmienie miały 506.16, 506.18 czy 506.20, 506.24? Które z nich miały najlepszy wokal?

Jest możliwość sprawdzenia "ile bit". Trzeba złożyć zapytanie na stronie Meridiana podając nr seryjny. Co do 2 części pytania, to najciemniejsza jest 16, 18 nie słuchałem, ale podobno bardzo dobrze, 20 rewelacyjnie, 24 nie słuchałem, nie znam również opinii na jej temat. Który z nich miał najlepszy wokal?, odczucia tutaj moga być mocno subiektywne, dla mnie 20.

Edytowane przez mariuszdab

Z tego co się orientuję, to 506 była tylko w 3 wersjach: bez napisu to 16bit, pozostałe dwie wg napisu na obudowie 20 lub 24bit.

http://www.meridian-audio.info/show.php?compid=45

Co do zagiętego lasera to pierwsze wersje z nr 100xxx taki miały, natomiast 200xxx już prosty (o ile dobrze pamiętam).

Edytowane przez belami

A czy 16 bitowe miały już też wyświetlacz DOT obok analogowych?

506.16 występowały tylko z wyświetlaczami analogowymi. Wymieniona wersja wyposażana była tylko i wyłącznie w napęd 4.19 z laserem chodzącym po łuku.

Kolejną była wersja 18 bit z wyświetlaczem DOT oraz napędem 12.4. Meridian 506.20 wyposażono podobnie. 506.24 posiada napęd 12.5.

Napisu ...bit na pewno nie było na 16 oraz 18 bitowej wersji.

Mariuszdab,

za pozwoleniem,tak zachwalasz 508.20(i w ogole M.).dlaczego pozbyles sie go?

Dość pilne potrzeby finansowe oraz chęć potestowania innych klamotów, zainteresowały mnie stare ale tanie i dobre klocki Cyrusa, Sugdena, Audiolaba itp.

Zresztą nawet bez zachwalania marka Meridian wiele sobą reprezentuje, ten kto posiadal dobrze wie o czym piszę. Posiadałem cd 206, 506.16, 508.20 oraz wzmacniacze 551 oraz Meridian Power Amplifier(wzmak z 1985 roku) i każdy z wymienionych był bardzo udanym urządzonkiem.

Dzięki za informacje. Tylko dlaczego na stronie Meridiana nic nie wspominają o 506.18? I czy w 506.18 był już inny przetwornik?. Inny niż w 506.16?

Edytowane przez Royber

mialem 507 i testowalem G08-2. 507ka byla wprost nieprawdopodobnie wrazliwa na kabel sieciowy.wspominany tu i owdzie Bazodrut przy okazji podrzucil mi kiedys swoj-skok jakosciowy o 3 klasy!

Doczytałem o 506. Wersje 18-bit to sprzęt z numeracją fabryczną 200xxx, wcześniejsze czyli 100xxx były 16-bit i laser po łuku.

Przy okazji dołączam do klubu ze swoją 506.18 upgrade do 24-bit (w firmie Meridian oczywiście). W komplecie z 551 oraz monitorami RLS Callisto III tworzą bardzo minimalistyczny zestaw, ale z dużym dźwiękiem.

Jakie sieciówki oraz interconnect warto posłuchać w zestawie 551 i 506.24? Czy warto wymieniać bezpieczniki na jakieś rodowane?

Z sieciówek polecam spróbować Wireworld Electra Gold,ten kabel zasilał u mnie przez lata kolejno wszystkie odtwarzacze Meridiana:

506.20,506.24,508.20.

Z interkonektów zazwyczaj wzrok kierowałem w kierunku miedzi monokrystalicznej,np:Furutech FA220.

l'enfant sauvage

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.