Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, bolo_senor napisał:

a na moje są do jazzu , klasyki (bez symfoniki) , do metalu to w metalowe głośniki bym celował 😉 przynajmniej w kopułkę. Nie psuję humoru , jak pasują to niech długo służą.

Nie no spoko, każdy ma prawo do własnego zdania 🙂 ale faktycznie słychać że w jazzie i klasyce to te monitorki czują się jak ryba w wodzie. W ProAcach zachwyca mnie szczegółowość i homogeniczność średnicy przez co wszystko brzmi namacalnie i naturalnie. Bas jak na tak małe "paczuszki" jest bardzo fajnie wyważony i "skrojony" w istocie nie zapuszcza się w subwooferowe pomruki, ale stworzono bardzo dobry kompromis pomiędzy niskim zejściem, a jego objętością. Górne pasmo zasługuje na osobną uwagę ponieważ tak dźwięcznej i muzykalnej góry jeszcze u siebie nie miałem. Te monitorki nie maskują detali ani nie zacieniają muzyki, ale wręcz ją ożywiają w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Wysokie tony są wyrafinowane i bardzo kulturalne, ale też wyraźnie obecne z tym, że to może być też w pewnej mierze zasługa mojego DACa, którego brzmienie należy raczej do rozdzielczego i jasnego. Wszystko to jest ze sobą bardzo spójne i te ProAci tworzą bardzo wysmakowane i wyjątkowo atrakcyjne brzmienie z którym na ten moment chciałbym jak najdłużej pozostać 😉

14 minut temu, seba3002 napisał:

Kolego @Tal,  rela masz ustawionego "na ucho" czy przez DSP? Jeśli na ucho, możesz wrzucić zdjęcie gałek? Może być priv. 

REL'a mam ustawionego "na ucho" i jestem bardzo zadowolony z efektu. Obie regulacje mam ustawione na 14-15 "kliknięć" potencjometru.

EDCmWcX.jpeg

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

22 minuty temu, sir.jax napisał:

Mogę  😆😆😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie o takie gałki chodzi

image.png.a540b13ed9e9642bd12030e84a3bd2ad.png

Ukryta Zawartość

Dla mnie Proaci zagrają wszystko. Oczywiście są paczki   które jakiś gatunek zagrają wybitnie , ale w innym polegną . ProAc zawsze zagra dobrze lub bardzo dobrze , ale nigdy nie polegnie. Ja od roku jestem ProAcowcem i bardzo wątpię abym kiedykolwiek zmienim " wyznanie"

9 minut temu, Przyslaw napisał:

Dla mnie Proaci zagrają wszystko. Oczywiście są paczki   które jakiś gatunek zagrają wybitnie , ale w innym polegną . ProAc zawsze zagra dobrze lub bardzo dobrze , ale nigdy nie polegnie. Ja od roku jestem ProAcowcem i bardzo wątpię abym kiedykolwiek zmienim " wyznanie"

Dla mnie również wielką zaletą ProAców jest ich uniwersalność. Niewątpliwie inne kolumny mogą być wybitne w konkretnych gatunkach, ale ProAci wszystko zagrają na równym, wysokim poziomie, może nie wybitnym, ale na pewno bardzo dobrym 👍 Myślę, że i ja długo nie zmienię marki kolumn, bo akurat ten producent oferuje bardzo atrakcyjne brzmienie, które bardzo mi siadło 🙂

Edytowane przez Tal

1 minutę temu, Przyslaw napisał:

ProAc zawsze zagra dobrze lub bardzo dobrze , ale nigdy nie polegnie.

to zapuść coś symfonicznego z dużym składem i z rozmachem  - po godzinie będziesz miał dość.

3 minuty temu, Tal napisał:

akurat ten producent oferuje bardzo atrakcyjne brzmienie 🙂

jak większość angoli.

5 minut temu, bolo_senor napisał:

to zapuść coś symfonicznego z dużym składem i z rozmachem  - po godzinie będziesz miał dość.

A niby czego dość?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 minut temu, seba3002 napisał:

A to i ja wrzucę zdjęcie Rela

Ukryta Zawartość

Tym ATC pewnie przydał się ten REL, który na pewno fajnie uzupełnił pasmo, gratki 😉💪

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

21 godzin temu, il Dottore napisał:

MHDT Havana DAC + kable 8x droższe od przetwornika. 😀 Kolega wpadł i przyniósł trochę kabelków. Wzmacniaczowi nic nie pomogły natomiast Havana jakby na sterydach! W życiu bym nie powiedział, że kabel zasilający + digital coax między V-Linkiem a DAC może tak zaczarować przetwornik. Przecież kable cyfrowe nie grają. Tym bardziej nie grają sieciówki. Tymczasem jakby ktoś Havanie kopa zasadził. Dzisiejszy wieczór był owocny, dał materiał do przemyśleń.

Załóżcie słuchawki i zapraszam.

Ukryta Zawartość

O widzę od nastu lat ten sam DAC, i to w dodatku z upływem czasu jest on coraz lepszy i wprowadza w nowe zachwyty 🙂

Przypominam sobie te posty za każdym razem kiedy wpadam na pomiary MHDT pagody i wynik SINAD = 36 dB i tytuł najgorszego z chyba już ze dwustu zmierzonych DACków xD

Szkoda, że nikt nie pomierzył havany, która jak widzę w typoszeregu producenta stoi niżej, to dopiero muszą być muzyczne doznania xD Może Il Dottore nie słyszy potwornych zniekształceń na poziomie zajechanej kasety, która jest 10tą kopią wykonaną na jamniku aiwa, ale słyszy kable cyfrowe i zasilające, i tak się powoli żyje 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ujemny

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

O widzę od nastu lat ten sam DAC, i to w dodatku z upływem czasu jest on coraz lepszy i wprowadza w nowe zachwyty
Przypominam sobie te posty za każdym razem kiedy wpadam na pomiary MHDT pagody i wynik SINAD = 36 dB i tytuł najgorszego z chyba już ze dwustu zmierzonych DACków xD
Szkoda, że nikt nie pomierzył havany, która jak widzę w typoszeregu producenta stoi niżej, to dopiero muszą być muzyczne doznania xD Może Il Dottore nie słyszy potwornych zniekształceń na poziomie zajechanej kasety, która jest 10tą kopią wykonaną na jamniku aiwa, ale słyszy kable cyfrowe i zasilające, i tak się powoli żyje

Oj tam, czepiasz się ;)

0eb2ac97ac1ea37df6a49ef26e58b5e5.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

17 godzin temu, Ujemny napisał:

O widzę od nastu lat ten sam DAC, i to w dodatku z upływem czasu jest on coraz lepszy

Ty słuchasz pomiarów, ja słucham muzyki. 😄 Polecam ten styl życia! 😄 

To jest jak z kobietami: jak znajdziesz sobie ideał, to żyjecie sobie jak te gołąbeczki przez 30 i więcej lat. A jak kobieta do niczego, to długiego związku nie będzie.

Mam nadzieję, że pomogłem.

A my słuchamy Króla! I tych, no... zniekształceń! 😄

To było nagrywane na sieciówce od prodiża. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tutaj wincyj "zniekształceń".  Carmen McRae - nagranie z 1959. Sieciówka od tostera.

I klient się pluje, że mam od stu lat ten sam DAC. No mam. Bo nie spotkałem jeszcze lepszego. Gdybym spotkał, to bym kupił.

Ale porównywałem bezpośrednio z urządzeniami do 12 tys € i nic nie grało lepiej. Co z tego, że precyzja była jak żyletka, skoro nie było za grosz realizmu, wrażenia obecności wykonawcy? A na wystawach zestawy po 50 tys funtów i więcej wywoływały tylko wzruszenie ramion.

Jeśli ktoś zna DAC oparty na starej kości Multibit, który mógłbym wypróbować, to proszę o propozycje. Ale ze znanych producentów tylko Sugden to robi (bez lampy) i Audio Note (na lampie). Havana gra właśnie jak Audio Note, tylko z większym wyrafinowaniem. Dobry DAC Audio Note to jest 50 tys złotych. Także podziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, jacek99 napisał:

Tak z ciekawości. To jakiego masz tego daca?

MHDT Lab Havana na BB PCM56P - ulubionym chipie Hiroyasu Kondo. 😄 

Minimalne zmiany wprowadziłem - wymiana chipów na K-Grade Japan (odpowiednik Double Crown w TDA1541) i sześciesięcioletnia lampa Bendix w miejsce fabrycznej.

Podobno dobre przetworniki robi polska firma Lampizator, ale nie mam zielonego pojęcia, co tam w środku siedzi. Znaczy - jakie kości.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Pozostały tylko wspomnienia xD

No tego Unisona ze Spendorami to bym zostawił. 😄 Po co szukać dalej?

A jak widzisz Spendor vs Harbeth?

Podobna szkoła, harbeth przyjemniejsze, miały taki swój akustyczny klimat jak ja to mówię :P, ale sporo szczegółów im uciekało. 

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Po co szukać dalej?

Bo wtedy jeszcze nie wiedziałem tego, co wiem teraz. 😓

Edytowane przez J4Z

.

W dniu 13.11.2024 o 20:46, Tal napisał:

Nie no spoko, każdy ma prawo do własnego zdania 🙂 ale faktycznie słychać że w jazzie i klasyce to te monitorki czują się jak ryba w wodzie. W ProAcach zachwyca mnie szczegółowość i homogeniczność średnicy przez co wszystko brzmi namacalnie i naturalnie. Bas jak na tak małe "paczuszki" jest bardzo fajnie wyważony i "skrojony" w istocie nie zapuszcza się w subwooferowe pomruki, ale stworzono bardzo dobry kompromis pomiędzy niskim zejściem, a jego objętością. Górne pasmo zasługuje na osobną uwagę ponieważ tak dźwięcznej i muzykalnej góry jeszcze u siebie nie miałem. Te monitorki nie maskują detali ani nie zacieniają muzyki, ale wręcz ją ożywiają w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Wysokie tony są wyrafinowane i bardzo kulturalne, ale też wyraźnie obecne z tym, że to może być też w pewnej mierze zasługa mojego DACa, którego brzmienie należy raczej do rozdzielczego i jasnego. Wszystko to jest ze sobą bardzo spójne i te ProAci tworzą bardzo wysmakowane i wyjątkowo atrakcyjne brzmienie z którym na ten moment chciałbym jak najdłużej pozostać 😉

REL'a mam ustawionego "na ucho" i jestem bardzo zadowolony z efektu. Obie regulacje mam ustawione na 14-15 "kliknięć" potencjometru.

Ukryta Zawartość

ProAc świetne głośniki do tego piękna stolarka. Miałem przyjemność posłuchać kilka modeli i każdy miał w sobie coś urzekającego. Jak można spytać z jakich przewodów głośnikowych korzystasz ?

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

ProAc świetne głośniki do tego piękna stolarka. Miałem przyjemność posłuchać kilka modeli i każdy miał w sobie coś urzekającego. Jak można spytać z jakich przewodów głośnikowych korzystasz ?

To prawda, ProAc to taka dziwna firma. Proste skrzynki, proste głośniki, żadnych kosmicznych technologii, a grają pięknie. Stolarka jest super, te maluchy ważą 8,8kg sztuka 🙂 

Dość długo słuchałem na kablach Van den Hul The Wind MkII The Hybrid, ale ciągnęło mnie do zmian i od około 3 miesięcy podpięte mam Tellurium Q Silver II

Jeszcze się wygrzewa, ale już teraz można usłyszeć utemperowanie góry względem M2Tech Young, jednak nie jest ona w żadnym razie jakaś wycofana. Szczegóły są w odpowiedniej proporcji tak aby nic też nie umykało, czy było maskowane. Jak pisałem DAC jeszcze się wygrzewa także trudno cokolwiek na ten moment o nim napisać, ale biorąc pod uwagę obecną cenę (2249zł) za nowe urządzenie wydaje mi się fajną alternatywą dla wszystkich wyśrubowanych chińskich przetworników za podobne pieniądze. Brzmi naprawdę fajnie i atrakcyjnie, lekko ocieplony z bardzo dobrą dynamiką i świetnym basem. Nie ma co się spodziewać po nim rewolucji, ale jak za te pieniądze otrzymujemy bardzo dojrzałe, kulturalne i przyjemne brzmienie. Szczerze polecam wszystkim, którzy szukają niedrogiego i nie chińskiego DACa.

8kdsJ8Z.jpeg

0Zin6Or.jpeg

2 minuty temu, cepiano napisał:

Ale no on jest w środku pusty prawie?😕

Jak to pusty? Przecież całą powierzchnię wypełnia płytka drukowana 🤔 zasilacz jest osobno.

W dniu 13.11.2024 o 18:44, Ajothe napisał:

Aż chciałoby się posłuchać, gratki, jak napierdziela metal? 😉

Co prawda to tylko YouTube, ale zabawa musi być 😜 subwoofer wyłączony jakby co 😉

22 minuty temu, Tal napisał:

Co prawda to tylko YouTube, ale zabawa musi być 😜 subwoofer wyłączony jakby co 😉

Dzięki, ale nic mi to nie mówi 😋

11 minut temu, Ajothe napisał:

Dzięki, ale nic mi to nie mówi 😋

Spoko, zaproszenie ciągle aktualne 😉 skoro był metal to musi być też jazz 😃

Bardzo dobrze się to prezentuje ! Słyszałem też wiele pochlebnych opinii o łączeniu naima z proac lub lampą tak że gratuluję ! Miałem okazję nie tak dawno słuchać odtwarzacz CD musicala i bardzo przyjemne granie i świetne wykonanie 

12 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Bardzo dobrze się to prezentuje ! Słyszałem też wiele pochlebnych opinii o łączeniu naima z proac lub lampą tak że gratuluję ! Miałem okazję nie tak dawno słuchać odtwarzacz CD musicala i bardzo przyjemne granie i świetne wykonanie 

Dzięki, na tą chwilę jestem spełniony z tym zestawem. Teraz trzeba odpracować te wszystkie przyjemności 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi