Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, widzę że się wszyscy chwalą - niegrzeczne by było oglądać Wasze zacne sprzęty i się własnymi nie pochwalić. Nic zmyślnego, ale są kwiatki których u innych nie widziałem i kwiatki, które sam zbudowałem :D

Zacznę od DAC, na foto są dwa - poprzednik i następca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od jakiegoś czasu używam tego wyżej - TDA1543 "non oversampling", zasilany bateriami, konwersja I/V (brak op-amp) na wyjściu. Dostępny w sprzedaży bezpośredniej od twórcy - kiedyś można było wyrwać nówkę w aukcji eBay, ja za swój dałem £72. Dziś jest oferowany tylko jako "kup teraz" i kosztuje minimum £370.29 + koszt wysyłki. Odkryłem kiedyś, kupiłem śmiesznie tanio, wciąż chwalę i nawet dziś jest wart swojej ceny.;)

Jednym zwisają, innym nie - odwieczne pomiędzy nimi przepychanki mam gdzieś, ale pomiędzy komponentami kable u mnie są, a króluje tu wyłącznie węgiel. Jedynie w głośnikowych jakieś metale są oprócz czarnego dodatku, a w światłowodowym go nie ma wcale, jak i owych metali. A tak to karbon i kropka. Wszystkie interkonekty, włącznie z SPDiF i głośnikowymi to VDH ;p

Źródełka to PC (Tidal, Foobar) i Marantz CD-52mkII SE (ze zmodyfikowanym wyjściem Coaxial) w roli transportu. Był też "drapak" - TEAC TN-300 z wkładką AT95 i ProJect PhonoBox mkII jako pre. Z czasem temat drapania czarnych placków do mnie powróci, póki co na fotkach przewija się nie obecny już TEAC.

Wzmocnienie. Dwa wzmacniacze, do różnych celów. Oba nie wiedzą co to tranzystor. Oba to "lampowce".

Pierwszy to Push Pull, klasa A - aktualnie na lampach ECF82 Polam i 6CA7-Z Shuguang Treasure. Służy do oglądania filmów i niezobowiązującego słuchania w tle. Dość mocno przeze mnie zmodyfikowany (z nieocenioną pomocą kilku osób obecnych również na tym Forum - co wielokrotnie podkreślam) Audio Institute VR-70E aka Dynavox VR-70E. Jak wyglądał fabrycznie znajdziemy w sieci, finalnie wygląda o wiele bardziej rasowo:

9e81ac79e5b40ffegen.jpg

Wewnątrz przeszedł szeroki zakres zmian. Po tym jak do mnie dotarł wyglądał tak:

3585e34e55032a0cgen.jpg

By finalnie doszło do tego:

5531542536ac6daegen.jpg

W dźwięku zmieniło się wiele, a za dwa tygodnie odwiedzi mnie kolega z innego, angielskiego Forum - posiada on fabryczną wersję, super okazja do przestudiowania wszelkich zaistniałych zmian :)

Drugi wzmacniacz, to SET na "diabełkach" 6S33S-V i 6SN7GTB w roli sterujących wykonany przez innego Forumowicza. Ten jest używany do słuchania muzyki.

cac2339aab1ef93fgen.jpg

Oba piecyki z czasem dostaną lampowy przedwzmacniacz - który gdzieś na innym Forum się produkuje ;)

Będąc w posiadaniu dwóch wzmacniaczy zapragnąłem posiadać przełącznik wzmacniaczy, stanąłem więc przed dylematem: kupić bardzo zachwalany, lecz w istocie badziewny Beresford obojętnie jakiej wersji (generalnie nic lepszego i tak nie ma), bądź zrobić sobie coś porządniejszego. Przy okazji stosując w nim okablowanie takie samo jak to, które biegnie do kolumn - Van den Hul CS 122. I tak powstał ważący około 2.5kg, obdarzony sporym rozmiarem przełącznik - widoczny na foto obok DAC:

4bbf4e033a7ff5d7gen.jpg

Kolumny to również całkowicie mój projekt, który na początku wyglądał tak:

94f02d97f07a5bbfgen.jpg

plus to:

ec8d4f93326b0510gen.jpg

Czyli przetworniki Audio Nirvana - 10" serii Classic i prefabrykaty skrzyń mojego projektu, wykonane przez angielską firmę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Na chwilę obecną wyglądają tak:

08a1f9d929bc3653gen.jpg

Pojemność skrzyń to 135l, zatem nie jest to ani 2.8mkII (80l), ani 5.6mkII (160l). Czyli według projektów, które stworzył David Dicks - twórca przetworników.

Fornir czeka jeszcze bejcowanie (orzech) i lakierowanie, nastąpi to gdy zakończę proces testów i strojenia, bardzo z reszta niebawem :)

Jak to wszystko razem do kupy gra? W dwóch słowach własnych - kapcie spadają. Innymi słowy: sąsiedzi mają zagwarantowane świetne granie - czy im się to podoba, czy nie :D

Podobają mi się i to bardzo...czekamy na dokładniejszy test.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Dla Super maniaka gier konsolowych. Najważniejszym elementem w zestawie audio, jest i zawsze będzie ... PlayStation !!!

Amen

Muzyka i filmy na drugim miejscu ...

giphy.gif?cid=3640f6095babaced4b6b694c67a16728

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Dla Super maniaka gier konsolowych. Najważniejszym elementem w zestawie audio, jest i zawsze będzie ... PlayStation !!!

Miałem kiedyś HC room , to były czasy ! Super maniak gier powinien mieć na ołtarzu wszystkie konsole a nie tylko PS :-)

Miałem kiedyś HC room , to były czasy ! Super maniak gier powinien mieć na ołtarzu wszystkie konsole a nie tylko PS :-)

Fajne kiedyś były czasy. Ech jak sobie przypomnę ... Pegasus. Kupowało się kartridże orginałki : ) w sklepie. Kopie miały inny plastik na obudowie. I chyba miały cieńszą płytkę ?

Miałem też taką czarną konsolę. Nie pamiętam nazwy. Miała wgrane 100 ? / 1000 ? gier. Nie pamiętam. Tata mi kupił na targu od Ruskich. Były jeszcze jajeczka. Wilk i Zając : )

Commodore ? ...tak to się nazywało ? Pamiętam że jak chciałem zagrać w jakąś grę, to trzeba było poczekać aż się gra zainstaluje. Na kasety to było : )

Nintendo też było. No to tutaj to już lepiej to wyglądało.

Strzał w Pysk był jak zobaczyłem pierwszy raz gry na Szaraczka : ) I ten Pad do PlayStation. Do tego najlepsze intro przy uruchamianiu konsoli. Od tego momentu zaczęła się moja przygoda z PlayStation : )

Po drodze był jeszcze Dreamcast ... Tej konsoli praktycznie już nie pamiętam.

PlayStation 2

XBOX

GameCube

XBOX 360

PlayStation 3

Coś mi się zrobiło i posprzedawałem gry na PS3 / XBOX 360

Dwa lata temu się wkurzyłem i powiedziałem sobie. Muszę odzyskać obydwie konsole. i wszystkie najlepsze gry na PlayStation 3 / XBOX 360 Troszku mi zajęło to czasu, i pieniędzy.

Czasem wracam do starych czasów : ) Szczególnie do konsoli XBOX 360 : ) Na PlayStation 4 Pro mam praktycznie wszystkie gry z PlayStation 3. Jedynie brakuje do kolekcji Dead space.

Fajnie gdyby wydali obydwie części Dead Space na PlayStation 4 Pro.

Ogólnie kombinuje jak tu zrobić żeby na półce pomieścić PlayStation 4 Pro / XBOX 360

Z jednej strony nie chce rezygnować z szufladek bo mam tam padziochy, piloty, kabelki i takie tam pierdoły. A z drugiej strony. Nie chce wyżej podnosić półki. Musiałbym też podnieść telewizora, a nie chce.

Dłuższej półki też nie chce robić.

Jakieś pomysły ? : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po drodze był jeszcze Dreamcast ...

Shenmue ...ehh.

Leży sobie teraz Xbox One i w piwnicy Amiga 1200 która nadal działa ! Chyba sie z nią nie rozstanę.

Worek innych konsol i gier poszedł do skupu takich gadżetów :)

Aha , Nintendo Switch sobie chyba kupię :-)

Edytowane przez Luk77

Spectrum ZX > Atari 600XL > Commodore 64 > Amiga 500 > Amiga 600 + dysk zewnętrzny > Pierwszy PC ibm 286 (to było coś!) > i mnóstwo pc modyfikowanych przez naście lat... To były czasy:) A teraz człowiek stary się zrobił i smartfon wystraczy ew laptop na chwilę...

Zgorzkniałem:)

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Aha , Nintendo Switch sobie chyba kupię :-)

Gacka sobie kup. Bardzo fajne konsola.

Zacznij od tej gry ...

Ukryta Zawartość

; )

post-51219-0-69060000-1538069061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gacek u mnie został bo mam olbrzymi sentyment do niego. Metroidy też są :)

Switcha kupię wlasnie dla Metroida jak wyjdzie. Fenomenalna gra.

Edytowane przez Luk77

Najlepiej wspominam Nintendo 64.

Co by tu nabazgrolić ? : ) Ogólnie wszystkie konsole miło wspominam za dzieciaka. Chyba najlepszy czas miałem przy premierze PlayStation 2 / XBOX.

No kto wtedy nie czekał na następcę Szaraczka : )

Dla mnie najlepszą konsolą tamtej generacji był XBOX. A to za sprawą niewielu gier na wyłączność. Dodatkowo XBOX miał ten niesamowity klimat w menu. Można było też muzykę nagrywać na konsolę.

Konsola krótko była na rynku. Ale gry które zostały wydane na konsolę XBOX pozostaną w mojej pamięci.

Gacek u mnie został bo mam olbrzymi sentyment do niego. Metroidy też są :)

Switcha kupię wlasnie dla Metroida jak wyjdzie. Fenomenalna gra.

Fajnie że zostawiłeś Gacka : )

Powiem Tobie że za bardzo nie czaję tego nowego Switcha. Sorry, ale od dłuższego czasu już nie interesuję się Nintendo.

Pewnie kiedyś czytałem jakieś informacje na temat tej konsoli. Tylko pewnie już nie pamiętam. Nawet nie wiem ( nie pamiętam ) jak wygląda konsola.

Po Twoim wpisie obczaję sobie tą konsolę. Tak dla przypomnienia : )

...

Ukryta Zawartość

post-51219-0-94201900-1538072013_thumb.jpg

post-51219-0-64721500-1538072108_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20180913_160935.jpg

Nie żal Tobie Boguś tego Mac'a przy tej podłodze trzymać..?

Zdecydowanie intensywniej oddziaływałby na gości i domowników niż ten kwiatek ;)

Edytowane przez kocurro

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

To te białe?

Żal jak żal. Ale jak widzę takie kobyly wcisniete w segment to... Ale musza te meble grać razem z tymi statementami. Nie za duże?

Edytowane przez rafal735r

?👈

Nie żal Tobie Boguś tego Mac'a przy tej podłodze trzymać..?

Zdecydowanie intensywniej oddziaływałby na gości i domowników niż ten kwiatek ;)

Masz racje, żal go tak dołować, ale żonka się czepiała wystających kabli i ciągle słyszałem "jak to czyścic"

To te białe?

Zdrobnienie mac użyłem w stosunku do wzmacniacza krzywdząco umieszczonego na dolnej półce stolika.

Napędzasz Heco Statement lampą?

Jestem w szoku...

McIntosh MA252 to okazała i przyciągająca oko hybryda ;)

Edytowane przez kocurro

To te białe?

Żal jak żal. Ale jak widzę takie kobyly wcisniete w segment to... Ale musza te meble grać razem z tymi statementami. Nie za duże?

Wiem że to białe tam nie pasuje ale nie mam gdzie z nim uciekać.

I nie, nie są za duże.

Masz racje, żal go tak dołować, ale żonka się czepiała wystających kabli i ciągle słyszałem "jak to czyścic"

No żal, żal Boguś takie cacko "dołować"...

Ukryta Zawartość

Poza tym zawsze myślałem, że prawdziwi audiofile sami czyszczą swoje zabawki ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocurro

Dzięki "kocurro" za objaśnienie Mac`a, a ja dodam że Heco są strojone pod lampę i dzięki efektywności 93dB łatwo je napędzić.

To prawda, teraz sam go czyszczę, i nikt mi nie marudzi. hehe.

20180723_213900.jpg

Edytowane przez Bogusław_59825

Mój kolega ma takie kolumny ale srebrne.

Najpierw był 90W tranzystor, potem 120W końcówka mocy i było zdecydowanie lepiej.

Ale żeby okiełznać bas z tych potworów potrzeba było 200W monobloków.

Nie ma Kolega dominującego i ciągnącego basu?

"Tynk pożera dźwięk" 747

20180913_160935.jpg

Postaw Mcintosha na samej górze ... Lepsza wentylacja , mniej kurzu no i on powinien być wyeksponowany zwłaszcza wieczorem :)

Nie widzisz że żony kwiat stoi :)

Kwestia czasu kiedy przy podlewaniu coś siknie na Maczka . Żona musi znaleźć sobie inne miejsce na uprawę kwiatków ;)

...serce się kraje jak widzę że wzmacniacz jest tam gdzie nie powinien ;-)

..pokazałem tą fotkę żonie z pytaniem czy tak to powinno stać ...odpowiedz ....

,, kwiatek na parapet, wzmacniacz na górną półkę - będzie ładniej,, ;-)

...serce się kraje jak widzę że wzmacniacz jest tam gdzie nie powinien ;-)

..pokazałem tą fotkę żonie z pytaniem czy tak to powinno stać ...odpowiedz ....

,, kwiatek na parapet, wzmacniacz na górną półkę - będzie ładniej,, ;-)

Taka żona to skarb;)

u mnie jak kupiłem cedeka Musicala przez 2 tygodnie do niego nie podchodziła ( cos w stylu przecież stary jeszcze był dobry ;) )

potem stał sie cud....

...tyle lat z takim wariatem robi swoje ;-)

Tutaj sami tacy :)

Edytowane przez asterix1
  • Pokaż nowe odpowiedzi