Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Poprosze blizsze zdjecie ustrojow na kaloryferze

a jest tam cooooo ???? to tylko roleta pionowa , gruba to jest i robi co nie co :):) bo mozna ja obracac albo calkiem zamknac :):)

ale nic nie rowna sie z tym sufitem jak na zdjeciu nr 1... oczywiscie mozna lepiej aby w pomieszczeniu bas nie dudnil , bo mozna na sufit :) zdjecie nr 3 NIE ma echa :):)

Edytowane przez slaw123

witam ten wpis mial byc wklejony tu.....Najlepszy wzmacniacz budżetowy jaki słyszałeś Nowy do 5 tysięcy Nie wiem jakim cudem znalazl sie w.... Wasze ustroje ....TRZEZWY JESTEM :):):) Wiec dolaczylem zdjecie mego pokoju - ustroju :(:(

Fajna kotara a jakby zrobić w ścianie dziurę to można robić np. teatrzyk dla dzieci.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Fajna kotara a jakby zrobić w ścianie dziurę to można robić np. teatrzyk dla dzieci.

taaaaaaaaaaaa...... kukielki laki luck :):) czy nie ????

:):) A u Ciebie gra: jak masz ??? ...porozmawiaj z Akkusem dowiesz sie co nieco o tych kolumnach ....nic nie gra poza muzyka :):) duzo osob pytalo sie czy nie bucza :):) dudnia , w rezonans pomieszczenie wprowadzaja , niestety nie ......

Slaw, pytałem, bo kiedyś miałem szafkę szklaną i przy pewnych częstotliwościach się wzbudzała.

Nie pytałem złośliwie, tylko z ciekawości autentycznej.

Co do filców, to fajny patent do wypróbowania.

Powrót po dłuższej przerwie...

Już kiedyś podejmowałem ten wątek ale jakoś bez echa. Na konkurencyjnym forum jest wątek który to porusza. Wszyscy opisują wrażenia na plus. Co do efektu jest to raczej pochłanianie niż rozpraszanie. Chodzi o dyfrakcję fal względem przedniej ścianki i minimalizację tego efektu. Generalnie ma to służyć wygładzeniu charakterystyki wysoko tonowego głośnika. Osobiście mam w planach obicie całej kolumny filcem.

Pozdrawiam Arczi

Już kiedyś podejmowałem ten wątek ale jakoś bez echa. Na konkurencyjnym forum jest wątek który to porusza. Wszyscy opisują wrażenia na plus. Co do efektu jest to raczej pochłanianie niż rozpraszanie. Chodzi o dyfrakcję fal względem przedniej ścianki i minimalizację tego efektu. Generalnie ma to służyć wygładzeniu charakterystyki wysoko tonowego głośnika. Osobiście mam w planach obicie całej kolumny filcem.

Pozdrawiam Arczi

masz racjie, mi chidzilo nie rozproszenie na boki tylko prosto do mego ucha :):)a filc nie pozwoli aby cos ucieklo :):)jak go zalozylem to dzwiek wysokich zrobil sie taki dziwny jakby plynal w jednym kierunku , co do akustyki to po bokach mam jeszcze rozpraszacze i za plecami-glowa ale tych zdjec juz nie bede wklejal tu bo mowa o ustrojach -sprzecie :):)

Sławek - filce na wysokotonowych sam wycinałeś? Jak oceniasz ich wpływ w prezentację dźwięku?

W Magnatach takie cos mialem seryjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zasadzie nie wiem czy to cos dawalo, ale wygladalo za to tak audiofilsko :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

tak wzorowalem sie na patencie kolumn Magnat , zona mi wycinala , wplyw pozytywny , wysokie nie klujace , bardzo przyjemne :)

Slaw, pytałem, bo kiedyś miałem szafkę szklaną i przy pewnych częstotliwościach się wzbudzała.

Nie pytałem złośliwie, tylko z ciekawości autentycznej.

Co do filców, to fajny patent do wypróbowania.

witam gdybys byl w moim pomieszczeniu to zauwazylbys ze zaden mebel nie jest rownolegly do sciany, sa ustawione ukosnie ( jak ta szafka w rogu ) i moze tu jest ta odpowiedz ??? a szyby sa jeszcze wklejone na silikon tak aby nie drgaly a czy graja ...nie slysze :) jak mialem wzmaka tranzystor i kolumny B&W to cos tam gralo nawet w kuchni ale nie mialem wtedy nic tzn zadnych ustrojow akustycznych :)

slaw123

Gratuluję adaptacji akustycznej pomieszczenia na pewno przyjemniej się słucha muzyki .

witam... o tak jak wszystkie ustroje wniose bo polowa jest chowana to robi sie tak dziwnie( taka cisza ) a muzyka jest b. zywa szczegolnie gitara brzmi naturalnie :) a wokale to jak kolega byl to juz w korytarzu krzyczal kogo tam masz ??:):)

Edytowane przez slaw123

Ukryta Zawartość

W zasadzie nie wiem czy to cos dawalo, ale wygladalo za to tak audiofilsko :)

Ja mam bydlęcą skórkę, ponoć jeszcze lepsza. Fotki w klubie SO :)

Ukryta Zawartość

Może zapodasz linka :) będzie łatwiej.

Kop, kop, mówisz, masz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki !

Ukryta Zawartość

Osobiście mam w planach obicie całej kolumny filcem.

Możesz tak zrobić ale nie polecam. Na wysokotonówke nie ma co żałować, szczególnie w jasnych akustycznie pomieszczeniach. Na środkowotonowym nie za fajnie to działa. Psuje. Ja zrezygnowałem.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Ukryta Zawartość

Skąd wziąłeś wzór? czy wycinałeś na oko?

Ukryta Zawartość

a to już trzeba pytać Pana Andrzeja, on się tym zajmował i stwierdził, że tak daje najlepsze efekty, z tego co pamiętam, porównywał też z filcem.

Monitory stoją "zawodowo" ;) Pomieszczenie bardzo "przyjazne" dla muzyki...

Dizajjjnersko pełną gębą ;) Same monitory są fajne sam kiedyś o nich myślałem ,ale na tym się skończyło.Pozdr.sylw.

@jimi77 - z ręką na sercu, napisz jak Ci gra w takim spartańskim pomieszczeniu?

Heh, w kontekscie wczesniejszych komentarzy to lubie ta szczerosc z lekka nutka ironi i zlosliwosci.

Jak gra?, no tak jak widac, czyli bardzo slaba scena, ostra gora, blisko kolumn nieprzyjemny dudniacy bas, a troche dalej echo.

Ale to nie jest miejsce do muzyki tylko salon w ktorym cos ma brzeczec.

W " nasze kino domowe" nie moglem zamiescic bo by mnie pogonila za zestaw 2.2.

Ja też się nie czepiam :) lubię takie pomieszczenia, ale nie chciałbym słuchać w nim muzyki...

A taki minimalizm podoba mi się! Chociaż w sumie to nie wiem, czy umiałbym w takim mieszkaniu, żyć na co dzień. Ale maruda ze mnie

Edytowane przez dzoni

Łoooo ciup !

Zastanawiam się, czy dałoby się zlikwidować pogłos w takim pomieszczeniu jakimś DSP. Może jakiś lepszy amplituner z mikrofonem pomiarowym, tak aby chociaż oglądając telewizję/film brzmiało to poprawnie.

Z drugiej strony ocena wizualna - b. fajnie

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Rozstaw te głośniki bliżej siebie i dognij mocno do środka. Zmiana beedzie ale, czy poprawa to napiszesz jak to zrobisz.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Heh, w kontekscie wczesniejszych komentarzy to lubie ta szczerosc z lekka nutka ironi i zlosliwosci.

Jak gra?, no tak jak widac, czyli bardzo slaba scena, ostra gora, blisko kolumn nieprzyjemny dudniacy bas, a troche dalej echo.

Ale to nie jest miejsce do muzyki tylko salon w ktorym cos ma brzeczec.

W " nasze kino domowe" nie moglem zamiescic bo by mnie pogonila za zestaw 2.2.

Co do akustyki, to koledzy już napisali. Szczerze, przy pierwszym rzucie oka pomyślałem, że spieszyłeś się ze zdjęciem i zrobiłeś je zaraz po jakimś skończonym remoncie, kiedy jeszcze większość rzeczy jest w pudłach, nierozstawiona...

Co do estetyki trudno dyskutować, niemniej dla mnie oprócz akustyki liczy się tez klimat pomieszczenia, bo wpływa b. na nastrój, a to przy odsłuchu jest niezmiernie ważne. U Ciebie, mimo dążenia do nowoczesnego wnętrza nie widzę tego. I sorry za krytykę, ale Panowie to nie jest "designerskie wnętrze" (cokolwiek to znaczy) - ten pokój jest po prostu goły. Żaden szanujący się projektant/architekt by się nie podpisał pod pokojem pt. goła podłoga i jedna półka + gołe ściany. Nie róbmy jaj - nowoczesne, awantgardowe wnętrza polegają na minimaliźmie, ale nie na braku dekoracji w ogóle.

Jak dla mnie wklejony przez Ciebie 'ustrój' jest wrzutką zupełnie przypadkowo ustawionego sprzętu, w akustycznie niekorzystnym środowisku. Takie przykład 'jak robić nie należy'. Nie czepiam się, ale nie ma co ochać i achać tylko trzeba walić kawę na ławę bez ogródek i pisać jak jest. Nie odbieraj prosze tej krytyki osobiście.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi