Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

[email protected], 21 Cze 2010, 16:47

>=>asiki, 21 Cze 2010, 14:47

>>W przypadku

>>budżetówki gramiak faktycznie jest górą, ale na wyższej półce jak dla mnie dobre CD gra jednak

>>lepiej. Przykro mi.

>>Pzdr,

>>Asiki

>

>Przykro mi ale na jeszcze wyższej półce gramiak zabija CD za 80kzł, po prostu CD nie ma tak

>perfekcyjnej barwy tylko z "gruba ociosany" dźwięk przynależny cyfrze

rafaell ma stuprocentową rację.Staram się unikać kategoryzmów w audio,ale tu nie ma pola dla polemiki.Format analogowy jest rozwijany od stuleci,natomiast historia CD to zaledwie niespełna 30 lat.Być może za następne 100 cyfra dogoni vinyl,myślę jednak,że nie zdąży i zwyczajnie zniknie w czeluściach dziejów.Natomiast vinyl?cóż nadal będzie się rozwijał.

P

No właśnie, zripowane z analogu. Nawet jak jest "analogowe brzmienie" to przy oddtwarzaniu dodaje się mu "cyfrowości" więc nie możesz tak porównywać. Dla mnie CD i cyfrówka są po prostu wygodniejsze.

System gra dobrze, albo nie....

Ja mam stare nawyki słuchania płyty od początku do końca, tak że same włożenie vinyla na gramofon to raptem 18 sekund dłużej do pierwszego dźwięku w stosunku do CD a wiem że przy ręcznym opuszczaniu igły może być ta sama prędkość-kwestia wprawy :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>stosunkowo tanie? za byle jak nagrany cieńki winyl trzeba dać ok 90 - 120 pln za album. Zgroza! Ceny paskarskie<

miałem na myśli płyty stare "second hand" - mam wiele płyt po kilka zł./szt. których słucha się fantastycznie !!! na przykład ta na fotce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Wybacz excel, ale stan płyty ze zdjęcia to śmietnik. Może krążek jest idealny, ale stan okładki dyskwalifikuje ten egzemplarz w moich oczach

nie ma co sie kłocic co lepsze ale jakbym miał duza kase to wolałbym sobie kupić porzadny odtwarzacz CD,sluchalem gramiaków za 50 tys i zródla za 20 tys na tym samym sprzecie i wolałbym CD,chociaz mam w domu jedno i drugie z kolekcja 1000plyt winylowych to zadko ktory winyl jest dobrze nagrany

captainspaulding, 21 Cze 2010, 18:27

>nie ma co sie kłocic co lepsze ale jakbym miał duza kase to wolałbym sobie kupić porzadny

>odtwarzacz CD,sluchalem gramiaków za 50 tys i zródla za 20 tys na tym samym sprzecie i wolałbym

>CD,chociaz mam w domu jedno i drugie z kolekcja 1000plyt winylowych to zadko ktory winyl jest dobrze

>nagrany

Jest dużo dobrze i bardzo dobrze nagranych winyli.CD na pewno mniej!

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Juz nie jedna taka dyskusja była i do niczego nie doprowadziła.

Moim zdaniem do gramofonu trzeba dojrzeć. Aby tor analogowy zagrał i pokazał na co go stać, trzeba włożyć wiele pracy. Zakup najdroższego gramofonu, wkładki i przedwzmacniacza niczego nie gwarantuje. To wszystko razem trzeba mozolnie zgrać. Mój gramofon, wkładka i pre w sumie mnie kosztowały ok 6k. Niby nie wiele. Ale żeby grało tak jak gra, najpierw wywaliłem w błoto drugie 6k tracąc na odsprzedażach elementów, które ze sobą nie zagrały.

Robota dla wytrwałych, ale jak już się złoży i dopasuje to uwierzcie, że to gra muzykę przez duże M.

I nie ma co sie pieklić bo tu nikt nikogo nie zamierza nawracać na LP czy CD.

Rozumiem że sound z gramiaka to ciepłe kluchy ? Piszę tak wnioskując z Waszych opini, bo nie słuchałem dobrego gramofonu jeszcze. Dlaczego ciepłe kluchy ? Ano dlatego że milusi, a czy czasem jakiejś kotary w tym dźwięku nie ma? potrafi oddać ostry dźwięk perkusji czy trąbki, czy jest wygładzony ? Odpowiedzcie bo nie wiem.

Patrząc na okładkę płyty wyżej nasuwa mi się myśl: "a nie mówiłem że na vinylu słuchasz co masz, a nie co chcesz"

Czasami ma wrażenie, że posiadacze analogu kupują płyty kompulsywnie, byle co, byle jak i byle dużo, ja nie rozumiem tej postawy

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

OT

Przepraszam, ale nie moge sie powstrzymac... Kolejna dyskusja o wyzszosci Swiat Bozego narodzenia nad Wielkanoca (badz odwrotnie), ale... Jak to sie ma do tematu watku ?

END OT

Primodium. Medium. Finis.

masza1969

Twierdzisz, ze gramofon gra Ci lepiej niż cd i pewnie tak jest ale czy gdybys kupił cd za równowartość tego co wydałeś na cd + 12kzł wydane na zabawy w analog to czy dźwięk takiego źródła nie bylby obiektywie lepszy?

A sęk dyskusji tkwi w tym, ze autor winylowej prowokacji próbuje nawracać wszystkich i jest oburzony ze tak malo jest gramofonów na fotach.

Ja nikogo nie namawiam do wyrzucania cd na rzecz gramofonu i może sam kiedyś sobie kupię ale z pewnością nie będzie to tani gramofon bo to juz sprawdziłem i wg mnie nie zagrało dobrze dlatego z opinią ze dowolny gramofon jest lepszy od cd nie moge sie zgodzić.

to i ja dorzucę kawałek gramiaka i resztę swojego bałaganu...w końcu przez ponad dwieście stron zaglądałem innym do mieszkań...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pingwin, 22 Cze 2010, 20:05

>>> ArtiQ

>

>gdzie można kupić takie fajne kosze na winyle?

a zaskoczę Cię - w Ikei są takie fajne kosze specjalnie na vinyle (i chyba w kilku kolorach)...

to drewno (sklejka) do własnoręcznego skręcenia...30 sztuk wchodzi swobodnie, tzn. tak, aby bez problemu przeglądać...'na ścisk' wejdzie może i koło pięćdziesiątki...

Fajnie wyglądają te Virgi II. Takie strzeliste i smukłe. Ciekawe czy graja tak samo dobrze i dostadnie jak piąta seria AP, czy bardziej jak brzmienie drugiej serii Tempo.

i są to Audiomatusy...po burzliwych porównaniach i odsłuchach postawiłem ostatecznie właśnie na polską myśl techniczną...uważam, że te cyfrowe monobloczki wprost pokochały się z moim lampowym pre...a jeszcze dodanie kabelka w postaci znakomitego srebra Alpha Core Goertz AG3 Divinity (nota bena drogiego jak pies, ale wartego każdej złotówki) rzuciło mnie na kolana...tak więc na razie słucham muzy z rodziawioną gębką i zachwytem...ale pewne jest, że prędzej czy później wstanę i rozejrzę się za nowym królikiem ;-)...eh życie...

ArtiQ, podaj proszę nazwę tych pojemników na asfalty :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

mozsbi : na jakiej zasadzie masz to wszystkie połączone żeby leciał dźwięk dość dobrej jakości np. jak puszczasz coś z komputera ?

czy to jest na zasadzie :

Komputer -> DAC -> wzmacniacz -> Kolumny ?

ArtiQ:

>postawiłem ostatecznie właśnie na polską myśl techniczną...

Obawiam się, że pisanie o "polskiej myśli technicznej" to w tym przypadku zdrowa przesada ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi