Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

rollins, 9 Lut 2009, 18:07

Kabelki, dupereleki, hi-endy, a ściany łyse i twarda podłoga ! :)

A na poważenie, to klaśnięcie w dłonie chyba słychać przez kilka sekund...

Nie myślałeś, żeby jakoś zagospodarować te ściany ? Nie mówię o wyszukanych ustrojach, tylko o normalnych powszechnie dostępnych i tanich materiałach. Dla przykładu gąbka obszyta estetycznym materiałem, bądź jakieś inne pomysły z forum.

>Nie myślałeś, żeby jakoś zagospodarować te ściany ? Nie mówię o wyszukanych ustrojach, tylko o

>normalnych powszechnie dostępnych i tanich materiałach. Dla przykładu gąbka obszyta estetycznym

>materiałem, bądź jakieś inne pomysły z forum.

Pewnie, że myślałem... wciąż myśle... kiedyś nawet dywanów nie było... od tego zacząłem... ale to strasznie trudne pomieszczenie - łaczy się z kuchnią (otwartą) i sypialnią na antresoli. Dokładnie na przeciw kolumn jest okno... Po lewej skos.. prawa strona otwarta na kuchnie - brak symetrii... powiem szczerze ciężko mi coś wymyślić... co będzie estetycznie wyglądało... chętnie poczytam jakiś podpowiedzi, pmysłów...

>asiki

9 Lut 2009, 13:38<

a co to za nowa wersja połączenia na tyłach głośników? ta obróbka kabli głośnikowych i pozostawienie gołych kabli za bananami od strony wzmacniacza to niedopatrzenie czy celowa robota? diabeł tkwi w szczegółach. proponuję koledze przyznać miano "złotego ucha".

=> bazyl1

Tych kabli właściwie wolałbym nie komentować, ale skoro trzeba to trzeba.

Otóż z kolumny są w miarę nowe, a zamiarem zmiany nosiłem się prawie rok. Dlatego do tej pory nie inwestowałem w sensowne kable tylko strugałem oby jako-tako działało. Z mojego strugania Beldena wyszedł kabel o potężnym basie i bardzo detalicznej górze ale lipnym środku, dlatego równolegle wykorzystuję starego Monstera (który jedyne co ma przyzwoite to akurat środek). Ponieważ wzmak ma tylko po jednej parze gniazd na kanał, jeden z kabli musiałem jakoś zakonfekcjonować. A że kable są do wymiany, kupiłem najtańsze wtyczki i skleciłem na sztukę. Długie niezaizolowane odcinki przy banankach to pozostałość czasów gdy był tylko Monster (a nie chcę ich skracać bo na ten kabelek mam pewien plan).

W kwestii podłączenia od strony kolumn: to żadna nowa wersja, klasyczny shotgun. Jedyne co mojego wkładu w koncepcję, to bardzo długie odizolowane końcówki, dzięki którym mogłem wywalić zworki.

Na razie walczę z akustyką, jak będzie miała ręce i przynajmniej 1 nogę, to zmienię kable głośnikowe na coś sensownego. Na razie gra na tych bo nie widzę sensu dłubania w kablach gdy akustykę mam do bani.

Pzdr,

Asiki

Witam,

rollins nie mogłem się powstrzymać ... do tego jeszcze ten helion po prawej stronie i głośnikowce ...;) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=> zentaur

Z miejsca odsłuchowego do kolumn jest jakieś 2.5-2.7m, ale za plecami mam ok. 1.5m do tylnej ściany (nie widać tego na zdjęciu). Pokój ma 20m2 (4x5, kolumny na krótszej). W sklepie słuchałem w 16-17m2 i było ok, choć fakt że był zaadoptowany. U siebie na ilość basu nie narzekam, chociaż to się ciągle zmienia bo kombinuję - raz jest za dużo, raz za mało ;) Myślę że wielkość pokoju do kolumn jest w sam raz, trzeba tylko trochę popracować.

Pzdr

Ja jak miałem takie ustawienie to scena przesuwała mi się nieznośnie w prawo. W ogóle brakowało lewej strony ale jeżeli u Ciebie jest ok. to fajnie :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

jeszcze kilka moich bez psów

Ukryta Zawartość

post-22050-100004325 1234222275_thumb.jpg

post-22050-100004326 1234222275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

asiki

bardzo fajny, duzy pokoj co ja bym dal za dodatkowe 5m2... podoba mi sie czarna wykładzina no i oczywiscie MA

za jakis czas wrzuce swoje zdjecia, musze tylko troche ogrnac pokoj :)

jeckylandhide, 10 Lut 2009, 16:52

>---> dekoracja

>

>skad wygrzebales ta Au/Re?

Mam od kolegi ;)

Był problem z brakiem zasilacza, ale mam teraz jakiś od drukarki HP starej. Grunt, że na 32 V.

W sumie nie miałem jeszcze okazji porównać z niczym tej Au/Ry. A co? Dobre to? Niewiele można wyszukać na jej temat.

????

Ciekawy przykład wykonania ustrojów z gąbki/pianki akustycznej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

STREET, 11 Lut 2009, 18:51

Tak powinien wyglądać pokój audiofila :) Jednym słowem przestrzeń... Wiadomo nie każdy może sobie na to pozwolić.

Ciekawie wygląda taki szarno-niebieski kolor na ścianach w połączeniu z jasną podłogą. Muszę to wziąć pod uwagę przy następnym remoncie pokoju.

Design tych ustrojów mi się spodobał i wkleiłem tą fotkę. Może ktoś wykona podobne i okaże się że wnoszą dużo do brzmienia.

józefkania

Kolor też można zaliczyć do udanych ze względu na to, że nie rzuca się na pierwszy plan zdjęcia.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

=> makas

Jak już pisałem, to nie jest biwiring a tzw. shotgun. Tak ma być.

To połączenie ma sens. Co prawda nie ma separacji zasilania obu sekcji, ale wykorzystuję zalety obu zastosowanych kabli i w ten sposób uzupełniają się nawzajem (jeden ma świetne skraje ale lipny środek, drugi ma dobry środek ale ubogie skraje - oba razem grają nieźle).

W planach mam zabawę w biwiring, podobno seria GS bardzo go lubi. Ale to za jakiś czas...

to moje....uprzedzam pytania o podloge...z tyłu za kolumna leżą ustroje na nia....tak ze nic nie dudni...dzwięk oki...trochę kosmetyki w planach;-)

Ukryta Zawartość

post-13112-100004155 1234381496_thumb.jpg

post-13112-100004156 1234381496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dekoracja, 10 Lut 2009, 19:21

>Mam od kolegi ;)

>Był problem z brakiem zasilacza, ale mam teraz jakiś od drukarki HP starej. Grunt, że na 32 V.

>W sumie nie miałem jeszcze okazji porównać z niczym tej Au/Ry. A co? Dobre to? Niewiele można

>wyszukać na jej temat.

Niestety firma juz nie istnieje - zostala po nich tylko stronka internetowa, ktora tez podupada - tutaj mozesz znalezc troche info i recenzji Au/Ry, ale nie gwarantuje ze akurat trafi sie twoj model:/

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

A u mnie wygląda to następująco..

Dom dopiero w trakcie wykańczania więc mebelek będzie inny, głośniki to monitory HDS (HDS 180 + wysoki HDS) które dopiero wczoraj skończyłem i chciałem się nimi pochwalić :D. Za standy robią stare Altony jako, że te monitory docelowo wylądują na surroundy do kina domowego, a na frontach będą pełnowymiarowe kolumny (na tyle podoba mi się dźwięk HDSa, że chyba będzie to 2.5 na tych samych głośnikach).

Co do ustrojów to niedługo w okna (w salonie dwa narożne, jedno zwykłe i drzwi balkonowe, oraz w kuchni która jest otwarta na salon - jedno narożne i wykusz składający się z 5 okien) pójdą rolety które mam nadzieję, że dodadzą coś od siebie pozytywnego do akustyki, szczególnie liczę na te okna narożnikowe.. Żadnych dywaników nie planuję, mebli nie wiadomo jakieś ilości nie będzie..

Pozdrawiam

Szuler

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Monitory i sub oczywiście jeszcze nie są skończone :). Czeka je jeszcze zaokrąglanie i fornirowanie rzecz jasna :). Pisząc, że są skończone miałem na myśli że już grają :)

Pozdrawiam

Szuler

Wszystko pięknie tylko jak to gra w Stereo ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

szuler pytanie do Ciebie - widze że masz taki sam jak ja TV - Samsung 42'' z serii 451 . Napisz prosze czym go podświetlałeś od tyłu i jak daleko odstaje od ściany ?? Jakiego wieszaka używałeś . No i jak się Twoim zdaniem sprawdza - ja jestem zadowolony - jakość obrazu nie zabija ale za tą kasę warto się było przesiąść na "płaszczaka" ;-)) Kolumienki ciekawe - daj foty jak skończysz - ja się nie odważe na budowanie samemu - mimo że coś tam bym pewnie sklecił to małżonka chyba by nie dopuściła do salonu ;-)))

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

uups nie to nie seria 451 - to wcześniejsza ;-)) ale pytanie wciąż aktualne pozdrawiam

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Sądzę, że rochu@ pisząc swój wpis nie miał na myśli tego co jest pokazywane na fotkach ale raczej jak jest pokazywane. W fotografii jest trochę podobnie jak w audio. Dobrze grający zestaw trzeba umieć zbudować/skompletować. Podobnie dobre zdjęcie też trzeba umieć wykonać. Nie wystarczy mieć aparat.

• Pokaż nowe odpowiedzi