Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ze zdjęcia widać że w takim salonie pogłos musi być straszliwy. Goła podłoga ściany duże okno.

Dodatkowo siedzisz pewnie na narożniku z głową kilkanaście centymetrów od tylnej ściany.

Trójkąt równoboczny jest ok. ale zaimplementowanie tej zasady w twoim pokoju już niekoniecznie.

Ja bym zmniejszył bazę do około 2,5-2,8m i usiadł bliżej.

To, że odtwarzacz DVD potrafi zagrać to ja wiem bo mam DVD Denona 3910 i Maranza 17Ki.jednakże to zbliżona półka cenowa choć z różnych lat urządzenia.

Uważam też, że najważniejszy element to kolumny, które muszą być na tyle rozdzielcze by pokazać różnice w brzmieniu pozostałych elementów toru.

Mój pokój to tylko około 16,5m2 ale gęsto umeblowany otwartymi regałami z książkami. Głownie to jest ściana za moimi plecami i ciężkie zasłony.

Bazy mam 2,6m też w układzie trójkąta równoramiennego.W tym systemie słychać zmiany i kabli i urządzeń i nie muszę sobie niczego wmawiać.

P6180018.jpg

Na moje ucho z akustyka jest ok,żadnych dudnień, czy poglosow, ale zapraszam kolegów do przeprowadzenia akustycznego audytu, wymiany doświadczeń

Jacm wytłumacz jeszcze dlaczego w sklepie gdzie porównywałem cd22 i DVD również nie było słychać różnicy.

Nie wiem, kiedyś też wielu rzeczy i różnic nie wyłapywałem. Po jakimś czasie ponownie podchodziłem do danego zestawienia i dziwiłem się jak tak ewidentnych różnić nie słyszałem. Po latach przewalania sprzętu kłania się doświadczenie i osłuchanie. I to nie jest atak personalny :). A te kolumny to faktycznie mega szeroko i bez dogięcia, popróbuj. U mnie przy takich zmianach i stosowanym ustawieniu gra o wiele lepiej.

Na moje ucho z akustyka jest ok,żadnych dudnień, czy poglosow, ale zapraszam kolegów do przeprowadzenia akustycznego audytu, wymiany doświadczeń

Bez urazy, ale na moje oko, patrząc na foto, aż trudno uwierzyć, że wszystko gra jak należy. Być może się mylę, ale nie ma wręcz prawa zagrać. Kiedyś sam miałem dosyć puste pomieszczenie i wydawało mi się, że jest tiptop - w jakim to ja będzie byłem. Wychodzi ponownie brak doświadczenia i wmawianie sobie, że jest w porządku. Nadal u mnie jest sporo do zrobienia, ale zmiany są ewidentnie in plus.

Widzę nowe podstawki :). To od Kawy? :) Kiedy do mnie wpadasz na odsłuch Piter...? :)

Podstawki są tymczasowe szukałem optymalnej wysokości stąd też teraz są pod nimi jeszcze kostki.

Docelowe będą masywniejsze i chyba dam płytę czarnego granitu, a może dwie z jakaś przekładką np z korka.

Może w czasie ferii byśmy się umówili? Zaproponuj jakiś termin na PW i dogadamy szczegóły.

A gdzie kolega mieszka?

Nie wiem, kiedyś też wielu rzeczy i różnic nie wyłapywałem. Po jakimś czasie ponownie podchodziłem do danego zestawienia i dziwiłem się jak tak ewidentnych różnić nie słyszałem. Po latach przewalania sprzętu kłania się doświadczenie i osłuchanie. I to nie jest atak personalny :). A te kolumny to faktycznie mega szeroko i bez dogięcia, popróbuj. U mnie przy takich zmianach i stosowanym ustawieniu gra o wiele lepiej.

Bez urazy, ale na moje oko, patrząc na foto, aż trudno uwierzyć, że wszystko gra jak należy. Być może się mylę, ale nie ma wręcz prawa zagrać. Kiedyś sam miałem dosyć puste pomieszczenie i wydawało mi się, że jest tiptop - w jakim to ja będzie byłem. Wychodzi ponownie brak doświadczenia i wmawianie sobie, że jest w porządku. Nadal u mnie jest sporo do zrobienia, ale zmiany są ewidentnie in plus.

Z kolumnami latalem już po pokoju, tzn.

-Były ustawione w kierunku słuchacza gorsza scena

- były dosuniete do ściany, gorsza głębia

- były ustawione weziej zdecydowanie gorsza scena

Dywan jest zwinięty i ma wymiary 2x 3M I jak był rozwinięty to dźwięk był ten sam.

Panowie nie można się nauczyć jazdy na rowerze z książki, wpadnijcie przetestujemy.

Edytowane przez adams84

Jacm wytłumacz jeszcze dlaczego w sklepie gdzie porównywałem cd22 i DVD również nie było słychać różnicy. Jak szukałem kolumn to słyszałem roznice między nimi, jak porównywałem Primare do Hegel h160 też ją słyszałem ale niestety cd za 5 tyś nie wyróżniło się od DVD. Jeżeli istnieją różne magiczne gadżety audio, to biorąc własne doświadczenie mam prawo twierdzić że wydawanie kasy na cd to Bzdura. Jedno co mnie tylko fascynuje ze tyle osób pisze że samo źródło ma tak olbrzymie znaczenie, choć ja po kupnie yamaha też słyszałem tą różnicę (jakoś musiałem sobie wytłumaczyć wydanie takiej kasy)

Audio Plaza Poznań

Tutaj odpowiedź jest mniej sympatyczna są dwie opcje albo masz wskutek chorób bądź hałasu uszkodzony Słuch są albo masz jak to opisują muzycy drewniane ucho czyli nie potrafisz rozróżnić na słuch dzwięków , nie nastroisz sam poprawnie gitary itd itp bo tak masz . Jeśli słuchanie z DVD za 300 zł sprawia ci przyjemność nie czytaj tego forum i olej porady ciesz się muzyką o to chodzi . Ci zlotousi którzy potrafią wyłapać najmniejszy niuans zazdrościć Ci będą że masz radość ze słuchania z DVD za 300 zł . Jeśli jednak nie masz wad słuchu i drewnianego ucha to długa droga przed tobą .

Jakie dokładne wymiary ma Twój pokój?

Podstawki są tymczasowe szukałem optymalnej wysokości stąd też teraz są pod nimi jeszcze kostki.

Docelowe będą masywniejsze i chyba dam płytę czarnego granitu, a może dwie z jakaś przekładką np z korka.

Może w czasie ferii byśmy się umówili? Zaproponuj jakiś termin na PW i dogadamy szczegóły.

A gdzie kolega mieszka?

Poznań

Drewniane ucho można wytrenowac ale to trwadłuzej niż u innych i efekt finalny jest gorszy niż u muzyków ale mimo wszystko jest progres .

Kwadrat oraz wymiary typu podwojenie kwadratu 3 na 6 to nakładanie się fal . Znoszenie pewnych częstotliwości oraz podbijanie innych słowem granie jednostajnie na to samo kopyto jeszcze jest kwestia wysokości . Niemniej jednak jak ja bym zbadał na Twoim miejscu Słuch jak wyjdzie Ci norma to usłyszysz te róznice pomiędzy DVD a cd za parę miesięcy lub lat jak poćwiczysz Słuch , to jest narzad jak każdy inny jak nie masz wrodzonego słuchu żeby dojść do formy musisz go ćwiczyć .

Edytowane przez jacm

Tutaj odpowiedź jest mniej sympatyczna są dwie opcje albo masz wskutek chorób bądź hałasu uszkodzony Słuch są albo masz jak to opisują muzycy drewniane ucho czyli nie potrafisz rozróżnić na słuch dzwięków , nie nastroisz sam poprawnie gitary itd itp bo tak masz . Jeśli słuchanie z DVD za 300 zł sprawia ci przyjemność nie czytaj tego forum i olej porady ciesz się muzyką o to chodzi . Ci zlotousi którzy potrafią wyłapać najmniejszy niuans zazdrościć Ci będą że masz radość ze słuchania z DVD za 300 zł . Jeśli jednak nie masz wad słuchu i drewnianego ucha to długa droga przed tobą .

Nie no nie jest z mną tak zle ☺, słuch mam skoro na gitarze papiernicza to chyba nie jest najgorzej. Ok umówmy się ja mam lepiej bo nie musze wydawać kasy na źródło a zaoszczędzone Pieniądze wydać na np dac

Pewnie 2 ,40 więc blisko połowy 5 więc nieciekawie .

2,6m wys

Panowie polecam obejrzeć filmik.https://m.youtube.com/watch?v=8Qwh8fXs-R4

Niefajnie mimo wszytko to nie tłumaczy dlaczego nie słyszałeś różnicy w salonie audio chyba że oni chcieli Ci sprzedać DVD za 300 zł ;)

Edytowane przez jacm

Kwadrat oraz wymiary typu podwojenie kwadratu 3 na 6 to nakładanie się fal . Znoszenie pewnych częstotliwości oraz podbijanie innych słowem granie jednostajnie na to samo kopyto jeszcze jest kwestia wysokości . Niemniej jednak jak ja bym zbadał na Twoim miejscu Słuch jak wyjdzie Ci norma to usłyszysz te róznice pomiędzy DVD a cd za parę miesięcy lub lat jak poćwiczysz Słuch , to jest narzad jak każdy inny jak nie masz wrodzonego słuchu żeby dojść do formy musisz go ćwiczyć .

Tak się składa ze pracuję w miejscu gdzie badania słuchu wykonuje co 2 lata. Ostatnie badanie w listopadzie

Edytowane przez adams84
Gość

(Konto usunięte)

Pewnie 2 ,40 więc blisko połowy 5 więc nieciekawie .

Niefajnie mimo wszytko to nie tłumaczy dlaczego nie słyszałeś różnicy w salonie audio chyba że oni chcieli Ci sprzedać DVD za 300 zł ;)

Nie odniosłeś się do tego, że kolega gra...gra na gitarze...

Nie no nie jest z mną tak zle ☺, słuch mam skoro na gitarze papiernicza to chyba nie jest najgorzej. Ok umówmy się ja mam lepiej bo nie musze wydawać kasy na źródło a zaoszczędzone Pieniądze wydać na np dac

Nie odniosłeś się do tego, że kolega gra...gra na gitarze...

Brawo :-)

Kiedys pewien gość który grał na gitarze słuchał u siebie dudniącego basu jak mu dałem posłuchać u Siebie to stwierdził że u niego gra tak samo . Kilka miesięcy później jak się dowiedział że sprzedałem swoje kolumny powiedział ze szkoda że mu nie powiedziałem że sprzedawałem bo by kupił bo jednak grały sporo lepiej niż jego burczybasy :)

Otrzymał odpowiedź że po co skoro mu się ,, nie podobały "

Kolegi Adams nie podejrzewam jednak o brak szczerości :)

Także eliminując wady słuchu , pozostaje tylko co to za salon audio ? a jak nie tam jest problem to pomysły mi się skończyły chyba że jednak ten brak osłuchania nakłada się dodatkowo jednak na tak zwane drewniane ucho .

Skoro moja żona nie potrafi poznać/zauważyć czy w domu stoi nowy cedek czy wzmak a natychmiast pyta co zmieniłem bo gra inaczej jak zmienię Ic , głośnikowe lub zasilajacy kabel , wzmak lub cd to różnica w tych komponentach ma wpływ na dzwięk .

Edytowane przez jacm

Skoro moja żona [...] natychmiast pyta co zmieniłem bo gra inaczej jak zmienię Ic , głośnikowe lub zasilajacy kabel , wzmak lub cd to różnica w tych komponentach ma wpływ na dzwięk .

Właśnie to jest najlepsze, podmieniłem IC a po powrocie do domu usłyszałem pytanie co zrobiłem bo gra lepiej :-)

5x5m

A próbowałeś ustawić kolumny diagonalnie tak jak u mnie?

Jeśli nie polecam to ustawienie choćby na próbę.

Do Poznania mam niestety trochę za daleko, chyba żeby mnie tam zawiało przy okazji.

Nie ma się co uśmiechać kolega ma niewesoło , proporcje są przeciwko dobremu dźwiękowi . Pozostaje zapełnić ściany półkami z książkami , płytami , kwiatami , Dać grube zasłony w okna i gruby duży dywan pojeździć kolumnami po pomieszczeniu żeby znaleźć ich najlepsze miejsce do grania i będzie lepiej na tyle ile pozwala taki pechowy układ . Wbrew pozorom może ostatecznie mieć lepszy dzwięk niż niejeden w pomieszczeniu o dobrych proporcjach ale bez adaptacji .

Wbrew pozorom może ostatecznie mieć lepszy dzwięk niż niejeden w pomieszczeniu o dobrych proporcjach ale bez adaptacji .

To bardzo gruba przesada.

Tzw. złote proporcje są bardzo niedoceniane, a to wręcz "genetyczna" wyższość akustyczna takiego pomieszczenia vs. kwadrat.

Uważam wręcz odwrotnie - niezaadoptowane wcale ale ze złotą proporcją będzie do audio lepsze niż zaadoptowany kwadrat.

Znam, wiem, próbowałem.

To bardzo gruba przesada.

Tzw. złote proporcje są bardzo niedoceniane, a to wręcz "genetyczna" wyższość akustyczna takiego pomieszczenia vs. kwadrat.

Uważam wręcz odwrotnie - niezaadoptowane wcale ale ze złotą proporcją będzie do audio lepsze niż zaadoptowany kwadrat.

Znam, wiem, próbowałem.

Oczywiście że gruba . Kolegę czeka dużo pracy .

Niemniej Jednak ktoś kto popełni sporo podstawowych błędów ( ustawienie , dobór kolumn , zestawienie ) w swoim dobrym akustycznie pomieszczeniu zdziwi się że u kolegi gra jednak lepiej jeśli ten podejmie sporo wysiłku .

Edytowane przez jacm

Trzeba jeszcze koledze wyraźnie podpowiedzieć że nie ma sensu pakować pieniędzy w drogie klocki , kable ogólnie sprzęt . Tylko się kolega wykosztuje a efekt będzie mizerny względem poniesionych nakładów gdyż i tak akustyka zniekształci na swoje kopyto .

Największą poprawę dzwięku osiągnie pracą nad akustyką tego pomieszczenia , drogiego sprzętu szkoda tam pchać wystarczy złożyć w miarę poprawny .

Edytowane przez jacm

A to dobre, uśmiałem się :) Ja niczego nie ruszam a moja żona też często pyta co zmieniłem bo gra inaczej :)

Bo kolega jacm ma poczucie humoru.

A to dobre, uśmiałem się :) Ja niczego nie ruszam a moja żona też często pyta co zmieniłem bo gra inaczej :)

Moja nie , jest świadoma kiedy dźwięk się zmienia a kiedy zmienia się jej percepcja słyszenia , ale to dlatego że ma w pracy do czynienia z dźwiękiem więc Słuch ma wyrobiony .

Znane jest nam natomiast zjawisko że ta sama osoba zrelaksowana , wypoczęta oraz zestresowana , zmeczona słyszy ten sam dźwięk a ze względu na samopoczucie odbiera - słyszy inaczej . Osoba nieosłuchana często się na tym łapie że podczas odsłuchu wybiera sprzęt w tak zwanej chwili euforii . Potem bywa z tego powodu rozczarowanie po długim spokojnym odsłuchu. Prawdopodobnie twoja żona dlatego ten sam dźwięk raz ocenia tak a drugi raz inaczej ze wzgledu na różne sogólne samoppczucie poza tym sam wzrost poziomu dźwięku powoduje różnice w odbiorze także nie ma się co twojej żonie dziwić normalne zjawisko .

Edytowane przez jacm

Nie ma się co uśmiechać kolega ma niewesoło , proporcje są przeciwko dobremu dźwiękowi . Pozostaje zapełnić ściany półkami z książkami , płytami , kwiatami , Dać grube zasłony w okna i gruby duży dywan

i z nowoczesnego pomieszczenia zrobić babciny, zagracony salon. Pamiętajmy, że to jest salon. Sztuka tak zaadoptować pomieszczenie żeby jego nowoczesny design pozostał. Kolega Piterski niewątpliwie posiada lepszą akustykę pomieszczenia natomiast wystrój salonu tu już inna epoka. Trzeba znaleźć złoty środek.

A próbowałeś ustawić kolumny diagonalnie tak jak u mnie?

tak skutkowało to bardziej bezpośrednim przekazem ale węższą sceną. Przy takim ustawieniu kolumn dźwięk wychodzi poza szerokość ustawienia kolumn.

Dzisiaj doszły "NOWE EKRANY AKUSTYCZNE " mogą być? :)231bbd262375001emed.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi