Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

26eb07fba77ee68dbe2eb35548e74c75.jpg

Czy dokładnie? Mogę wrócić do informacji, obrazu swoich poprzednich ,,odejść,, choć fizycznie tego nie odczuję.
Na codzień jestem świadomy istnienia energetycznej przestrzeni, jej możliwości, zagrożeń i gdy trzeba wchodzę czynnie w interakcję.

Pytanie dlaczego Bóg do tego wszystkiego dopuszcza jest zrozumiałe .

Odpowiedz na to jest złożona i w kilku zdaniach trudno to przekazać . Ale w wielkim skrócie napiszę . 
Po stworzeniu Adama i Ewy mieli oni żyć wiecznie . Jedynym zakazem było nie zrywanie owocu (nie jabłka jak to wielu mówi) z jednego drzewa . W ten sposób pokazać mogli podporządkowanie się woli Bożej jak i też dowieść że są posłuszni Bogu . Wiedzieli że jeśli zjedzą ten owoc wypowiedzą posłuszeństwo Bogu i zakwestionują prawo Boże do zwierzchnictwa . Zbuntowany anioł ,który za pośrednictwem węża nakłonił Ewę aby zjadła ten owoc razem z Adamem poddał w wątpliwość czy po zjedzeniu napewno umrą .
Od tamtej pory ludzkości pozostawiony jest czas na to by pokazali czy mogą rządzić się bez Boga .

Odpowiedz jest prosta ,nie potrafimy tego robić . Stąd wojny ,przemoc itp. 
Ale to nie Boga wina ,że ludzie obrali taką drogę i zafundowali przez tysiąclecia daleko odbiegający od Bożego system wartości i właściwego postępowania .

Czas pozostawiony z chronologii Biblijnej dobiega końca ,gdyż spełniają się elementy ,,znaku końca’’ na naszych oczach o ,którym tak dużo mówił Pan Jezus.. Ludzie wypróbowali wszelkie formy władzy i było i jest jak widać słabo .

Kiedy Bóg zaingeruje to tylko wie  Jezus , ale napewno czas pozostawiony ludzkości wystarczająco pokazał że nie potrafimy rządzić się bez pomocy i kierownictwa Boga . To co oglądamy na własne oczy ,czyli przemoc ,wojny ,głód choroby to efekt pozostawionego nam czasu .

16 minut temu, MSki napisał:

..z gliny i śliny można lepić jedynie dzbany

..według różnych przekazów przed Ewą była Lilith

Adam z Ewą być może myśleli podobnie i dlatego chcieli żyć bez Boga ,po swojemu . 

Godzinę temu, TomekL3 napisał:

Różnie bywało.

opowiesz? 

33 minuty temu, MSki napisał:

..według różnych przekazów przed Ewą była Lilith

i adam na nowszy model wymienił?

54 minuty temu, Bartik napisał:

Pytanie dlaczego Bóg do tego wszystkiego dopuszcza jest zrozumiałe .

Odpowiedz na to jest złożona i w kilku zdaniach trudno to przekazać . Ale w wielkim skrócie napiszę . 
Po stworzeniu Adama i Ewy mieli oni żyć wiecznie . Jedynym zakazem było nie zrywanie owocu (nie jabłka jak to wielu mówi) z jednego drzewa . W ten sposób pokazać mogli podporządkowanie się woli Bożej jak i też dowieść że są posłuszni Bogu . Wiedzieli że jeśli zjedzą ten owoc wypowiedzą posłuszeństwo Bogu i zakwestionują prawo Boże do zwierzchnictwa . Zbuntowany anioł ,który za pośrednictwem węża nakłonił Ewę aby zjadła ten owoc razem z Adamem poddał w wątpliwość czy po zjedzeniu napewno umrą .
Od tamtej pory ludzkości pozostawiony jest czas na to by pokazali czy mogą rządzić się bez Boga .

Odpowiedz jest prosta ,nie potrafimy tego robić . Stąd wojny ,przemoc itp. 
Ale to nie Boga wina ,że ludzie obrali taką drogę i zafundowali przez tysiąclecia daleko odbiegający od Bożego system wartości i właściwego postępowania .

Czas pozostawiony z chronologii Biblijnej dobiega końca ,gdyż spełniają się elementy ,,znaku końca’’ na naszych oczach o ,którym tak dużo mówił Pan Jezus.. Ludzie wypróbowali wszelkie formy władzy i było i jest jak widać słabo .

Kiedy Bóg zaingeruje to tylko wie  Jezus , ale napewno czas pozostawiony ludzkości wystarczająco pokazał że nie potrafimy rządzić się bez pomocy i kierownictwa Boga . To co oglądamy na własne oczy ,czyli przemoc ,wojny ,głód choroby to efekt pozostawionego nam czasu .

Bajeczki, dlaczego mam odpowiadać za czyjeś czyny?! 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, MSki napisał:

..z gliny i śliny można lepić jedynie dzbany

Dosłowne przyjmowanie tekstów alegorycznych nie jest dobrym pomysłem.

Dlatego wcześniej pisałem ,że Biblia nie jest książką historyczną.

Na pewnym etapie dojrzałości symbolika drzewa dobrai zła węża raju , nagości i poczucia winy musi ustąpić realnym przemyśleniom filozoficznym i przełożeniu sensu istnienia ,jego początku drogi i przeznaczenia rodzaju ludzkiego....

Oczywiście pozostawanie w strefie symbolu historii stworzenia nie jest czymś złym i warto mieć świadomośc ,że nie każdy potrafi uwolnić się od tej symboliki dlatego wyśmiewanie tych , którym potrzebne jest oparcie myślenia na symbolu świadczy tylko o małości wyśmiewającego i jego niskim poziomie kultury

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

Dosłowne przyjmowanie tekstów alegorycznych nie jest dobrym pomysłem.

Dlatego wcześniej pisałem ,że Biblia nie jest książką historyczną.

Na pewnym etapie dojrzałości symbolika drzewa dobrai zła węża raju , nagości i poczucia winy musi ustąpić realnym przemyśleniom filozoficznym i przełożeniu sensu istnienia ,jego początku drogi i przeznaczenia rodzaju ludzkiego....

Oczywiście pozostawanie w strefie symbolu historii stworzenia nie jest czymś złym i warto mieć świadomośc ,że nie każdy potrafi uwolnić się od tej symboliki dlatego wyśmiewanie tych , którym potrzebne jest oparcie myślenia na symbolu świadczy tylko o małości wyśmiewającego i jego niskim poziomie kultury

Według ciebie to chyba całe Pismo Święte to symbolika .  A jednak odkrycia archeologiczne dowodzą że jest dokładna pod względem historycznym . Jak sobie to tłumaczysz? 

59 minut temu, Bartik napisał:

Każdy odpowie za siebie samego . Masz jeszcze trochę czasu .

Ale dlaczego mam odpowiadać i pokutować za coś czego nie zrobiłem i za kogoś kogo nie znam nawet 🙂

Panowie bądźmy poważni 😄

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Bartik napisał:

Według ciebie to chyba całe Pismo Święte to symbolika .  A jednak odkrycia archeologiczne dowodzą że jest dokładna pod względem historycznym . Jak sobie to tłumaczysz? 

Nie brałeś pod uwagę takiego faktu ,że w stworzeniu człowieka najważniejsze jest tchnienie życia ?

Oraz to ,że na obraz i podobienstwo Boga?

To czy jego ciało powstało z czystej próżni poddanej działaniu pól grawitacyjnych

czy zostało ulepione z gliny żebra czy ugotowane w kociołku  nie ma żadnego znaczenia ?

Ludzie pierwotni mieli okreslone granice percepcji i opis stworzenia jest przystępny jasny ale symboliczy

Nie ma znaczenia czy zeżarli owoc, pomaranczę jabłko śliwkę czy nic nie zjedli

ważne ,ze sprzeciwili się swemu Stwórcy przez co stracili nieśmiertelność ... liczy siuę sam fakt nieposłuszeństwa a jak go przedstawimy nie na to dla myślącego człowieka znaczenia

podobnie wąż , może to była cobra a może pyton a może tylko zły duch lub jego zwykły podszept jakiego codziennie doświadczamy?

Nie jest to ważne , ważny jest akt woli uznanie podszeptu diabła za dobrą monetę i podążenie za jego radą mimo wiedzy ,ze przyniesie to opłakanae skutki

Dziś też mamy Dekalog a jednak wielu ludzi ulega podszeptom diabła i wybiera akty zła mimo ,że dokładnie wiedzą ,że czynią źle i jak dobre postępowanie powinno wyglądać.

Opis pierwszego grzechu to czysta symbolika , bardzo głęboka, przerażająca i trafiająca do wszystkich od dziecka do staruszka ...ale jednak tylko symbolika

jak przypowieści Jezusa....

21 minut temu, Bartik napisał:

A jednak odkrycia archeologiczne dowodzą że jest dokładna pod względem historycznym . Jak sobie to tłumaczysz? 

Poproszę o konkretne przykłady z linkami odkryć archeologicznych o których piszesz ?

15 minut temu, Ajothe napisał:

Ale dlaczego mam odpowiadać i pokutować za coś czego nie zrobiłem i za kogoś kogo nie znam nawet 🙂

Panowie bądźmy poważni 😄

Nie za kogoś ,tylko za to co robisz w swoim życiu . 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Bartik napisał:

Nie za kogoś ,tylko za to co robisz w swoim życiu . 

Próbujesz być świętszym sędzią niż Bóg

Pamiętasz dwóch morderców powieszonych razem z Jezusem?

Wystarczyło słowo by Jezus do jednego z nich powiedział "dziś ze mną będziesz w raju"

bez pokuty chłost wyrzucania jaki to łotr był zły okrutny

polecam Ci tę scenę za każdym razem gdy zechce Ci się wytykać grzechy innemu człowiekowi

8 minut temu, slawek.xm napisał:

Nie brałeś pod uwagę takiego faktu ,że w stworzeniu człowieka najważniejsze jest tchnienie życia ?

Oraz to ,że na obraz i podobienstwo Boga?

To czy jego ciało powstało z czystej próżni poddanej działaniu pól grawitacyjnych

czy zostało ulepione z gliny żebra czy ugotowane w kociołku  nie ma żadnego znaczenia ?

Ludzie pierwotni mieli okreslone granice percepcji i opis stworzenia jest przystępny jasny ale symboliczy

Nie ma znaczenia czy zeżarli owoc, pomaranczę jabłko śliwkę czy nic nie zjedli

ważne ,ze sprzeciwili się swemu Stwórcy przez co stracili nieśmiertelność ... liczy siuę sam fakt nieposłuszeństwa a jak go przedstawimy nie na to dla myślącego człowieka znaczenia

podobnie wąż , może to była cobra a może pyton a może tylko zły duch lub jego zwykły podszept jakiego codziennie doświadczamy?

Nie jest to ważne , ważny jest akt woli uznanie podszeptu diabła za dobrą monetę i podążenie za jego radą mimo wiedzy ,ze przyniesie to opłakanae skutki

Dziś też mamy Dekalog a jednak wielu ludzi ulega podszeptom diabła i wybiera akty zła mimo ,że dokładnie wiedzą ,że czynią źle i jak dobre postępowanie powinno wyglądać.

Opis pierwszego grzechu to czysta symbolika , bardzo głęboka, przerażająca i trafiająca do wszystkich od dziecka do staruszka ...ale jednak tylko symbolika

jak przypowieści Jezusa....

Rzymian 5:12-14 przeczytaj słowa apostoła Pawła , nie miał wątpliwości co do Adama, dlaczego ty masz ? Dla Pawła nie była to symbolika .

10 minut temu, slawek.xm napisał:

Próbujesz być świętszym sędzią niż Bóg

Pamiętasz dwóch morderców powieszonych razem z Jezusem?

Wystarczyło słowo by Jezus do jednego z nich powiedział "dziś ze mną będziesz w raju"

bez pokuty chłost wyrzucania jaki to łotr był zły okrutny

polecam Ci tę scenę za każdym razem gdy zechce Ci się wytykać grzechy innemu człowiekowi

Chyba nie czytasz ze zrozumieniem , odpowiadamy za to co robimy w swoim życiu a nie za to co uczynił Adam z Ewą , sami pokazujemy czy chcemy żyć jak chce Bóg czy Moźe jak nam się podoba . 
Nikomu nic nie wytykam , także uspokój się i nie wmawiaj mi głupot .

@slawek.xm, jako protestant nie mogę zgodzić się że Biblię zwłaszcza Księgę Rodzaju należy interpretować symbolicznie... Rozumiem, że przedstawiasz swoją opinię z perspektywy katolika który powiela dogmaty magisterium kościoła, jednak zachęcam Cię do przeczytania podlinkowanego artykułu byś chociaż mógł poznać stanowisko i argumentacje ewangelicznego chrześcijaństwa oraz byś mógł wyrobić sobie osobiste zdanie pod tym względem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Bartik napisał:

Nikomu nic nie wytykam , także uspokój się i nie wmawiaj mi głupot .

obraz.thumb.png.191e75ce3551d307d7685e9777a33ba2.png

te wypowiedzi świadczą o tym , że straszysz kolegę pokutą za czyny mimo , że nie wiesz nawet jakie są i stąd moja reakcja

16 minut temu, Bartik napisał:

Rzymian 5:12-14

"Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli.. Bo i przed Prawem grzech był na świecie, grzechu się jednak nie poczytuje, gdy nie ma Prawa.  A przecież śmierć rozpanoszyła się od Adama do Mojżesza nawet nad tymi, którzy nie zgrzeszyli przestępstwem na wzór Adama. On to jest typem Tego, który miał przyjść."

Paweł opisuje tu fakt grzechu i śmierci , którą grzech sprowadził

ja pisałem o nieposłuszeńństwie...które jest grzechem

36 minut temu, slawek.xm napisał:

sprzeciwili się swemu Stwórcy przez co stracili nieśmiertelność ..

Przecież to co napisałem jest dokładnym odzwierciedleniem słów Pawła 🙂

Co więcej Paweł używa sformułowań " wzór Adama" "On to jest typem Tego, który miał przyjść."

Zauważ ,że Paweł w tych sformułowaniach bezpośrednio używa symboli

jak Ty czytasz i interpretujesz Biblię to mnie coraz bardziej zadziwia 🙂

Edytowane przez slawek.xm
7 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

te wypowiedzi świadczą o tym , że straszysz kolegę pokutą za czyny mimo , że nie wiesz nawet jakie są i stąd moja reakcja

Dziękuję za protekcje, jeszcze niczego bardzo złego nie uczyniłem, ale nigdy nie wiadomo co to będzie 😁 

Tak czy inaczej podziwiam za to ciągłe przepraszanie za grzechy, trochę to przytłaczające 😉

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Jezus swoją służbę rozpoczął od wezwania do pokuty i od tej postawy rozpoczyna się tak naprawdę życie z Bogiem. Pokuta to nieodłączny element życia chrześcijanina, który powinien w niej dostrzegać Bożą chwałę oraz łaskę.

"I mówiąc: Wypełnił się czas i przybliżyło się królestwo Boże. Pokutujcie i wierzcie ewangelii." (Mk 1:15), (Mat 3:2), (Mat 4:17) 

Prawda jest taka, że ludzie nie pojednani z Bogiem mają się czego bać...

"Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za to, co czynił w ciele, według tego, co czynił, czy dobro, czy zło." (2 Kor 5:10)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Tal napisał:

@slawek.xm, jako protestant nie mogę zgodzić się że Biblię zwłaszcza Księgę Rodzaju należy interpretować symbolicznie... Rozumiem, że przedstawiasz swoją opinię z perspektywy katolika który powiela dogmaty magisterium kościoła, jednak zachęcam Cię do przeczytania podlinkowanego artykułu byś chociaż mógł poznać stanowisko i argumentacje ewangelicznego chrześcijaństwa oraz byś mógł wyrobić sobie osobiste zdanie pod tym względem.

http://www.ulicaprosta.lap.pl/new/artykuly/apologetyka/katolicyzm-ekumenia/85-czy-zasada-sola-scriptura-jest-biblijna

wolę czytać osobiste rozważania niż wklejki

ale skoro zacząłeś ...

strona reformowani.info to jakieś wyznanie protestanckie dla którego sola sciptura też ma znaczenie

a jednak np

"

edna popularna opinia wielu zwolenników starej ziemi znana jest jako “hipoteza alegorii“. Jest to wiara, że “dni” stworzenia nie są nawet odrębnymi epokami, lecz nakładającymi się etapami długiego procesu ewolucyjnego. Zgodnie z tym poglądem, sześć dni opisanych w pierwszym rozdziale Księgi Rodzaju nie przedstawia żadnej chronologii, ale raczej alegorię, w której opisuje się proces twórczy dla naszych skończonych ludzkich umysłów.

Pogląd ten został po raz pierwszy przedstawiony przez liberalnych teologów niemieckich w XIX wieku, ale został przyjęty i propagowany w ostatnich latach przez niektórych czołowych ewangelików, w szczególności doktora Meredith G. Kline z seminarium teologicznego Westminster. Hipoteza alegorii zaczyna się od poglądu, że “dni” stworzenia w pierwszym rozdziale księgi rodzaju są symbolicznymi wyrażeniami, które nie mają nic wspólnego z czasem."

https://www.reformowani.info/ksiega-rodzaju-1-fakt-czy-alegoria/

Ja nikogo nie nawracam tylko prezentuję własne zdanie jako głos w dyskusji na równych zasadach z Twoim czy Bartika

Jak rzuci mi się w oczy opracowanie o alegoryczności Genesis typowo baptystyczne to będę o Tobie pamiętał

16 minut temu, Ajothe napisał:

Dziękuję za protekcje, jeszcze niczego bardzo złego nie uczyniłem,

ja..p  ideał 🙂

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Tal napisał:

Pokuta to nieodłączny element życia chrześcijanina, który powinien w niej dostrzegać Bożą chwałę oraz łaskę.

Osobiście coraz częściej mam dylemat i często zadaję sobie pytanie

czy sprawiedliwość Boga jest ważniejsza niż Jego miłosierdzie?

np scena z dziwką , którą Jezus uratował od ukamienowania..."Nikt cię nie potepił? ...I ja cię nie potępiam "

Jest fakt wybaczenia a żadnej pokuty nie ma ...nawet jej zapowiedzi

Notabene ten kawałek Ewangelii był w pierwszych wiekach chrześcijaństwa ukrywany

bo pierwszym chrześcijanom tak jak Tobie nie mieściło się w głowie ,że można przebaczyć grzechy i osiągnąć zbawienie bez pokutowania

a trzy grzechy były "niewybaczalne "morderstwo, zaparcie się wiary i cudzołóstwo

np święty Piotr apostoł nie otrzymałby rozgrzeszenia za trzykrotne zaparcie się Jezusa gdyby żył kilka wieków później... a Jezus oddał mu Swój Kościół i ...też bez pokuty.... "paś owce moje"

Na zbawienie nie możemy zasłużyć ani pokutą ani dobrymi uczynkami ani modlitwą bo wszystko to jest niczym wobec mocy i milosierdzia Boga

zbawienie otrzymujemy tylko dzięki łasce... i to jest ważny niepodważalny fakt

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

"Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli.. Bo i przed Prawem grzech był na świecie, grzechu się jednak nie poczytuje, gdy nie ma Prawa.  A przecież śmierć rozpanoszyła się od Adama do Mojżesza nawet nad tymi, którzy nie zgrzeszyli przestępstwem na wzór Adama. On to jest typem Tego, który miał przyjść."

Paweł opisuje tu fakt grzechu i śmierci , którą grzech sprowadził

ja pisałem o nieposłuszeńństwie...które jest grzechem

Przecież to co napisałem jest dokładnym odzwierciedleniem słów Pawła 🙂

Co więcej Paweł używa sformułowań " wzór Adama" "On to jest typem Tego, który miał przyjść."

Zauważ ,że Paweł w tych sformułowaniach bezpośrednio używa symboli

jak Ty czytasz i interpretujesz Biblię to mnie coraz bardziej zadziwia 🙂

Łuk 3:23-28 tu jest rodowód Jezusa ,spisał go lekarz Łukasz , pewnie to też podważysz ? Zobacz sam koniec lini rodowodowej . Ciekawe co wymyślisz teraz ? Przypowieść ,mit , symbolika czy co jeszcze ? Nikomu nie udało się podważyć tej lini rodowej . 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Bartik napisał:

Łuk 3:23-28 tu jest rodowód Jezusa ,spisał go lekarz Łukasz , pewnie to też podważysz ? Zobacz sam koniec lini rodowodowej . Ciekawe co wymyślisz teraz ? Przypowieść ,mit , symbolika czy co jeszcze ? Nikomu nie udało się podważyć tej lini rodowej . 

Po pierwsze nigdy nie powiedziałem ani nie napisałem , że cała Biblia to alegoria

np osiem błogosławieństw przyjąłem tak jakby ktoś mi obuchem w pusty łeb zasunął

Nie podważam żadnych rodowodów bo naukowo nie mam do tego prawa a prywatnie zastanawiam się tylko czy wobec żydowskiej tradycji nie powinno się bardziej dbać o rodowód Matki niż Jej Syna 🙂

poza tym wystarczy mi fakt historyczności Jezusa i Jego nauka a kto tam był Jego prapra przodkiem dla mnie nie ma znaczenia

"Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauki, do strofowania, do poprawiania, do wychowywania w sprawiedliwości; Aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła w pełni przygotowany." (2 Tym 3:16-17)

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Tal napisał:

"Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauki, do strofowania, do poprawiania, do wychowywania w sprawiedliwości; Aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła w pełni przygotowany." (2 Tym 3:16-17)

amen

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

Osobiście coraz częściej mam dylemat i często zadaję sobie pytanie

czy sprawiedliwość Boga jest ważniejsza niż Jego miłosierdzie?

Przypadkowo przeczytałem Twój wpis. W tym wątku nie wypowiadam się ponieważ mam zupełnie inne przekonania.
Jednak odpowiadając na Twoje rozterki - nie ma ani sprawiedliwości, ani miłosierdzia Boga bo On o tym nie decyduje. Decydujemy my sami i otaczający nas świat czyli sytuacje, które mają wpływ na nasze życie.

Dlaczego w Europie Centralnej czci się boga z pustynnych terenów na południu? Czy nie mamy swoich tradycyjnych bogów, wpisujących się w naszą przyrodę i obyczaje oraz zwyczaje żywieniowe? Jaka presja powoduje, że żydowski misiek z pustynnych terenów miesza w głowach gamoniom znad Bałtyku? I cytują o rybach, szatach, szarańczy.... U nas są dziki, skóry i koniki polne 😫

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, soundchaser napisał:

Przypadkowo przeczytałem Twój wpis. W tym wątku nie wypowiadam się ponieważ mam zupełnie inne przekonania.
Jednak odpowiadając na Twoje rozterki - nie ma ani sprawiedliwości, ani miłosierdzia Boga bo On o tym nie decyduje. Decydujemy my sami i otaczający nas świat czyli sytuacje, które mają wpływ na nasze życie.

Jak Putina w niebie zobaczysz to zmienisz zdanie?

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Jak Putina w niebie zobaczysz to zmienisz zdanie?

Bo Bóg jest taki miłosierny, że zaprowadzi Putina do nieba?
I jednocześnie sprawiedliwy?

Przestań...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.