Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy - jeszcze raz,do znudzenia

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie. Oczywiście chciałbym móc nie iść na kompromisy i wybory, ale wiadomo - nie można mieć wszystkiego :-)

A póki co sprawiłem sobie na pocieszenie tym razem KEFa Q1 (nie mylić z IQ1). Powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu.

arenia, 12 Lip 2007, 21:20

>Chciałbym wypowiedzieć się na temat wprawdzie już oklepany, ale dla mnie dość świeży i ekscytujący-

>stałem się szczęśliwym posiadaczem kolumn AA Phoebe IIs.

>Audio Academy Phoebe IIs są wspaniałe. U mnie grają z NAD-em serii 325 i 525. Jest suuuuper!!!

>Miałem wiele kolumn: Avance Omega 503MKII, Usher S520, KEF iQ7 i kilkanaście innych.

No to kolega poszedl po bandzie.Wedlug niego polegly z kefem iQ7. Moze ze wzgledu na cene,tu sie zgodze.

Ale jakosc? Koledze slon na ucho chyba nadepnal?

Pozdrawiam

Tematów nt Audio Academy nie brakuje.To dobrze świadczy o firmie.Widac że trzyma kurs i zawsze znajdzie się ktoś aby o tych kolumnach napisać.Nie da się zrobić tak aby wszystkie opinie były zgodnie pozytywne.

Wystarczy przejrzeć stare wpisy na forum i powiem szczerze tamte stare wpisy pierwszych użytkowników Phoebe czy Hyperionów wcale się nie różnią od tego który jest na samym poczatku tego wątku.Sam zresztą też niejednokrotnie pozytywnie o nich pisałem.Taki wątek z 2003 roku to juz klasyk a tonacja wpisów bardzo podobna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam mam do dziś kolumny Audio Academy Hyperion.To na prawdę bardzo dobrze zaprojektowane kolumny z prostymi głośnikami.Niestety (albo stety) podczas udoskonalania elektroniki towarzyszacej zaczęły wychodzić ich braki.Dlatego postanowiłem że zajmę się ich dogłębnym tuningiem i przeróbkami.Myslę ze jestem juz na takim etapie dzwiękowym ze juz dalsza poprawa nie wiele moze wnieść.W każdym razie chodząc po Audio Show i słuchając róznych kolumn pozbyłem się kompleksu ze mam tak "tanie" kolumny w domu.

Kończąc , pozdrawiam wszystkich użytkowników Audio Academy i nie tylko.Polecam duzo słuchać i nie ulegać zbytnio pierwszym wrażeniom .Osłuchanie przychodzi dopiero kiedy przesłucha się sporo różnych klocków w różnej konfiguracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lesio, 14 Lip 2007, 10:25

>No to kolega poszedl po bandzie.Wedlug niego polegly z kefem iQ7. Moze ze wzgledu na cene,tu sie

>zgodze.

>Ale jakosc? Koledze slon na ucho chyba nadepnal?

wg mnie bez porównania lepiej zagrały KEF iQ7 od tych Phoebe (bezpośrednie porównanie - ten sam pokój, ta sama elektronika), byc może w innym zestawieniu AA by pokazały coś więcej (odsłuchiwałem na HK 680, CD CA640) bo wydaje mi się, że one potrzebują bardzo jasnego wzmacniacza

lesio, 14 Lip 2007, 10:25

>No to kolega poszedl po bandzie.Wedlug niego polegly z kefem iQ7. Moze ze wzgledu na cene,tu sie

>zgodze.

Sprostowanie

Powinno byc

>No to kolega poszedl po bandzie.Wedlug niego kef iQ7 polegl z phoebe. Moze ze wzgledu na cene,tu sie

>zgodze.

Kef jest lepsza kolumna w kazdej mierze.

Zyledek >

Słyszałem gdzieś że za obietnicę założenia wątku na tym forum pt. "Audio Academy - bla bla bla" otrzymuje się niezły rabat przy zakupie tych kolumn;-)

Nieee...to już jakaś granda!!!

Kolego Zyledek, prszę mi nie insynuować takich rzeczy. Ja za założenie wątku dostałem rabat ?! Kupiłem Phoebe za 1700 PLN, jak wszyscy inni w tym czasie.

Przesledziłem Kolegi wpisy na forum i widzę, że umie Kolega tylko i wyłącznie PRZYPIEPRZAĆ się do innych. Taki z Kolegi super Audiofil i znawca sprzętu? Nie sądzę!...I nie mam zamiaru więcej odpowiadać na takie paszkwile.

Arenia

arenia.

Powiedz w czym kefy iQ7 przegrały z phoebe. Bardzo mnie to interesuje.Jest tylko jedna rzecz-cena.

Sam odsłuchiwałem w tym samym czasie phoebe i kefy. Rachunek jest prosty kefy sa znacznie lepszymi glosnikami,choć drozszymi.

Phoebe przegrały z KEF iQ7...?! To nie do końca tak. Wielu na tym forum naskakuje na mnie, że śmiem wywyższać Phoebe IIs ponad KEF czy B&W. Po prostu Phoebe zagrały w moim systemie i w moich warunkach odsłuchowych dużo lepiej niż KEF iQ7 czy B&W 602s3. Dźwięk jest bardziej otwarty, bardziej liniowy i neutralny. iQ7 były być może super, ale w innym zestawie elektroniki i w innym pomieszczeniu.B&W , jak dla mnie, za mocno grały "na twarz"... Ale mnie przecież słoń nadepnął na ucho !!!!

Mówi się, że Phoebe mają mało basu. A iQ7 ? Też cieniutko z basem, choć średnica bajeczna.

Poza tym każdy czowiek ma inną definicję dźwięku, który mu pasuje. Jeden woli stereofonię kosztem muzykalności, inny równiutkie pasmo kosztem stereofonii i dynamiki, dla innego jeszcze najważniejszy jest bas schodzący "do piekła". Ot i wszystko!

Pozdrawiam - Arenia

• 2 tygodnie później...

Mam teraz KEFa Q1 (odpowiednik nowszego IQ3) i jeżeli chodzi o bas to nie mogę narzekać na jego brak. Nie zejdzie aż tak nisko jak w AA (chociaż niewiele mu brakuje) ale pod tym względem nie ma się co dziwić, bo AA to podłogówki a moje KEFy to monitory. Jednak jeśli chodzi o jakość basu - to w KEFach jest zdecydowanie lepszej jakości - bardzo zrównoważony i dynamiczny. W AA natomiast tak nieco tandetnie sie prezentuje. Jedne i drugie mam w domu. Staram sie jakoś przyzwyczaić do AA ale jest naprawdę ciężko. KEFa słucham z przyjemnością. Myślę że kiedyś dokupię do nich jakiegoś wzmaka hybrydowego, bo średnica jest fajna. Myślałem wcześniej, że fajną średnicę można tylko z 13cm głośnika osiągnąć, ale jednak 16stka KEFa ładnie sobie radzi ze środkiem.

AA to bardzo zacne kolumny. Nigdy ich nie miałem na właśność. Słuchałem ich za to w różnych konfiguracjach i było:

1) fatalnie

2) tak sobie

3) nieźle

4) bardzo dobrze.

Odłuchy były w różnych miejscach i z różnym sprzętem. Dlaczego ich nie kupiłem??? A to już inna bajka ;-D. Natomiast dzisiaj mój kumpel wypożycza Hyperiony III bo w tej cenie zabrzmiały z jego sprzętem najlepiej ( co potwierdzam)

Pozdr

P.L., 2 Sie 2007, 18:02

>Iceman - to po co je kupiłeś, skoro są najgorsze?

Bo po pierwsze - sugerowałem się opiniami, a po drugie piętnastominutowy odsłuch w sklepie nie był wystarczający do wyłapania ich wad.

Zresztą - wszystkie moje kolumny kupowalem w ciemno i sugerowałem się opiniami forumowiczów i jak do tej pory tylko raz się zawiodłem. AA nie wiedzieć czemu, jest chyba nieco przereklamowane.

• Redaktorzy

Iceman - a podasz skład reszty toru? Pytam bo z Baltlabem np. AA Hyperion II nijak nie chciały zagrać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Miałem IQ7 przez parę miesięcy w zestawie z CA 540R v.2. Nie wyrabiały się z nagłośnieniem przestrzeni w pomieszczeniu ponad 36 m2. O ile czytelność miały dobrą, to bas schowany gdzieś nie wiadomo gdzie. Ale przesiadłem się na Paradigm Studio 60 i jestem bardzo zadowolony. Te klocki dają radę w chyba każdym aspekcie, przynajmniej jak na moje wymagania.

tiroy, 4 Sie 2007, 11:00

>Miałem IQ7 przez parę miesięcy w zestawie z CA 540R v.2. Nie wyrabiały się z nagłośnieniem

>przestrzeni w pomieszczeniu ponad 36 m2. O ile czytelność miały dobrą, to bas schowany gdzieś nie

>wiadomo gdzie. Ale przesiadłem się na Paradigm Studio 60 i jestem bardzo zadowolony. Te klocki dają

>radę w chyba każdym aspekcie, przynajmniej jak na moje wymagania.

to nie sa glosniki przeznaczone do takiego metrazu.Wiec nie dziwie sie ze nie wyrabialy.

• 2 tygodnie później...

Jestem po odsluchu Hyperion wiec pozwole sobe napisac swoje wrazenia.

Jak wiadomo nie wszystkie kolumny pasuja do kazdej elektroniki i z takim tez podejsciem trzeba zasiasc do odsluchu. Od razu wspomne, ze AA nie polubily sie z moim ampli, ktory zreszta jest przeznaczony do KD aczkolwiek od sprzetu za ok 4000PLN mozna juz czegos w stereo wymagac. Mam tu na mysli wysokie tony. Dawaly niemilosiernie po uszach. Nawet zaproponowane przez Pana Michala okablowanie-zamulacz (doslal je do mnie po wczesniejszych konsultacjach odnosnie pierwszego wrazenia sam!!!) nie dalo rady. Ale to taka przypadlosc mojej elektroniki. To co mi sie nausnelo na poczatku to znakomite oddanie akustyki pomieszczenia. Po prostu czy to male studio czy klub wszystko swietnie oddane. Rewelacja w malych skladach jazzowych. Dzwiek jest nasycony szczegolami co sprawi,ze switnie sie slucha np. instrumentow akustycznych. Ich masa jest odpowiednia bez problemu mozna odroznic czy perkusja to maly zestaw jazzowy czy rockowy z duza centrala.

Troche brakowalo mi dyscypliny niskich tonow. Ich obecnosc jest wystarczajaca choc wyzsze rejestry tego zakresu mogly byc mocniej oddane.

Na koniec jeszcze raz podziekowania dla Pana Michala za cierpliwosc i pomoc.

• 4 miesiące później...

lesio: wiem, ale na szczęście ta wiedza nie kosztowała mnie wiele złotówek ;) Co prawda Studio 60, to już zupełnie inne pieniądze, ale skurczybyki są ich warte.

pawelm: no jest pięknie, ale mam wrażenie, że:

- w stereo 540R ze Studio 60 sprawuje się nieźle i daje radę, przy czym trzeba go odkręcić w zależności od materiału do 35-25 dB,

- w kd (setup: patrz opis z profilu) zaczyna robić bokami. Przestrzenność tak, ale poweru już takiego nie uświadczysz. Chciałbym zobaczyć jak sobie radzi jego mocniejszy brate - -iestety żaden znany mi dystrybutor z Wawy nie chce mi pożyczyć 640R na testy :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.