Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Tal napisał:

Z tą różnicą że ja przywołane wersety omawiam i precyzuje komentarzem...

Możliwe że zbyt krótkie komentarze pisze ,ale te fragmenty nie trzeba według mnie komentować .

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, 23031970 napisał:

Jezus nazywany jest również Królem. Czy to oznacza,  że jeżeli nazwiemy np.: Dawida królem , to Dawid jest równy Jezusowi?

Otóż król,  królowi nie jest równy. 🙂

daj se spokój z rozumowaniem tylko módl się o łaskę wiary ...

Ta.... Wersety, formułki, wyjaśnienia... Tymczasem bóg to idea taka sama, jak inne wymyślone przez człowieka.

Wierzysz idei, w ideę, to dla Ciebie ona jest.

Nie wierzysz, to jej nie ma i choćbyś na uszach stawał, by ją sobie wyjaśnić, lub ktoś by Ci to robił, to nie sprawi, że nagle się pojawi. 

To nie fakt naukowy, że można go wyjaśnić, czy wykonać eksperyment, który dowiedzie istnienia boga, bo to tylko niematerialna IDEA.

Sorry, taki klimat...

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

daj se spokój z rozumowaniem tylko módl się o łaskę wiary ...

Ja już dostąpiłem łaski Bożej ,  ale dziękuję.😉

I oczywiście będę się modlił,  abyś i Ty w końcu zrozumiał,  iż anioł powiedział do Marii , że Jezus będzie nazwany nie  Najwyższym , ale " Synem Najwyższego "( Łukasza 1:32)

Piotr

Przesłanek jednak przemawiających za istnieniem Boga i tego że wiara w Boga jest racjonalna było w tym wątku przytaczanych tyle że każdy szanujący się sceptyk-naturalista powinien uczciwie przyznać sens takiemu myśleniu i postawie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, 23031970 napisał:

Ja już dostąpiłem łaski Bożej ,  ale dziękuję.😉

I oczywiście będę się modlił,  abyś i Ty w końcu zrozumiał,  iż anioł powiedział do Marii , że Jezus będzie nazwany nie  Najwyższym , ale " Synem Najwyższego "( Łukasza 1:32)

dyskutowaliśmy na ten temat kilkanaście razy podobnie jak nad tematem czyśćca , nieśmiertelnej duszy i samego zmartwychwstania

poszukaj sobie kogoś innego do wciskania mu wydumek ŚJ

mnie już niczym nie zdziwisz

Za świadków jehowy to trzeba się modlić może Bóg kiedyś da im poznanie i przejrzą na oczy że tkwią w sekciarskiej organizacji...

5 minut temu, porlick napisał:

To nie fakt naukowy, że można go wyjaśnić, czy wykonać eksperyment, który dowiedzie istnienia boga, bo to tylko niematerialna IDEA.

Gdybyś jeszcze wiedział co to filozofia, na co miała i ma wpływ to byłaby dopiero IDEA.
Może pewne rzeczy powiązałbyś też przypadkiem z nauką, choćby dla idei.
Jakież do szczęście, że żadna z nauk nie jest jeszcze do końca zbiorem zamkniętym.
Wracając do Wiary, po co ci dowód naukowy na istnienie Boga, czyżbyś wątpił w jego nie istnienie?
Zatem jednak wierzysz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

dyskutowaliśmy na ten temat kilkanaście razy podobnie jak nad tematem czyśćca , nieśmiertelnej duszy i samego zmartwychwstania

poszukaj sobie kogoś innego do wciskania mu wydumek ŚJ

mnie już niczym nie zdziwisz

Zapomniałeś jeszcze wspomnieć ,  o niebiblijnym chrzcie niemowląt , czy choćby nawracaniu  pogan mieczem i ogniem ,  i niestety nie są to wydumki , lecz " owoce" Twojego Kościoła. 

" Po owocach ich poznacie" .

Piotr

2 minuty temu, Tal napisał:

Za świadków jehowy to trzeba się modlić może Bóg kiedyś da im poznanie i przejrzą na oczy że tkwią w sekciarskiej organizacji...

Podoba mi się ta kultura ącka w dyskredytacji wyznawców innych wersji religii. Brawo.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

8 minut temu, MV2 napisał:

Podoba mi się ta kultura ącka w dyskredytacji wyznawców innych wersji religii. Brawo.

Gdybyś zgłębił doktrynę organizacji ŚJ w kontekście biblijnym oraz mechanizmy od szczebla ciała kierowniczego a skończywszy na relacjach między wierzącymi oraz ich stosunku do ludzi z zewnątrz w tym swoich krewnych którzy wyszli z tej organizacji to nie miałbyś skrupułów by jasno i wyraźnie mówić o nich sekta. Wystarczy wysłuchać kilkuminutowych świadectw na YouTube ludzi którzy uwolnili się z tej sekty i tego jak są postrzegani przez swoich bliskich którzy tkwią w tej zwiedzionej organizacji. 

Edytowane przez Tal

1 minutę temu, Tal napisał:

Gdybyś zgłębił doktrynę organizacji ŚJ w kontekście biblijnym

Nie zgłębiam doktryny żadnej "organizacji" i nie będę zgłębiał, bo mi się rozum spłyci..... Zostań z Bogiem.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Teraz, MV2 napisał:

Nie zgłębiam doktryny żadnej "organizacji" i nie będę zgłębiał, bo mi się rozum spłyci..... Zostań z Bogiem.

W takim razie nie komentuj czegoś o czym nie masz pojęcia...

9 minut temu, Tal napisał:

Świadkowie Jehowy są ,  jakby nie z tego świata,  nie chodzą na wybory , nie idą do wojska,  nie udzielają się politycznie , utrzymują swój Kościół z własnych a nie podatnika pieniędzy , nie oddają czci obrazom i figurom , nie błogosławią oręża wojennego ,itd.

Do złudzenia przypominają mi chrześcijan z pierwszego wieku .

Piotr

18 minut temu, xniwax napisał:

Wracając do Wiary, po co ci dowód naukowy na istnienie Boga, czyżbyś wątpił w jego nie istnienie?
Zatem jednak wierzysz.

Nie wątpię, ani nie wierzę. Wiem, że pojęcie boga wymyślono sobie bardzo dawno temu, by wytłumaczyć coś, czego prymitywni ludzie nie potrafili zrozumieć. A przy okazji znaleźli się tacy, co sprytnie to wykorzystali, by żyć bez wysiłku na koszt tych, co wierzą. I tak jest do dziś, choć ludzie wytłumaczyli już praktycznie wszystko, co kiedyś przypisywano boskiemu działaniu, a resztę wytłumaczą w przyszłości. Przy okazji, zawsze można na gniew boga zwalić własne niepowodzenia i życiowe wpadki. 🙄

12 minut temu, Tal napisał:

W takim razie nie komentuj czegoś o czym nie masz pojęcia...

Bo co?  Poskarżysz się Bogu? 😉

12 minut temu, 23031970 napisał:

Świadkowie Jehowy są ,  jakby nie z tego świata,  nie chodzą na wybory , nie idą do wojska,  nie udzielają się politycznie , utrzymują swój Kościół z własnych a nie podatnika pieniędzy , nie oddają czci obrazom i figurom , nie błogosławią oręża wojennego ,itd.

E tam. Pracowałem kiedyś z jednym. Był po matematyce, świetny programista i inteligentny człowiek. Koleżeński.

6 minut temu, porlick napisał:

Wiem, że pojęcie boga wymyślono sobie bardzo dawno temu, by wytłumaczyć coś, czego prymitywni ludzie nie potrafili zrozumieć.

To tu się grubo mylisz. Czego dowodem jest bez sensu użyte słowo "sobie", które przeczy temu co napisałeś.
Nie będę ci tłumaczył dlaczego, sam musisz do tego dojść.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

38 minut temu, 23031970 napisał:

Zapomniałeś dodać nie obchodzenie urodzin, brak zgody na transfuzję krwi, życie w ciągłym strachu jakby ten zapowiadany wielokrotnie armagedon miał w końcu nadejść... najgorszy jest chyba ten zakaz kontaktu z osobami które już ŚJ nie są czyli zrywanie i odwracanie się od krewnych w tym ograniczanie kontaktów ze światem zewnętrznym, zniechęcanie do wyższego wykształcenia... nie wspominając o pedofilii np. sprawa z Australii, gdzie w ciągu 60 lat odnotowano ponad tysiąc przypadków pedofilii, a żaden z nich nigdy nie został zgłoszony na policję. Oczywiście tak długa cisza była kwestią procedur, które mówią o tym, że od sądów trzeba trzymać się z daleka, bo wszystkie kwestie rozstrzygnie Jehowa. Jedna z wielu spraw dotyczyła gwałtu małej dziewczynki. Dwóch starszych — jeden budowlaniec, drugi rolnik — miało przeprowadzić z nią rozmowę na temat tego, że została wykorzystana seksualnie. Zadawali pytania typu czy podczas gwałtu odczuwała przyjemność...

...rzeczywiście chrześcijanie z I wieku...

Edytowane przez Tal

2 minuty temu, Tal napisał:

Zapomniałeś dodać nie obchodzenie urodzin, brak zgody na transfuzję krwi, życie w ciągłym strachu jakby ten zapowiadany wielokrotnie armagedon miał jutro nadejść... najgorszy jest chyba ten zakaz kontaktu z osobami które już ŚJ nie są czyli zrywanie i odwracanie się od krewnych nie wspominając o pedofilii np. sprawa z Australii, gdzie w ciągu 60 lat odnotowano ponad tysiąc przypadków pedofilii, a żaden z nich nigdy nie został zgłoszony na policję. Oczywiście tak długa cisza była kwestią procedur, które mówią o tym, że od sądów trzeba trzymać się z daleka, bo wszystkie kwestie rozstrzygnie Jehowa. Jedna z wielu spraw dotyczyła gwałtu małej dziewczynki. Dwóch starszych — jeden budowlaniec, drugi rolnik — miało przeprowadzić z nią rozmowę na temat tego, że została wykorzystana seksualnie. Zadawali pytania typu czy podczas gwałtu odczuwała przyjemność...

...rzeczywiście chrześcijanie z I wieku...

"Ci , którzy obiecują nam raj na ziemi , nigdy nie stworzyli niczego poza piekłem " 

Zamien monopol religii na miłość do bliźniego , jak uczył Jezus Chrystus 😉

Piotr

21 minut temu, 23031970 napisał:

Zamien monopol religii na miłość do bliźniego , jak uczył Jezus Chrystus

Można to podsumować tak 😉

"Mt 23,12

Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony."

13 minut temu, jar1 napisał:

Można to podsumować tak 😉

"Mt 23,12

Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony."

Reasumując: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

Wszystko ładnie i cudownie. Gdyby jeszcze choć troszkę z tego ludzie wierzący stosowali w zyciu- zarówno między sobą, jak i względem innych...

12 godzin temu, Tal napisał:

Napisałem "co za bzdury..." na Twoje szufladkowanie moich doświadczeń i przemienionego życia jako mechanizmu... 

Potrafisz odwracać kota ogonem...

szufladkowanie?

to są schematy, wielu ludzi doświadczyło podobnych problemów i podobnie z nich wyszło...nie jesteś jedyny po prostu 😉 

10 godzin temu, Tal napisał:

Przesłanek jednak przemawiających za istnieniem Boga i tego że wiara w Boga jest racjonalna było w tym wątku przytaczanych tyle że każdy szanujący się sceptyk-naturalista powinien uczciwie przyznać sens takiemu myśleniu i postawie.

nie sądzę 🙂 

10 godzin temu, Tal napisał:

Gdybyś zgłębił doktrynę organizacji ŚJ w kontekście biblijnym oraz mechanizmy od szczebla ciała kierowniczego a skończywszy na relacjach między wierzącymi oraz ich stosunku do ludzi z zewnątrz w tym swoich krewnych którzy wyszli z tej organizacji to nie miałbyś skrupułów by jasno i wyraźnie mówić o nich sekta.

wszystkie te religie bazują na podobnych mitach, a kłócą się o detale...

Godzinę temu, TomekL3 napisał:

Więcej wiary w siebie

Ukryta Zawartość

Wiara to za mało. Trzeba mieć moc. 🙂

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, TomekL3 napisał:

Więcej wiary w siebie

Ukryta Zawartość

dobrze, panie bogu, to może skoro jesteś taki wszechmocny, to zajmij się sytuacją na świecie, zatrzymaj wojny i niesprawiedliwość, uratuj afrykę od głodu a dopiero później zajmij się nauczaniem innych 😉 

10 godzin temu, TomekL3 napisał:

Jesteśmy mocą.

wykorzystaj ją zatem dla dobra świata, ale tak konkretnie 😉 

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.