Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

K.wa, jak mówię kupujcie angielskie, grające średnicą, kolumny do klitek, do złych akustycznie pomieszczeń, one tak nie sieją po ścianach- to dupa, patrzą jak na wariata.

Takie rady to sa na poziomie przedszkolaka.

Czytac mi sie tego nie chce, do kazdego pokoju jakias trefna uwaga nt. akustyki. Ciekaw jestem czy twoj jest tak swietnie zaaranzowany. Akustyk zdjęciowy sie znalazl. Moze rozkrec biznes, adaptuj ludziom pokoje na podstawie zdjęc.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Jest wystarczajaco duzo. Nie mam zadnych ustrojow tylko normlanie "zagracony" nieregularny, niewielki pokoj. Podlogowki 2 x 17cm kazda, do tego przy scianie i nie mam zadnych odbic itp. czasem jest za duzo basu, ale to 10% mojej kolekcji plyt.

?👈

Jakoś tak jest, że jeden z drugim idą do sklepu czy co... Posłuchają efektownych kolumn, które sieją impulsem w sposób przypadkowy, a złośliwie akustycznie. Jest wielkie WOW! Ale fajnie!!!

Ale jak kurz opadnie i podnieta, oraz info producenta zaczyna wzbudzać wątpliwości, że metraż pokoju klienta jest wporzo- zaczynają się schody.

Często przybierające kuriozalnych rozmiarów. Zabuduj pokój: sufit, ścianę, okno ustrojami, aż nie będziesz miał jak się ruszyć!

Przeciw przesadzie jestem. Tylko tyle.

K.wa, jak mówię kupujcie angielskie, grające średnicą, kolumny do klitek, do złych akustycznie pomieszczeń, one tak nie sieją po ścianach- to dupa, patrzą jak na wariata.

A potem abonament w zakładce AKUSTYKA

Gdzie powiesić wersalkę by głowa nie bolała po godzinie słuchania?

Jesteś erotoman-gawędziarz-mitoman. Jak katarynka to samo w kółko macieju. Złe akustycznie pomieszczenie to np. sześcian, pokój 6x3x3, tramwaj 7x1,5m. Cała reszta się nadaje i można w niej słuchać muzyki. Ale dobry akustycznie pokój, to taki, gdzie jakieś zabiegi aby tą akustykę poskromić poczyniono. Można to robić na wiele sposobów. A Ty próbujesz tropić duchy, które tylko Ty sam widzisz. I robisz to owijając się w nimb profesora akustyki, który 'w dupie ma pomiary' (cytat Twój własny) i serwując opowiastki o za dużych kolumnach do pomieszczenia. A splendoru i autorytetu ma dodawać Ci dumna gąbka na ścianie w Twoim pokoju. Kiedy można żartować to można, ale to co piszesz jest już mocno nieświeże i niestrawne.

Angielskie kolumny grające średnicą też wymagają dobrych akustycznie warunków. Fizyka fali jest taka sama, akustyka się nie zmienia. Wiem, bo miałem dwie pary anglików, jedne nadal grają. Ale Ty uparcie zalecasz na walkę z problemami akustycznymi wycinanie pasma poprzez stosowanie głośników, które danych pasm nie przetwarzają. Czyli, ponieważ mam słabe nogi, to nie zajmę się ich treningiem, tylko sobie je obetnę - wtedy problem z głowy i nie musze się przejmować tym, że moje nogi nie pozwalały mi biegać, skakać i maszerować tak jakbym chciał.

Koniec OT, dałem się sprowokować. Ale na dyrdymały trudno nie reagować.

Takie rady to sa na poziomie przedszkolaka.

Czytac mi sie tego nie chce, do kazdego pokoju jakias trefna uwaga nt. akustyki. Ciekaw jestem czy twoj jest tak swietnie zaaranzowany. Akustyk zdjęciowy sie znalazl. Moze rozkrec biznes, adaptuj ludziom pokoje na podstawie zdjęc.

Frywolny już dał kiedyś zdjęcia gąbek na ścianie między kolumnami. To go nobilituje i zamyka usta wszystkim niewdzięcznym krytykom.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Tak wygląda to u mnie.zdjęcie z przed miesiąca aktualnie zamiast Sony CDP-x202ES stoi CDP-X779ES. Teraz zastanawiam się nad kolumnami do 5tys. lub 1200euro. niestety los zmusił mnie do opuszczenia ojczyzny w poszukiwaniu pracy więc w domu jestem(2tygodnie) raz na 3-4 miesiące.POZDRO

post-25069-0-14471200-1362685135_thumb.jpg

post-25069-0-96906500-1362685152_thumb.jpg

post-25069-0-29660600-1362685169_thumb.jpg

post-25069-0-69661600-1362685200_thumb.jpg

04.03.2013 - 23:08

Gdzie powiesić wersalkę by głowa nie bolała po godzinie słuchania?

to już nie trucht, to galop ..

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

stivi89 czy to są bw602 ? Jak sie rozgrywają z sony ? Nie jest za jasno ?

Witam.

Przykro mi ale to nie są B&W 602 tylko 601 oczywiście pierwsza wersja ze złotą kopułką wysokotonową. Zgadza się te kolumny grają trochę jasnawo ale z tym wzmacniaczem i cd-kiem jest teraz dobrze wcześniej miałem amplituner sonego Str 707es z cd 202es i to dopiero było ostro żadnymi kablami nic nie mogłem zrobić.Natomiast tutaj się to wygładziło, utemperowało ten wzmacniacz generuje bardzo szeroką scenę oraz głębie. Nie wiem tylko jak Te klocki grają basem bo Jak wiadomo B&W ma bas wycofany, słaby w natężeniu albo takie jest moje odczucie. Kabli używam KimberKable głośnikowe 8PR a chincze to PBJ.

Pozdraiwam

zestaw niczego sobie , musi w nim się całkiem wygodnie słuchać muzyki szczególnie jeśli ma jeszcze podnóżki ale tego już nie widać.Nie widać też gdzie stoją głośniki więc nie wiem czy dżwięk dobiega do słuchającego z prawidłowych miejsc ;)

Edytowane przez Pedros
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kolor fotela podbija niskie.

Jego ustawienie jest niekorzystne, ponieważ gdy tylne nóżki stoją na twardym, dwie przednie na miekkim, w okolicach potylicy zbierają się rezonanse z pomieszczenia.

Xenograft,Vintage jest piękne.Stare dobre czasy.

Gra zapewne też zacnie?.Szkoda że nie widać kolumn.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Xenograft,Vintage jest piękne.Stare dobre czasy.

Gra zapewne też zacnie?.Szkoda że nie widać kolumn.

Scherwood S8000II gra calkiem wspolczesnie - az trudno uwierzyc, ze ten sprzet ma ponad 50 lat. Scherwood produkowal bardzo neutralne wzmacniacze, w przeciwienstwie do owczesnej dominujacej konkurencji (Fisher, H.H. Scott, Stromberg-Carlson). Kolumny sa znacznie nowsze, ale posiadam rowniez Acoustic Research AR-5 z epoki.

A może to jest zdjęcie z reklamy mebli, a raczej mebla w liczbie sztuk 1 (słownie: jeden)? : ) Jeśli się mylę, to bardzo mnie to cieszy i składam szacunek wykonawcy zdjęcia, a zarazem jak mniemam posiadacza oddalonego w głębi planu sprzętu audio, który wygląda doprawdy imponująco.

Kolor fotela podbija niskie.

Jego ustawienie jest niekorzystne, ponieważ gdy tylne nóżki stoją na twardym, dwie przednie na miekkim, w okolicach potylicy zbierają się rezonanse z pomieszczenia.

Coś w tym chyba musi być. Może by tak te wystające nóżki czymś owinąć? : ) Frywolny, ja mam kolor siedliska szary i jak zauważyłem on chyba degraduje wysokie, wyostrzając je. Planuję zakup czegoś ocieplającego dźwięk, np. wypoczynku koloru żółtego, może delikatnej pomarańczy : )))

Szkoda że nie widać kolumn.

Kolumny stoją pewnie za fotelem lub wykonawca zdjęcia zapomniał ich wstawić do pomieszczenia. Trzeba byłoby poprosić Autora wpisu o dodatkowe zdjęcia. Prosimy zatem o kilka dodatkowych zdjęć. Z góry dziękujemy.

Edytowane przez SVART

Scherwood S8000II gra calkiem wspolczesnie - az trudno uwierzyc, ze ten sprzet ma ponad 50 lat. Scherwood produkowal bardzo neutralne wzmacniacze, w przeciwienstwie do owczesnej dominujacej konkurencji (Fisher, H.H. Scott, Stromberg-Carlson). Kolumny sa znacznie nowsze, ale posiadam rowniez Acoustic Research AR-5 z epoki.

Gratuluję. Dzięki za opis, nie każdemu gra tak jak by sobie tego życzył.Vintage zawsze mi się podobało, nie tylko za walory estetyczne, ale i dziwiękowe.

Jednak 3 lata temu gdy zmieniałem klocki, sobie odpuściłem, ponieważ jest na rynku tyle trefnego towaru, a mnie po prostu nie stać, żeby

popełniać błędy przy zakupie.I wybrałem teraźniejsze konstrukcje, ale i tak jestem zadowolony, chociaż to budrzetowy zestaw.Miłego słuchania.

Zrób coś z tym fotelem, bo Cię zjedzą. Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Wszystkim zaniepokojonym wyjasniam, ze w pokoju, procz fotela i gramofonu (Yamaha) sa rowniez kolumny. Stoja sobie tam, gdzie mi sie podoba (wiec prawidlowo), bo pokoj sluzy glownie do mieszkania. Niestety, osobnego pokoju muzycznego raczej w obecnym domu nie bedzie. Sa to kolumny Optimus Pro LX8 - bardzo budzetowe, ale z ciekawym glosnikiem wysokotonowym firmy Linaeum. Byly drogie na moja studencka kieszen 14 lat temu, ale juz niebawem nastapia duze zmiany. Powyzej blednie opisalem moj wzmacniacz jako Sherwood S8000II. Rzeczywiscie posiadam rowniez taki sprzet (w trakcie odbudowy) - jest to lampowy amplituner. Obecnie zainstalowany system sklada sie ze wzmacniacza Sherwood S5000II i lampowego tunera stereofonicznego tej samej firmy. Jako zrodlo sluzy najczesciej laptop z bezprzewodowym polaczeniem.

i-hD5f2Hs-XL.jpg

i po co tylko było tyle niepewności wnosić? W sumie tajemniczość prowokuje : )

Abstrahując od mojego poprzedniego wpisu. Baaardzo mi się podoba. Ze smakiem, przytulnie, czuć upływ czasu i amerykański klimat : ) Pozdrowienia z Polski!

Edytowane przez SVART

i po co tylko było tyle niepewności wnosić? W sumie tajemniczość prowokuje : )

Abstrahując od mojego poprzedniego wpisu. Baaardzo mi się podoba. Ze smakiem, przytulnie, czuć upływ czasu i amerykański klimat : ) Pozdrowienia z Polski!

Dziekuje i wzajemnie pozdrawiam Polske. Mam calkiem pokazna kolekcje zabytkow hi-fi. Bardzo lubie rzeczy z przeszlosci, a sentyment do starej elektroniki mam chyba po ojcu - emerytowanym inzynierze z Kasprzka. Ostatnio jednak narasta we mnie apetyt na cos ze znacznie wyzszej polki. Zobaczymy.

• Pokaż nowe odpowiedzi