Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest ze sprzętem hi-fi znanych muzyków

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Stary Audiofil

Pewnie u wyżej wymienionych byłeś,że taki pewny jesteś tych plotek :)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

"piosenkarz" Borys Szyc pochwalił się ostatnio w gazecie telewizyjnej, że właśnie skończył swój pokój kinowy na poddaszu i ma kolumny z diamentową membraną, takie jak w studiu na Abbey Road.

stary audiofil, 21 Sie 2010, 23:52

>Ale lubicie zbierac plotki-a kto z Szanownych był u danego muzyka w chacie,ze wie?......NIKT!!!

Skąd ta pewność? Po co pytam?... Ty zawsze masz pewność... w każdej sprawie.. smutne.

Skoro to takie interesujące,to byłem osobiście u kilku muzyków (oni bywali także u mnie),właśnie w celu porównywania różnych klocków,czy kolumn,czy po prostu zwykłego słuchania muzyki.Nie chcę tu przytaczać konkretnych nazwisk,bo nie czuję się do tego upoważniony,(każdy doczyta sobie sam i się domyśli o kim mowa ;)).Moja ulubiona polska wokalistka:kolumny Proa Systems,plus elektronika firmy Thule.Jeden z najlepszych saksofonistów w Polsce:monitory Lipińskiego 707 i sub,elektronika Rotel.Gitarzysta grający z wieloma artystami (Anna Maria Jopek,Dudziak,Ewa Bem,Dorota Miśkiewicz),wzmacniacz John Shearn,źródła nie pamiętam,chyba jakiś Marantz,kolumny B&W,któreś z serii 6,plus całkiem dobre okablowanie w rozsądnych cenach.Z tym,że to było jakiś czas temu,więc mogło to się trochę zmienić.Nie byłem,nie znam,ale bardzo lubię:Ania Dąbrowska,elektronika McIntosha.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Marek, 21 Sie 2010, 14:16

>Wprawdzie to nie znany muzyk, ale zacytuję fragment rozmowy z B. Szycem. Gazeta telewizyjna,

>dodatek do GW 20-26.08.2010.

>"Jaki sprawiłeś sobie gadżet w te wakacje?

>- Głośniki z diamentową membraną. Ściągnięte z Abbey Road. Na tego typu głośnikach nagrywali

>Beatlesi."

>Zapewne chodzi o B&W...

tak rodzi się Mit :) usłyszał, że diamentowe, to od razu mu się dobrze skojarzyło :) a że nie ma żadnego dowodu, że grają lepiej od szmacianych, to nieważne: diament MUSI być lepszy :)

a z jakim namaszczeniem on to powiedział :)

stary audiofil, 21 Sie 2010, 23:52

>Ale lubicie zbierac plotki-a kto z Szanownych byl u danego muzyka w chacie,ze wie?......NIKT!!!!

Do Pana Zeliszewskiego byłem już dwa razy zapraszany. Nie skorzystałem:) Mój kolega skorzystał z zaproszenia, posłuchał i stwierdził, że niestety, ale to nie gra. Duże pieniądze włożone w sprzęt nie dają gwarancji dobrego dźwięku.

Teraz znalazłem na stronce MTV filmiki z domami różnych wykonawców, może będzie tam widać też ich sprzęty, jakiś czas temu patrzyłem czy nie ma przypadkiem na stronce MTV archiwum ''cribs'' bo z youtube filmiki są systematycznie usuwane i wtedy nic nie znalazłem ale jednak teraz dostępne są filmiki z następującymi wykonawcami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Archanioł, 24 Sie 2010, 17:56

Przypuszczam, że w czasach Beatlesów membrany były głównie papierowe. Pierwsze głośniki B&W powstały w połowie lat sześćdziesiątych - z całkiem zwyczajnych materiałów :)

Tak,to prawda.Był częstym gościem Audio Lazur na Wilczej,nie pamiętam jaki sprzęt miał,ale wtedy coś mi się obijało o uszy,i to było z "wysokiej półki".

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A po co im hi-fi w salonie skoro maja studia w piwnicach ?? A w nich graty grające jak hi-endowe głośniki home audio ??

W salonie to oni maja kominek i sofe do posuwania fanek :)

stefek, 30 Sie 2010, 14:59

>Tak,to prawda.Był częstym gościem Audio Lazur na Wilczej,nie pamiętam jaki sprzęt miał,ale wtedy

>coś mi się obijało o uszy,i to było z "wysokiej półki".

Poniżej opowiada o tym jaki sprzęt posiada :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefek, 30 Sie 2010, 14:59

>Tak,to prawda.Był częstym gościem Audio Lazur na Wilczej,nie pamiętam jaki sprzęt miał,ale wtedy

>coś mi się obijało o uszy,i to było z "wysokiej półki".

Oj chyba nie bardzo wysokiej. Pamiętam, że spotkałem go w Audio Klanie gdy kupowałem monitorki ProAc Studio 100. Miałem wtedy wzmacniacz Triangla te-60 se. Po odsłuchach, skomentował, że bardzo mu się podoba dźwięk tego zestawienia, ale nie ma warunków, ani możliwości, żeby taki sprzęt postawić w domu.

Wczoraj oglądałem film z Robertem De Niro "Co jest grane?" (What Just Happened ?) i u niego w salonie stały głośniki tubowe Avangarde Acoustic oraz elektronika chyba Mark Levinson.

We wkładce książeczki z nowej płyty Natalii Kukulskiej są również Avangarde Acoustic i gramofon Wilson Benesch.

Aconitum, 24 Sie 2010, 20:58

>Do Pana Zeliszewskiego byłem już dwa razy zapraszany. Nie skorzystałem:) Mój kolega skorzystał z

>zaproszenia, posłuchał i stwierdził, że niestety, ale to nie gra. Duże pieniądze włożone w sprzęt

>nie dają gwarancji dobrego dźwięku.

Odnoszę wrażenie, że całe to sanktuarium na fotkach powstało głównie z myślą o szpanowaniu, a nie słuchaniu. Już na pierwszy rzut oka to nie ma prawa dobrze grac o czym świadczyc może chociażby miejsce odsłuchu pod samą ścianą, że o hektarach łysych powierzchni dookoła nie wspomnę. I nie poprawi tego ani te kilka gadżetów na suficie, ani posklejane w ładne wzorki deseczki. Przypuszczam, że bardziej tam "gra" kasa wydana na sprzęt i zapewnienia "fachowców" którzy też swoje skasowali za "profesjonalny projekt profesjonalnej adaptacji akustycznej"

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, 30 Sie 2010, 15:33

>Odnoszę wrażenie, że całe to sanktuarium na fotkach powstało głównie z myślą o szpanowaniu, a nie

>słuchaniu. Już na pierwszy rzut oka to nie ma prawa dobrze grac o czym świadczyc może chociażby

>miejsce odsłuchu pod samą ścianą, że o hektarach łysych powierzchni dookoła nie wspomnę. I nie

>poprawi tego ani te kilka gadżetów na suficie, ani posklejane w ładne wzorki deseczki. Przypuszczam,

>że bardziej tam "gra" kasa wydana na sprzęt i zapewnienia "fachowców" którzy też swoje skasowali za

>"profesjonalny projekt profesjonalnej adaptacji akustycznej"

Facet nie ma nawet czego słuchać - w rogu kilka płyt cd pewnie same samplery i gratisy z wytwórni!!! Muzyk rockowy, który nie ma pojęcia o muzyce rockowej! Chociaż on się nie mądrzy przynajmniej na temat muzyki, czego nie można powiedzieć o Hołdysie wielkim znawcy muzyki, który nie ma w domu płyt Beatles czy Rolling Stones!!!

Z tego co pamietam wywiad z Zeliszewskim on dosc bezpretensjonalnie do tego swojego zestawu podchodzil, ze zapewne nie wszystkim sie ten dzwiek spodoba... No i pewnie nie ma zestawienia ktore spodoba sie wszystkim:)

Zdzislav, 30 Sie 2010, 15:49

>ale zazdrość was zjada:D

Pewnie że zjada, a kogo tu nie zjada.

W końcu wątek jest o tym co kto ma, nie jak to gra, a takiego sprzętu w takim pomieszczeniu można tylko pozazdrościc.

Co do Hołdysa, to człowiek porażka. Sam gówno w życiu osiągnął, a innym tylko wytyka.

Dla mnie skończył się ostatecznie jak to kilka lat temu najgłośniej krzyczał o prawach autorskich i pierwszy walczył z piractwem, a pół roku później w jego firmie znaleźli chyba 4 czy 6 komputerów i na każdym lewe oprogramowanie. Po prostu dno.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

:)))))))

to pomierzenie jest po prostu zoptymalizowane i pomierzone, zawiera ustroje , ktore mozna przesuwac itd.., ludzie naprawde opanujcie sie, pisac takie glupoty o gosciu , ktory naprawde zarabil miliony pln i nie musi szpanowac wzmacniaczem , ani porsche bo z etapu szpanowania czymkolwiek wyrosl juz dawno, w tym pokoju nie bylem, ale mialem okazje poznac czlonkow zespolu i wszystko mozna o nich powiedziec ale nie to , ze czymstam szpanuja, nie ten etap, nie ten poziom, nie ta kasa.... :)))))facet mysle, ze wiedza muzyczna , osluchaniem zabije kazdego z nas , zyje z muzyki od kilkudziesieciu lat .... jednak zazdrosc to jest straszna rzecz:), zycze wam zeby was bylo stac na sprzet o jakim marzycie, bo niestety zarobki takie jak w showbiznesie sa dla nas poza zasiegiem w wiekszosci....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

optymalizacja pokoju odsluchowego nie jest rownoznaczna z nagromadzeniem makatek, piramidek z gabki z allegro itd:) to byloby za proste:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro, 30 Sie 2010, 16:16

Byc może coś mi umknęło, ale jakos sobie nie przypominam, żebym widział gdziekolwiek fotki z Twojego pokoju. Podobnie mojego próżno po necie szukac. Pan od milionów jednak uznał, że z jakiegoś powodu cała Polska powinna zobaczyc jego sprzęt i jego pomieszczenie. Z tego co czytam w tym wątku, to też nie stroni za bardzo od goszczenia w swoim domu całkiem obcych ludzi, których sam podobno zaprasza. A w jakim to na przykład celu? Bo jest towarzyski niebywale? Tak, na pewno. Jak większośc zamoznych ludzi, którzy o niczym innym nie marzą, jak tylko o pokazywaniu swojej gęby i chaty w gazetach oraz udostępnianiu sprzętu za co najmniej pół bańki każdemu kto akurat ma wolną chwilę...

Ja nie moge... Znam wielu muzyków, te cechy które punktujesz są niedorzeczne. Nie znasz człowieka, nie szmaci się tu z jakimś handelkiem, nie robi z siebie durnia, nic Ci złego nie zrobił.. Co Ciebie tak boli?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.