Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, TomekL3 napisał:

Czas, materia i przestrzeń to właściwie iluzja.

Nie, to zupełnie realna rzeczywistość. Tylko nasze małe, małpie móżdżki nie mają do niej bezpośredniego dostępu i są skazane na ułomne konstrukty zastępcze. 😉

3 godziny temu, Mark75X napisał:

Co się natomiast tyczy rzekomej wypowiedzi ks. Tischnera, to dla kogokolwiek o ilorazie choćby delikatnie wyższym niż przeciętny dla szympansa, nie jest to żadna manipulacja, ani nawet jej próba. To tylko wyraz niebywałego kołtuństwa i skrajnej głupoty autora tego ordynardego paszkwilu

Słów Tischnera nie zakrzyczysz , poza tym " poboznosc jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi" .

" Jeżeli będziesz dobry, wtedy i twoje uczynki oraz  wiara będą dobre. Bo dobre drzewo rodzi dobre owoce " , jak słusznie zauważył Jezus Chrystus oraz Ks.Tischner. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

2 godziny temu, Tal napisał:

"Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga..." (Psalm 14:1)

" Każdy dom ma  budowniczego, lecz tym , który je wszystkie zbudował, jest Bóg "🙂😉

Piotr

Nie, to zupełnie realna rzeczywistość. Tylko nasze małe, małpie móżdżki nie mają do niej bezpośredniego dostępu i są skazane na ułomne konstrukty zastępcze.

Rzeczywistość odbieramy w sposób ograniczony przez nasze zmysły czy fizykochemiczną interpretację mózgu.
Dużo więcej dzieje się po za ,,fizyczną realnością,, , chociaż właściwe oba światy się przenikają.
2 godziny temu, kghm napisał:

Jaki ty masz wąski horyzont myślowy Jeszcze raz zainsynuujesz, że mam coś wspólnego ze św. J. to będę musiał to zgłosić. 

Dla niego każdy, kto zna Pismo Święte jest ŚJ,  albo " kociorzem", on nie jest w stanie zrozumieć , iż KK nie ma już monopolu na interpretację Pisma Świętego , a i sama treść Biblii nie jest już wiedzą zakazaną. 😉🙂

Piotr

20 godzin temu, kghm napisał:

Kary za to, że ktoś nie chciał być katolikiem uważasz za normalne i zgodne z nauką Jezusa? 

Robią dzisiaj to co inni kiedyś i czego ma to dowodzić? Idąc twoim rozumowaniem po prostu ,,inaczej interpretują rzeczywistość'' albo chwilowo zbłądzili.

Jest mała różnica, której w swoim fanatyzmie nie zauważasz. Na gilotynę czy na krzesło skazywali morderców, gwałcicieli a nie, że ktoś ma inne poglądy religijne.

"Jest mała różnica, której w swoim fanatyzmie nie zauważasz. Na gilotynę czy na krzesło skazywali morderców, gwałcicieli a nie, że ktoś ma inne poglądy religijne."

Masz wrodzony talent do przekręcania minionych wydarzeń. 😄

Chcesz powiedzieć, że tysiące niewinnych mieszkańców Wandei, w tym mężczyzn i kobiet, którym podrzynano gardła i mordowano na najbardziej bestialskie sposoby oraz dzieci (przeliteruj to sobie), którym rozwalano główki i które nadziewano na bagnety, było jak to ująłeś mordercami i gwałcicielami?

Oni nikomu NIC złego nie zrobili. Nie chcieli jedynie uczestniczyć w obłąkańczej rzezi i wynaturzonym terrorze rewolucyjnym, a chcieli jedynie pozostać wierni wyznawanym przez nich poglądom religijnym. Za to ich wymordowano.

Wasi ideowi bracia sowieci i Ukraińcy w czasie II W.Ś. robili dokładnie to samo, po wpływem chorej ideologii, którą zainicjowało dwóch psychopatów Karl Marks i Friedrich Engels.

Edytowane przez Mrok
18 minut temu, TomekL3 napisał:

Dokładnie, tak jest. Ta iluzja także.

"Nie rozstawaj się ze swoimi iluzjami. Kiedy znikną, możesz nadal istnieć, ale przestaniesz żyć”.🙂😉

Piotr

4 minuty temu, Mrok napisał:

Masz talent do wybitny talent do przekrętów. 😄

Chcesz powiedzieć, że tysiące niewinnych mieszkańców Wandei, w tym mężczyzn i kobiet, którym podrzynano gardła i mordowano na najbardziej bestialskie sposoby oraz dzieci (przeliteruj to sobie), którym rozwalano główki i które nadziewano na bagnety, było jak to ująłeś mordercami i gwałcicielami?

chcę powiedzieć, że każdy kto tak robił łącznie z Kk nie może stać na straży moralności jak sugerują tu niektórzy. A na usprawiedliwienie mówią, że takie były czasy itp. Nauka, którą wycierają sobie gębę była taka sama na przestrzeni 2000 lat. i nic nie usprawiedliwia takiego postępowania.

18 godzin temu, kghm napisał:

Tak pisałem o innowiercach, coś się nie zgadza?

Ukryta Zawartość

Nikt Boga nie ośmiesza, ale mam prawo się nie zgadzać z przedstawicielami Kk 

Ohohoho... 😄 To przeczytaj sobie ten wątek w całości. Ośmieszanie Pana Boga i wykpiwanie Matki Bożej było tu na porządku dziennym. Nikomu to nie przeszkadzało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok
"Nie rozstawaj się ze swoimi iluzjami. Kiedy znikną, możesz nadal istnieć, ale przestaniesz żyć”.

Świadomość nie umiera i nie ma śmierci w sensie nicości bo nicość nie istnieje.
9 minut temu, kghm napisał:

chcę powiedzieć, że każdy kto tak robił łącznie z Kk nie może stać na straży moralności jak sugerują tu niektórzy. A na usprawiedliwienie mówią, że takie były czasy itp. Nauka, którą wycierają sobie gębę była taka sama na przestrzeni 2000 lat. i nic nie usprawiedliwia takiego postępowania.

Ta Twoja "nauka", a konkretnie wielu jej przedstawicieli otwarcie popierało i nadal popiera Rewolucję Francuską, którą postrzega jako naturalny bunt uciśnionych mas i wręcz zbawcze wyzwolenie. Wielu z Was zachłystuje się "zdobyczami" tej wynaturzonej rewolucji.

Z mojej strony kończę temat. Nie ma sensu polemizować z kimś, kto nie zna historii.

Edytowane przez Mrok
25 minut temu, Mrok napisał:

Ohohoho... 😄 To przeczytaj sobie ten wątek w całości. Ośmieszanie Pana Boga i wykpiwanie Matki Bożej było tu na porządku dziennym. Nikomu to nie przeszkadzało.

Zdradź nam jeszcze, kto bardziej ośmieszył Boga i wykpił Matkę Bożą, tj.ateiści,  czy Ci,  którzy w imieniu Boga oraz Marii dopuszczali się najohydniejszych z ohydnych zbrodni?  -  dla potomnych  pytam ?

Piotr

50 minut temu, 23031970 napisał:

Słów Tischnera nie zakrzyczysz

Prośba, nie powołuj się w szczególności w tym wątku na źródła takiej jak GW, a więc na szambo moralno-kulturowe, co więcej sterowane przez skrajnie wrogie nam Polakom nacje, czy na jakiekolwiek inne których nadrzędną misją jest destrukcja wszelkich wartości stanowiących synonim polskości. 

32 minuty temu, TomekL3 napisał:

Świadomość nie umiera i nie ma śmierci w sensie nicości bo nicość nie istnieje.

Wiesz to z własnego doświadczenia ?

Teraz, Mark75X napisał:

Prośba, nie powołuj się w szczególności w tym wątku na źródła takiej jak GW, a więc na szambo moralno-kulturowe, co więcej sterowane przez skrajnie wrogie nam Polakom nacje, czy na jakiekolwiek inne których nadrzędną misją jest destrukcja wszelkich wartości stanowiących synonim polskości. 

Przecież to nie Gazeta Wyborcza jest autorem słów Ks.Tischnera.

Piotr

Jak piszą ludzie o świadomości, to od razu ta świadomość musi nie umierać, ale przecież nie pamiętamy, nie mieszają nam się wspomnienia z poprzednich....no pamiętamy obecne życie.  Podobnie ma się sprawa z życiem po śmierci... ciała...czyli teraz niby moglibyśmy żyć ponownie. 

3 minuty temu, 23031970 napisał:

Wiesz to z własnego doświadczenia ?

Przecież to nie Gazeta Wyborcza jest autorem słów Ks.Tischnera.

Ale jako wrogie Polsce medium, poddaje nieustannie przekaz wypaczonej interpretacji, wysuwa fałszywe wnioski, perfidnie manipuluje kontekstem starając się budować argumenty godzące we wszelkie wyższe wartości, z duchowymi na czele. Naprawdę, grzecznie sugeruję byś nie ośmieszał się totalnie, próbując wskazywać Michnika z jego szambem, jako obrońcę duchowieństwa, czy - raz jeszcze powtórzę - jakichkolwiek wartości będących synonimem polskości. Chyba jedynie ostatni imbecyl mógłby mieć w tym względzie cień wątpliwości.

19 godzin temu, Mark75X napisał:

To są tylko wymiociny lewackiej patologii, wielbicieli tego osobnika płci wszelakich, którego wizerunek tu wkleiłeś i jemu podobnych, małych chłopczyków spod znaku "mogę nic", co to najpewniej marsistowkie ideały mają wyssane z mlekiem matki, tak jak wiceprzewodniczący PO.

a to jest ten słynny język miłości? 😄 

3 godziny temu, MV2 napisał:

Póki nie znajdę, to mogę tylko napisać, że boga nie ma.

ależ jest, ludzie sobie wymyślili kilka tysięcy onych 😉 

Jak piszą ludzie o świadomości, to od razu ta świadomość musi nie umierać, ale przecież nie pamiętamy, nie mieszają nam się wspomnienia z poprzednich....no pamiętamy obecne życie.  Podobnie ma się sprawa z życiem po śmierci... ciała...czyli teraz niby moglibyśmy żyć ponownie. 

Pamiętamy i możemy w każdej chwili ,,wrócić,, to każdego zdarzenia.
Żyjemy raczej równolegle a nie liniowo.
3 godziny temu, Tal napisał:

"Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga..." (Psalm 14:1)

to jakaś reklama kościoła? 😄 

28 minut temu, Mark75X napisał:

Ale jako wrogie Polsce medium, poddaje nieustannie przekaz wypaczonej interpretacji, wysuwa fałszywe wnioski, perfidnie manipuluje kontekstem starając się budować argumenty godzące we wszelkie wyższe wartości, z duchowymi na czele. Naprawdę, grzecznie sugeruję byś nie ośmieszał się totalnie, próbując wskazywać Michnika z jego szambem, jako obrońcę duchowieństwa, czy - raz jeszcze powtórzę - jakichkolwiek wartości będących synonimem polskości. Chyba jedynie ostatni imbecyl mógłby mieć w tym względzie cień wątpliwości.

😄 😄 😄 

7 minut temu, TomekL3 napisał:

w diamentowych siatkach świadomości, bezustannie balując na mazerszipie z nieodżałowanym bobbym kennedym 😉 

30 minut temu, kostropaty napisał:

a to jest ten słynny język miłości?

Nie wiem, być może. Wiem za to na pewno, że to ten sam język którego użyto uprzednio skłaniając mnie do takiego komentarza. Kultura nakazuje bowiem używać identycznego narzędzia komunikacji, by mieć pewność że rozmówca nas zrozumiał.

22 minuty temu, kostropaty napisał:

😄 😄 😄 

Tylko tyle? Niczego innego w istocie się nie spodziewałem, a już na pewno nie rzeczowej kontrargumentacji. Ubolewam nad poziomem intelektu i współczuję 

Edytowane przez Mark75X
38 minut temu, TomekL3 napisał:

Pamiętamy i możemy w każdej chwili ,,wrócić,, to każdego zdarzenia.

Możemy, to nie wiem czy tak jest. Jednak powstaje problem, gdybyśmy się przemieszczali pomiędzy tysiącem żyć, to czy nie byłby widoczny efekt nieobecności, czy po prostu chaosu w głowie. Po czym to można poznać, czyli jak to potwierdzić?

4 godziny temu, kghm napisał:

Jaki ty masz wąski horyzont myślowy Jeszcze raz zainsynuujesz, że mam coś wspólnego ze św. J. to będę musiał to zgłosić. 

Zgłaszaj, niby co w tym złego że ktoś należy do śj? Sam pisałeś, że byłeś członkiem wielu kościołów z tego co pamiętam to zielonoświatkowcach cos pisałeś, w każdym razie to pochodne.

Ale reakcja  jak u sztandarowego światka jehowy.

Gdzie? Ja? Ja nie wiem co to świadkowie jehowy 🙂

Nie jedna podobna rozmowa jest w wątku kościelnym...ą świadków jehowy nie ma, nikt nigdy na forum nie słyszał, nie widział, tylko retoryka jakaś taka kropla w krople 🙂

Jeśli cię uraziłem posądzeniem o bycie świadkiem jehowy, to przepraszam 🙂 Jaja nie z tej ziemi...

2 godziny temu, 23031970 napisał:

Dla niego każdy, kto zna Pismo Święte jest ŚJ,  albo " kociorzem",

Znowu kłamiesz. Nie pisałem do nikogo kociorzu, już to przerabialiśmy ty znowu kłamiesz na mój temat.

Dwa-ja z kghm o piśmie świętym nie rozmawiałem, wiec jakby twoje wnioski są do...niczego.

trzy- świadków jehowy nie znają pisma świętego, znają wyuczone na pamięć fragmenty, potrzebne im do rozmowy z nie świadkami jehowy.

cztery - świadków jehowy rozpoznaje się po retoryce świadków jehowy, po tych ich dziwnych (jestem miły) prawdach.

2 godziny temu, Mrok napisał:

Nikomu to nie przeszkadzało.

Nie przesadzasz? miało wiele serduszek, tak się podobało.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, 23031970 napisał:

Zdradź nam jeszcze, kto bardziej ośmieszył Boga i wykpił Matkę Bożą, tj.ateiści,

Ty pisząc o wizerunku Jezusa "zniewieściała c*ota"

Ukryta Zawartość

Ty piszący że kk gwałci dzieci

Cytat

Na Boga , jak  kochać kościół,  który  z premedytacją gwałcił dzieci oraz ukrywał ich gwałcicieli ?

Ty drwiący z wiary katolickiej:

Cytat

Ino patrzeć,  jak kk  z osobistej muszli klozetowej JPII zrobi kolejną  relikwię , a głupcy będą doń pielgrzymować .

Katolicyzm to obraza Boga , wartości chrześcijańskich i rozumu ?

Już wiesz kto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

6 godzin temu, expert napisał:

"Nie spotkałem w moim życiu nikogo, kto by stracił wiarę po przeczytaniu Marksa i Engelsa, natomiast spotkałem wielu, którzy ją stracili po spotkaniu ze swoim proboszczem."

Józef Tischner "Historia filozofii po góralsku"

Tischner?
To ten ksiądz,co donosił do SB?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

33 minuty temu, Jacchusia napisał:

retoryka jakaś taka kropla w krople

Tu się nie zgodzę wyjątkowo. Jehowi to generalnie nienaganni moralnie ludzie. Nasi adwersarze z kolei mają wielu bogów, ale wspólnym mianownikiem są ZAWSZE członkowie szwadronów spod znaku Legiona. 😄

5 minut temu, Mark75X napisał:

Tu się nie zgodzę wyjątkowo. Jehowi to generalnie nienaganni moralnie ludzie. Nasi adwersarze z kolei mają wielu bogów, ale wspólnym mianownikiem są ZAWSZE członkowie szwadronów spod znaku Legiona. 😄

Tak, jako fasada są nienaganni. Nie podważam też ich moralności, to są dobrzy ludzie.

Ja piszę o zmanipulowaniu religijnym o nastawieniu do kk.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.