Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

biurko.png

Witam wszystkich bardzo serdecznie, wprawdzie konto mam na tym portalu od paru lat, dzisiaj postanowiłem się odezwać, a w pierwszym poście wypadałoby się przywitać.

Mój zestaw w porównaniu z innymi tutaj pewnie prezentuje się nieco biednie, ale ja jestem z niego zadowolony, choć po paru latach posiadania go wzmógł się apetyt na coś nieco lepszego.

CD Player: Cambridge Audio CD5

Wzmacniacz: Cambridge Audio A300

Kolumny: Avance Dana 503

Źródłem dźwięku często jest komputer wyposażony w kartę dźwiękową Audigy Gold oraz zestaw oprogramowania.

Dodatkowymi, analogowymi, źródłami dźwięku są gramofon Lenco L3806 oraz deck Telefunken HC800. Urządzenia dość mocno budżetowe, ale ze względu na marną jakość nagrań analogowych które posiadam, nie rozwijam mojego systemu w tym kierunku.

Połączone jest to kabelkami Jamo 2x2,5mm^2, interkonekty noname i stoi w pokoju o powierzchni około 13m^2.

W najbliższym czasie prawdopodobnie zainwestuję w jakiegoś DACa zewnętrznego oraz okablowanie. Myślę również, że uda mi się ulepszyć akustykę pomieszczenia paroma ustrojami akustycznymi, ale do tego potrzebuję zdobyć jeszcze trochę wiedzy.

Pozdrawiam, Adam

P.S. Czytając forum oraz prasę specjalistyczną natknąłem się na pojęcie klas sprzętu audio. Czy jest gdzieś może jakaś lista na której mógłbym sprawdzić, jak można zaklasyfikować moje urządzenia?

No przy takim rozstawianiu sprzętu to nawet mroźną zimną Tobie ciepło jest na pewno! :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Owszem, podczas tej zimy jedynym źródłem ciepła w pokoju była obecna na zdjęciu elektronika, dodatkowe ogrzewanie było zbędne. Niestety, grzeje to bardzo mocno.

Edytowane przez Amwo

Owszem, podczas tej zimy jedynym źródłem ciepła w pokoju była obecna na zdjęciu elektronika. Niestety, grzeje to bardzo mocno.

Kolumny na zewnatrz?

?👈

teoretycznie powinny być bezpośrednio w kierunku słuchacza, widać że kolumny nie są dogięte na zewnątrz, taka fota. Po tym zdjęciu równie dobrze można by było powiedzieć, że ścianki biurka też są na zewnątrz ;P.

Ja bym w lepsze kable nie szedł,lepiej te pieniądze wydać na ustroje (lub dywan) bo goła ściana i panele nic dobrego nie wróżą ;)

Prezentuję zestaw którego słucha mój 16 letni syn i ja czasami gościnnie, bo moje "grajpudła" są w reorganizacji.

Wzmacniacz: Denon PMA-560,

odtważacz: Sony CDP-750 z torem lampowym,

kolumny: Bose Interaudio 4000 XL,

przewody: noname

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32178-0-04921400-1311517839_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ustroje przyjemnie nastrajające :)

Piękne,można by jeszcze fotkę z kolumnami poprosić :)

Edytowane przez sylw

Padobi - no to syn ma fajny vintage po tacie.

Jarkog - monobloki miodzi, można się zapatrzeć i pewnie zasłuchać :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Witam w końcu udało mi się zmienić sprzęt. Na razie ustawienie w fazie testowania. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam w końcu udało mi się zmienić sprzęt. Na razie ustawienie w fazie testowania. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Kolarz, nie chcę się czepiać, ale wydaje mi się, że ściany troche gołe. Nie masz problemów z pogłosem?

Fajnie, że za kolumnami masz załamanie w ścianie (komin, wentylacja?chodzi mi o ten podciąg) - to może bardzo korzystnie wpływać na akukstykę. Ale ściany bym ubrał.

Powrót po dłuższej przerwie...

Proszę i z kolumnami:

IMG_7425monoblo.JPG

Edit:

Ten AURA faktycznie pasowałby. Jakby miał pilota, to kto wie czy nie kusiłoby mnie :) to coś. Tym bardziej, że w tej samej linii co monobloki będzie jeszcze pre gramofonowe :).

Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Proszę i z kolumnami:

IMG_7425monoblo.JPG

Edit:

Ten AURA faktycznie pasowałby. Jakby miał pilota, to kto wie czy nie kusiłoby mnie :) to coś. Tym bardziej, że w tej samej linii co monobloki będzie jeszcze pre gramofonowe :).

Niezłe te monobloki P.Waldka słyszałem ,widziałem

o pre nie wspomnę

Veni, vidi, vici :)

'kolarz'

Domyślam się że z prawej strony okno a z lewej większa przestrzeń ? Zawszę warto trzymać się dwóch najbardziej podstawowych zasad tj. Symetria i 60stopni w miejscu odsłuchu ,rezultaty mogą przynieść wiele więcej niż kable ;)ale wiem że nie zawsze można biegać z kolumnami tak czy siak próbować ;)

'jarkog' na fotkach jest pilot więc właściwie nie wiadomo,sprzętu gratuluję fajny zestaw,z ciekawości zapytał bym jak są cięte głośniki .

'jarkog' na fotkach jest pilot więc właściwie nie wiadomo,sprzętu gratuluję fajny zestaw,z ciekawości zapytał bym jak są cięte głośniki.

Co chwile są "cięte" inaczej. Coś tam zawsze gmeram, więc nie ma stałego podziału na dłużej. Bawię się na razie przygotowując się do wykonania całości zwrotnicy od nowa. Po za tym niskotonowy idzie do wymiany na większy 12 może 14cali. Frez już kupiłem teraz zastanawiam się nad samym driverem.

Ja trafiłem na już zakończoną bez pilota. Poszukam jeszcze raz.

Faktycznie jest pilot. Niewiele można o tym CD znaleźć niestety. A do moich monobloków podobno nie ma co żałować na sprzęty/kable towarzyszące. A to byłby zakup w ciemno :). I nie wiadomo co by z tego wyszło. Jakiś CD już mam . Teraz jak kupię to już tylko KONKRETNY :). Dopasowanie wizualne raczej nie będzie priorytetem :). Ale komplecik wyglądałby przemile, to fakt.

Edytowane przez jarkog

bobaj do jarkog

<piękny zestawik, cieszy nie tylko ucho ale i oko>

Chyba jednak nie do końca.

Widać, że odległość pomiędzy kolumnami nie do przyjęcia.

jarkog, naprawdę nic nie da się z tym zrobić?

Widać, że odległość pomiędzy kolumnami nie do przyjęcia.

Faktycznie baza jest dość oszczędna, ale nie mamy danych jaki jest pokój odsłuchowy.

Nie jest tak źle, na oko to jakieś 180 cm miedzy modułami średnio-wysokotonowymi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W tym ustawieniu 175cm między centrami driverow. Pokój ma niecałe 3,8metra szerokości.

Można i szerzej je rozstawić ale wtedy trochę mało wygodnie wchodzi się do pokoju. Chociaż mam je na kółkach biurowych :) więc z przesuwaniem i eksperymentowaniem nie ma problemu. Zresztą przyznam, że mimo nieco wąskiej bazy są bliżej ustawienia systemem Cardasa, a że scena rozciąga się i tak po za kolumny na zewnątrz, to tak naprawdę, to nie ma dla mnie znaczenia, że stoją nieco węziej. Nic się w scenie nie zawęża a wzrasta wyrazistość lokalizacji a jak potrzeba to i za plecami da się nieraz efekty usłyszeć. Tak więc większa odległość od bocznych ścian wychodzi nawet na dobre.

Nieco dokładniejsze zdjęcie ustroju :)

IMG_7389monobl.JPG

Edytowane przez jarkog

Moje ulubione lampki :), tylko u mnie jest ich cztery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Ja mam lampki w CD dwie ale nie na wierzchu moge tylko przez 2 mm dziurki popatrzeć. ;(

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi