Jump to content
IGNORED

buczenie w jednym kanale - wzmak


Michael

Recommended Posts

kiedys to mialem z arcamem alpha 7 - i co sie okazalo to brum z toroida bo byl blisko tranzystorow mocy do prawego kanalu, lewy jako bardziej oddalony brumu juz nie przenosil, brum nie byl dokuczliwy ale po przystawieniu ucha do kolumny slyszalny, generalnie porzadne firmy oddzielaja trafo od koncowki tranzystorow radiatorem albo ekranuja samo trafo jak nalezy, wszystko jest kwestia rozplanowania (madrego) elementow, niektorzy konstruktorzy uwazaja ze brumienie nawet ciche nie wk... i tu sie myla

Link to comment
Share on other sites

Efekt może pojawiać się pod wpływem równoległego ułożenia kabli sieciowego i głośnikowego. Najlepiej żeby sprawdzić czy sam wzmacniacz "brumi" postaw go zdala od innych urządzeń elektrycznych i podłącz używając słuchawek, będziesz miał w ten sposób pewność że winny jest wzmacniacz, a nie kable, CD, czy inne urządzenie w systemie.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za wszystkie rady.

Kilka słów wyjaśnienia celem pomocny w zidentyfikowaniu mojego problemu. Hmm...

- buczenie sie nie wzmacnia przy ruchu potencjometru głośności,

- po zamianie kabli głośnikowych buczenie przenosi sie na drugi kanał więc kolumny i kable odpadają,

- po wyłączeniu i odłączeniu CD buczenie wciąż jest,

- owe buczenie jest i w kolumnie i we wzmacniaczu po jedo lewej stronie (A3 jak wiadomo dual mono),

- dodatkowo przy zjechaniu do "0" potencjomentru głośności przy włączonym CD słychać jednak CD w głośnikach.

- moze to nie ma znaczenia, ale potencjomentr jest tak ustawiony, że "0" jest na 9 a max gdzies na 8. Jakby był poprostu przesunięty. Podobno ten typ tak miał od urodzenia.

 

Wszystkie rady są bardzo cenne i prosze o nie.

W słuchaniu to nie przeszkadza no ale wkońcu to wzmak juz troche lepszy i nie należałoby się spodziewać takich nieoprzyjemności.

Spać nie moge ze stresu że coś z nim nie tak jest, a poprzednik mówi ze wszystko z nim było ok.

 

pozdrawiam

Mike

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Michael,

u mnie nic nie brumbi. Po włączeniu wzmaka słychać syczenie tylko w wysokotonowym głośniku. Jest stałe, inezależie od poziomu gałki głośności. Żeby to usłyszećnależy przyłożyć ucho do samego głośnika.

 

Za to gra mi gdy jest w funkcji stand by (a niby nie powinien). Również b. cicho, dopiero przy przekorczeniu 12-ej coć słychać przy maxie słychać troszkę mocniej, i o co tu chodzi?

 

Także wydawało mi się, że w tym przedzaile cenowym nie powinnno byćtakich usterek (brumbranie, ma nie grać a gra, luzy na gałkach, celowanie pilotem jak ze snajperki, i co tam kto jeszcze ma a nie chce się przyznać).

Na szczęście wciąż gra b. ładnie i to się nie zmienia, ufffff.

 

Czytając w/w zastrzeżenia użytkowników, od razu przypomina mi się dyskusja rozpoczęta przez jakiegoś forumowicza (pracownika salonu audi czy jakoś tak), odnośnie nierzetelnego wykonywania produktów, zwłąszcza przez małe firmy. Zdaje siejednak , że od rzeczy się człowiek wypowiadał.

 

Pytanie retoryczne: czy jest poziom cenowy powyżej którego to sięnie zdaża?

Link to comment
Share on other sites

Guest SviRu_

(Konto usunięte)

Moj MF A2 gral na poczatku swienitnie... ale cos sie stalo i teraz buczy i syczy... serwis we Wroclawiu "ZUBER"poddal sie i teraz pozostaje mi tylko Audioklan. Co do zlego wykonywania to chyba nie jest tak zle... moj ma tylko walniety potencjometr reszta dzialala ok. Pozdrawiam. Ps. Moze ktos zna dobry serwis we Wroclawiu? Dzieki za opinie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Redaktorzy

Hi

Co prawda nie w jednym a w dwóch, ale brumi. Podejrzewam, że coś jest skopane w gniazdku, albo z "nadmiarem druciszczy". Sprzęt (O mnie) stoi sobie w szafeczce IKEA. Dodatkowo nad nim stoi 28" szklane oko i tuner Syfry. Wsio jest wpięte w listwę Fellowesa bynajmniej nie informującej mnie o braku uziemienia, lub innych kłopotach z prundem. Co prawda między "plecami" ikeowego mebla a ścianą kłębią się:

- ok 1m kabla sieciowego od listwy fellowesa

- sieciówka (Garminowa) od CD

- sieciówka (komputerówka) od wzmaka

- sieciówki/ sznurówki (od DVD,Tunera Cyfry, TV)

- ze 3m koncentryka antenowego "z placka" do tunera

- ok 2x1,5m głośnikowca

- i 3pary interkonektów.

Oczywiście kiedy wzmaka wpinam do innego systemu brumienie nie występuje. Osłabienie brumienia (w swoim systemie) zauważam po wymianie IC Nordosta (ot takie tasiemki) na ekranowanego Gothama GAC-2 (pełny ekran).

Czy brumienie zdołam zlikwidować wołająć jakiegoś magika/elektryka, coby w gniazdu pogrzebał?

Czy warto spróbować z jakimś kondycjonerem? (drogie toto a i wpływ na dźwięk dyskusyjny)

Czy może czas zmienić Kimbera na Supra Line 2.5 (przynajmniej dobrze ekranowana)?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.