Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Tak to wygląda u mnie.Grać gra dobrze ale mam mały kłopot z wysokimi trochę za dużo ich.Planuję zmianę kabli tylko nie wiem na jakie??? Może doradzicie.Chcę poprostu przytemperować trochę te wysokie,wygładzić delikatnie wycofac.Co poradzicie???

post-25069-0-62543900-1312970803_thumb.jpg

post-25069-0-00634000-1312970814_thumb.jpg

post-25069-0-11109600-1312970824_thumb.jpg

post-25069-0-04041200-1312970832_thumb.jpg

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale to nie jest miejsce do muzyki tylko salon w ktorym cos ma brzeczec.

<< Kolega napisał jak wyżej, więc jak ma brzęczeć niech brzęczy, tak lubi?:))

Stivi, dognij trochę kolumny do środka, na ścianach przy których stoją kolumny warto zawiesić spore kilimy z grubej przędzy czesankowej-wełny, możesz zawiesić na próbę np koce.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Stivi, dognij trochę kolumny do środka, na ścianach przy których stoją kolumny warto zawiesić spore kilimy z grubej przędzy czesankowej-wełny, możesz zawiesić na próbę np koce.

Kolumny są dogięte już tak ze jak siedzę w miejscu odsłuchowym to mam je na wprost uszu a niechciał bym aby oś symetri się krzyżowała przed słuchaczem.Myślałem o jakiś panelach akustycznych typu piramidki z pianki co sa na allegro. Chciałem je obrobić w ramki i na to jakiś materiał ozdobny żeby tego cholerstwa nie było widać.Nie wiem czy dobrze myślę.Mimo to iż na podłodze nic nie mam tz. dywanu same panele, ściany gołe żadnych kwiatków tylko kanapa na przeciwnej ścianie i okno to jestem bardzo zadowolony z brzmienia tylko te wysokie trochę kłują.Słucham na source direct i że tak powiem bass mi sie nie wzbudza tz nie dudnii i jestem z tego dumny a nie wiem czy jak wstawię te panele to czy coś się stanie z niskimi częstotliwościami. Bo jestem z tego zadowolony.

Edytowane przez Stivi89

Kolumny są dogięte już tak ze jak siedzę w miejscu odsłuchowym to mam je na wprost uszu a niechciał bym aby oś symetri się krzyżowała przed słuchaczem.Myślałem o jakiś panelach akustycznych typu piramidki z pianki co sa na allegro. Chciałem je obrobić w ramki i na to jakiś materiał ozdobny żeby tego cholerstwa nie było widać.Nie wiem czy dobrze myślę.

Ja bym dodał jakiś dywan przed kolumnami.

Ponadto spróbuj poeksperymentować - w miejscu pierwszych odbić na bocznych ścianach na szczotce zawieś jakiś koc i spradź, czy to rozwiązuje problem. Jeśli tak, będziesz wiedział w jakim kierunku działać. Myślę, że to akustyka a nie kable rozwiążą Twój problem.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Próbuj jak napisałem i Kolega romekjagoda, to że jesteś zadowolony {prawie} z dżwięku nie znaczy że można prostymi sposobami i pomyślunkiem lepiej, powodzenia.

ugh ciężka sprawa masz identyczny sprzęt jak kumpel i niestety Sony plus B&W równa się krew z uszu na wysokich bo i głośniki i elektronika sypią górą . Koniecznie piramidki na bokach i dywan z grubych frędzli na podłogę trochę to poprawi ale i tak będzie sieczka na wysokich . Sprzęt był wożony po różnych pomieszczeniach i niestety póki albo nie zmienisz elektroniki albo głośników to wysokie będą razić .

Edytowane przez jacm

a niechciał bym aby oś symetri się krzyżowała przed słuchaczem.

Dlaczego?

To najprostrzy ze sposobów w tak wąskim pomieszczeniu i jak wyżej coś trzeba zrobić z pierwszymi odbiciami.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

I sorry za krytykę, ale Panowie to nie jest "designerskie wnętrze" (cokolwiek to znaczy)

Ironia – sposób wypowiadania się, oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, ...

I proszę żeby nikt tego nie traktował osobiście bo na temat gustu się nie wypowiadam , to sprawa indywidualna.

Pozdrawiam.

Edytowane przez sylw
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

ugh ciężka sprawa masz identyczny sprzęt jak kumpel i niestety Sony plus B&W równa się krew z uszu na wysokich bo i głośniki i elektronika sypią górą . Koniecznie piramidki na bokach i dywan z grubych frędzli na podłogę trochę to poprawi ale i tak będzie sieczka na wysokich . Sprzęt był wożony po różnych pomieszczeniach i niestety póki albo nie zmienisz elektroniki albo głośników to wysokie będą razić .

Nie powiedział bym że b&w i sony to krew z uszu tak moge powiedzieć z kolumnami paradigma. to sie z tym zgodzę ale tutaj nie masz racji. Słuchałem systemu Wzm. Ta-F870ES Cd. Cdp-X779ES i tuner770ES nie pamiętam początku z kolumnami B&W 805 i w tym systemie nie było mowy o symbilantach czy krwi z uszu jak piszesz ten pan miał pokoik z 15metrów 3x5m i było pięknie jak dla mnie.Co do mojego pokoiku to zrobiłem jak koledzy wyżej kazali jest znaczna poprawa. tylko na niektórych płytach już było słychać te symbilanty ale znacznie mniej niż bez tych kocy.Napewno na wypłatę zakupię 2m2 tych piramidek po metrze na kolumnę no i jakiś dywan myślałem nad tym schagy czy jakoś takoś ale jak już myślę nad odkurzaniem go to mnie krew zalewa.Foto jak to wygląda tylko mi się nie śmiać.

post-25069-0-81819200-1312998480_thumb.jpg

post-25069-0-69878700-1312998490_thumb.jpg

post-25069-0-51953700-1312998500_thumb.jpg

Tylko nie kupuj piramidek (będzie gorzej w stosunku do tych "kocyków" :D)... Kup sobie jakąś wełnę mineralną (jak zabezpieczyć znajdziesz na forum), którą zamontujesz jak najdalej od ściany się da np 10 cm, 20, 30 ile możesz... Będzie w miarę szerokopasmowo. W ten sposób możesz jeszcze zamontować na ścianie za głową i odsunąć możliwie kanapę od ściany.

pozdrawiam Arczi

stiwi ale ja pisałem o konkretnie Twoim modelu B&W 601 bo taki sam ma mój kumpel . Sieją gorą nawet tam gdzie inne kolumny tego nie robią taki urok tych paczek i kopułek . Ponadto Sony potęguje ten efekt . Miałem piramidki na bocznych ścianach dają znakomita poprawę przestrzeni i zetną górę lepiej się u mnie sprawdzały niż koce , ale przy tej elektornice to rewelacji i tak niestety nie będzie .

Nie powiedział bym że b&w i sony to krew z uszu tak moge powiedzieć z kolumnami paradigma. to sie z tym zgodzę ale tutaj nie masz racji. Słuchałem systemu Wzm. Ta-F870ES Cd. Cdp-X779ES i tuner770ES nie pamiętam początku z kolumnami B&W 805 i w tym systemie nie było mowy o symbilantach czy krwi z uszu jak piszesz ten pan miał pokoik z 15metrów 3x5m i było pięknie jak dla mnie.Co do mojego pokoiku to zrobiłem jak koledzy wyżej kazali jest znaczna poprawa. tylko na niektórych płytach już było słychać te symbilanty ale znacznie mniej niż bez tych kocy.Napewno na wypłatę zakupię 2m2 tych piramidek po metrze na kolumnę no i jakiś dywan myślałem nad tym schagy czy jakoś takoś ale jak już myślę nad odkurzaniem go to mnie krew zalewa.Foto jak to wygląda tylko mi się nie śmiać.

Nikt się nie śmieje - dobrze, że próbujesz i kombinujesz. Teraz sam wiesz, że akustyka to nie bajki i wiesz, w którym kierunku iść.

Zastanowił bym się jednak 3 razy nad kupnem piramidek. Znacznie lepiej kupić paczkę wełny mineralnej, jakieś płótno i naciągnąć to na ramę. Efekt będzie znacznie lepszy niż z piramidkami (ich mniejsza gęstość).

powodzenia

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam

Spodobały mi się te Harpia Acoustics Amstaff Mini i kiedyś miałem nawet takie poskładać bo koszta nie są zbyt duże tylko jest problem ze zwrotką jak zwykle, nigdzie nie znalazłem projektu na Dayton'ach i nie wiem czemu są tak mało popularne u nas w PL. mógł by ktoś napisać coś więcej na temat dźwięku z nich płynącego ?

Konstrukcja była by dobrym początkiem na 5.1 i mógł bym sobie na to pozwolić biorąc pod uwagę koszta całego przedsięwzięcia.

Pozdrawiam...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tylko nie kupuj piramidek (będzie gorzej w stosunku do tych "kocyków" :D)... Kup sobie jakąś wełnę mineralną (jak zabezpieczyć znajdziesz na forum), którą zamontujesz jak najdalej od ściany się da np 10 cm, 20, 30 ile możesz... Będzie w miarę szerokopasmowo. W ten sposób możesz jeszcze zamontować na ścianie za głową i odsunąć możliwie kanapę od ściany.

pozdrawiam Arczi

Tak tylko jak kupię taką wełnę mineralną ona już jest grubości chyba 15cm dodajmy te10cm na odsunięcie od ścian to kolumny znajdą się na samym środku pokoju i rozstaw będzie mniejszy niż metr miedzy nimi. Ja mam pokoik szeroki 2metry a długi 5metrów wiec pozostają mi tylko piramidki no chyba ze szanowni koledzy coś jeszcze wymyślą. Tylko żeby to drogie nie było bo niechce się pakować aż tak mocno w te cuda.Tak na marginesie to te601 mają zapiaszczoną górę to wiem bo słuchałem 601s2 i tam góra była lepsza.Nie mam zamiaru tych sprzedawać bo mam je od ojca który miał je od nowości a maja już 14lat jak by nie było.Sprzęt to tylko na jakiś czas oczywiście cd zostawię bo jest laser dostepny cały czas. Niepowiem bo gdyby były dostępne lasery do modeli x559ES to już bym takowego posiadał. Narazie poluję na wzmaka Sonego Ta-F770es ale coś ich nie ma na allegro.A z zagranicy żeby kupić to trzeba się znać a ja się nie znam więc nie kupuję z ebaya.

Witam

Spodobały mi się te Harpia Acoustics Amstaff Mini i kiedyś miałem nawet takie poskładać bo koszta nie są zbyt duże tylko jest problem ze zwrotką jak zwykle, nigdzie nie znalazłem projektu na Dayton'ach i nie wiem czemu są tak mało popularne u nas w PL. mógł by ktoś napisać coś więcej na temat dźwięku z nich płynącego ?

Konstrukcja była by dobrym początkiem na 5.1 i mógł bym sobie na to pozwolić biorąc pod uwagę koszta całego przedsięwzięcia.

Pozdrawiam...

Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3.5way na dayton'ach ,z kopułką na środku (miodzio ,zwłaszcza wokale są bardzo sugestywne) możesz jeszcze 2.5way na AWX stx-a na ten temat w sieci sporo,tyle bo to nie odpowiedni wątek ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Tak tylko jak kupię taką wełnę mineralną ona już jest grubości chyba 15cm dodajmy te10cm na odsunięcie od ścian to kolumny znajdą się na samym środku pokoju i rozstaw będzie mniejszy niż metr miedzy nimi. Ja mam pokoik szeroki 2metry a długi 5metrów wiec pozostają mi tylko piramidki no chyba ze szanowni koledzy coś jeszcze wymyślą. Tylko żeby to drogie nie było bo niechce się pakować aż tak mocno w te cuda.Tak na marginesie to te601 mają zapiaszczoną górę to wiem bo słuchałem 601s2 i tam góra była lepsza.Nie mam zamiaru tych sprzedawać bo mam je od ojca który miał je od nowości a maja już 14lat jak by nie było.Sprzęt to tylko na jakiś czas oczywiście cd zostawię bo jest laser dostepny cały czas. Niepowiem bo gdyby były dostępne lasery do modeli x559ES to już bym takowego posiadał. Narazie poluję na wzmaka Sonego Ta-F770es ale coś ich nie ma na allegro.A z zagranicy żeby kupić to trzeba się znać a ja się nie znam więc nie kupuję z ebaya.

Bylem niedawno u mojego kolegi i słuchałem muzyki na zestawie sony z kolumnami B&W takich jak twoje i góry męczącej nie było kolega ma do tych kolumn przewód kolumnowy audio quest6 jest to przewód polecany przez producenta wymień swój na audio questa gra on neutralnie z przyciemnioną górą więc utemperuje ją i nie będzie jej za dużo kolega mój ma sprzęt w dużym pokoju umeblowany jak wszyscy segment ława fotele nie ma żadnych ustroi akustycznych i muzyki chce się słuchać wymiana twojego przewodu będzie to taniej niż kupowanie ustroi akustycznych

Narazie poluję na wzmaka Sonego Ta-F770es ale coś ich nie ma na allegro.

Stoi chyba ze 2-3tyg:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

więcej światła i z innej perspektywy...

Chciałem, aby wyszło wyraźnie to ogniste serce - dlatego robiłem w takich ciemnościach. Wiem, że można było lepiej.

Tak to wygląda w dziennym świetle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Mi wydaje się, że ustrój był niedawno w ogłoszeniach (2szt.).

Dobrze Ci się wydawało, to te same, robi takie mój znajomy.

.własnoręcznie czy na zamówienie ten ustrój ? ...

Jak wyżej.

Na audio - śmietniku trochę zmian.

Zmiany widoczne na samej górze piramidki... :)

Dylemat "jaki nowy odtwarzacz CD?" został rozwiązany w bardzo prosty sposób: nie będzie nowego odtwarzacza CD.

CD is dead, just like Zed. :)

havanat.jpg

Recenzja w przyszłym miesiącu, na razie potrzeba trochę czasu na break-in.

Gdybym napisał, co Havana wyprawia w moim systemie już teraz, po zaledwie 20 godzinach, to... ludzieee...

Ale poczekajmy 100 godzin.

havana2.jpg

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Samoróbka z Tajwanu.

Jeden z lepszych przetworników cyfrowo/analogowych na tej planecie, w dodatku za rozsądne pieniądze. W/g niektórych (6Moons) zjada Vavelenghta który kosztuje kilka tysięcy $.

Wszystko będzie w recenzji... :)

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Samoróbka z Tajwanu.

Jeden z lepszych przetworników cyfrowo/analogowych na tej planecie, w dodatku za rozsądne pieniądze. W/g niektórych (6Moons) zjada Vavelenghta który kosztuje kilka tysięcy $.

Wszystko będzie w recenzji... :)

Super, czekam z niecierpliwością na Twoja reckę.

• Pokaż nowe odpowiedzi