Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie pan Marcinoss26 zapomniał opłacić abonament radiowo telewizyjny ;)

Co by było jakby pan Ziobro zobaczył że telewizor wisi bez abonamentu??? Byłaby klapa i nalot ABW na chatę...

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Trochę się u mnie pozmieniało ostatnio to wkleję fotki po zmianach. Pokój przeszedł armagedon remontu i jest po nowoczesnemu, teraz sprzęt stoi na krótszej ścianie a miejsce odsłuchu jest dalej. Baza to jakieś 2,5m wokół też mają swobodę, jest audiofilski dywan i normalnie urządzony pokój do życia. Doszła Yamaha P2500 na bas więc jest Bi amping, kable głośnikowe Kimber TC 12 ( oryginalne inaczej ). Gra to zacnie, oczywiście według mnie.

Edytowane przez jarokar

Zdaje się że po zdjęciu poprowadzenia przewodu pod panelami, można wywnioskować że kolega znalazł już swoje kolumny, kable i ustawienie do nich. Fajna konsekwentność :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Tak na kable w podłodze jest peszel, żonka zawsze mi kręciła dziurę w brzuchu czemu te wszystkie kable tak wiszą i leżą, więc podczas remontu zostały zastosowane rozwiązania eliminujące problem kabli.

Kamil wydaje się że tak, znalazłem świętego grala i na jakiś czas będzie spokój, chociaż kto wie robak audiofilski cały czas toczy.

Zdaje się że po zdjęciu poprowadzenia przewodu pod panelami, można wywnioskować że kolega znalazł już swoje kolumny, kable i ustawienie do nich. Fajna konsekwentność :)

cja ;)

• 3 tygodnie później...

U mnie tak, trochę hipisosko, cóż tu ukrywać :) Od góry: Dual CS-5000 aktualnie plumka z Szurem m97xe, Soniacz CD-X333ES i świeżak, Sansui AU-919. Gary Elac FS-207.2 spięte sznurkami Supra PLY 3.4. Pod kolumnami testowo "byle co", podniosłem fronty, kąt jest jakieś 10st. i to był strzał w dziesiątkę - odbicia latają gdzieś poza uszami, jest scena 3D jak złoto. 919 zastąpiłem 517 - 517 to świetny klocek, ale na Elaki mu ciut brakowało prądu. Teraz mam wszystko, do czego dążyłem, czyli dynamikę mikro i makro, wybrzmienia, wypełnienie, świetne granie pełnym pasmem od początku skali głośności. Supry zastąpiły Belkiny Pure AV i to też dobrze zrobiło: zapanował ciut większy porządek na scenie, bas jest bardziej zwarty, powietrza przybyło. Kolumny stoją jakieś 50cm od tylnej ściany, baza obecnie 207cm, ale jeszcze z tymi ustawieniami tańczę trochę. Bardzo precyzyjny, neutralny, przejrzysty system stworzony do długich odsłuchów, bez wahnięcia polecam każdy element :)

E: widać Charliego Byrda, album Direct Disc Recording - też polecam, zwłaszcza fanom jazzu. Warto usłyszeć chociażby jeb..cie na stopie, tego śmiało można używać do testów kontroli basu w systemie i pomieszczeniu. Co do planów, przegląd wzmacniacza, jeszcze dumam nad wymianą tzw. black flag capacitors i testem kondów, czyli czy to ma być mały przegląd, czy duży. Na pewno jest do czyszczenia selektor wejść, do wymiany gniazda głośnikowe, może przy okazji zasilające wstawię, żeby móc prąd zdrowym kablem doprowadzić, tutaj już takie elektryczne niuanse są wyraźnie odczuwalne. Podobnie listwa, chcę zapolować na jakiś porządny, niedrogi klamor z filtrem. W Dualu docelowo Ortofon OMB20, gra ciut lepiej w tym systemie, ale na razie z niej zrezygnowałem - nie mam pewności co do stanu igły, trzeba zmienić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez peludito

Na takich kongach to pogrywał marszałek Kuchciński ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Przynajmniej bębny można pozytywnie ocenić - czy gra faktycznie dobrze ten zestawik :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zestaw raczej bardzo dobry (chyba bo żadnego elementu nie słyszałem w życiu hehehe). Ale ten gramofon chociaż na czymś postaw bo to skandal w sumie tak na szczycie wieży...

????

bo to skandal w sumie tak na szczycie wieży...

Łi - poziom trzyma idealnie, gra wybornie :) Ten Dual ma taką konstrukcję, że mu niewiele przeszkadza - cały mechanizm wisi na sprężynach, żadne drgania nie przechodzą. To oczywiście nie jest docelowe rozwiązanie, poluję na jakiś sprawny, piętrowy stoliczek.

To może i ja wyjdę z mroku i pokarze swój "ołtarzyk"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łi - poziom trzyma idealnie, gra wybornie :) Ten Dual ma taką konstrukcję, że mu niewiele przeszkadza - cały mechanizm wisi na sprężynach, żadne drgania nie przechodzą. To oczywiście nie jest docelowe rozwiązanie, poluję na jakiś sprawny, piętrowy stoliczek.

Gratuluję masz klepkę klejoną widzę na podłodze też w jednym pomieszczeniu taką miałem , akustycznie jest to rewewelacja bas chodzi wówczas jak od linijki , w żadnym z pomieszczeń z pływającą podłogą ( panele ) nie da się uzyskać tak rewelacyjnego basu . Reszty nie słyszałem ale gramiak jest już całkiem zacny .

Doszła Yamaha P2500 na bas więc jest Bi amping

Super sprawa w audio drogi na skróty są ciężkie , na 3 drogi bi amping to prawidłowy ruch .

Z tym zawieszeniem to akurat lepiej na twardym plus stolik.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Po trzech latach miotania się z wieloma koncepcjami kupiłem ukochane kolocki. 3 miesiące temu kupiłem używany wzmacniacz stereo Marantz PM 7000(podziekowania dla a niedawno również używane kolumny Monitor Audio RS6. Niestety człowiek sprzedający kolumny jakiś cudem nie zapakował kompletu kolców, wkrętów mocujących kolumnę do podstawy i zworek do jednej kolumny. Stoi to na razie prowizorycznie. Zrobiłem zworkę z byle jakiego przewodu żeby dostać choć odrobinę poezji i jest bardzo fajnie. Akcesoria mają przyjść... niestety z Anglii tania wysyłka więc jeszcze poczekam. Oto jak wygląda moja ścianka. Niestety nie wszystko wyszło jak trzeba bo kiedyś nie miałem tej świadomości. Projekt salonu i umieszczenia kolumn zakłóca kominek. Jakoś będzie trzeba z tym żyć i wpychać zimą lewą kolumnę w kąt podczas palenia. Szafka RTV to mój projekt zwymiarowany i przełożony na papier przez architekta i wykonany przez stolarza.

Ukryta Zawartość

Plany:

- w ciągu miesiąca chce kupić przyzwoite interkonekty oraz dobry odtwarzacz BR z solidnym torem audio do oglądania filmów oraz odtwarzania muzyki w formacie flac z pendrive przez usb.

- za dwa miesiące dywan

- w tym roku, jak się, uda wymienić TV na coś w przedziale 65-75"

- w ciągu 2 lat zakupić gramofon i zbierać ulubioną muzykę na vinylu

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Robak81 - powiem tyle - szapoba -

Dla mnie bomba - czysto prosto z gustem - a jednocześnie ma to coś...

ustawiłeś poprzeczkę nie powiem!!! :)))

Jaka jest wysokość pomieszczenia nad głośnikami? wydaje się bardzo wysoko!

Masz echo po klaśnięciu w dłonie???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dzięki za miłe słowa.

Echo po klaśnięciu chyba jest. W większości salonu czyli na środku jest 290cm a po obrysie jest 280cm - kawałek podwieszanego sufitu.

jak przyjdzie dywan - pewnie pogłos trochę wygasi -

i potwierdza się że wysokość robi robotę jeśli chodzi o fajny wygląd...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jeszcze ściana naprzeciw kolumn jest pusta. To też pewnie stanowi problem jeśli chodzi o wygłuszenie. Jest w planach jakiś obraz lub tapeta nałożona płytę i odstawiona na kilka centymetrów.

Po trzech latach miotania się z wieloma koncepcjami kupiłem ukochane kolocki. 3 miesiące temu kupiłem używany wzmacniacz stereo Marantz PM 7000(podziekowania dla a niedawno również używane kolumny Monitor Audio RS6. Niestety człowiek sprzedający kolumny jakiś cudem nie zapakował kompletu kolców, wkrętów mocujących kolumnę do podstawy i zworek do jednej kolumny. Stoi to na razie prowizorycznie. Zrobiłem zworkę z byle jakiego przewodu żeby dostać choć odrobinę poezji i jest bardzo fajnie. Akcesoria mają przyjść... niestety z Anglii tania wysyłka więc jeszcze poczekam. Oto jak wygląda moja ścianka. Niestety nie wszystko wyszło jak trzeba bo kiedyś nie miałem tej świadomości. Projekt salonu i umieszczenia kolumn zakłóca kominek. Jakoś będzie trzeba z tym żyć i wpychać zimą lewą kolumnę w kąt podczas palenia. Szafka RTV to mój projekt zwymiarowany i przełożony na papier przez architekta i wykonany przez stolarza.

Ukryta Zawartość

Plany:

- w ciągu miesiąca chce kupić przyzwoite interkonekty oraz dobry odtwarzacz BR z solidnym torem audio do oglądania filmów oraz odtwarzania muzyki w formacie flac z pendrive przez usb.

- za dwa miesiące dywan

- w tym roku, jak się, uda wymienić TV na coś w przedziale 65-75"

- w ciągu 2 lat zakupić gramofon i zbierać ulubioną muzykę na vinylu

Pozdrawiam

Nie napisałeś jak ci to gra? PM7000 daje radę?

Ukryta Zawartość

?👈

Robak81 - bardzo ładnie to wygląda, zdjęcie tak zrobione jak by pokój miał ze 4 metry wysokości i był wielkości boiska ;). Świetne połączenie kolorów kolumn i stolika.

Świetne ujęcie , bardzo fajnie to wszystko skomponowane, kominek rewelacja , jak dla mnie, plany ambitne , powodzenia w realizacji . Chyba jednak będziesz miął trochę problemów z akustyką tego pomieszczenia.

Panie Robak81, u Pana to muzyka chyba nie jest priorytetem, bardziej chyba kominek, większy TV, coś w ten deseń. Kup Pan porządniejsze klocki do tego pomieszczenia , bo to zakrawa na mezalians, no chyba, ze budowa domu, wyposażenie mieszkania zjadło środki.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi