Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość amidas

(Konto usunięte)

lorecci Sitary podpięte były do lampy Cayin. Za źródło słuzył C.E.C. Grało to w otwartej przestrzeni ok20m2(skosy) . Nie mniej baza odsłuchowa tworzyła poprawny trójkąt. Gałka potencjometru lądowała co najwyżej na g.10 i robiło się dość głośno. Głośniki w tym połączeniu zagrały nad wyraz poprawnie. Przestrzeń, czystość dźwięku, barwa na bardzo wysokim poziomie.

Nie ma sensu opowiadać o własnych odczuciach. Każdy ma inne "ucho" i powinien sam spróbować. Natomiast łączenie AP z lampą jak najbardziej wskazane. Z tranzystorem jest równie dobrze. Dynamika, rozmach super, ale ta czystość dźwięku może nieco mieć znamiona kliniczności jaką naprzykład posiada Krell. Tyle tylko że ten ostatni podpięty do neutralnych i ciepło brzmiących kolumn potrafi zaskoczyć muzykalnością.

Pozdrawiam.

>lukasz_wysocki

Co prawda od dłuższego czasu bardzo mi się nie podobają mocne kolory ścian, to jednak na tle wielu 'kącików' ten prezentuje się po prostu dobrze... ciekawe jak z resztą pokoju...

szczerze mówiąc jest to zawsze powodem mego- jak zwykle..- złośliwego zdziwienia, te wypasione sprzęty i dwie kolumny w tej "estetyce głupców", jak to się popularnie mówi, czyli SYMETRYCZNIE na baczność

często przyklejone w tej symetrii po bokach plazmy czy kominka

zawsze jak tfu dogmat, tkwi we mnie wyobrażenie że to powinno być szerzej i że powinno być ustawione "na ucho" co imho wyklucza taką symetrię, przeważnie w skutek tych wspomnianych "na ucho" eksperymentów u mnie stoją dość kapryśnie- taka ta falowa natura

Łukasz... świetny i przytulny kącik, fajnie się to komponuje :) Odsłuchy w takich warunkach to musi być przyjemność :)

Luxmany i winyle 

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mi się bardzo ogólnie te kamyczki podobają jako dekoracje, sam myślałem też drzwi lub okna tym objechać jak cegiełką połówka -pełna w pionie - efekt fajny by wyszedł :)

Witam,

dzięki za uwagi.

Co do ustawienia - proponuję zerknąć do instrukcji głośników oraz zaleceń producenta odnośnie równoległego ustawienia kolumn (tak zostały zaprojektowane), zamiast pisać jakieś bzdurne komentarze o "estetyce głupców" :)

Kolumny były skręcone do środka, jednakże wcale nie poprawiło to reprodukcji dźwięku a w moim odczuciu wręcz przeciwnie, więc stoją sobie jak zaleca producent.

Pozostała część pokoju wygląda podobnie, mam bardzo specyficzne i grube zasłony które robią porządek z pierwszymi odbiciami od ścian. Na podłodze jest dywan i stoi sobie ława a za ścianę na której siedzę szukuję obecnie odpowiednie ustroje.

Jeśli chodzi o płyty na podłodze - nie jest tak źle. Zawsze siadam sobie na podłodze, kiedy wybieram coś do słuchania. Niestety płyt tam się zmieści za mało - i to dla mnie jest większym nieszczęściem niż to że są na podłodze. Ale w planach inna szafka na sprzęt.

Elektronika rzeczywiście powędrowała na allegro. Początkowo myślałem żeby zostawić ją sobie do sypialni, ale to zbyt duży zestaw. Obecnie w moim pomieszczeniu zagościł przedwzmacniacz i końcówka mocy, szukam spokojnie odtwarzacza i stąd zmiana.

Pozdrawiam wszystkich

Kolejne mutacje systemu głównego swego czasu pokazywałem, czas na niedawno powstały zestaw sypialniany. Z założenia miał być prosty i niedrogi, oferując przy tym fajne brzmienie, udało się całkiem dobrze ;) CD to Rega Planet mk1 (obłędnie podoba mi się system podnoszenia pokrywy, zawsze chciałem mieć taką Regę!), kolumny: DIY na głośnikach Fostex FE167 wg schematu ze strony producenta. Wzmacniacz - w przygotowaniu, będzie to DIY oparte o płytkę z układem Tripath TA2020, chwilowo pożyczony NAD 3020.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam mam pytanie do pana Teo gdzie mozna nabyc te fostex bo interesuja mnie tez i projekt a wystruj bardzo gustowny :) Pozdrawiam Krzysztof

Generalnie dobrze jest kłaść wzmak na górze zestawu.

Ale co zrobić jeżeli wszystkie elementy wieży sąkrótsze niż wzmak?

Dlaczego takie obudowy projektują skoro zaleca się stawiać wzmak na górze?

a ja mam wzmak w środku (między magnetofonem a CD) i nie mam zamiaru tego zmieniać, przyzwyczaiłem się, a przyzwyczajenia jak wiadomo są druga naturą człowieka:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Wzmak się kładzie na górze nie dla wyglądu zestawu, ale z przyczyn praktycznych. Primo wzmak się grzeje najmocniej z zestawu wieć ciepło nie idzie przez wszystkie klocki drugie primo to wzmak położony na pokrywie cd dociąża źródło. Choć wg mnie to wzmak generuje jakieś wibracje (trafo) wieć to przekłada się na odczyt płyty.

• Redaktorzy

Teo - gratulacje umiejętności przydatnych przy wykonaniu tak ładnie oklejonych skrzynek do Fostexóei gustu przy wyborze komody - piękny mebel.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

gotomik roznie to bywa z wydawianiem ciepla ze wzmaka i roznie bywa z playerami. przyklad top loader i wzmak naim'a ktory sie praktycznie nie grzeje. twoje dwa prima o kant pupy a jestem pewien ze nie uslyszysz czy CD jest na czy pod wzmakiem. do wszystkiego trzeba po ludzku i jak komu wygodnie grunt by sprzet byl bezpieczny.

Reaper

No ale na zdjeciu jest top loader i stawianie wzmaka na górze - to byłby hard core - raczej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi