Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Takie stosunkowo nie wielkie kolumny potrzebują takiej elektrowni?

Do pełnej kontroli ,Tak . Prądu nigdy za wiele.

Edytowane przez Rafał.M

drobne zmiany sprzętowe :)

"maczek" cieszy ucho

940213de9959339cgen.jpg

Bardzo ładnie to wygląda i zapewne gra.

Ja także jestem z tych paneli akustycznych zadowolony, wniosły DUŻO dobrego w moim pokoju.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Witam.

Dzisiaj wpadły platformy pod Yamahę. Materiał analogiczny jak przy blacie stolika, MDF pokryty akrylem. Pod CD dwie platformy a po między nimi wpuszczone 1cm w głąb Viprapody nr 5. Całość stoi na kolcach fi25mm oraz dedykowanych podkładkach.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42516-0-96770400-1493397856_thumb.jpg

post-42516-0-49897100-1493397875_thumb.jpg

post-42516-0-91170600-1493397888_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Yamahy i tak chyba mają nóżki na kolcach. Po co im jeszcze dodatkowo platformy? Chyba że tak sobie żeby ładniej i bardziej audiofilsko wyglądało?

Edytowane przez rafal735r

?👈

Pod CD dwie platformy a po między nimi wpuszczone 1cm w głąb Viprapody nr 5

Vibrapody typ5?

To ile waży to CD 40kg?

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Te Yamahy i tak chyba mają nóżki na kolcach. Po co im jeszcze dodatkowo platformy? Chyba że tak sobie żeby ładniej i bardziej audiofilsko wyglądało?

Nie ważne czy ma nóżki ,wyglada ładnie,estetycznie, a wskazówki od kanałów urzekają, fajnie jest ;)

A na falę dźwiękową od głośników hulającą po pomieszczeniu i uderzająca w obudowę elektroniki to i kolce na nic :) trzęść się będzie dalej a może i nawet lepiej jak bez kolców. Estetycznie lepiej :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

No, przynajmniej szczerze. Jest ładnie, podoba się i super. A nie fantazje ze więcej basu, detali, lepsza scena

@Rafał. M, pomieszczenie bajka. Jedyny minus jaki widzę to głowa przy ścianie:/ Ale rozumiem ze inaczej się nie dało.

Teoretycznie takie miejsce odsłuchowe nie ma prawa bytu, ale w tym pomieszczeniu zostało obalonych jeszcze kilka innych teorii.

Bardzo ładnie to wygląda i zapewne gra.

Ja także jestem z tych paneli akustycznych zadowolony, wniosły DUŻO dobrego w moim pokoju.

pzdr.

A co to za panele jeśli można spytać? Jakaś konkretna konstrukcja, rodzaj, gęstość pianki, producent czy zwykła gąbka z Allegro tylko w fajnym kształcie. Bo wygląda super ale czy działa skutecznie i w jakich częstotliwościach?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

A co to za panele jeśli można spytać? Jakaś konkretna konstrukcja, rodzaj, gęstość pianki, producent czy zwykła gąbka z Allegro tylko w fajnym kształcie. Bo wygląda super ale czy działa skutecznie i w jakich częstotliwościach?

Panele od Apama Acoustic

Poczytaj sobie lub zadzwoń do Nich.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Ok! Dzięki za namiar, bo tyle teraz tych pianek w necie że szok.

To panel Apama PS Profesional? Jaką grubość panela koledzy polecają?

Edytowane przez sebaa1
Gość mircysko

(Konto usunięte)

te gąbki dobrze wchłaniają wysokie, ogólnie więcej robią złego niż dobrego, ale to dobrze,niech się młodzież cieszy że ma ustroje w pokoju

zapewne masz rację, lecz z dwojga złego lepiej mieć cokolwiek (na tyle żeby było ok) , niźli nic.

Radziłbym trochę poodwiedzać forumowiczów z zainstalowanymi ustrojami akustycznymi przed zakupem. Można się zdziwić po usłyszeniu różnic. Panele które b.dobrze spełniają swoją rolę to prawdziwa rzadkość niestety.

Pozdrawiam

Edytowane przez mario100007

A nie rozpraszanie?

Jak najtańsza, płaska gąbka o wadze tabliczki czekolady ma cokolwiek rozpraszać. To jest jedynie wykastrowanie wysokich częstotliwości czyli najgorsza z możliwych rzeczy w akustyce. Każdy kto miał styczność z profesjonalną adaptacją natychmiast ciśnie to w kąt albo podaruje swojemu kotu.

Polecam poduszki z IKEA, taki sam gąbas i takie samo działanie. Zachęcam aby poczytać podstawy fizyki, wtedy życie staje się prostsze. Jak czytam te brednie handlarzy o rozpraszaniu gąbki ze zmywaka to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Wrzucajcie Panowie zdjęcia swoich systemów, niech wątek się rozwija.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Wrzucajcie Panowie zdjęcia swoich systemów, niech wątek się rozwija.

po Twoim "spektaklu" , już chyba nikt nic nie wrzuci , by najmniej ja sobie odpuszczę , kupa wstydu ino. :)

po Twoim "spektaklu" , już chyba nikt nic nie wrzuci , by najmniej ja sobie odpuszczę , kupa wstydu ino. :)

Bez przesady ważna jest radość i pasja a tą można zauważyć nawet w podstawowych systemach.

Znam wiele tanich zestawów, których słucha się z przyjemnością. Z akustyką niestety jest w 95% bardzo niewesoło. Świadomość audiofili w tej kwestii jest bardzo mała. Jak ktoś ma ochotę to chętnie podzielę się swoją wiedzą w tym zakresie.

Mirek, biorąc pod uwagę wykład Szymona1 , to będziesz musiał te gąbki oddać żonie do łazienki. Chociaż tam spełnią swoje zadanie.

Szymon, teraz tym wykładem zdołowałeś kolejną grupę audiomaniaków

Edytowane przez jarojaw

Mirek, biorąc pod uwagę wykład Szymona1 , to będziesz musiał te gąbki oddać żonie do łazienki. Chociaż tam spełnią się zadanie.

Szymon, teraz tym wykładem zdołowałeś kolejną grupę audiomaniaków , sprzęt i pokoje mieli na miarę swojej kieszeni, ale i audiofilską gąbkę, a Ty wszystko zniszczyłeś .

Dobrze, że przynajmniej ja nie mam strat na tymże ustroju.

Wysłane z tapciocha

Za Twoje poczucie humoru powinieneś zostać moderatorem. Tak pięknie i w zabawnym tonie potrafisz przedstawić rzeczywistość :)

Szymon czy oprocz ustrojow masz jakas cyfrowa korekcje np DSP?

Nie używam korekcji dsp u siebie, wszystkie problemy akustyczne rozwiązałem metodami pasywnymi.

DSP jest dobrym rozwiązaniem dla, osób które nie mają miejsca na klasyczne rozwiązania i pogodzą się z jego ograniczeniami.

Osobiście jeżeli miałbym je zalecać to wyłącznie na zakres niskich częstotliwości + klasyczne dyfuzory i hybrydy na resztę pasma. Najlepiej mieć do tego 3 drożne kolumny.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

dobra, teraz się wnerwiłem :)

Stawiam kratę browca (pół litra 40% na miejscu), zapraszam do mnie każdego , i jak mi ktoś powie że mi obcina górę przez te gąbki , krata jest jego.

Edytowane przez mircysko

Ależ Mirku spokojnie, większość nas ma tego typu pokoje do słuchania ulubionej muzyki. To jest normalne. Natomiast Szymon pokazał jak może być lepiej, poprawniej i .....

zajebiście

dobra, teraz się wnerwiłem :)

Stawiam kratę browca (pół litra 40% na miejscu), zapraszam do mnie każdego , i jak mi ktoś powie że mi obcina górę przez te gąbki , krata jest jego.

Ale nie napisałeś, że musi mieć rację. Ja Ci tak powiem ale pod warunkiem że obalimy to razem :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi