Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

tymek a wiesz może jaki jest koszt ponieważ jeżeli będzie ok to i ja bym kupił jeden.Zawsze w dwójkę razniej kupować:)

Te Ming Da wychodzą stosunkowo drogo na tle reszty chińczyków. Z drugiej strony, wykonanie- także te w środku, przynajmniej wizualnie- robi lepsze wrażenie.

Czy ktoś znalazł jakiś sensowny sklep z nimi?

hmm, tych "chińczyków" na KT88 jest cała masa... co myslicie o tym ;) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jade za pół miesiaca do chin na miesiąc.Mam chinczyka mówiacego po polsku.Moze macie jakies namiary gdzie mozna sie zapytac.

McGyver- MA jest chyba sterowany tylko przez pasywnego potka. Czy probowałeś może odpalić go z aktywnym (może też na lampach) PRE? Wiem, że sam potencjometr i tak jest do wymiany... ale nawet jeśli będzie to jakiś alps, to czy nie lepiej byłoby jednak z PRE (np: Ming Da "MC-7R"... skoro już o chińczykach mowa). Jak uważasz?

Na to pre Ming Da "MC-7R" trzeba uważać, ogólnie warto ale od razu trzeba modyfikować, pre ma b. duże wzmocnienie na diyaudio.com jest na ten temat wątek

crategus, 20 Sty 2008, 22:16

>McGyver- MA jest chyba sterowany tylko przez pasywnego potka. Czy probowałeś może odpalić go z

>aktywnym (może też na lampach) PRE? Wiem, że sam potencjometr i tak jest do wymiany... ale nawet

>jeśli będzie to jakiś alps, to czy nie lepiej byłoby jednak z PRE (np: Ming Da "MC-7R"... skoro już

>o chińczykach mowa). Jak uważasz?

A po co? Ten wzmacniacz ma i tak wystarczająco dużą czułość. Nawet jeżeli zamiast wejściowych 12AT7 (wzmocnienie 70) wsadzimy 12AU7 (wzmocnienie 17) to czułość i tak nadal będzie wysoka, i nie ma potrzeby stosowania preampu. Potencjometr natomiast można sobie zastosować najlepszy jaki się zmieści. Z tradycyjnych to niebieski Alps jeszcze wlezie, ale czarny RK40 to już nie. Za to wejdą co niektóre przełączniki z drabinkowymi regulatorami głośności.

Zupełnie nie rozumiem dlaczego jeszcze jakaś firma z Polski nie zajmuje się poważnym importem chińskich lampowców.

Zwykle mamy do czynienia na stronach z cenami "end-user". Myślę, że z od producentów można jeszcze uzyskać jakiś rabat aby na tym zrobić bez kretyńskiego windowania cen. Widać, że jest spore zainteresowanie więc takie poważne źródło w Polsce będzie mile widziane.

Gustaw ma rację. Myślę że to mogła być ciekawa sprawa dla np. Studio16Hertz :D

Mogliby sprowadzać i sprzedawać już znacznie ulepszone :)

Kryspin, 21 Sty 2008, 07:12

>Gustaw ma rację. Myślę że to mogła być ciekawa sprawa dla np. Studio16Hertz :D

>Mogliby sprowadzać i sprzedawać już znacznie ulepszone :)

No właśnie.

Do tego zapewnienie serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego.

P.S. Proszę o 10% prowizji za pomysł ;-)

-->wilu żubr

- To 1:4 chyba rzeczywiście nie za bardzo;-))

- 2,5A i to razy 2 to sporo, ale u Ł. Fikusa poszło, więc powinno być OK.

- 6n13s nie słyszałem, z resztą 6c4c też nie, słyszałem układ z 2a3 sterującą GM70 i grało to fenomenalnie. 6c4c uznawana jest za radziecki odpowiednik 2a3, tyle, że z żarzeniem na 6,3V i podstawką octal. Do MA845 pasowałaby więc idealnie. Pozostaje tylko kwestia układu żarzenia - podpięcie lamp IDHT i DHT do jednego odczepu to byłby swoisty eksperyment, chociaż kto wie... . Poza 6n13s i 6c4c polecam przyjrzenie się również 6W6 - to też dosyć popularny sterownik dla lamp końcowych DHT. W triodzie ma wzmocnienie ok. x6, "przyjazne" żarzenie (6,3V, 1,2A), 1,6k rez. wewnętrznej i podstawkę octal. Przy wzmocnienu x6 możnaby spróbować z 6sn7 na wejściu.

McGywer, pwit1

Dzieki za informacje. Oryginalnie w jolce siedzą diody na 1000V wiec dylemat rozwiązał się sam. tych na 600V nie ma co ryzykować.

Gdyby ktoś kupował Mc-100B, znalazłem takie info na jednej ze stron, myślę, że ważne:

"One exemplar of this amp have passed for my workbench and I have remarked that it was lethal for the operator.

The power supply electrolytic capacitors, situated outside the case, are without isolation at the top and in two of them there was the full HT rail ( ~ 500 V ).

Please inspect with a voltmeter, the voltage between the chassis and the top of the capacitors and if you measure the same voltage, make some insulation in plastic and glue it to the top of the capacitors.

A very dangerous amp... "

McGyver,

wyslalem do Ciebie dwie wiadomosci na PW, niestety nie mam odpowiedzi.

Czy cos nie tak z Twoja skrzynką?

Who's Afraid of Music?

Witam

Może ktoś z szanownych kolegów miał okazje posłuchać tego urządzenia?Chętnie wysłucham uwag i opinii na temat tej lampki.

Antigue Sound Lab MG-PIQ5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w razie czego są do kupienia cztery świeczki Philipsa SQ do tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikt nie zna tego wzmacniacza?

Żadnych uwag odnośnie brzmienia?

W necie nie znalazłem za duzo informacji.

Antigue Sound Lab MG-PIQ5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

Myślę, że przyszedł czas zmienić tranzystor na lampę. Z racji ograniczonego budżetu zdecydowałem się na dwa warianty:

Ukryta Zawartość

albo jakiś Music Angel na KT88.

Wiadomo, że zakup Angela, wiąże się nie tyle z tuningirm, a raczej koniecznoscią naprawy. Ta pierwsza lampa jest nawet ładniejsza, ale nie ma o niej żadnych opinii w necie.

Czy obie te lampy (po tuningu) zagraja lepiej niż moj stary Sony TA-F870ES?

Kolumny na razie takie jak o mnie, potem zakup kolumn Akkuss-a.

CD MHZS 88

Aha, jeszcze jedno - co to znaczy, że jest auto bias lub ręcznie ustawiany auto bias. W tym zakresie jestem kompletną nogą.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

auto bias= regulacja automatyczna

w mc-100B musisz uzyć miernika i raz na jakiś czas (lub po zmianie lamp mocy) wyregulować samemu

Co do opini, wkleiłem Ci w innym wątku reckę tego modelu tylko pod inna marką:

Ukryta Zawartość

Jeśli planujesz zakup przez ebay, to chyba lepiej od leshele/on9mart po wcześniejszym (jak sugerowali koledzy wyżej) dograniu kosztów transportu.

Ukryta Zawartość

grzesik, 7 Lut 2008, 16:13

>witam

>Myślę, że przyszedł czas zmienić tranzystor na lampę. Z racji ograniczonego budżetu zdecydowałem się

>na dwa warianty:

>

Ukryta Zawartość

>albo jakiś Music Angel na KT88.

>

>Wiadomo, że zakup Angela, wiąże się nie tyle z tuningiem, a raczej koniecznoscią naprawy.

No bez przesady. Music Angel XD800 (ten na KT88) zaraz po wyjęciu z pudełka już gra przyzwoicie, aczkolwiek tuning przynosi znaczącą poprawę. A to, że jeden spośród wszystkich XD800 jakie przeszły przez moje ręce miał przedziurawione śrubką elektrolity bynajmniej nie świadczy o wadliwości konstrukcji, tylko raczej o kiepskiej kontroli jakości w fabryce.

Natomiast faktycznie, Music Angel XD-SE (na lampach 845) niespecjalnie nadaje się do użytku w stanie fabrycznym, jednak to, co ten model pokazuje po modyfikacji przechodzi najśmielsze wyobrażenia. Wymaga jedynie starannego doboru kolumn i źródła. Komponenty te muszą być najwyższej klasy.

>Ta

>pierwsza lampa jest nawet ładniejsza, ale nie ma o niej żadnych opinii w necie.

Czy ładniejsza to rzecz gustu. Na forum Crategus podawał link do schematu tego modelu. Wygląda sensownie. O ile trafa są co najmniej tak dobre jak w MA XD800, to powinien grać równie dobrze.

>Czy obie te lampy (po tuningu) zagraja lepiej niż moj stary Sony TA-F870ES?

>

Zdecydowanie i bezapelacyjnie tak. Music Angel to nawet bez tuningu zagra lepiej (Yaqin to nie wiem, nie słuchałem jeszcze). Zwłaszcza z kolumnami na Usherach węglowych lampy KT88 tworzą synergiczne zestawienie. U mnie gra to z kolumnami na Usherach jak na zdjęciu:

>Kolumny na razie takie jak o mnie, potem zakup kolumn Akkuss-a.

>CD MHZS 88

>

>Aha, jeszcze jedno - co to znaczy, że jest auto bias lub ręcznie ustawiany auto bias. W tym zakresie

>jestem kompletną nogą.

1. fixed bias: o wartości biasu decyduje wartość pomocniczego ujemnego napięcia podawanego na siatki lamp mocy. Napięcie to można regulować potencjometrami.

2. cathode bias zwany również auto biasem: o wartości biasu decyduje spadek napięcia na dodatkowym rezystorze katodowym o wartości tak dobranej, by uzyskać pożądany poziom biasu. W tym układzie bias można regulować zmieniając wartość owego rezystora (po jednym na każdą z lamp mocy).

post-3550-100001095 1202404351_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za wpisy. Już prawie jestem zdecydowany na konkretny model.

Zastanawiam się jeszcze nad tym modelem:

Ukryta Zawartość

Gdzieś wyczytałem, że lampu 300B są drogie i sprawiają jakieś kłopoty. Niestey nie pamietam o co chodziło.

Ukryta Zawartość

300B to ładnie grające lampy - ale jak już zauważyłeś są drogie no i 300B to ok. 9W na kanał więc od razu trzeba przyjąć że musisz pod nie kupić "wysokoefektywne" kolumny bo wielu nie uciągną.

Słucham tylko muzyki.

grzesik, 8 Lut 2008, 09:22

>Bardzo dziękuję za wpisy. Już prawie jestem zdecydowany na konkretny model.

>Zastanawiam się jeszcze nad tym modelem:

>

Ukryta Zawartość

>

>Gdzieś wyczytałem, że lampu 300B są drogie i sprawiają jakieś kłopoty. Niestey nie pamietam o co

>chodziło.

300B to najbardziej znane bezpośrednio żarzone triody. Potrafią zagrać świetnie, ale niewielka uzyskiwana z nich moc może sprawiać problemy. potrzebują kolumn o efektywności (rzeczywistej, a nie tylko deklarowanej przez producenta) powyżej 90dB. To znacząco ogranicza wybór, poza tym wysokoefektywnych i naprawdę dobrych kolumn jest bardzo mało.

Jeżeli do zainteresowania się lampami 300B skłania Cię czar bezpośrednio żarzonej triody, to zapoznaj się ze wzmacniaczami opartymi na większych lampach 845. Są to również bezpośrednio żarzone triody tak jak 300B, ale znacznie potężniejsze (lampa 845 jest wielka jak półlitrowa puszka piwa) i umożliwiają uzyskanie mocy ok. 24 waty z jednej lampy. Triodowiec oparty na tych lampach napędzi z palcem w d... niemal każde kolumny (u Koobala pomiata jak chce kolumnami o efektywności ok. 84dB opartymi na cholernie trudnym do prawidłowego napędzenia Scan-Speaku 18W8542). A gra przy tym bajecznie. Z tym że te lampowce wymagają podłączenia naprawdę wysokiej jakości źródła. Pentodowce pod tym względem są dużo bardziej tolerancyjne.

Ukryta Zawartość

potwierdzam

MA 845 zagra można śmiało powiedzieć z każdymi kolumnami, natomiast 300B generuje dalsze problemy z decyzją jakie wysokoefektywne głośniki.

cena zakupu/operacji podobna , a dzwięk podobny , triodowy SE,

ap

McGyver, 7 Lut 2008, 18:12

mogę spytać?

dlaczego na ostatnim AS prezentowałeś swoje kolumny zbyt nisko postawione? Bardzo zle to grało / Masa dobrej jakości dzwięku, ale z wysokości mniej więcej pozycji siedzącego psa Po prostu groza.

artPaw, 8 Lut 2008, 18:40

>McGyver, 7 Lut 2008, 18:12

>

>

>mogę spytać?

>dlaczego na ostatnim AS prezentowałeś swoje kolumny zbyt nisko postawione? Bardzo zle to grało /

>Masa dobrej jakości dzwięku, ale z wysokości mniej więcej pozycji siedzącego psa Po prostu groza.

Jeżeli chcesz poruszyć temat Audio Show 2007 to jest do tego odpowiedni wątek. Tutaj tylko robisz offtopic.

Powszechnie znany jest fakt, ze na Audio Show pomieszczenia nie są optymalne do prezentacji dźwięku. Wiadomym jest, że ocena możliwości sprzętu na podstawie li tylko jedynie odsłuchu na audio show jest z gruntu niemiarodajna. Wiele obiektywnie dobrych urządzeń nie jest w stanie tam pokazać swoich możliwości.

Minasy są przeznaczone do odsłuchu z odległości 3,5-4 metry. W tym celu mają front pochylony o 4 stopnie. Pomieszczenie na Audio Show nie dawało możliwości usadowienia się we właściwym miejscu bo było za małe, ponadto krzesła którymi nas tam obdarzono były o kilkanaście cm. wyższe niż przeciętny fotel odsłuchowy. Ty usiadłeś sobie 1,5metra od kolumn. Nic dziwnego ze miałeś wrażenie że gra za nisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi