Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

...słucha się muzyki a nie sprzętów i stolików + dobra akustyka , reszta to wymysły chorych główeczek....pewnie dobrze skonfigurowany zestaw z górnej półki gra dobrze , ale gra jako całość a nie poszczególne elementy......ale to chyba już dawno wiecie , że to jest pewnego rodzaju sztuką ......pozdr.

:-).

Na marginesie. Nie myślałem wymiana źródła może dać takie namacalne rezultaty.

Doszedłem do punktu, w którym wydaje mi się że nie mam już nic do zmiany. Nie wiem więc jak z tym stolikiem będzie.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Doszedłem do punktu, w którym wydaje mi się że nie mam już nic do zmiany. Nie wiem więc jak z tym stolikiem będzie.

Wydaje mi się że szkło nie jest najlepsze pod sprzęt. Spróbuj z czegoś zrobić podkładki chociażby z filcu dostępne w sklepach pod meble. Podłóż pod wszystkie sprzęty na stoliku i trochę posłuchaj jak nic się nie zmieni to może znaczyć że twój stolik jest OK a inwestycja w audiofilski nie będzie potrzebna.

Ja eksperymentowalem duzo z podkladkami z bloku technicznego i krepy I zauwazylem, ze czerwona krepa pod wzmacniaczem gra najbardziej audiofilsko. Pod glosniki najlepiej pol bloku technicznego wylozyc. Juz dawno chcialem sprzedac ten pomysl, ale na patent mnie nie stac, wiec pisze tutaj czy moze ktos by mogl wspomoc moj projekt. Zrodla zaopatrzenia w krepe nie udostepnie dopoki gruby hajs nie wplynie na konto.

Wieza STEREO Technics :)

Żart z tymi filcami?

Dlaczego żart?

Włącz sobie muze trochę golśnie i podejdź do okna albo do drzwi przeszklonych i powiedz co słyszysz a jak nie słyszysz to dotkni szyby a swoje doświadczenie opisz tu na forum.

Ja eksperymentowalem duzo z podkladkami z bloku technicznego i krepy I zauwazylem, ze czerwona krepa pod wzmacniaczem gra najbardziej audiofilsko. Pod glosniki najlepiej pol bloku technicznego wylozyc. Juz dawno chcialem sprzedac ten pomysl, ale na patent mnie nie stac, wiec pisze tutaj czy moze ktos by mogl wspomoc moj projekt. Zrodla zaopatrzenia w krepe nie udostepnie dopoki gruby hajs nie wplynie na konto.

Jeśli faktycznie ma taki wpływ na dźwięk a ty to słyszysz to musisz być odważniejszy w podejmowaniu decyzji inwestowania swoich pieniędzy a nie liczyć na innych weź odpowiedzialność na siebie. Ja oczyma wyobraźni już widzę jak audiofile z całego świata zabijają się o twoje podkładki i są skłonni zapłacić każdą cenę. Trzeba mieć więcej odwagi!

Dlaczego żart?

Włącz sobie muze trochę golśnie i podejdź do okna albo do drzwi przeszklonych i powiedz co słyszysz a jak nie słyszysz to dotkni szyby a swoje doświadczenie opisz tu na forum.

Ta, i jak to się ma do filca pod wzmacniaczem?

?👈

Jednak mnostwo wydan muzycznych jest realizowane na takich wlasnie monitorach, a gro tutejszych forumowiczow slucha na sprzecie, na ktorym nie da sie sluchac - wedle Twojej opinii.

Monitory studyjne nie służą do słuchania muzyki z przyjemnością lecz do wyłapania błędów w nagraniu podczas nagrywania w studio . Jak sam zauważysz w studiach nagraniowych oprócz monitorów są zazwyczaj jeszcze tradycyjne kolumny do posłuchania jak to w ostateczności brzmi . Jest moda na sprzedanie małych paczek wraz ze wzmacniaczami do domów i ok jeżeli kogoś taki dzwięk satysfakcjonuje , niestety nie wytrzymuje on próby z poprawnie złożonym systemem gdyby tak było takie monitory pseudo-studyjne kosztowały by majątek i nie stały w studio .

Monitory pseudo ,, studyjne " jak te gibsony i pozostałych firm to nic innego jak zwykłe kolumny podstawkowe z wbudowanym wzmacniaczem czyli aktywne kolumny co ma wiele zalet jednak fizyki się nie oszuka i z małego monitora nie uzyska się poprawnego basu w średnim pomieszczeniu . Bodajże APS ma model z dość dużym głośnikiem i gra on bardzo przyzwoicie iz monitorem studyjnym ma niewiele wspólnego .

Proszę nie wkładać mi swoich przemyśleń wiele osób słucha na tym na czym ma ochotę i na czym im się podoba takie mają prawo .

Wszystko zależy od porównania i czego się oczekuje od muzyki ja oczekuję uniwersalności i bardzo dużego realizmu.

Mam w domu Hegla H 200 oraz H 300 daj boże żeby choć połowa sprzętu audio potrafiła tak zagrać .

P S Po co Ci nazwy firm i głośników ? nie jesteś zadowolony z dźwięku ?

Panowie nie zawsze trzeba stosować podkładki a jeśli już podłoga jest pływająca i przenosi wam drgania z kolumn to jest taki naturalny materiał którym jest mówiąc audiofilsko - wulkanicza skała magmowa i za taką nazwę można kosić 500 zł za podstawkę można też iść do sklepu i kupić '' pumex '' za 2 zł gdyż od lat w budownictwie ową porowatą skałę magmową czyli pumex stosuje się jako izolator nie przenoszący drgań , przez wszystkich znany jest z innego zastosowania jako pumex do oczyszczania różnych części :) jednak nieaudiofilsko stosować podkładki z pumexu ;) za 2 zł a jak doskonale działa można sprawdzić samemu jeśli ma się podłogę pływajacą przenoszącą drgania z kolumn .

Edytowane przez jacm

Bodajże APS ma model z dość dużym głośnikiem i gra on bardzo przyzwoicie iz monitorem studyjnym ma niewiele wspólnego .

A z czym, może kuchenką?

Monitory studyjne nie służą do słuchania muzyki z przyjemnością lecz do wyłapania błędów w nagraniu podczas nagrywania w studio .

Jakim prawem oceniasz to z czego ktoś czerpie przyjemność słuchania?

Jak sam zauważysz w studiach nagraniowych oprócz monitorów są zazwyczaj jeszcze tradycyjne kolumny do posłuchania jak to w ostateczności brzmi

Są też tam czasami głośniczki komputerowe dokładnie przeznaczone do tego samego celu ;)

Jakim prawem oceniasz to z czego ktoś czerpie przyjemność słuchania?

Coś pomyliłeś gdzie tu ocena ? monitor studyjny służy do wyłapania błędów w nagraniu . Brak wiedzy czy niepotrzebne emocje ? Porozmawiaj z jakimkolwiek inżynierem dźwięku i zapytaj czy w domu słucha muzyki na monitorach studyjnych i dlaczego tego nie robi .

A z czym, może kuchenką?

Ano z tym że nie znajdziesz tego ,, monitora studyjnego '' w studio :)

Edytowane przez jacm

Porozmawiaj z jakimkolwiek inżynierem dźwięku i zapytaj czy w domu słucha muzyki na monitorach studyjnych i dlaczego tego nie robi .

A co z tymi co z tymi co słuchają na takim sprzęcie w domu i czerpią z tego przyjemność.

Ano z tym że nie znajdziesz tego ,, monitora studyjnego '' w studio :)

O którym APS mówisz ?

A co z tymi co z tymi co słuchają na takim sprzęcie w domu i czerpią z tego przyjemność.

To jest jak ze wszystkim apetyt rośnie w miarę jedzenia przesiąść się na lepsze jest łatwiej na gorsze trudniej to jak z jazdą samochodem można przyjemnie podróżować dużym fiatem do czasu póki nie wsiądzie się do czegoś lepszego prawda i można zaklinać rzeczywistość że duży fiat jest kultowy ale nikt nim 1000 km nie zrobi i nie wysiądzie odprężony w przeciwieństwie do wypasionych aut które nawet wymasują i ogrzeją nam tyłek podczas jazdy tak samo jest ze sprzętem można zaklinać rzeczywistość ale bez 3 pełnych pasm muzyka jest wykastrowana z perkusji , basu a więc z połowy muzyki .

Edytowane przez jacm

Wydaje mi się że szkło nie jest najlepsze pod sprzęt. Spróbuj z czegoś zrobić podkładki chociażby z filcu dostępne w sklepach pod meble. Podłóż pod wszystkie sprzęty na stoliku i trochę posłuchaj jak nic się nie zmieni to może znaczyć że twój stolik jest OK a inwestycja w audiofilski nie będzie potrzebna.

Może niech od razu zniesie sprzęt do piwnicy, tam wszelakie, złowieszcze wibracje nie będą nań tak druzgocąco działać, a najlepiej, żeby przeniósł klamoty do innego budynku, z dala od kolumn...

Może niech od razu zniesie sprzęt do piwnicy, tam wszelakie, złowieszcze wibracje nie będą nań tak druzgocąco działać, a najlepiej, żeby przeniósł klamoty do innego budynku, z dala od kolumn...

Jeśli uważasz że jest to rozsądne rozwiązanie nosić klamoty do piwnicy niż dla sprawdzenia czy aby czasem ten stolik nie wpływa na dźwięk parę podkładek włożyć pod nóżki za chyba 5zł.

Ja nikomu nie każe tego robić ale sam mam stolik czy też ławę z ikei na kółkach za chyba 200zł która służy mi dzielnie do dźwigania wszystkich klamotów no i on na wierzchu ma płytę z szkła jak go składałem nie sądziłem że może ta szyba mieć jakikolwiek wpływ na dźwięk. Z tym że ja mam wzmacniacz lampowy i ja właśnie robiąc prosty zabieg wkładając podkładki doszedłem do wniosku że ma. Co nie znaczy ze w tym przypadku będzie cokolwiek słychać. A jak różnicy nie słychać to nie ma potrzeby zmieniać.

Spoko. Widać, masz zajebiście wrażliwy sprzęt, ja takiego nie mam, można napierdzielać przy nim i ni cholery, nie chce gorzej grać, cedek się nie zacina, normalnie jakiś beton, wzmacniacz robi swoje czyli wzmacnia sygnał jak gdyby nigdy nic... Kurde, idę się powiesić.;-)

• 2 tygodnie później...
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

post-16225-0-03131800-1461520691_thumb.jpg

Gumis fajny pokój, gratulacje :)

Głośniki masz postawione na kolcach i granicie?

U mnie w takiej konfiguracji bas gdzieś uciekał, zdjąłem kolce, i było o wiele lepiej.

Dokładnie,kolumny stoją na kolcach i granicie,bas jest zadowalający, w sumie to nie sprawdzalem jak będzie bez kolców.Z góry dzięki :)

Edytowane przez gumis
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Dokładnie,kolumny stoją na kolcach i granicie,bas jest zadowalający, w sumie to nie sprawdzalem jak będzie bez kolców.Z góry dzięki :)

Jakbyś zdecydował się sprawdzić to daj znać. Ciekaw jestem czy u Ciebie byłoby podobnie. Aha, ja miałem małe fabryczne gumki zamiast kolców.

I masz tam tyle miejsca ze pokusiłbym się tez odsunąć je bardziej od tylnej ściany do testów :) Luksus rzadko spotykany.

Edytowane przez kennijczyk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No pokoik zacny ^^

Gratki!

Nie lepiej byłoby trochę te kolumny odsunąć od ściany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Kolumny stoja sporo od sciany,ratuje mnie to ze z przodu jest bas reflex,pokój 20m srednio wytłumiony,caly nad tym pracuje.dzieki Panowie za odzew

Fajny pokoik widać że włożyłeś dużo serca w jego wystrój - tylko ten kabel do telewizorka. Poza tym , naprawdę gustownie i ze smakiem, gratuluję.

Dzięki,niestety ten model sony ma tylko 2 hdmi z tyłu i musze podpinac pleja bocznym wejsciem,reszte kabli udało mi sie schowac pod sciana główną.pozdr

Nie wierzę w kable, a już na pewno zasilające. Używam oryginalnego. Przykro mi, hehe.

Nie chodzi o wiarę, ale o słuch.

Pisz po prostu, że ich nie słyszysz, żaden wstyd.

• Pokaż nowe odpowiedzi