Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Hebdomeros, a w jakim kolorku jest Twój sprzęt, pochwal się.I napisz w "o mnie" po polsku, to nie angielskie czy amerykańskie forum.

Matee, to nie wątek pod tytułem "Chwalimy się swoimi ustrojami".Każdy pokazuje jaki ma zestaw i gdzie to posadowił.A może ktoś w takim klimacie dobrze się czuje, jak widzisz kilku osobom się podobało.Pewnie, ze można by kilka rzeczy zmienić, aby było jak pisałem wcześniej "książkowo".

Pokaż jak oprawiłeś swojego "jamnika", bo o innym sprzęcie nie piszesz, obawiasz się "pochwalić"?

Może jest super, z pomysłem i wszyscy na tym skorzystają.Czy huk powszechnie opadających z zachwytu szczęk nie byłby dla Ciebie bezcenny? :-)By kogoś tak krytykować, samemu trzeba być co najmniej poprawnym.

Róbmy to z większym wyczuciem Panie i Panowie.

matee

Dzidziuś generalnie zajmuje się przeszkadzaniem :) A gdy słuchamy razem Amused to Death to zajmuje się głównie szczekaniem - a to na drzwi, z poziomu których słychać telewizor, a to na kąt z komputerem, zza którego dochodzi ujadanie kolegi :)

Ale i tak jest najfajniejszym ustrojem w pomieszczeniu :)

Nie ma tutaj jakiejś zajadłej krytyki. Nie przesadzaj.

Przydałoby sie chociaż poustawiać to jakoś z głową.

Nie trzeba mieć obszernej wiedzy książkowej, zeby ustawić kolumny na jednakowej wysokości.

Na razie wygląda to jak: nazbierałem trochę klocków i wcisnąłem gdzie się dało.

Czy podejrzewasz, że za takim umiejscowieniem urzadzeń stoji jakas głębsza myśl?

Moim zdaniem (chciałbym żeby właściciel potraktował to w kategorii rady a nie krytyki) powiniem przedewszystkim wyrównac wysokosć kolumn, uniknąć w jakis sposób ustawiania klocków jeden na drugm (może jakieś dodatkowe półki, a może odsiać nieużywane elementy?), w tym przypadku np. stosowanie platformy antywibracyjnej pod CD to czysty folklor...

O kwestii wystroju się nie wypowiadam, to nie jest forum design'erskie.

>>eskwadrat

>przyjemność jest, właśnie teraz leci sobie kantata BWV 111 Bacha i jest bardzo dobrze :-), o właśnie

>zaczyna się BWV 123 ...

Dobra odpowiedz. Piwo dla kolegi. A tak na marginesie to bylo podchwytliwe pytanie I wlasnie muzyke powazna mialem na mysli jako wiodaca prym w tak swietnie zestrojonej kwartirze. Pozdr

"mordor123, 2 Luty 2010, 04:58

BR nawet jeżeli jest przytkany, czy to też zamknięta obudowa czy jakakolwiek inna nie może stać przy samej ścianie - obudowa też "gra" i zawsze jest jakieś podbicie :(

no chyba, że to skrzynki specjalnie projektowane do pracy w takich warunkach...

bo jak to szło...? - mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, ale życia (fizyki) nie oszukasz :)"

Niestety muszą grać tak jak są ustawione, jak nie przegnę z głośnością, czyli sąsiedzi nie słuchają razem ze mną :) to jest wszystko ok , za kolumnami będą dwa panele wykonane z tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wypełnione wytłumieniem.

Ukryta Zawartość

Reakcja forumowiczów na załączony wyżej kontrowersyjny obrazek była słuszna. To jest czyjeś wnętrze, ktoś zrobił fotkę i się pochwalił. Ustawienie głośników, same głośniki no i całokształt są tak perwersyjnie nieaudiofilskie, bezpretensjonalne, że aż na swój sposób frapujące. I bardzo fajnie, że nie posypały się docinki.

Pytanie tylko, czemu takie docinki pojawiły się wyżej, gdzie prezntowane były pomieszczenia w innym, powiedzmy, guście. Takie oczka w głowie, dopieszczone, celebrowane itp. Podejrzewam niestety, że działa tu zwykła polska zawiść i kompleksy. A to dywan, a to wazon, a to inna pierda. No i co z tego?

Oj panie doskonale sobie zdaje sprawę ale takie odcinki wytłumienia wisiały przyklejone wczoraj przez cały dzień odsłuchu i ja tam byłem mile zaskoczony, dodatkowo za głową wisiały 3 odcinki 30x30. Sprawdziłem i jestem zadowolony, z tego co usłyszałem.

mczaj

BRAWOOOOOOOOOOO

Miałem sam to napisać ale byłeś pierwszy strzał w dziesiątke nasza ogólna cecha narodowa kopnąć leżącego nie raz nie dwa razy bo mógłby się podnieść i wyrazic swoje zdanie:)

Ludzie wklejajcie sobie zdjęcia ale postępujcie z jakąś ogładą pisząc o ostatnim dyskutowanym pokoju byłem ciekaw reakcji..............

A tu co cisza ma człowiek prawo do swego bo każdy ma swoje zabawki i nimi się bawi ale gdy jak kolega mczaj zauważył wszyscy wklejają swoje wypociny to a to temu kabelek zawadza a drugi pisze że wykładzina kolorystycznie odstaje trzeci że hmm nie prawdziwa wełna co to będzie z dzwiękiem będzie się niedobrze rozchodził itd itp

A powinna być taka właśnie dyskusja na dobrym poziomie , sympatyczna , ale myśmy są narodem światowym i obeznanym w te klocki więc cóż

Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle

audiomagia.blogspot.com

turek, 2 Lut 2010, 14:52

>Pokaż jak oprawiłeś swojego "jamnika"

wystarczy poszukać ... strona 142 tego wątku ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

>...tu ma być skupienie się na audio a nie na tapetach wazonach dywanach i kanapach :)

dlaczego nie ? tematem wątku są nasze ustroje w tym wypadku definiujemy ustrój = element, element elektroniki, systemu, wystroju, akustyczny. Myślę więc, że śmiało można dyskutować o wazonach, dywanach i kanapach. Gdyby było inaczej temat nazywał by się "Wasze systemy Audio" albo coś w ten deseń, ale to oczywiście moje zdanie...

Pozdrawiam

whitesnake

Jesli idzie o to ustawienie kolumn to wszystko jest w porzadku. Chodzi jedynie o to, azeby podczas odsluchu przechylac glowe w lewa strone i wtedy wszystko bedzie OK ze stereofonia.

"...Chodzi jedynie o to, azeby podczas odsluchu przechylac glowe w lewa strone i wtedy wszystko bedzie OK ze stereofonia..."

Ale za jakiś czas skończy się interwencją hirurgiczną.

Witam .

Dziękuję za sympatyczne uwagi o moich ustrojach , jak tez te bardziej krytyczne .

Może odpowiem zbiorowo na uwagi o moim wystroju pokoju. Głośniki okleiłem białą okleina meblową .

Jak firmy mogą to robić , to dlaczego nie ja ? Efekt , to daje taki że na tle białych ścian gubią

sie i nie widać jakie te kolumny są duże . Mieszkam w bloku i pokój służy do wszystkiego więc

kompromisy muszą być . Jeśli chodzi o ustawieniu klocków jeden na drugim , to jest to celowe.

I pod to zamówiłem u stolarza meble . Jestem fanem ergonomii . I nie wyobrażam sobie żebym się czołgał zmieniając płytę , czy inną czynność przy sprzęcie. Płyta antywibracyjna jak ktoś zauważył może nic nie da , ale napewno nie zaszkodzi . Pozornie wydaje sie ze tam jest chaos . Ale pod CD stoi wzmacniacz który emituje sporo ciepła , więc jeśli nad wzmacniaczem jest półka , potem warstwa powietrza , płyta oraz znowu warstwa pusta , to odtwarzacz kompletnie nie jest podgrzewany przez wzmacniacz. Poza tym jak zamawiałem meble to element na którym stoją klocki jest specjalnie usztywniony .A co do niekoszernego ustawienia kolumn. Kolumna powinna być na wysokości uszu , i kolumna lewa na podstawce spełnia tą zasadę . Przed kolumna prawa stoi kanapa . Wiec trudno żebym za kanapą ustawił kolumnę . Na pewno w opcji jaką mam dźwięk jest lepszy niż z kolumną którą miała by przysłaniać kanapa . I jeszcze inna rzecz . Szafka pod kolumna jest na masywnych walcach. I dzięki temu skończyła sie moja udręka z mieszaniem kablami za wieżą . Po prostu całość jedzie w kierunku ściany jak mam potrzebę pomieszanie w kablach . Na koniec jeszcze raz mówię , że dźwięk który mam bardzo mi odpowiada i naprawdę długo mi zajęło żeby to grało tak jak gra . Wszystko jest odsunięte od ściany, do tego mam mięsistą tapetę , za sprzętem półki które sa naturalnymi ustrojami , a na górze wazony ze sztucznymi bukietami również jako ustroje . Mam miękką wykładzinę , i firankę na oknie . Wiem że można zawsze lepiej . Ale wcale sie nie czuję nieszczęśliwy dlatego że mam kolumny nie równo ustawione . Pytał ktos o Luxmana jak sie spisuje. Miałem sporo dużo lepszych wzmacniaczy . Ale Luxman sie ostał , bo lubię na niego patrzeć . Ładny jest i mi nic a nic nie przeszkadza ze jest złoty. Podobnie z tunerem Onkyo . Gra wyśmienicie , ciepło i analogowo, ale sporo tunerów tak gra. Jednak tuner Onkyo T4560 jest z najlepszych czasów firmy i jest prześliczny . Jak gra to sama radość rzucić na niego okiem. Do tego gotyckie napisy . Póżniej jeśki chodzi o wygląd Onkyo , to było tylko gorzej . pikop58

Tak, bardzo ładna sciana dźwięku...ale ta róznica w poziomie jest niedopuszczalna ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wiele osób z powodzeniem ustawia swoje kolumienki podstawkowe na meblach, tuż pod sufitem... i o dziwo czasami brzmi to całkiem nieźle : )

Myślę, że takie nierówne ustawienie kolumn jak zaprezentował kolega nie musi zaraz przekreślać dźwięku. Możliwe, że wielu z was siedzi sztywno wyprostowana na krzesełku zwracając uwagę aby dźwięk symetrycznie co do milimetra wpadał do właściwego ucha : )

Ja zdecydowanie wolałbym się wygodnie rozłożyć na kanapie/fotelu (które pochłaniają niskie częstotliwości - niedopuszczalne?). W takim wypadku symetria ma już mniejsze znaczenie.

Z resztą... lepiej chyba pójść na taki kompromis niż słuchać w źle wytłumionym pomieszczeniu.

Nie bijcie ^^

Czyżbym wyczuwał szczyptę złośliwości, a zarazem słyszał "Wcale się nie chwalę ale...."

:D

>>lepiej chyba pójść na taki kompromis niż słuchać w źle wytłumionym pomieszczeniu.

Nie bijcie ^^

Można nawet jak Tytus De Zoo głową w dól na trapezie ale nie w tym rzecz. Równe ustawienie nie przeszkadza słuchać z żadnej pozycji ani w trakcie ich zmian w takim czy innym kontekscie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

mczaj

A to takt po prostu.

Ja to tak widzę.

Można kopać leżącego (no, bo w końcu, kiedy), ale to nie moja szkoła.

Niektórym można pomóc, innym wypada (trzeba) pomóc, a innych, po prostu nie zniechęcać.

Bo uwagi to możemy mieć do trenera Wenty. A trenerowi Smudzie możemy jedynie współczuć.

I piszę to z niekłamanym szacunkiem dla obu trenerów i prawie wszystkich audiofilów i melomanów.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Wyposazenie audio-wizualne w moim pokoju w ***** hotelu w okolicy Tripoli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne, a oryginalne - do tego i nietuzinkowe, można rzec.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Znam to. Niby 4 kanały, a który nie włączysz -Kadafi.

Przerwy wypełniają dobrą muzyką:-)

I na Jowisza, nie próbuj tego zwędzić!

Kalambusz jest bolesny!

Szybkiego powrotu życzę.

YunnanTEA

we

Nie trzeba tego odsuwac od sciany, to jest mocno zaawansowana technologia (pisze serio). Oni wspolpracuja z firma Quadral. To powinno byc dosuniete do sciany wtedy jest super stereofonia i to slychac! Prawdziwe wciagajace muzyczne przedstawienie. Zgadzam sie co do kolcow pod telefon, tu wyraznie ksiegowy przycial koszty. Kolce powinny byc zrobione z platyny i obciagniete skora od Connollego, ktora w UK robia polskie dziewice o blasku ksiezyca. I nastepna rzecz to oczywiscie brak silnego wytlumienia matami bitumicznymi. Ale ogolnie system gra OK, jest dobra definicja basu i zrodel pozornych.

turek, 2 Lut 2010, 14:52

>Hebdomeros, a w jakim kolorku jest Twój sprzęt, pochwal się.I napisz w "o mnie" po polsku, to nie

>angielskie czy amerykańskie forum.

Drogi Turku, otóż mimo żartobliwego tonu mi całkiem na serio PODOBAŁ się ten sprzęt. I w ogóle zawsze mnie pozytywnie intrygowało wykończenie kolumn np. lakierowaniem, albo jeśli fornirem to jasnym.

Damianus_NT, 2 Lut 2010, 20:30

>Myślę, że takie nierówne ustawienie kolumn jak zaprezentował kolega nie musi zaraz przekreślać

>dźwięku. Możliwe, że wielu z was siedzi sztywno wyprostowana na krzesełku zwracając uwagę aby dźwięk

>symetrycznie co do milimetra wpadał do właściwego ucha : )

>Ja zdecydowanie wolałbym się wygodnie rozłożyć na kanapie/fotelu (które pochłaniają niskie

>częstotliwości - niedopuszczalne?). W takim wypadku symetria ma już mniejsze znaczenie.

>Z resztą... lepiej chyba pójść na taki kompromis niż słuchać w źle wytłumionym pomieszczeniu.

Damianus_NT Nie jestem przekonany co do twojej wypowiedzi, miękki materiał kanapy tłumi wysokie częstotliwości a nie niskie, po drugie niskie częstotliwości nie mają nic do symetrii, to średnica i góra są kierunkowe.

Pozdrawiam :)

• Pokaż nowe odpowiedzi