Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Tommi88 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najs.Też w takich ciemnościach lubię słuchać.

Przecinka nie stawiałem bo się bałem.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, broniasz napisał:

Najs.Też w takich ciemnościach lubię słuchać.

Przecinka nie stawiałem bo się bałem.

Taki klimat lubię najbardziej a muzyka nie musi być głośno

W dniu 26.01.2025 o 11:45, xniwax napisał:

Panowie wam naprawdę gra na żywo tak jak na filmikach?

Dużo lepiej. Ale jakieś pojęcie te filmiki dają.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Ale jakieś pojęcie te filmiki dają.

O guście muzycznym autora na pewno.
U ciebie jest akurat OK 😉

Zerkam na rumble.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W dniu 26.01.2025 o 18:19, mood napisał:

wrzucam fotki

Nie wiem co to jest ale w cholerę szanuję! 😄 

3 minuty temu, xniwax napisał:

Zerkam na rumble.

Serdecznie zapraszam! Niedługo Havana wróci z naprawy, podłączę Singxera, naładuję superkondensator, rozgrzeję zegar OCXO i na pewno będą nowe filmiki bo mam kilka nowych cudownych albumów. ❤️ Havana na tej klasy DDC powinna zaśpiewać jak słowik. 😄 A jeszcze kupiłem Digi Coax Audio-GD. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 minut temu, il Dottore napisał:

co to jest

Lampa na pewno Yaqin MS-650B, cedek to chyba Amplifon TACD i monitory Klipscha.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

20 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie wiem co to jest ale w cholerę szanuję! 😄 

Kolega @xniwax już uprzedził mnie z odpowiedzią.🙂 

System jest opisany w "o mnie".

Za szacunek uprzejmie dziękuję. 🙂 

U mnie dziś pierwsze próby nowego DDC i kabelka Digi Coax od Audio-GD. Więc wieczór z CHi-Fi. 🙂 

Najpierw godzina wstępnej rozgrzewki pod prądem w celu ustabilizowania warunków pracy superkondensatora i temperatury zegara. W międzyczasie wgrałem najnowszy sterownik USB Audio Class 2 z www Singxera. Do W11 już żadnych sterowników nie trzeba ale akurat gram z laptopa z W10 oczywiście zasilanego tylko z baterii.

No i pora na wstępne wnioski. Daleko do wniosków ostatecznych bo Havana wróci z naprawy w Polsce dopiero za jakiś tydzień. Więc na razie gram z zapasowego Apogee (delta/sigma). Ale Singxer okazał się zbawienny także i dla Apogee. W gruncie rzeczy jest to wyłącznie ocena jak wypada Singxer SU-6 w porównaniu do mojego starego przyjaciela V-Linka. Przy czym V-Link wspomagany był USB-ULPS Tomanek a laptop podaje sygnał bezpośrednio do DDC z pominięciem Tomanka.

No więc jest (zgodnie z przewidywaniami) dużo lepszy. Czy to ten mityczny zegar OCXO, czy ogólnie lepsze obwody - dodał dźwiękowi kultury i poukładania. Apogee trochę się otworzyło, zdecydowanie nabrało ogłady. Pojawiły się mikrodetale i wykończenia, których wcześniej nie było, bo porównuję na ostatnio słuchanym materiale. Zero cyfry - wszystko gładkie jak jedwab. Lepsza kontrola. Nie żelazna, ale tu się nie czepiam bo i wzmak i kolumny mocno laid back. Nawet bardzo mocno. 🙂 Bardzo muzykalne urządzenie, warte polecenia. To mówię już teraz, na tydzień przed "oficjalnymi" testami.

Nie mogę się poczekać powrotu Havany i ostatecznych testów! Ale i teraz jest miło. Na razie leci sobie koncertowy Clapton ("Slowhand at 70") i jest naprawdę OK.

sing2.jpg

sing.jpg

Filmików miało nie być do powrotu Havany, ale OK, niech będzie z Apogee. Posłuchajcie Chi-Fi! Na słuchawkach. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Posłuchajcie

Słuchać może nie będę ale od zawsze podoba mi się front i ogólnie proporcje Twojego piecyka. Ładne cudeńko jest.  Widzisz, mały Harbeth ocznie mnie nie rusza ale już Sugden i owszem. Wyślesz koledze na tydzień? Oczywiście żartuję 🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Wyślesz koledze na tydzień?

Mogę Ci wysłać na zawsze  Sugdena A21i z lat 90-tych. Potencjometr mu trzeszczy, ale naprawa już umówiona. Do wójta nie pójdziemy! 😄 

pierwsze godziny pokazały, że node nano nie jest na pewno złym kompletnym źródłem, ale ma swoje ograniczenia. Zewnętrzny dac w pierwszej chwili (odsłuch na słuchawkach bo było późno) wydawał się mieć jakby mniej detalu, ale szybko wyszło, że po prostu node gra bardziej ofensywnie, trochę jakby ktoś podkręcił rozdzielczość sztucznie. Rose sprawia, że instrumenty brzmią prawdziwiej i mają swoje bryły (jak mawiają zawodowi audiofile). Dźwięk z nano jest jakby bardziej syntetyczny i cyfrowy. Może to ogólnie cecha ESS? Zabawne, że pierwsze wrażenie było "ale podobnie grają" a po 30 min  "nano trudno słuchać" XD Muszę ogarnąć jakieś inne (znacznie tańsze) dac'i do dalszych testów bo 20k to jednak nie chyba 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Ja słucham muzyki jakieś 10-12h dziennie.

A ile wydać? Ile chcesz! można wydać 1000 pln na jakieś używki i być szczęśliwym. Jak się ma jakieś minimum warunków akustycznych i nie czyta forów i magazynów o audio 🙂

Godzinę temu, max720 napisał:

A , kiedy słuchać muzyki ?

Tylko żonglowania i szukanie dziury w całym 

Ile trzeba wydać $ , aby w końcu zagrało ?

????

pierwsze godziny pokazały, że node nano nie jest na pewno złym kompletnym źródłem, ale ma swoje ograniczenia. Zewnętrzny dac w pierwszej chwili (odsłuch na słuchawkach bo było późno) wydawał się mieć jakby mniej detalu, ale szybko wyszło, że po prostu node gra bardziej ofensywnie, trochę jakby ktoś podkręcił rozdzielczość sztucznie. Rose sprawia, że instrumenty brzmią prawdziwiej i mają swoje bryły (jak mawiają zawodowi audiofile). Dźwięk z nano jest jakby bardziej syntetyczny i cyfrowy. Może to ogólnie cecha ESS? Zabawne, że pierwsze wrażenie było "ale podobnie grają" a po 30 min  "nano trudno słuchać" XD Muszę ogarnąć jakieś inne (znacznie tańsze) dac'i do dalszych testów bo 20k to jednak nie chyba

Ukryta Zawartość

Ostatnio zastanawiał mnie sprzęt o nazwie wiim ultra. Może on by się nadał?

Co to za wzmacniacz masz?

Ukryta Zawartość

wątpię aby wiim ultra grał lepiej od node nano, to są zbliżone rejony. Podejrzewam że nawet nano może być lepsze 🙂 To Luxman L-505z. 

????

Ja słucham muzyki jakieś 10-12h dziennie.
A ile wydać? Ile chcesz! można wydać 1000 pln na jakieś używki i być szczęśliwym. Jak się ma jakieś minimum warunków akustycznych i nie czyta forów i magazynów o audio
O, to to.

Arcam rDAC - ten na Wolfsonie WM8741.

W okolicach 100 funtów na eBay. Tylko dokładnie dopytaj, żeby grzebany nie był.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To był wtedy nowy scalak, a brzmi nadal rewelacyjnie.
Pierwszy Lumin był na nim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Nagrałem nowy materiał nowym telefonem, więc i jakość się poprawiła co wyraźnie słychać. Słuchawki zalecane.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Robię do dla Ciebie, ruszam 4 litery po słuchawki. 

2 minuty temu, Adam 38 napisał:

Robię do dla Ciebie, ruszam 4 litery po słuchawki. 

Naprawdę doceniam 🙂 

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Na żywo też tak dużo tego dołu? 

Właśnie, że nie i prawdopodobnie ten mikrofon w telefonie tak rejestruje "obficie", ale to chyba też kwestia akustyki.

@Adam 38 co możesz powiedzieć o tych Eposach ES7N? 

Wyglądają zacnie, bardzo audiofilsko 👍

Fragment lepszej realizacji 🙂 

16 minut temu, Tal napisał:

Nie no, uważam że jak patrzeć oczami to tylko są 🙂 

Za pierwszym razem tak mi się spodobało ich granie, że w przyszłym tygodniu dostaną drugą szansę. Na moje ucho wybitnie mało kolorują/zniekształcają a jednak cholernie angażują, bardzo ale to bardzo.

Momentami czułem się z nimi  wręcz wchłonięty przez muzykę. Gęba sama mi się cieszyła. Przedziwne uczucie, wręcz ekstaza.

Do tego zmieniają się warunki w jakich teraz będą grały.

Zobaczymy… Z pewnością na tle słuchanych potem Sonus Faber Sonetto 1 gen. 2 czy Audiovector QR1SE zrobiły na mnie ogromne wrażenie swoim charakterem brzmienia. Nawet jako fanatyk swoich ATC SCM7 nie jestem w stanie powiedzieć, że ATC7 są dla mnie lepsze od małego Eposa. 

Edytowane przez Adam 38

20 godzin temu, NRK napisał:

A coś ciekawego na temat tego Rose ? Wizualnie wygląda super.

Pierwsza uwaga jest taka, że nie mam żadnej konkurencji dla niego w domu więc trudno mówić o jakimś poważnym porównaniu. Na pewno jest o klasę lepszy od node nano, co mnie nie dziwi skoro jest 15 razy droższy.

Już pisałem wyżej, że wrażenie od początku dużo większej naturalności. Słychać bardzo dużo detalu, ale wszystko jest naturalne. Doskonale słychać różne decyzje podjęte w studiu np. specyficzne efekty ponakładane na wokal, czy różne pogłosy. Chyba największa różnica na plus tu wrażenie słuchania prawdziwych instrumentów zamiast cyfrowej kopii, co teraz słyszę przełączając na nano. Ponieważ nano jednocześnie gra z wyjścia analogowego i cyfrowego (coax) i ustawiłem w rose 2V na wyjściu (tyle samo ma node) to przełączanie jest szybkie i nie ma różnicy w poziomie - daje to dobre pole do porównań. Moje córki są zachwycone wyglądem tego dac'a - powiedziały, że wyświetlacz wygląda jak okładka płyty Arctic Monkeys i że jest tak ładny, że "musi zostać" 🙂 

Kurde fajnie by było jednocześnie mieć coś klasowego do porównania w chacie, ale na razie wyjeżdżam na tydzień i nie będzie słuchania 😞 Dac'a raczej na razie oddam do sklepu... poaz tym chyba srebrny by bardziej pasował do Luxmana.

????

14 godzin temu, Tal napisał:

Fragment lepszej realizacji 🙂 

Czy możesz nagrać coś bardziej romantycznego, jak ten kawałek 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ciszyn11
  • Pokaż nowe odpowiedzi