Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

mowie serio

moj mlodszy synek

tak sobie je upodobal

ze krecil , krecil az ukrecil

i niewiadomo gdzie schowal

jak sroczka co lubi swiecidelka

gramofon, z tego co ustaliłem ma ok 25 lat, najtańszy model yamahy, z wkładka Ortofon 510 MKII gra bardzo ładnie. Wymagał tylko wymiany paska i tłumik opuszczania ramienia juz nie działa jak powinien:-( W planach jakiś Pro Ject.

Też jestem z TV bardzo zadowolony, obraz I klasa !!! Jak go kupowałem to nie wiedziałem że będzie to ostatni tak dobry CRT. Zasługa kolegi z którym kupiliśmy 2 szt. Mieszkanie ciasne....bo nie własne.

i właśnie wczoraj wymieniłem A-S2000 na NADa C326BEE, 3 razy tańszy, 3 razy lżejszy ale z B&W CM7 gra dużo przyjemniej. Jakość wykonania nie ta, pewnie nic bardziej solidnego i przemyślanego od Yamahy już mieć nie będę, bo zbyt dużą kwotę trzeba by wyłożyć, ale niestety jak dla mnie okazało się że poprzedni system zbyt mocno obnażał słabe płyty CD i nie był tak muzykalny i przyjemny przy długich odsłuchach. Jak kupowałem to myślałem że najdroższy to najlepszy, a tu niestety. Co do Nada to na minus czułość regulacji głosu przy cichym słuchaniu, z lekka niewystarczająca.

gios, 12 Maj 2010, 21:07

>No wiem że jest drogi, no ale.... mam ok. 150 tytanowych śrub więc do czegoś trzeba je użyć..

Gdzie w nodze , bo mi się wydaje że w głowie .... sory w głowie raczej nie bo tam jest raczej przeciąg :) a te kryształki to gdzie kupiłes na odpuscie.

Podrawiam ale dla mnie to żałosne.

Widzialem w TV ustroje ktore na oko laika wygladaly jak dwie ramy do obrazu (oczywiscie bez wypelnienia) jedna wieksza druga mniejsza w jej wnetrzu.

Mialy offset tak na oko 10-15 cm.

Czy ktos sie z tym spotkal ?

Tam bylo powiedziane ze tlumia niskie rejestry.

Czy ich wymiary trzeba by specjalnie liczyc, czy wystarczylo by wykonac na oko ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Krzysiek

Zarejestrowałeś się na tym forum prawie 7 lat temu i pytasz czy panele akustyczne można dowolnie konstruować?

Jeśli na prawdę nie wiesz, to ci odpowiem. Nie! Ustroje akustyczne oblicza się z dość skomplikowanych wzorów lub można skorzystać z programów. Mimo dużego ułatwienia które dają programy jest jeszcze kwestia tego co chcemy osiągnąć. Do tego niestety potrzebna jest wiedza. Polecam lekturę. Niedawno wyszła fantastyczna pozycja "Podręcznik akustyki", wydana w polskim języku. Powiem na własnym przypadku, że po przeczytaniu wyszedłem z mroku. Po drugim przeczytaniu myślę, ze jestem ekspertem...hehe. Ogromna dawka informacji i to większość praktycznych.

Potwierdzam. Właśnie kończę tą książkę i od razu zacznę czytać drugi raz bo jest tam olbrzymia ilość informacji. Część bardzo naukowa ale część bardzo przydatna w domowym audio-hobby.

>jolidas

Tez kupie ten tytul.

Wiedzy nigdy dosc.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Drugi "mini" ustrój, na zastępstwie w czasie pobytu poza domem na studiach ;)

monitorki Infinity e-l, Yamaha dsp a595 i kaseciak Onkyo TA-2820. Słuchając Genesis: Invisible Touch, przypomniały mi się czasy jak tata słuchał tych nagrań, miałem wtedy z 5 lat, niesamowite usłyszeć to po 15 latach i poczuć jaka to dobra muzyka była. Powiedziałbym, że gra na miarę niezłej miniwierzy, ale mimo to zamieściłem na forum. Zdjęcia niestey są z telefonu, trochę wstyd (aparat w domu). Nie przedstawiłem całgo pokoju bo właściciel mógłby się zdenerwować bo trochę pozmieniałem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15549-100004414 1273767004_thumb.jpg

post-15549-100004415 1273767004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PawelMitsu, 13 Maj 2010, 18:10

>Drugi "mini" ustrój ...

no i co teraz?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ustroje w formacie XXL :-)

W sumie nie jestem pewien czy to są ustroję, ale tak mi sie wydaje, jeżeli się mylę prosze o sprostowanie.

Pozdrawiam Michał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zdjęcie udowadnia, że siedząc na trubunach praktycznie nie widać meczu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ja jestem zwolennikiem TV, a nawet miłośnikiem. NIe mam dźwięku przestrzennego, ale za to myślę, że w miarę na wysokim poziomie stereo :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam! Nie wiem ,czy czytaliście test dyfuzorów firmy WB Acoustics.Wywiązała się tam ciekawa dyskusja na temat akustyki.Zachęcony przez jednego z forumowiczów chciałbym pokazać te dyfuzory,właśnie je kupiłem i ustawiam.Wcześniej używałem min. niezbyt estetycznych gąbek,choć dość efektywnie działających.Dyfuzory działają w szerokim paśmie,dając wyrażną poprawę w zakresie średnio-wysokotonowym i delikatny wpływ na bas.Zastosowałem dwa takie dyfuzory na gołą ścianę zamiast metra kwadratowego gąbki typu piramidka.Potwierdza się to,co napisał red.A.Rachwald,dźwięk jest wzmocniony,tym samym wyraźniejszy.Jeszcze nie znalazłem optymalnego ustawienia,chodzi o ustawienie dyfuzorów względem siebie,jak widać na foto zastosowałem ustawienie symetryczne,nic niepokojącego nie usłyszałem.Nadal mam dużo wolnej przestrzeni,tzn. gołej ściany.

Ukryta Zawartość

post-6581-100004255 1273905472_thumb.jpg

post-6581-100004256 1273905472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal735r, 15 Maj 2010, 10:49

>Trzba przetlumaczyc slowo "DYFUZORY" - przegrodki ze sklejki. Koszt produckji 30zl.

Wszystkie ustroje mogą być przegródką, wałeczkiem, listewką, gąbeczką. Wszystko kosztuje w produkcji taniej niż w detalu. W czym problem?

Niestety koszt jest sporo większy.Nie jest to przypadkowy zlepek przegródek ze sklejki.Poszukaj na forach dla muzyków,tam się dowiesz ile kosztuje wykonanie samodzielnie takiego pudełka :)Trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt,pojęcie,zaplecze i uważać ,żeby ręki sobie nie uciąć.Ja jak na razie doskonale posługuję się lutownicą,z 230 V jestem za pan brat(czasem kopnie),niestety stolarzem nie jestem:)

Zeby to jeszcze chociaz mialo cos w sobie czego nie moglbym sam wykonac. Wystarczy troche narzedzi i zwyklej sklejki. Wymiary mozna skopiowac i mamy identyczny efekt za ulamek ceny. Rozumiem zeby tam byly jeszcze uzyte jakies materialy, ktore trudno dostac czy tez sa drogie, czy ksztaly nie osiagalne bez specjalistycznych narzedzi.

?👈

Po 7 latach od założenia tematu dołączam się z moim i tak "wypasionym" zestawem jak na budżet 16 latka :P (teraz mnie wyśmiejecie i powiecie żebym stąd spadał i lepiej wziął się do nauki ;)

Ja na przekór dalej będę rozwijał w kierunku sprzętu audio jak i chęci posiadania jak największej wiedzy w tej dziedzinie:)

Pozdrawiam wszystkich

Kolumny Quadral QLX 185 Caerul + Yamaha RX 797 + Yamaha S663

Ukryta Zawartość

post-26231-100004224 1273925096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi