Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

I ją się chwale. Dodalem dywan:-)

Różnica z dywanem powinna być słyszalna nawet przy zwykłej rozmowie.

Ukryta Zawartość

Czy nadal grasz na precisionach.? Osobiście b jestem fanem tych kolumn. Pozdrawiam

Tak i zostaną na dłużej, bo dopiero się przekonałem o ich potencjale przy lepszym wzmacniaczu i źródle. Już pisałem w innym temacie, że wymiana miałaby sens na kolumny 2 razy droższe. Inaczej szkoda zachodu.

Tak to prawda dołożenie 1000 zł zmieni barwe ale nie klase.

Z czym teraz u Ciebie grają?

Tri - Trv 35se

Aqua Acoustic Quality - La Voce DAC

Jako transport PC

Kable głośnikowe qed rubby

Interconnect chord vee3 chyba . Za około 300 zł.

Z całym szacunkiem, nie chcę, żeby to zabrzmiało jak hejt. Ale jak przeglądam niektóre pokoje, to aż przykro jest patrzeć na ustawienie sprzętów. Kolumny wstawione pod ścianę. a czasem pod okno, wciśnięte gdzieś między biurko, a meblościankę.

Zastanawiam się też jaki jest sens wstawiania podłogówek do klitek 3x3m czy nawet mniejszych, często pozbawionych nawet jakichkolwiek dywanów czy rozpraszaczy.

No i jak można poważnie traktować opinie na tym forum, najczęściej kategoryczne, o jakimkolwiek sprzęcie, gdy słucha się go w tak fatalnych warunkach?

Z drugiej strony przykład idzie niejako z góry, bo widziałem też pokoje naszych guru od recenzji w prasie i patrząc na to też można się załamać. A może, to tylko moja zazdrość, że także w takich warunkach potrafią oni wychwycić najmniejsze różnice nawet w kablach sieciowych czy stoliku pod wzmacniacz.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Zastanawiam się też jaki jest sens wstawiania podłogówek do klitek 3x3m czy nawet mniejszych, często pozbawionych nawet jakichkolwiek dywanów czy rozpraszaczy.

Podlogowki ładniej wyglądają a po za tym musi być bas :) taki maja niektórzy priorytet. Monitorki w małym pokoju zagralyby lepiej, przestrzennej ale do tego trzeba miec inne priorytety. Najlepiej wepchac duże paki w kąt i klepac o oderwaniu dźwięku od kolumn :)))

Edytowane przez bartosz_55239

Użytkownik faszczak dnia 08.02.2016 - 14:27 napisał

Podlogowki ładniej wyglądają a po za tym musi być bas :) taki maja niektórzy priorytet.

A to prawda, gdy nachodzi mnie kolejna fala audiofiliozy i zmieniam graty, to 90% pytań od kupujących dotyczy basu. Może lepiej wybierać tylko suby? ;)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

A to prawda, gdy nachodzi mnie kolejna fala audiofiliozy i zmieniam graty, to 90% pytań od kupujących dotyczy basu. Może lepiej wybierać tylko suby? ;)

:))) wiadomo. Tak samo jest tu na forum. Tylko raz ostatnio ktoś kupował kolumny i kupił monitorki z wooferem 11 cm, ale temu koledze zależało na dobrej jakości dźwięku :) rzadko ale się zdarza

Z całym szacunkiem, nie chcę, żeby to zabrzmiało jak hejt. Ale jak przeglądam niektóre pokoje, to aż przykro jest patrzeć na ustawienie sprzętów. Kolumny wstawione pod ścianę.

W niektórych pokojach po prostu się nie da inaczej.

Ja mam 10m* i inaczej kolumn ustawić nie mogę.

Te są za duże, ale wkrótce będą mniejsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-34477-0-51721700-1455029211_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik faszczak dnia 08.02.2016 - 14:27 napisał

Z całym szacunkiem, nie chcę, żeby to zabrzmiało jak hejt. Ale jak przeglądam niektóre pokoje, to aż przykro jest patrzeć na ustawienie sprzętów. Kolumny wstawione pod ścianę.

W niektórych pokojach po prostu się nie da inaczej.

Ja mam 10m* i inaczej kolumn ustawić nie mogę.

Te są za duże, ale wkrótce będą mniejsze.

No właśnie, przecież one się tam duszą. A odbić dźwięku tysiące. Ale przecież "wolność Tomku w swoim domku" :)

Najpierw

Ukryta Zawartość

Potem

post-26580-0-32411100-1455031979_thumb.jpg

Teraz

post-26580-0-16413700-1455031551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lucin713

No właśnie, przecież one się tam duszą.

Jedno z najzabawniejszych opisów jakie słyszałem.

Co to w ogóle znaczy? :)

Jeśli jest jakieś fizyczne wytłumaczenie tego zjawiska, to proszę wyjaśnić.

Edytowane przez Marian133

Tylko dlaczego wąsko i przy ścianach , nie masz miejsca na kolumny ?

Na zdjeciu nie widac, ale od scian jest rowne 40cm (w tyl) a czy wasko ? Pomiedzy kolumnami jest okolo 150 cm odleglosci.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na zdjeciu nie widac, ale od scian jest rowne 40cm (w tyl) a czy wasko ? Pomiedzy kolumnami jest okolo 150 cm odleglosci.

No i to jest wszystko mało , jaki metraż i wymiary pomieszczenia ?

Użytkownik faszczak dnia 09.02.2016 - 16:09 napisał

No właśnie, przecież one się tam duszą.

Jedno z najzabawniejszych opisów jakie słyszałem.

Co to w ogóle znaczy? :)

Jeśli jest jakieś fizyczne wytłumaczenie tego zjawiska, to proszę wyjaśnić.

Wystarczy doczytać resztę postu, a nie cytować selektywnie i wszystko się wyjaśni. Odbicia od ścian, podłogi i niemożliwość pokazania pełni swoich możliwości ze względu na malutką kubaturę pomieszczenia (nie dostosowaną do wielkości paczek) - to jest właśnie "duszenie się". Tylko szkoda, że takie elementarne rzeczy trzeba tłumaczyć na - wydawało się - poważnym forum.

Odbicia od ścian, podłogi

A mniejsze kolumny w tym samym pomieszczeniu nie będą miały odbić? :)

niemożliwość pokazania pełni swoich możliwości ze względu na malutką kubaturę pomieszczenia

Tylko to jest minus dużych wooferów w małym pomieszczeniu, nic więcej.

Mniejsze kolumny w małym pomieszczeniu tylko na basie zyskują.

Żadne odrywanie się dźwięku od kolumn czy też inne audiofilskie wymysły dźwiękowe, to nie atut monitorów, ponieważ to nie leży po stronie wielkości obudowy a samych głosników jak i zwrotnicy.

Duże kolumny też potrafią zagrać przestrzennie, tylko trzeba umieć je zaprojektować.

Tylko szkoda, że takie elementarne rzeczy trzeba tłumaczyć na - wydawało się - poważnym forum.

To moze porozmawiamy o podstawach elektroakustyki?

Bo jak czytam, że tylko monitory zrobią dobrą przestrzeń i "znikną z pomieszczenia", to mam pewne wątpliwości czy osoba która to pisze wie w ogóle o czym pisze... :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Wystarczy doczytać resztę postu, a nie cytować selektywnie i wszystko się wyjaśni. Odbicia od ścian, podłogi i niemożliwość pokazania pełni swoich możliwości ze względu na malutką kubaturę pomieszczenia (nie dostosowaną do wielkości paczek) - to jest właśnie "duszenie się". Tylko szkoda, że takie elementarne rzeczy trzeba tłumaczyć na - wydawało się - poważnym forum.

Miałem w moich 9 metrach większe podlogowki. Bas był przytłaczający, maskowal wszelkie detale a głośnik wcale nie był duży. Nie wiem jak można mieć takie paki w małym pokoju.

No właśnie a japoński idio_a audiofil wstawił do takiej klitki takie kolumny a przecież powinny tam stać miniaturowe monitorki no i cham zapomniał o dywanie nie wspominając o ustrojach. A stolik audio to chyba z biedronki. Generalnie nie ma prawa to grać.

Panowie audio trzeba trochę traktować jako przygodę i kolumny różne trzeba/można przesłuchać u siebie bo być może jakieś się wpasują albo będziemy wiedzieli czego oczekujemy.

Mniejsze kolumny w małym pomieszczeniu tylko na basie zyskują.

Żadne odrywanie się dźwięku od kolumn czy też inne audiofilskie wymysły dźwiękowe, to nie atut monitorów, ponieważ to nie leży po stronie wielkości obudowy a samych głosników jak i zwrotnicy.

Duże kolumny też potrafią zagrać przestrzennie, tylko trzeba umieć je zaprojektować.

Mam pokoj 15m2 i wcześniejsze dwa razy większe podłogówki, niby niższej klasy niż monitory jakie mam tearz potrafiły zniknąć w pomieszczeniu. Bas niestety to juz inna bajka, dlatego zmieniłem.

?👈

No i to jest wszystko mało , jaki metraż i wymiary pomieszczenia ?

To ja myslalem, ze rozstawienie glosnikow jest za duze a tu takie informacje...

Pokoj o wymiarach 4m (na tej scianie stoi sprzet) na 5m.

Na zestaw mam tak naprawde miejsce na scianie o szerokosci max 2,5m bo dalej po lewej stronie sa drzei otwierajace sie na pokoj a nie chce wchodzic centralnie na lewa kolumne :)

• 2 tygodnie później...

Piękny ten zestawik jest.

Bez maskownicy lepiej :-)

Trochę moich gratów.

Nie wszystko aktualne, ale mam nadzieję, że rychło wrócę do tego zestawienia.

Możesz się pochwalić co to za sprzęty?

• Pokaż nowe odpowiedzi